Висок ръст на низки страсти

Раздумката между Борисов и Станишев, организирана от държавната телевизия, продължава да прави вълнички по повърхността на медийното блато, от което се появяват и се пукат миризливи мехурчета. Един страничен продукт на това мъртво вълнение е въпросът: кой на какво и на кого се смя и на какво и на кого избират да се подиграват „високите” медийни трибуни.

Както можеше да се очаква, подигравките обира най-малко изявилият се в тази телевизионна нощ участник. Един неизвестнен да публиката ескперт, доведен от Борисов, изтърва думата „въвод” (съчинена, вероятно от стрес пред камерите, като хибрид между „ увод” и „въведение”). Камерите ни спестиха гледката на превиващите се от смях в лагера на БСП, но не и миксрофоните: кикотът им беше от сърце като на хора, уверени в своето превъзходство и непогрешимост.

Ето че и вестниците подхващат подигравката. Един от официозите днес нарича въпросния експерт „ човекът въвод”.

Тук е така: ако се препънеш и си в слаба позиция, чакат те безмилостни ритници. По същия начин се кискаха водещите на БНТ в централните новини, подигравайки се на японския финансов министър, който подаде ( обаче!) оставка, заловен от репотрери да клюма и да фъфли неразбираемо на официално място. А в същото време премиерът Станишев беше нарекъл „глупаци” българските репортери, защото го питали дали финансовият министър Орешарски ще подаде оставка след скандала с отстраняването на Мургина от шефския пост в НАП.
И никакъв кикот нямаше , или пък обида, по този повод.

Само че, дали точно този инцидент беше най-яркото събитие от подобен характер в тва студио? Съвсем не. Призът за глупост на вечерта без конкуренция би трябвало да се падне на др. Илияна Йотова за следното изречение:

„ Най-висок ръст на ниска безработица”

В самодоволството си, вметвайки „ ше ви кажа нещо повече”, тя реши и да измисли шега в отговор на една реплика на Борисов за възможното отегчаване на зрителите. „ Наще зрители не си тръгват”, констатира тя и се награди за остроумиетно със собствена усмивка ( а всъщност тя не каза нищо смешно- хората на БСП наистина не си тръгват при никакви обстоятелства, но това е друга тема).

Само преди броени дни Сергей Станишев дублира знаменития си езиков гаф, изречен по време на парламентарен контрол, когато преди две години обясняваше ( по темата за престъпността), че имоло „един ясен симбиоз”. Сега пък, на 20 март, в централната информационна емисия на БНТ, го чухме открива множественото число на думата „смисъл”. Имало „смисли”, според него.

Разбира се, нямаше кикот. Нито пък официозите отбелязаха гафа, че да лепнат на премиера прякор – например „човека симбиоз” стана „ Сергей смислито”.

Няма смисъл да търсим причината – тя е пред очите на всички ни с явната симбиоза между пропагандата и властта.

11 мнения за “Висок ръст на низки страсти”

 1. Наистина елементарността, глупоста и арогантноста, да оставим явната липса на конкретика и заобикалянето на преките отговори, на БСП “отбора”, си е вечна характеристика на БСП / БКП /.

 2. БРАВО.НАПЪЛНО СПОДЕЛЯМ НАПИСАНОТО.АКО НЕ СА КУПЕНИТЕ МЕДИИ С ТАЗИ ПАПЛАЧ НЕГРАМОТНА И НИСКО ИНТЕЛИГЕНТНА ЩЕ Е СВЪРШЕНО.А ВЪПРОСНАТА ЙОТОВА Е ТАКАВА СЕЛЯНКА,ЧЕ И ОТ ЕКРАНА НА ТЕЛЕВИЗИЯТА МИРИШЕ НА ЦЪРВУЛ.

 3. А какво ще кажете за “ВЛЕЗНА” и “ИЗЛЕЗНА”? Станишев редовно ги употребява,никой не забелязва грешката, а като капак и повечето журналисти – също!!!
  /аз влизам,ти влизаш,той влиза и т.н.; аз ще вляза, ти ще влезеш и т.н.,а не аз ще ВЛЕЗНА/

 4. Станишев защоне си види дипломната работа за униформата в съветската работа, та да се скъса от смях..А Йотова пък да си спомни какво ке говори в Европарламента като са й видяли прическата.

