Кат Русия има втора

„Само преди 4 месеца твърдяха, че не очакват сътресения във връзка със световната финансова криза…Правителството обещаваше светло бъдеще…Днес икономиката е в ступор, а банковите сметки на богаташите са значително отънели”.

Коя е държавата, която се описва по този начин в статия на английския „Гардиан” ( препечатана в e-vestnik)? Не е България, както е възможно да си помислите. Става дума за Русия, в която е проявена „невероятна самонадеяност”, по думите на един експерт. Но, да, спокойно можеше се отнася и до нашата страна.

Съвпадението е почти буквално: именно преди 4 месеца, по време на голямото коледно самохвалства на управляващите, властта тук отчиташе небивали успехи и стигна дотам да заяви чрез премиера Станишев и министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, че България била най-добре подготвената държава в света да посрещне кризата. Фразата за „невероятната самонадеяност” тук пасва като скъпоценна обувчица на крачето на социалния министър от червенеещия кабинет др. Масларва.

Разбира се, в статията на „Гардиан” се изброяват и специфично руски проблеми като обезценяването на националната валута и прекалената зависимост на икономиката от износа на тройно поевтинелия на световните пазари нефт, довели вече до 8,8% спад на БВП и до приятни последици, като намалелите автомобилни задръствания в руската столица.

Каквито и да са разликите обаче, включително в несравнимите мащаби, не може да не направи впечатление общото в самохвалството, самонадеяността и в излъганите надежди кризата да се размине. Сякаш в потвърждение на това ръководителят на мисията на МВФ в София Бас Бакър заяви пред БНР на 21 март, че рецесията в България е напълно възможна ( правителството все още твърди, че ще има ръст , макар и много по-малък от очаквания, от 1 процент).

Явно приказките за близостта между Русия и България не почиват само на интерпретацията на историята. Доказателствата са пред очите ни и днес. Просто”кат Русия има втора”, все пак- това е България, едно нейно умалено копие по отношение на безхаберието на управлението.

9 мнения за “Кат Русия има втора”

 1. Крисчън Броуз,политически съветник на Кондолиза Райс
  /2005-2008/”открита” от Бущ-баща и предадена в наследство на сина,с ъ ж а л я в а,че не са успели, да убедят американците,за прагматичния интернационализъм на Буш,съдържащ потенциала,да излекува някои жлъчни спорове след Кенан /1945/ и края на Втората световна война…относно ролята на Америка в света
  Но след гигантски интелектуален и аналитичен труд на ОЛИМП като мозък на планетарна стратегия във времето и простраството,НЕ КРИЕ свята надежда… ,че ПРЕЗИДЕНТА ОБАМА, не само ще продължи тази външна политика,но ще я засили и ще разшири подкрепата за нея сред всички американци”/Анализ след 150,000 внимателно подбрани думи…в т.ч. и на речи на Колин Пауъл………./2004-2005/..
  Практическото изпълнение е възложено СЕГА на Х.Клинтън,доайен на демократическия центризъм от Рузвелт,през Кенеди,Рейгън и Б.Клинтън….та до наши дни……
  ДНИ,когато ОТ ЕК, ни подсещат по въпроса за “съветниците” и какъв е споменът от червеноармейско време за тях……като цивилна армия ….

 2. О, да, кат Русия има втора. А как ви звучи това?:

  “Съюзът на писателите на Русия удостои на тържествена вечер в Москва Радован Караджич и Ратко Младич с наградата „Имперска култура” за тяхната „смелост, геройство и вярност в борбата за православното славянско единство”.

  Даааа.
  Очакваме включване и от Съюза на българските писатели, или поне от президентския Комитет “Съзидание” на Гранитски и “академик” А. Дончев. Защо нашите чакат, защо така се помайват, а не последват веднага братския пример за награждаване на тези двама твърде заслужили съзидателни братя славяни край Београд?

  Да се готви Чикатило…

 3. Още през есента на миналата година управляващите казваха, че България няма да бъде засегната от световната икономическа криза.

