Изберете африканското

Преди повече от 30 години диктаторът на Уганда Иди Амин Дада предложи на своя съсед, президента на Кения Джомо Кениата, да решат граничен диспут между двете държави като се сбият с тояги. Лично. Така щели да избегнат война и ненужни жертви.

Освен това Иди Амин, един от най-кръвожадните ( буквално, човешки останки бяха намерени в хладилника му след като бе свален от Милтън Оботе) управници на континента, предложи бонус на опонента си. Генерал Амин, огромен мъжага, професионален биткаджия ( бивш кечист или нещо подобно), великодушно обеща да се бие срещу стареца с една ръка, като другата му бъде завързана на гърба.

Както всяка историческа аналогия, така и тази си има своите недостатъци. Нито Бойко Борисов е сравним с чудовището Амин, дошло и отпратено с преврат, нито пък Сергей Станишев може да бъде оприличен на Джомо Кениата, един от малкото символи на мъдрост и умереност в новата история на африканския континент.

В разправията между Борисов и Станишев, които се предизвикват на диспут и се дразнят един друг с обвинения пред публиката кой е виновен за липсата на такъв, все пак има нещо африканско. Напомня ми на детските години, когато си повтаряхме:

„ Тошко маймуната
скача по трибуната.
Вика и крещи – дайте ми пари”!

Възрастните изглеждаха притеснени от това опасно дрънкане по адрес на „Тошко”.

И се питам, дали всички не произхождаме от „Тошко”, който ни направи на маймуни, както, според учените, всички водим началото си от Африка, където най-вероятно се е появил нашият прародител.

Какво да се прави, еволюцията е бавен процес. Не е като „революцията”, която, според Станишев, е била извършена тук напоследък именно под негово ръководство (няма шега, той сериозно го твърди и то пред едни пораснали хора в Европа).

Възрастните все така ми се струват притеснени и то не толкова от подскоците по трибуната на някой нов „Тошко”, колкото от подозренията, че пак става дума за призива „дайте ми пари”!

8 мнения за “Изберете африканското”

  1. Здравейте! Ако такъв разговор (не харесвам думите “дебат” и “диспут”) бъде проведен, уверен съм, че той ще бъде репетиция за бъдещия им съвместен “съвет на коалицията”. Предусещам със съжаление, че тези двамата “държавници” ще се упражняват в управление заедно, в името на далавераджиите и против останалите. А много ми се иска интуицията ми да е грешна, но качеството на “зрителите” е съмнително – доказателствата продължават.

  2. браво, супер си ги изрисувал, иво, смях се с глас, но защо ли ми става мъчно,ами как защо, нали всичко е на наш гръб. удовлетворение чувстват смислените хора обаче, четейки материали като твоите, и получават стимул да са по-активни, надявам се

  3. Този път, по изключение, г-н Инджев е написал нещо наистина добро: смислено, издържано като стил и риторика, а най-важното – не анти-българско.

  4. Когато прочетох за “Тошко маймуната”с умиление се върнах назад в детските си години,настроих се носталгично и се сетих,че когато подскачах,възрастните не ми обръщаха внимание.Когато подскачах и виках дайте ми пари за вафла,ме поглеждаха тревожно,но ми даваха.Когато обаче подскачах и крещях дайте ми пари за линцер,възрастните наистина бяха притеснени и не ми даваха…по-скоро много рядко.Сега знам защо,при по-въэрастните е така.

  5. Е,да Иво.Но много ни писна от тия комуняги.Сигурно ще паднат от власт.И Доган също.И царя.

  6. един истински мъж държи на думата си. бойко прилича на такъв. не вярвам, че отново става въпрос за игра на малоумниците от бкп. Вашето мнение какво е

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.