Шахматиста срещу каратиста-пистаааа

Компютърът ми „ заби” точно в мига, когато трябваше да публикувам коментара си за разговора между Станишев и Борисов минути след неговия финал, когато действащият премиер почти почти буквално предложи на събеседеника си да управляват заедно. Така съдбата, макар да ме изнерви по „технически причини”, ме дари с „ден за размисъл”.

И ето какво размислих ( на опашката на коментиращите, на която без да искам попаднах):

Беше ясно, че Станишев финтира Борисов не само с ехидството да властелина на информацията, с която разполага един премиер. Това можеше да се очаква. Скритият ход на „шахматста” ( Станишев се присламчи към славата на гроспмайстора Топалов) срещу каратиста беше с обратен знак – използва слабостта на опонента си в уж най-силното му място, медийния сплит. Направо си го примами в капана с добре замаскираната цел да го накара да работи за неговата кауза.

А каузата на днешната власт е пропагандата. За нейното здраве властта се грижи с особено усърдие, с разбирането колко важно е да ти повярват, че , както каза Сатнишев, „ в България се случват много хубави неща”. За такива послания е нужда трибуна, към която има достатъчно вперени погледи ( може и да не са съвсем доверчиви, но поне да не се заглеждат другаде)

Каквито и да са оценките за надцакването в този почти дружески ( да не кажа „другарски”) диспут, истината е , че от него спечели…БНТ. За сметка на другите ефирни телевизии с национално разпространение, държавната телевизия привлече рекордно внимание и отне аудиторията на конкурентите без да се кълчи в произвеждането на скандал и без да инвестира милиони.

Нямаше да е важно, ако ставаше дума за едноактна телевизионна пиеса. Символиката обаче показа ( и подсказа, ако някой още не е схванал) на чий терен ще се се играе предизборния мач- на стадиона на държавата,където властта се чувства уютно( не че колегите от БНТ бяха лоши водещи, важното в упражнението беше да се приучи отново зрителят да зяпа именно този екран) .

Когато др. Станишев повтаря задължителната мантра за важността да има „повече” държава, не му вярвайте, че говори за икономиката.Там има толкова държавно облагодетелствани червени барони, че „повече” е трудно да се набутат („заедно за България”, естествено), без да се изпозастрелят.
Става дума, отново, за медиите. И държавните между тях са само част от тази държава в държавата, чийто говорител Станишев все повече измества замлъкналия напоследък конкурент Първанов.

19 мнения за “Шахматиста срещу каратиста-пистаааа”

 1. с удоволствие Ви подкрепих блога с SMS
  Позрави

 2. Жалка история си беше снощната “седенка”. Ние какво правим тук? Вярно ми звучи наблюдението – гледаме оперативно разгръщане на медийния ресурс на властта (Пръмовите са на ход), но все пак – един лигльо, ДМИТРИЕВИЧ, се прави на мъж – смешно и пак смешно!
  Съгласен съм с автора, че „ в България се случват много хубави неща” – напр. Гоце си купи пушка, а надявам се (сер)Гейчо да си купи п.шка – все пак вече навъртя 4 год. трудов стаж момъка.
  Тъпо, тъжно, гнусно.

 3. Аз не бях успяла да гледам дебата и затова разчитах на анализите из нета, за да си съставя мнение. За мое голямо съжаление, изводът който си направих от тях и от коментарите към тях е, че победителят от дебатите е … АТАКА! Тръпки ме побиват…
  Ето още един от добрите според мен коментари (освен този на Иво):
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=9925

 4. Уважаеми г-н Инджев,
  Време е вече правилно да изписвате
  името на м-р председателя:
  САТАНИШЕВ!

 5. Да,няма други власти,г-н Инджев, като царската и на Станишев, които хвърлиха, а и продължават да хвърлят толкова народни пари за пропаганда и за втълпяване, че черното е бяло…И нещо също важно – тези скъпоплатени “пиаровци” на властта знаят слабото място на народа ни – неговата наивност, простоватост и безпаметност и затова имат успех.
  И какво се получава – ужасяваща бедност,корупция безнадеждна,ежеминутна емиграция, проституция,”прояла” всичко и всеки…И в замяна – ура,ура и пак ура! България е рай, България е супер,мамка й на американската криза, ама ние ще я смачкаме…
  Тъжно,да,много,много тъжно…

