Под егото

Държавната телевизия си върна основополагащата роля на главен ориентир за доброто и злото в републиката. От нейния амвон научаваме кой е любимият ни политик, дори и ние самите да не сме предполагали – малко дебат, щипка социология, разбъркана с правилно подредени новини (ред „успехи” на правителството, ”Ред, законност и справедливост”, пак ред „успехи” и хоп, манджата е готова за масова консумация).

От БНТ научихме, че най-много обичаме да четем „Под игото”. По егото на всеки един от нас би било да си признае, че е чел този наистина ценен документ на времето) за последен път в училище, а може би и не съвсем. Но щом от телевизията казват…Иди проверявай! А за спор пък и дума да не става – веднага ще се саморазобличиш като предател.

Един от любимите герои от любимия ни роман е Боримечката. Предлагам БНТ да направи конкурс с sms за Боримечката на нашето време. Номинирам като пример председателя на Държавната комисия по водно и енергийно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов.

„ Почти няма шанс ДКЕВР да одобри исканията за увеличение на цената на тока”, провикнал се във Варна той. Да ви напомня на героичното „Селяни, не бойте се, топчето ще пукне”(цитирам по памет)! Значи ордите от чуждоземни увеличители на цените на тока напират към върха, озверели от надушвана сиромашка кръв, която се готвят да изпият. Но не са познали: там, на върха на държавата, е народният закрилник,
Индже войводата за тия изедници, закрилникът на сиромасите и страшилището за обръчите от фирми г-н Шушулов.

Самият той обаче не ламти еднолично за народната любов. Като неин трансформатор той я пренасочва към още по-заслужил за намаляването на напрежението със сметките за тока другар. И това е др. министър Петър Димитров, чийто основополагащи думи, цитира: „ В условията на криза, трябва да се пести”. Така бил казал министърът – досущ като Георги Димитров, който пък беше открил как трябва да се решават проблемите: „ Като не успееш веднъж, опитай пак…” ( поне така ни учеха при комунизма, че бил казал).

И хората явно се вслушват в мъдрите указания. БНБ съобщи днес, че все по-масово българите си спестяват разходите по изплащане на заемите и кредитите. Техният брой се е увеличил през февруари с 23 на сто, като за една година лошите кредити са скочили от 762 млн. лв. на цели 1,600 млрд. лева.

Подобна е статистиката и при плащанията на други задължения – телефонни компании отчитат до 50 % неплатени сметки, рязък скок на неплатежоспособност.

От номинациите за Боримечка на нашето време трябва да отпадне (поне временно) премиерът Станишев, който публично отказа да се бори от екрана на БНТ с Бойко Борисов и направо си му предожи да си управляват заедно (а после, пак по БНТ, обясни, че това е то цивилизования тон – абе, „циливилизация „ макар и криворазбрана).

А като най-скромен герой в тази категория на върха без съмнение отново стърчи смият главнокомандващ Г.Първанов. В краткия му коментар (по БНТ!) за любезната раздумка между Борисов и Станишев, президентът изненадващо заяви, че никой не знаел кога щяла да приключи кризата. „Никой”?! Ами нали в официозите ни съобщиха, че в интервю за италианската телевизия Рай 1, излъчено на връх 3 март, самият той бил предвидил, че кризата щяла да приключи някъде следващата пролет! Проявил се е като новата врачка на Берлускони, с когото се имат по остта „Рим, Москва и София”, а сега скромничи пред нас.

Впрочем Г.Първанов да внимава с кого си дружи – Берлускони е голям шегаджия, превзе отново новинарските емисии с изказването си, че бил по-бял от Обама. Или може би тяхната „течна дружба” се крепи именно на сродните мъдрости: да не би да е по-малко смешно да ни съветват да пестим, когато има криза. То си е като ни кажат да ядем, когато сме гладни и да се лекуваме, ако сме болни…

3 мнения за “Под егото”

 1. …„ Като не успееш веднъж, опитай пак…” ( поне така ни учеха при комунизма, че бил казал)…
  Колко ме е яд, че не открих Оруел преди години(в частност “Фермата”)! Сега да съм на 40 вместо на 25…

 2. Петър Димитров за малко да изпусне момента, но се сети да вкара цените на парното, ако не в поносими то в не толкова крещящо непоносими граници. Като ти кажат, че цената е от миналата година по-лесно го преглъщаш. Всъщност цената на парното за Софиянци е увеличена с около 30-40% в сравнение с януари 2008. Словесната еквилибристика обаче и играта “тука има, предимно нема. ..” и не без помоща на много тъпи журналя даде възможност на не много умния министър да се яви на бял кон пред очите на мръзнещото гражданство.
  Същото се случва и с брутално некомпетентния шеф на ДКЕВР. Говори вопиющи глупости по телевизиите и няма един журналист който да зададе правилните въпроси.
  Какво и как точно регулира тази комисия като освен увеличение на цените ние друго не сме видяли.
  Телефонните компании скоро ще отчитат към 100% неплатени сметки, защото по незнайни причини плащаме най-високите це в ЕС.
  Причината за неплащането не е само в обедняването. Има едно понятие “справедлива цена”. Когато човек усеща, че цената не е справедлива – единствената ефикасна санкция е неплащане. То е и санкция към неадекватните действия на правителството. Могат да си смятат рейтинги, колкото искат високи. Единицата мярка за рейтинга на “държавните” мъже е събираемостта на данъцте, митата и аккцизите, а графиката във времето е низходяща. 😉

 3. Държавната пропагандна машина в акция. Ясно е, че ще бъдат впрегнати всички ресурси, за да се “излъскат” потъмнелите рейтинги на управляващите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.