 4. Здравейте! Учуден съм защо едно оправдано обвинение в нечие “окриление” (отпреди 2 дни), окрилява днес. Пораженията са същите, независимо от това, че конкретните страни са други. Да се радваш на това, че нечия икономика е “в ступор”, е неразбираемо, защото става въпрос за “обедняването и страданието на милиони хора”. Какво значение има граждани на коя държава са те? Днес, когато светът буквално не знае какво да прави (г-н Савов скоро ми опонира, че САЩ – където е зачената кризата, не били фалирали, защото давали много за развойна дейност и за образование – “великите харвардци и сие” също са в ступор) и прогнозите се менят буквално с часове, “доволният избирателен смях” звучи фалшиво. Спомнете си само : “планът Буш”-неработещ, “планът Обама”-неработещ, повишени обороти на “печатница-ФРС”-неработещо. Аргумент – прогнозите за продължителността на кризата бяха от няколко месеца до 3 години (последното умотворение на Бернанке, за което чета днес). Днес по RE:TV и проф. Димитър Иванов не се нае с прогноза за кризата, което говори, че трябва сериозно да се замисляме, преди да обвиним някого в профанизъм по темата.

 5. Разбира се, управляващите до последно ще твърдят, че ще има ръст, за да могат след изборите да ни проглушат ушите, че новите са провалили всичко.
  Тея не мислят и за миг за бъдещето на природонаселението, единствената им цел е провал на следващото управление(с “благоприятното” въздействие на кризата) и бързото им връщане във властта.
  И, не се и съмнявам, природонаселението ще им помогне да го сторят…..

 6. Г-н Николов,

  аз ви опонирах не защото университети нямат моментни проблеми, заради кризата, а заради принципно не вярната ви квалификация и принизяване на една добре развита държава, до страна на неограниченото крадене.

  Относно Университетите, няма спор, най-добрите са там.

  Имам чувството, че четете набързо и не се замисляте върху написаното. Да не говорим за моите скромни коментари.

 7. Г-н Георгиев, аз не забелязвам радост в установяването на факта, че има ступор в руската икономика. Кризата е световна, но разликата от останалите засегнати страни и Русия, както е описано в тази статия, е че в Русия (и България) се действа по правилото: “хвалете ме уста да ви не п…..м”.
  Ако аз и Вие си пием кафето и Вие твърдите, че има световна криза и са нужни много сериозни мерки, за да се справим с нея, а аз твърдя. че няма страшно, това нас не ни засяга, това е едно. Накрая може да се хванем на бас и толкова.
  Друго обаче е когато ръководители на страна с претенции за световна сила игнорират факта на съществуването на финансова и икономическа криза и нейното влияние върху руската икономика. Тогава те или са некомпетентни или лъжат или и двете. Аз така разбирам казаното тук, а не като злорадство.

 8. .
  Икономиките на България и Русия са доста различни не само като размер, но и като характеристики. Но и двете страни могат да бъдат описани с една фраза на the Economist отпреди месец (по отношение на Русия):
  .
  “Kleptocracy in denial about crisis”
  .
  Безусловно, днешна България е клептокрация. Просто нашата страна е малка и бедна на ресурси, т.е. има по-малко за крадене. Но Партията (в три превъплъщения), Правителството и Бизнесмените здраво работят да достигнат съветските стандарти.
  .
  Следствие от клептократичното управление е липсата на сектор, произвеждащ добавена стойност. Както и в Русия. Там икономиката е построена на нефт и газ, метали, и недвижими имоти. Притокът на капитали беше резултат от суровинния бум (чисти $200 милиарда годишно от износ и $400 милиарда кредити за частния сектор) и свърши заедно с него. Резерви на ЦБ $380 милиарда.
  .
  У нас: туризъм (нефт, газ и метали няма) и недвижими имоти. Притокът на капитали е главно кредити, над Е30 милиарда за частния сектор и чуждестранни инвестиции, напоследък по Е5-6 милиарда годишно. Голяма част от парите изтекоха обратно в чужбина чрез внос. Резерви на ЦБ Е12 милиарда.
  .
  2009–край на новите кредити и чуждестранните инвестиции. А Е35 милиарда кредити трябва да се връщат. У нас нищо не се произвежда…
  .
  Моето (песимистично) очакване: правителството някак поддържа ситуацията до изборите. Бойко Борисов става премиер. Настъпва чудовищен икономически спад, безработица, съпроводени с окончатален разпад на държавността; улична престъпност и пълен хаос. Цените на имотите се сриват и местните банки (най-първо Общинска) фалират. Партията (този път превъплътена в Б Борисов и сие), Правителството и Бизнесмените открадват и стабилизационните кредити от МВФ и ЕС.
  .
  Какво ще стане после е неизвестно. Това би могъло да катализира за изхвърлянето на най-корумпираната част от Българския елит и започване начисто. Но този елит е платен и има мощната поддръжка на Русия, а тя няма така лесно да загуби бастиона си в ЕС.
  .

 9. Великотърновския университет немедлено да удостои другарите Радован Караджич и Ратко Младич с Доктор хонорис кауза!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.