 6. Лёд тронулся, господа присяжные заседатели…
  За мен основният акцент от другарската вечеринка бе постигнатото съгласие по въпросите за енергиината политика на България. По-точно: съгласието за нужда от АЕЦ “Белене”, което е равнозначно на продължаване на енергииното ни васалство на Русия! До колкото съм информиран от медиите (и до колкото мога да им вярвам) вече е договорен заем от над 3 млрд евро от… Русия, за строеж на електроцентралата, която ще бъде строена от… Русия! Е, вместо едночасови празнословия и похвални слова, леещи се от златните (извинете, начервените) премиерски уста, за великите постижения на неговото правителство и неадекватните вметки с популистки отенък и гледане на късо от селския (извинете, Софииския) кмет, някоя от родните телевизии ще подреди ли едно лачено студио, в което ако не тези “господа”, поне някои други да обяснят Остап-Бендеровските лупинги около гореспоменатия АЕЦ?

 7. Удовретворява,че подсказвате необходимите изводи а л а Н а н с и М а к ъ л д а у н и ,която визира какво се случва когато лидерите на отделните страни не са действали срещу измислената /не от България
  /коруция,обогатяваща престъпници и КОРУМПИРАНИ СЛУЖИТЕЛИ…!!!
  Вие просто умело я допълвате,
  когато подчертава,че от дебата между БСП и ГЕРБ,спечели народът,когато чете високо качествена чувствителност на рафиниран дипломат…..
  Тъй като в директен дебат с въпроси във виртуалното пространство нейният Върховен шеф поставя въпроси за отговори,чрез Мичел Стюарт,нямаше как това,да не бъде уважено,когато е налице реален риск и от вливане на държавни средства с опита на европейците при “изпусната” инфлация….
  А и нямаше как,да бъде приканена за препирня по махленски др. Йотова….

 8. Здравейте! Преди дни изказах предположението, че такъв разговор ще бъде подготовка за бъдещите им съвместни “съвети на коалицията”. Видяната в понеделник обидна за мислещи люде пародия и споменатата нееднократно дума “заедно”, затвърди предположението ми. Жалко за нас и за децата ни.

 9. Ами че това дебят ли беше? Пълна нелепица! В парламента ще приемат закон за 21-дневна предизборна кампания, която би следвало да започне в средата на май!!! Тотална порнография! Всичко е обърнато с краката нагоре, курвенско (не се извинявам!). Правителството се държа по начин, който подхожда по-скоро за последната вечер преди деня за размисъл! В “дебата” излязоха наяве няколко неща, от които на човек му се повръща и които искам да споделя с вас.
  Първо, в кампанията, която ще бъде най-дългата и в известен смисъл противозаконна, а правителството ще изпозлва всички възможности на държавата – не говоря за командировъчни, бензини и коли, а за медии и време, което е отбелязяно и в статияна. При по-овладяна арогантност срещата спокойно можеше да се осъществи в рубриката “БНТ-такси” и за десет минути пак да си стигнат до прегръдка.
  Второ. Чрез мимикрийното припознаване на Герб като противник, левицата игнорира десницата като реална “другост”. Залагам петдесет срещу едно, че подобна среща с обединението СДС-ДСБ няма да се осъществи и няма да се планира, ако ще и сто официални покани да получат на “Позитано”.
  Трето. На всички стана ясно, че Б.Б. не може, сиромашкият, не само свои политически идеи да формулира, но е неспособен да артикулира дори чужди мисли в определена политическа област. С риск да стана досаден, ще кажа (отново), че това е езикова и мисловно-политическа недостатъчност, която ще бъде причина не само за бъдещи недоразумения, но и за тежки политически последствия. Да, всеки министър-председатерл има на разположение експертни екипи, но нали той преценява кого да включи в тези екипи! Как ще прецени с пожарникарския си интелект (нищо лошо за пожарникарите, за тези достойни хора!)? А има и нещо отвратително и зловещо във външната прилика на Б.Б. с Бенито Мусолини от по-младите му години, не знам дали сте я забелязали. Дано всичките им прилики свършват тук.
  Четвърто. След дебата навярно мнозина са си дели сметка, че независимо от сравнително добрите резултати, които се очакват от десницата, денят след изборите ще бъде изклюително тъжен. Ще трябва да се свиква с ново четиригодишно усещане за безизходица и безсмисленост.
  Доколкото разбрах, дебатът ще се повтори още няколко пъти, докато се изрерпат политическите теми. Така ще се роди нов телевизионен жанр, хибрид между сапунка и риалити, който няма как де бъде нещо повече от най-обикновен пасквил.

