Спасителен пояс за неспасяем имидж

След толкова много лъжи, първата реакция на всеки, който прочете в един от официозите „Станишев спасява пенсионер” е да си каже: да бе, сигурно е като онзи човечец от ямболския край, който му се жалвал в началото на март за несправедливо отнето му сено от съседа, но след строгата, но справедлива намеса на премиера, фуражът му бил скоропостижно върнат.

Обаче този път не е пропаганда. Наистина Станишев се прегръща с възрастен човек, което се вижда от снимка на първа страница във в. „Труд”. Склонни сме да повярваме, че по изключение не става дума за режисура ( Станишев и на ватман се направи, само да го видят, че кара трамвая на партията и държавата, та един пенсионер ли няма да прегърне на стълбите на софийски подлез?!).

Така че гледам и вярвам на очите си. Това , което прилича на борба свободен стил, или на горещо танго между Станишев и по-възрастен от него субект от очевидно мъжки пол, най – вероятно е спонтанна проява на човещина от страна на самия министър – председател, който прихваща спънал се пенсионер. За дебнещите край кабинетите на властта фоторепортери това си е попадание.

Толкоз по преразказа по картинка. Обаче следва упътването на официоза, който държи да обясни за какво става дума и нарежда:

„ Премиерът и соцлидер ( важно е да се акцентира, че поривът има червен оттенък) Сергей Станишев прихвана вчера възрастен мъж, който щеше да припадне от вълнение, че го вижда в подлеза…”

Така е. Припада от вълнение електоратът, колчем зърне своя кумир. При Луканов и Виденов припадаше от глад, сега от вълнение. Добре че кумирът, заякнал в битките с кмета Борисов, има силите, бързината и готовността, да спаси поне един пенсионер.

Но това далеч не е всичко в изпълнения с напрежение и героизъм ден на нашия премиер. Подсказва ни го самото заглавие с яркочервени букви : „Станишев спасява пенсионер” ( в текста пенсионерът бива просто „прихванат” , но в заглавието е направо „спасен”). След тази нагледна агитация за подвига на младия спасител на старото поколение, или поне на един негов представител, следва продължение с препратка на вътрешна страница :

„Станишев спасява и църквата”

Съобщава ни се, че е отишъл „ на крака при патриарха” ( а ние, вярвайки на Бойко Борисов, си помислихме, че от малък се е возил само на мерцедес без номера – каква клевета, само!). С което, неясно как, „спасявал” църквата.

Казвам, че не е ясно как, защото държавната телевизия, която ни показа как др. Станишев целува ръка на Максим, ни уведоми, че нищичко не се знае за разговорите между „спасителя” и „ спасения”. Просто журналисти не били допуснати ( освен да снимат целуването).

Как точно и откъде „Труд” са научили за чудотворното спасяване на църквата от страна на др. Станишев, сътворено извън знанието на всезнаещата и всеразгласяващата словото станишево телевизионна пропагандна инстанция, не е ясно.

Няма значение. Това са подробности от всекидневната битка на пропагандата срещу България, част от която е и следната комбинация от снимки под заглавието : „Правителството стояло зад църквата на Максим”. На едната се виждат радостно вперилите един в друг усмихнати погледи Станишев и Максим, а на другата ( пак в рамките на същата статия) премиерът е увековечен да минава покрай преливаща от отпадъци кофа, към която ( изрично ни си съобщава в текста), поглежда „гнусливо”.

Ето така, уважаеми читатели, на едно също място, в един същи вестник, в една и съща статия, са събрани ( като текст и илюстрация, почти като дух и материя) Станишев, Максим, незнаен ( но „спасен”, естествено от самия премиер) пенсионер и софийска кофа за смет.

Доста пропагадно, но факт!

23 мнения за “Спасителен пояс за неспасяем имидж”

 1. Това спасението е Божа работа, нали? И да спасиш не кой и да е, а смият Патриарх Максим трябва да си доста напред с материала или доста близо до онези с белите престилки дето идват и ти обличат риза с необичайно дизайнерско решение.След прочита на Иво просто не намирам сериозни доводи и думи за да изкажа загрижеността си към “Спасителя” . Библистите между другото го очакват точно в тази епоха да се появи и се чудят от къде ще се пръкне, а то… “сух валог се случи!”( Вапцаров)Посъветвайте в.”Труп” още утре да обяви новината на света.Спасителят е Българин-комунист! ( Да ме простят религиозните хора, но не се подигравам с религията, а със само провъзгласилият се спасител Станишев). Поздрав и Бог да ни е на помощ!