 5. др. Илияна Йотова Възпитаник на Софийския университет “Св. Климент Охридски” със специалност българска филология -„ Най-висок ръст на ниска безработица”,„ ше ви кажа нещо повече”, „ Наще зрители не си тръгват”. Както би казал Соломон – наще простотии не са простотии или – не са високи а низки простотии . А всъщност това е висок ръст на низки страсти .

 6. да, толкова за културата и властта – никаква явна симбиоза

 7. Благодаря на г-н Инджев за прекрасния коментар по диспута между ГЕРБ и БСП.На всички ни направи впечатление високомерното,самодоволно поведение на Станишев и особено на др.Йотова.Тя е ненадминат майстор на ехидните вметвания,изсумтявания и провиквания,което въпреки големите и претенции издава селски манталитет.А др. Станишев мноооого си е повярвал,вече показва зъбки,тропка с юмруче и заплашва,видите ли,без нас сте за никъде.За съжаление, отборът на ГЕРБ не можа да запази самообладание и това още повече настърви червените другари.За капак и “въвода”,не че е голяма грешка,но те го подеха и сега -жална им майка на ГЕРБ,има да ги размятат по вестниците най-малко седмица.Наистина,низки страсти ще се вихрят в милата ни Родина,идат избори…

 8. Господ си знае работата!- заради безработицата, според Илиана Йотова? Бях сигурен за безработицата преди една година, че е 50% за цялата страна. Но половината от тези безработни, все пак работят, но не искат да работят това, защото няма да видят договор никога, едвам издържат, но трябва да хранят себе си и останалите безработни. А останалите безработни, не могат да си намерят, дори скапана работа. А в България всеки 30-ти е взимал над 350лв, а над 1000лв – на хиляда човека. Предлагали са ми работа за 290лв в предачно предприятие с гигантски децибели шум, и на разстояние 20-километра. Сега незнам как е, сигурно е по-лошо.

 9. Брилянтно, както винаги, г-н Инджев! Ако г-жа другарката Йотова все пак надзърта във вашия блог, имам предложение: цитираната от вас феноменална фраза “най-висок ръст на ниска безработица” да бъде неофициален слоуган (по тяхному – лозунг:)))на бъдещи политически дебати като състоялия се, но със следната редакция:”най-висок ръст на ниЗка политика” (ще ми се да предложа “овластена политическа глупост”, но не е етично).
  А иначе зомбиращата медийно-политическа симбиоза между пропаганда и ПР стратегии и тактики определено не е на нужното за целта ниво:))). Още може, ощееее! Като ги гледам/ слушам, триковете им са все едни и същи, омръзнали ни до втръсване. Повторението няма да доведе до очаквания резултат. Та, да вметна -за другарите, де:))) (сигурна съм, че поглеждат поне крадешком вашата страница): Що не вземет да препрочетат флагмана на пропагандата Гьобелс или пък да си направят поне 3-дневен тиймбилдинг, за да усвоят нови пропагандни върхове, като заложените вариации в книгите на Сергей Минаев – “Медиа Сапиенс” (1 и 2). И нови номера ще покажет, пък ако проявят творчество, може и нас да включат не само като зрители (Бърррр!) Шегувам се, вече през сълзи.
  Да ги лишим от власт и сцена, ако ще да е на първо време с дистанционно и клавиатура в ръце!

 10. „ Най-висок ръст на ниска безработица”

  predlagam drugarkata Iliana Yotova za sledvash socialen ministyr 🙂
  kyde gi namirat tia kukumiavki

 11. От последните Ващи статии,г-н Инджев,в т.ч. и тази за това “мини атерло”проличава странно
  прегрупиране с тръбен зов за “Сбор!!!”
  Има и самонадеяни има и самодейци,а има и у в е р е н и и неуверени подкрепления на път към “бойното поле”,дочуващи канонадата…..
  От всичко,дори и най-вече,набор от тънки сметки…..за втора коалиция….
  Но има и тътени,които или ще доведат до решителна битка или ще се сбъдне “генералското пророчество” :
  “Никога с БСП,а ако стане,да вървят сами и ще ги свалим слред 100 дни….”
  Явно др.Йотова не му е казала на франчушки,че временното е това,което е трайно…..!!!”
  Има и едва долавяща се боязън сред кикотенето и самодоволството от “свиването на пожарникарските перки!!”
  Посегна се предизборно и на “излишъка” от стотици милиони….
  И като се “пресуши езерото” накъде със следващата “виденова” зима!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.