 10. Parvo iskam da se izvinq za latinicata no nqmam v momenta druga vazmojnost. Iskah samo da izrazq vazmo6tenieto si.Cqloto predavane be6e ot na4aloto do kraq neprofesianalno.Tezi hora nari4a6ti sebe si politici imat doosta da pou4at i tova ne e nai-lo6oto lo6oto e 4e si li4i 4e neiskat.Ne sam saglasen s mnenieto na g-n Indjev, 4e jurnalistite bqha na dobro nivo.Spored men te bqha pod vsqkakvo nivo v unison s debatira6tite.I poneje mnogo me podrazni hihoteneto i protrivaneto na race ot taka nare4eniqt premier kato stana duma za nacionalizaciqta koqto sega proti4a v nqkoi strani.Iskah da uto4nq 4e tova e samo vremenno dokato se stabilizirat bankite za da nqma domino egekt.a mnenieto na g-ja Merkel moje da prosledite tuk
  http://daserste.ndr.de/annewill/videos/annewill826.html kadeto tq otkrito zaqvqva ,4e e protiv i ,4e darjavata e lo6 stopanin.
  P.s Toku vij moje pak nqkoi da se pou4i kak se vodi interview i kak se darji POLITIK

 11. Не съм гледал дебата и нямам намерение да гледам следващите, но напоследък ми прави впечатление, че от ББ лъха досада. Ако е така, в доста неподходящ момент му е писнало.

 12. Иван Станков: Ще трябва да се свиква с ново четиригодишно усещане за безизходица и безсмисленост.
  Г-н Станков, и все пак!!! Докато има такива интелигентни и почтени хора като вас (за сведение на останалите от форума – Иван Станков е също автор на прекрасни литературни текстове)и като г-н Инджев оптимизмът в мен е жив.

 13. От изслушването на прословутия дебат разбрах едно:България няма политици,няма водачи,а има самозванци които гледат на политиката като на всяка работа,т.е.-времето да минава.На едните да мине времето на мандата,а другите да започнат мандата.Чух няколко кухи цифри,няколко кухи обвинения и нищо конкретно,което да ме накара да гласувам.Остава ми едно-ще продам гласа си поне веднъж и аз да съм на далавера,то и без това няма да има управия.

 14. В действителност и заедно и по отделно,а и по отделни въпрос, и Станков,и Тодоров,вероятно и др.колеги, са прави,че м и с л о в н о – п о л и т и ч е с к а т а
  ….по-скоро не е измежду най-силните страни на Генерала,а също и собствения му опит в напудрени и нахакани дебати,/дори и този на доведените “деца”/,
  които не трепнаха все пак пред титли,пагони и махленска “йотова” самонадеяност….
  Разбира се,че е тъжно,да погледнеш на възрастните хора догарящи като вощеници по коридорите на болниците и смазани и смачкани до безумие в електоралните си предпочитания,но и самата Десница увехнала в безумно личностно тшеславие е не по-малко усещане за безизходаци и безмисленост,което -веднъж обезвредена “атакадийската ” мина – или ще извика на историческата сцена малко поопърпано енералското тшеславие ,или събитията ще наложат варианти,
  както обикновено се случва,а горчивият им привкус,ще се усеща още дълго,както е било и при други народи…..