 2. a az vednyj vidiah Stanishev oblechen kato SUPERMEN, noseshe shalvari, a na glavata si imashe korona, i goliama chervena zvezda go ogriavashe, mnogo iako beshe 🙂

 3. При все,че не липсваха умилни сценки “ала върнато сено”
  или примери с милосърдни акции от самия тандем Медведев и Путин поотдено,тези на нашия благодетел без оглед на сан и място,са намерпили място в сайта на гадния EUobserver,който напомня на българите,че мераците за помощ в в редица области,които са обект на критика като: правосъдната система,еврофондовете,обществените
  поръчки с конфликт на интереси и засилването на конкурентноспособността
  с регулации и закони,н я м а как да не бъдат разглеждани другояче,освен като охлаждане на мераци,според прилагания за в с и ч к и м о н и т о р и н г….
  Но за Негово Светейшество днешното “светско обгрижване” на всяка власт – наистина – дадена ни от Бога,едва и ще е част от другото необходимо спасение…..на ДУШЕВНОСТ и материя….

 4. Моето отношение към таварищ Дмитрич във връзка с някои други негови хероични подвизи напоследък: Дали единственият начин да бъде сразена наглостта на Серьожа Дмитрич не е Б.Б. собственоръчно да го напляска по малките мръсни и нежни устенца?! Туйто, друго нямам какво да добавя…

 5. Защо Станишев да не спасява Максим,нали е полковник от българското ГЕСТАПО

 6. Както каза жена ми: “дърт комунист да се кръсти”. Нямам какво повече да добавя. Просто са по-добри и от Хитлер в пропагандата.

 7. Лицемерието на Станишев е огромно, но това е типично за комунистите. Колкото до патриарх Максим, не ми се иска да го съдя, но все пак, на негово място аз бих се покаяла, бих поискала прошка от Бог, Църква и народ, затова, че ” ми се е наложило да служа другиму, на Партията и ДС”…. Знаем как постъпи и продължава по същия начин???? Не разбирам патриарха…. Няма ли страх от Бога и срам от народа?

 8. Здравейте г-н Инджев,

  Вашият блог е едно от местата, което посещавам няколко пъти дневно. 🙂

  Искам да ви попитам две неща:

  1. Какво е мнението ви за синода на Инокентий?
  2. Според вас дали Бойко Борисов ще си удържи на думата да не управлява с БСП?

 9. Ако за сто метра ходене пеш вестник “Труд” напълва един брой, то при един-два километра на ден с материалите на репортерите едноименното книгоиздателство може да започне невиждана поредица от книги – “Подвизите и приключенията на Серж”, която, както и срещата с патриарха и спасяването на възрастния човек, няма да има нищо общо с предизборната кампания. Всеки ден ще излиза нов том с пешеходни подвизи от вчерашните посещения и ще се дава гратис заедно с вестника. Феновете на поредицата, все възрастни хорица, ще организират свои интернет форуми наживо по площадите на обезлюдените села, където ще обсъждат всяка новоизлязла книга. А към средата на юни, когато се очаква поредицата да спре, ще започне Голямото четене.
  Не са известни планираните заглавия на издателството за след месец юли, макар издателската политика да не е тайна за никого.

 10. Този пенсионер е бил късметлия,за разлика от онзи,който почина от инфаркт в Бургас,преди няколко дни.Не разбрах само дали г-н Премиера се е опитал да спасява и него или просто е прочел няколко псалма от “Защото сме социалисти”,Бог да ме пости за богохулството.Не мога да се въздържа,обаче да не коментирам явно засилилите се напоследък лечителски качества на Сер гей,вероятно във връзка с наближаващите избори.Започвам да се притеснявам за Бойко Борисов.Ами ако Премиера тръгне да спасява и него,на обещания публичен дебат,например?

