Соломон не пасна

Щеше да е добре за България да излъчи Генерален секретар на НАТО. Както и да се казва. Включително и Соломон Паси, който наистина няма равен в България като емблема на атлантизма. Но…

АФП цитира дипломат от Алианса, според когото САЩ подкрепят за поста датския премиер Андерс Фог Расмунсен. С това беше сложена точка върху съмненията, ако е имало такива, какво предстои да се случи.

Съобщението съвпада с индикациите, че Великобритания, Франция и Германия също подкрепят Расмунсен.

От тук започват обаче някои несъвпадения.

Не съвпада обявяването на кандидатурата на г-н Паси с практиката подобна номинация да бъде консултирана по правилата на алианса. Когато това стана ясно, откъм нашия кандидат се дочу нещо като солово ( почти соломоново) обосноваване със задна дата, според което излиза, че ставало дума за реформистка идея нещата в ( закостенелия?) НАТО да бъдат разчупени.

После коалиционното правителство, заварено май неподготвено да дискутира и одобри този сол(омон)ов ход на коалиционния участник във властта, се престраши и заяви подкрепата си. Личеше си, че това е едно от измъчените решения, гласувани заради единството на тройната коалиция.

И тук на сцената ( не ) се появи Г.Първанов. Беше призован, но не се обади пряко. Правителството го подсети да включи Соломон Паси като член на българската делегация на срещата на най-високо равнище на НАТО в Страсбург и Кел (на 3 и 4 април). От което разбрахме, че Соломон Паси, председател на парламентарната комисия по външна политика, не е предвиден от президента като компаньон на важния форум. Дочу се само, че Г.Първанов, щял да помисли…

Причината за оглушките на Г. Първанов е, освен в уреждането на лични сметки, в лобирането за кандидатурата на Ирина Бокова, посланик в Париж, за Генерален секретар на друга международна организация, ЮНЕСКО. Щяло да бъде прекалено да очакваме две български кандидатури да се класират успешно, смята държавният ни глава, макар и да не споделя публично това свое явно предпочитание.

Сега се очертават два варианта: със Соломон Паси в делегацията ( като зле прикрита подигравка относно неизбираемата му кандидатура), или без него – като откровено признание за несъвместимост между Първанов и Паси, както и между отиващото си правителство и оставащия на поста си президент, който се бори в оставащите години от мандата си да се докаже като самостоятелен ( не по-малко от Паси) фактор в политиката ( на олигархичния модел) извън някакви си опресняващи пренареждането на големите пари парламентарни избори.

Впрочем, Соломон не постъпи мъдро, когато на 16 март, на връщане от рутинно посещение в САЩ, се похвали в Русе, че във Вашингтон бил получил подкрепа за амбицията си. Ако беше вярно, щяхме да го чуем от западния източник на твърденията, че било време Изтокът да излъчи Генерален секретар.

9 мнения за “Соломон не пасна”

 1. Онази присъда за соломоновската
  мъдрост в спора на майки за
  детето,тук бе априори гарнирана и с едно не напасване,в т.ч. и чрез Р.Петков и т.н. ….но далеч не е единственото…
  Имаше алюзии и за посланика във Франция и вероятно в ЮНЕСК0,к о я т о бе представена от външния министър на премиера Симеон II на френската страна в Париж….
  Не знам защо “замирисаха и президентско- латиноамериканско-антарктически,волности с привкус на безславни,но в този блог по друг повод….някой от нас бе “измъчил” свободния превод на думата /употребена от И.Инджев/ н е с ъ в м е с т и м о с т с ъ с словосъчетанието “отмъстителен примитивизъм”….
  на и настрана от целия спректър
  на неуместна прибързаност и “слонско” влизане на мечка в крехка витрина,когато Лавров не скрива кое дразни в НАТО-вските амбиции спрямо бившите съюзници на СССР….
  С други думи и той подсеща,а и ние би трябвало,да сме наясно,какво е исторически “минало несвършено”….
  Останалото е повтаряне на притворено /с “държавническа” глазура/ ново издание 2009 г… относно я д а н а С т а м б о л о в за прибързаната телеграма на княз Батемберг до Алексндър III….в Петербург….
  Сходството е в начина,но не и в представителността на равнището…..

 2. chudeh se zashto solomon pasi podkrepia troinata koalicia na dogan-komunistite-simeon a to si imalo zashto… za da stane kandidat za shef na nato

 3. За edi:
  С уважение и за двете к л а с и от наши сънародници&
  -т а з и на арменците е “по-е в р е й с к а та” и настрdна от известния факт,че всеки народ…” си заслужава и еврйте,които има….” казваното от тях самите е като в план,достоен за аналитична сугестология е и предизвикателство за противоборста:
  – и за Коалицията в с е г а ш н и я Й ВАРИАНТ
  – и за ТОЗИ,чието “откровено признание” Е за н е т р а й н а съвместимост,но не с Мони и собствената му “Владишжка корона на български Алкивиад”а с тази на моя “Октавиан”…
  А така става и.. още ….по-интересно!!!!

 4. В 9.26 дойде и новината за подкрепата на САЩ за Расмунсен….

 5. Ама аз едно не мога да разбера – кой го взима на сериозно този Паси? Защото изобщо не се сещам за такива хора в България, а за чужбина пък няма какво да говорим – световно неизвестен е дребосъкът. За негово съжаление. За наше – не! По-добре такива недоразумения да не стават известни. Имаме си вече една “Кен ли”…

 6. .
  Соломон не пасна.
  .
  И по-добре.
  .
  Соломон не пасва. Не само не пасва но и е опасен.
  .
  Освен гласна подкрепа от България (и негласна от Русия) не съм очаквал някой да вземе насериозно протежето на Илия Павлов (и на неговите господари).
  .
  .

 7. А лелеее, представяте ли си колко прецакана се чувства завалийката Гергана Грънчарова. Само като си помисля на какви приеми се е виждала, с бална рокля . . ., а сега какво – сдухаха и фантазиите.

 8. Що пък да е българче?.. Айде де!!!. Kомплесарска работа..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.