 15. Izvinjavam se za latinizata.
  G-n Indzhev cheta s udovolstvie Vashite komentari v kafene.net.
  Otnosno debata(ne sqm go gledal) prochetah dosta komentari v dnevnik, no mi napravi vpechatlenie che nikoj ne komentira edin aspekt na debata – zakonen li beshe tozi debat. Postvah vqpros vqv foruma na dnevnik, no nikoj ne mi otgovori i poluchih ocenki predimno “-“. Eto moja post:
  “Mozhe bi az ne sqm sqvsem v chas otnosno polozhenieto v BG, no mozhe li niakoj tuk da otgovori na slednite vqprosi:
  1. Izbornata kampania otkrita li e oficialno?
  2. BNT dqrzhavna li e vse oshte ili veche e chastna(na BSP i GERB)?
  3. Ako izbornata kampania e zapochnala oficialno i BNT vse oshte e dqrzhavna(t.e. dqnakoplatcite ja izdqrzhat chrez danqci) ne trjabva li da ima pravila/reglament za ravno medijno vreme na vsichki partii predstaveni v parlamenta?
  4. Ako izbornata kampanija ne e zapochnala oficialno i BNT e vse oshte dqrzhavna, togava koj e reshil da dade 2 chasa prime time na BSP i GERP za predizborna propaganda. Ako iskat da si pravjat propaganda neka si kupjat vreme v niakoj drug channel.
  S dve dumi tozi debat zakonen li beshe?
  Pitam zashtoto tuk na zapad e absurd premiera da mu skimne da si pravi debat s njakogo i bez problemi da obsebi dqrzhavnata tv za 2 chasa v prime time.
  Zashto nikoj ne komentira tozi aspekt.”

  P.S. I az podkrepih bloga sqs skromna suma zashtoto BG ima nuzhda ot nezavisimi medii

 16. Сега “заваля” и откъм Брюксел с палавото внуче на Радой Ралин и откъм др.Томов…
  очевидно му е простено,както беше при хубавото Наде и при много др.знайни и незнайни герои навяващи мисли за Белчо , Сивушка….и Боне Крайненеца,все отрудени труженици,но и верен електорат….за да се радва,когато завали….”..та така и цяла неделя!!!”
  Топли дни!!!само за оран!!!!

 17. Дали пък не спориха кой да построи Белене?

 18. Г-н Гоцев,

  Въпросите Ви са напълно основателни – в моя текст съм засегнал само един многото възможни аспекти на т.н. диспут. Вие допълвате темата в приблизително същата посока за пропагандата и нейните похвати…
  Бях написал и друг текст по въпроса буквално минути след края на предаването, но точно тогава възникна проблем с компютъра ми и той се оказа достатъчно сериозен, за да ме ограничи рязко в поддържането на обичайното напоследък темпо. Сега използавам резервен вдариант…
  Не можах да Ви благодаря по мейла за подкрепата, както правя обикновено с всички, като Вас ( избягвам да го правя в блога, за да не прозвучи “някак си” към останалите…).
  Благодаря за подкрепата – Вас и на всички останали, като се извинявам, че з-а момента съм затруднен да го направя лично към всеки един!
  И още една дума: вълната от солидарност, която предизвика споделеното от мен в белжката ми ” Солидерност”, разбива на пух и прах собственото ми(ни?) предубежждение за липсата на солидарност сред българите- явно , че е просто въпрос на мотивация. Казвам това не от лични съоображения, а тъкмо поради убеждението, че това явление си заслужава да бъде отбелязано публично ( колкото и да не желая да коментирам въпроси, свързани с рубриката “подкрепете блога”, за да не напусна територията на деликатната доброволност, на която държа).

 19. Свестни момчета и момичета,
  моделът е руски, личи си от всякъде.
  Къде е в Русия Каспаров и другите от истинската дясна опозиция ??
  Никъде, няма и да ги има, там е грубо и безмилостно, с насилие и всякакви измислени лъжи, десните са затрити и не могат да са алтернатива на путинистите.
  В замяна на това, вижте колко лъжеопозиционни образования играят играта на десни. Важно е че руснаците се вързват и Путин си играе казачока без видими проблеми.
  У нас е същото, само че по-меко, нали сме в Европа и НАТО.
  По-меко, но напълно успешно, постигнато с океан от лъжлива пропаганда и лицемерие.
  Това, че Позитано отказва дебат със истинското дясно, означава, че те ще си играят играта с “десните” от Герб, Атака, ДПС, Напред – все колони на компартията, ченгесариата и пътя към североизток. Пожарникарят си позволи даже да излъже в Европа, че той е бъдещето на дясното в България. И те, взеха че му повярваха …..
  Та, не се изумявайте от характера на дебата между левия “политбюровец” и генерала, който за да не се откаже от Партийната си книжка, напусна МВР.
  Как хубаво го е написал само по-горе г-н Райков – проблемът е в “…….слабото място на народа ни – неговата наивност, простоватост и безпаметност….”
  Такива народи остават бедни и страдат..
  Болно ми е, но хайде да си го кажем право куме та в очите…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.