 11. No matter of highest efforts ,as done by the Bulgarian Communist Party a n d their successors,s inventiveness,the e v e n t s as evolve w o r l d w i d e,even in their beloved Russia,m i g h t be opposed by another kind of recent
  workable and practical American internationalism,but no able to
  be understood,due to t h e i r historical a n d ideologically legacy.
  Which concern a trust in God the legacy becomes Insolent….

 12. Здравейте Камене,

  Отговорът на втория въпрос е лесен: няма как да знам, но мога да отбележа очевидното за всички, че натискът е огромен. Справка: подновената днес заплха на управляващите да наложат 8 процентна бариера пред предизборни коалиции за парламентарните избори. Целта е прозрачна- не само да бъдт оставени извън борда десните от СДС и ДСБ, ако може, но и да бъде поставен Борисов в изолация в бъдещия парламент.
  А колкото до църковните разпри, никога не съм се произнасял като тълкувател на каноничните правила , защото нямам себе си за компетентнен или достатъчно християнски извисен, за да съдя” от високо”.
  В чисто политическия смисъл обаче смятам, че претенциите към миналото на сегашния висш клир са напълно основателни, за разлика от бруталния начин, по който претендиращите бяха разгонени с полиция.
  Лошото е, че в цялата тази история централно място , поне в медийните интерпретации, заемат спорове за имоти…
  Да не говорим, че това заиграване с православните чувства, от страна на точно тези управлващи, въобще не се нуждае от коментар – на мястото на църквата бих смятал тази “загриженост” за обидна, като се знае каква е истинската мотивация на “загрижените” и кои са те…

 13. Станишката, като е такъв спасител и варди припаднали, защо не вземе да изчезне от политиката завинаги – така ще спаси много повече хора, които припадаме само при мисълта кой ни управлява…
  Вместо това, например, може да ходи в Амазонските гори – щом може да спаси някого/нещо само с посещение “на крака”, да ходи, да ги обиколи, да ги спаси от сеч и изчезване…
  Хем и ние ще се радваме, че го няма, хем и за светвната екологие полезно!…
  Пък казват, че от комунист полза няма! Ха!

 14. В статията има и вметнати думи за заякналия премиер в битите с Генерала…горното ме подсеща
  защо първоначално изглеждаще,като че ли Паси не е паснал….но ако се позамислищ малко над значението на царската,МС-ката и руменпеткова “подранила” подкрепа “консенсусната” технология може и да се окаже,не такова,а и не слонско нахлуване във витрина
  …което н а в я в а и на мисли!!!
  Поживем,увидим!

 15. Здравейте! Не искам да коментирам “спасителната акция” на премиера по отношение на конкретен човек, но във втория случай – със заиграването с църковните дела, мисля за необходимо да споделя нещо важно. Аз съм юрист по образование и затова смятам, че в този случай има две ясни нормативни разпоредби – “Религиозните институции са отделени от държавата.” и “Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.”(чл.13, съответно ал.2 и ал.4 от Конституцията на Република България). Цитираните текстове недвусмислено забраняват на български министър-председател да се меси в църковните дела, а и да използва такива простъпки за политически цели. Лично аз смятам, че дори само с аргумента на чл.13 от Конституцията обсъжданото “осъждане на държавата” заради неуредиците в БПЦ, е оборимо. Дано се окажа прав (ще видим след обжалването, за което се говори), за да не плащаме за нечии безумия – църковни или светски, е без значение.

 16. Здравейте,
  Благодаря ви за отговора.

  Питах ви, защото някак ми е странно комунисти да защитават “единството на православието”.

  И аз не съм специалист по канонично право, но поне мога да кажа, че за разкол не може и дума да става – хората на Инокентий не са измислили нови правила, по които да водят службите. Точният термин е схизма. Така наричат проблема и хора от емиграцията с църковно образование, например проф. Спас Райкин.

  Познавам някои от тях, и мога да твърдя, че натискът върху тях е огромен. Непрекъснато се пускат фалшиви информации, уж че Инокентий “ей сега” щял да се покае. А това не е вярно.

