Пловдивският панаир се връща в софийския цирк

Когато официозите ни уведомиха весело за чудната идея обявеният като софийски енергиен форум под егидата да Г.Първанов да стане пловдивски, замириса силно на гаф. Обясниха ни пропагандно, че в битката за домакинство Пловдив надделял над курорта Албена.

Защо изобщо софийският форум е престанал да бъде софийски така и не казаха. Уточниха само, че в придобития наскоро от най-близкия до Първанов олигарх Георги Гергов панаир щял да приюти събитието. Ако и това не е причина…

Следващата стъпка от комедията беше бодра информация за обиколка на Г.Първанов и пловдивският кмет Славчо Атанасов из пловдивските хотели. Проверявали възможностите за настаняване на високите гости. Браво, така правят истинските стопани, грижат се за комфорта на клиента- нали е цар ( особено Путин).

Ето че пиеската следва логиката на абсурда, който беше очевиден от самото начало. Пловдивският форум пак ще става софийски, поради липса на капацитет да бъдат настанени важните персони другаде, освен в София. Пак браво!

Само че, кога им дойде гениалното прозрение? И що за бизнес е това най-напред да даваш оферта, а после да установиш, че не ти е по силите да я изпълниш? Какво е това- надценяване на собствените сили, или обикновен клиентелизъм на властта, която се мазни на своите спонсори и им се отплаща с панаирджийски поръчки?

Неразборията можеше някак си да мине в графата „инфантилизъм”, ако същото не се случваше и в дефинирането на формата на форум. Заявката в началото беше за „световен енергиен форум”. Ни повече , ни по-малко. Без да знае, на него се оказа „мобилизиран” държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. С такава „сензация” гръмнаха пак официозите, раздирани от противоречие на кое от боричкащите се лобита на управляващите да угодят.

Три дни тръбяха за предстоящата среща на Путин с Клинтън в Пловдив, после „сензацията” взе да се лющи. Най-напред отпадна Хилари Клинтън. Наложи се лично външният министър Калфин да замазва положението и да обяснява, че тя дори не е канена.

Калфин обвини пред Дарик радио пловдивския кмет Атанасов за невярната информация. И отиде по-далеч: омаловажи бомбастично рекламирания като енергиен форум като „световен”, понижавайки го в ранг на „просто международна конференция”. И то не на лидери, а на държави ( защото беше вече ясно, че лидер ще бъде Путин и едва ли срещу него ще седне Обама).

В наддаването на този пропаганден търг се включи и премиерът Станишев. Той се опита да открадне шоуто на Първанов, като обяви Пловдив за…Давос. Трябвало, според него, подобно на международния икономически форум в швейцарския курорт, така и в Пловдив да стане традиция да се свиква подобен, но за енергетиката.

Но, това не е всичко. Надцакването продължава. От президентството потвърдили за решението събитието да бъде организирано в София и от информация на Медиапул става ясно, че този път май организаторите се целят в названието „среща на върха”.

Най-върховното в нея са очертаващите се затруднения, които тази инициатива се очертава да създаде като дублираща на нещо много подобно, насрочено за Прага буквално две седмици по-късно, където чехите ( председателстващи ЕС в момента) ще домакинстват на държави от каспийския регион на дискусия със сходен дневен ред.

Абе, направо са върха нашите другари- дай им да напакостят, стига да си направят предизборната реклама и да услужат на Путин. Пък дали ще е в Пловдив, или в София, няма значение.

7 мнения за “Пловдивският панаир се връща в софийския цирк”

 1. Скъпи Иво,
  Обаждам ти се с това писъмце
  само да те зарадвам отново, че още следвам съвета ти и все повече ме кефи това, че спрях да чета това което пишеш в блага си.
  Нищо не ми липсва, а открих още, че свободното от твоя блог време не ми стига да чета хиляди други по-интересни за мен неща. Може някой ден да седна да пиша и аз – както ти ме съветваше. Ама защо да се мъча, като други хора го правят по-добре от мен (за теб знам че не е така).
  Ползвам се от случая за да ти пожелая добро здраве и спорна работа. Бъде жив и здрав.
  Твой почитател.
  Васко

 2. Ау, колко жалко! Надявах се, че покрай височайшите гости поне ще изчистят боклуците от р.Марица.