 17. Освен статията разбира се, с прекрасно уловеният повод, мноооого ме “закефиха” постовете на Станков и Ади.
  Каквито и “Книги” да пускат за пенсионерите през “издателство” “ТруП” ежедневно за всеки “проучването на каталога в библиотеката” започва с Хладилника – като гледам по моите близки в тази възраст (всъщност остана само майка ми), някак не върви със “Сергей, обади ми се!”, щото узрялото в тях слово “не е за телефон”.
  Винаги комунизмът е бил секта (естествено не философска – това си е сложно) – струва ми се по-скоро юдейска отколкото християнска – и толкова са си повярвали, че вече в тях е “словото”. И още – вече в тях е и “чудото”, Визията “Му” предизвиква смърт (в Бургас), а “Ходенето Му” (в подлез)- спасяване!
  При следваща среща като нищо П. Максим да почне да “Му” целува… ръцете?!
  Православните ни ценности и достойнство ще преживеят това – вече са го правили, те не са производни на Синода или Максим. Защо да ги съдим комунягите или гей-овците, та били те и Сер-геи(достатъчно е да живеят със себе си, дори и в “местата за изтърпяване на наказанието”).
  Поздрави за автора и почитателите му.

 18. От ватман стана Батман. Мимикрията е характерна черта на комунистите. Всепак, избори идат…

 19. Иначе според Станишев пред “Ройтерс” не се нуждаем от МВФ,но “Блумбърг” потвърди по-песимистична прогноза
  за срив на икономиката с 5% и последване на румънския пример във време на най-долбока рецесия за Източна Европа…..но нали ученият и опитен е той,а не Генерала !!!който се “бои” от дебат и няма кой да му каже,че резервите ни ще се стопят на-много до 12 месеца…..но кой да му каже!…Тошко Колев не е в “Герба” даже!

 20. Драги г-н Инджев,
  Много Ви моля, като пускате във форума си приносите на т.н. ваш “коментатор” на име Йов, имайте добрината да ни обяснявате и какво всъщност иска да каже той. От няколко месеца се мъча да вникна в “дълбоките” му подмятания, но освен, че живее извън БГ и е допринесъл с нещо за избирането на Барак Обама, друго досега не съм разбрал при цялото си добро желание. Хеле пък от “коментарите” му на “английски”, които звучат, както казваше една моя бивша редакторка-англичанка, като “Bulgarian, translated into a language”.

 21. Добър ден, не е коректно да обвиняваме онези , че воюват. Не е правилно да критикувате крокодила, че ви напада. Той ви е чакал няколко седмици. Чакал е някой глупак да нагази във водата на неговата река.

  Трябва да се готвим по-добре!

  Много сложно ли ще бъде експерти от център и дясно да монтират по няколко DVD в хол, ако щете. ? .
  И да “пуснат” трима – четирима леви да лъжат от мониторите, да ги обиждат и да им се смеят. А те да ги прекъсват , да им се подиграват, да говорят спокойно, да лъжат нагло като онези.
  Много ли е трудно ?

  Ако им е трудно – не са за тази работа. Да си ” живучкат” в някоя фирма.

  ВОЙНА !!!!!

  Не пропаганда, а война.
  Повторете го няколко пъти и ще видите кой греши. Така ни предаде г-н Савов, лека му пръст.
  Така ще стане и сега. Хард/лайна/рите се учат. Достойно е за уважение.

  Ние оживяхме защото се научихме. Но знаехме от деца, че сме във война. Семейство на съдени от Народен съд. ! . Дали можех да си позволя да съм неподготвен ?

  Преди да стана протоколен сервитьор изучавах актьорско майсторство. Да, подготвих се за войната. От малкото ресторатьори, който НЕ можаха да вкарат в “мазето”.

 22. Към росица.
  Защо се вярва априори, че Максим, като е патриарх, то вярва в Бога. Иначе, наистина ще го е страх, че е служил не Нему, а на Партията. нали такава е и първата божа заповед: нямай друг пред мене, но нея той пренебрегва с вярата, че няма Бог и няма да му се потърси сметка.
  И не се сърдете, че премиерът използва ефтини пропагандни трикове. Все пак криза е, кой ако не социалестите ще прави икономии. А икономията е майка на мизерията. А мизерията е социалната база на този кът от политическия спектър.

 23. Ох, тези спънати и спасени, не им ли омръзна…

  Сещам се как преди няколко години Дани Вълчев, другият щедър обдарител на придворни журналисти, беше сниман (по време на някакъв поход ли беше, какво беше) как спасява малко момиченце, което се спънало и щяло да падне.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.