 3. Драги Васко, скърбя заедно с тебе, че няма да можеш да четеш блога на Иво Инджев.
  Шушука се, че те готвят за консул в Дагестан.Да, наистина,ако е там, ще имаш достатъчно свободно време да четеш друга, по-прогресивна литература и да работиш върху себе си.
  А защо не и да пропишеш – хвърли усилия, бъди усърден, старай се – теб със сигурност ще те издадът!!
  И бъди сигурен, твоето място тук ще остане незапълнено, всички ще чувстваме твоята липса, как ще запълним дупката, не ми е ясно ??
  Желая ти добро здраве и спорна работа,
  с най-добри чувства,
  Ник

 4. Има и по-добро решение- Гоце да организира “форума” (разбирай: спектакъла за ритуално подмазване на Путин)- в СИРИЩНИК! Мило, родно, символично! Там проблем с настаняване според президентски хотелски стандарти няма- ще настанят ВИ-Персоните в плевни, обори, кочини и кокошарници. Единствено проблематична изглежда ситуацията с кенефите, но като екзотичен местен ритуал любезният домакин на форума може да покаже на гостите си, как тая работа става и зад плета. Толкова с майтапа- това е бизсмислена грандоманска дандания на Сирищника- същата, каквато беше преди 4 години “епохалната концепция” за “балканските културни коридори”. Варна беше затворена 3 дни- като всяко чудо Гоцево – на държавна сметка, има си хас!
  Наистина- докога ще търпим този негодник? А, между другото- Иво и съфорумци, как намирате и жалкото превъплъщение на Сирищника в “джазмен” в Прага? Сирищника е ясен, но ако някой заслужаваше истинско презрение за малодушието си, това беше Милчо Левиев, който първо прие СТАРА ПЛАНИНА от ръцете на този негодник, а вчера и му свири в Прага. А точно Милчо Левиев би трябвало да каже ясно, че партията на Гоце, Тошо, Мако, Дако, Пеко, Тано, Цоло, Цола, Кътю Милиционера и Рълю Каскета уби няколко български джазмени, забрани джаза и изгони самия Милчо.Мисля, Ат. Далчев беше казал :”талантът е по-често явление от характера”. Явно у Милчо Левиев няма и помен от второто.

 5. Имотното благо,било по наследство от трудолюбиви родове,било чрез къртовски труд на същите в житейска последователност,
  осигурават онази благородна осанка , умерени жестове и поведение чужди на суетата,
  култивирани десетилетия,които отварят парадните врати за изяви и предпазват повече от комсомолсо усъдрие след революциите….
  Гарнитурите на о т р о че т а т а на Татовите връстници в непозната среда на “primus inter pares” или “прегряват смешно и предвзето” в ЕС и другаде, с “консулскси” и др. атрибути и титли,или са донапомпвани с “вересии” за сметка на неправомерно трупани “излишъци” и още по-неправомерно кариерно развитие……
  Сегашната тоналност е само с “модни” промени на имената от евразийското и протестантско-катоическото пространство…..и крива сметка,че и другаде хората забравят……

 6. “васко”, “васко”… болен си мой човек. Жестоко си осакатен.
  Какво цели твоят пост освен чесане на болното ти его и жалката радост от мисълта, че ще засегнеш някой. Такива като теб явно с това си осмислят живуркането.
  Не заслужаваш осъждане, а съжаление.
  Г-н Инджев, преди смятах, че е хубаво да ни спестявате такива куци коментари, но сега мисля противното.
  Поздрави сърдечни.

 7. Г-н Димчев,

  Радвам се, че сте стигнал до извода, който съвпада с причината да давам трибуна на онези, които сами не разбират каква услуга правят на мислещите хора с малоумните си заяждания. Повечето дори не се нуждаят от коментар…С изявите си просто демонстрирят ярко, колко е добре да не си като тях- косвено, но много убедително потвърждение, че сме на прав път.
  Освен това, като ги публикувам, ги хващам в лъжа, защото повечето от тях се опияняват от “откритието” си колко са “репресирани” , щом им се откаже да публикуват някоя глупост…Не че ще схванат за какво става дума, само че го правя не заради тях, а заради Вас.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.