Демокритично саморазпищолване

Изчаках да ми мине, преди да реагирам на нападението, предприето по RE – TV от Солмон Паси срещу „ простотиите”, т.е. срещу блоговете. Изчаках, защото, като един „прост” човек, можех да кажа някоя истина за едни истински простотии и така да стана част от опростачването на публичното пространство.

Мина ми. Ще се въздържа от личностни определения за това, което си изпроси Паси с тази своя изява. Но няколко нещица все пак ще кажа.

Първата простотия, която ми случи като водещ на предаването „В десетката” по bTV, беше свързана с една истерична ракция от страна на МнВР, оглавено току що от министър Паси. Бил съм го поканил за участие в предаването по неуважитнелен начин, според твърдение на обслужващия ( го) персонал от министерството. Не можело във факса с поканата да се казва кога да се яви в студиото, той не бил кой да е…

Първоначално не повярвах, че това ми се случва от страна на Мони ( макар и от години да бяхме се разминали доста поради причини, към които не искам да се връщам тук). Скандалът не остна на ниво продуценти на предаването – беше отнесен надлежно до най – високите нива на телевизията с недвусмисленото искане „виновният” да си получи заслуженото.

Това си беше чиста политика – от НДСВ, на гребена на електоралното си величие през 2001 г., ми отмъщаваха за критиките, включително като бойкотираха предаването. В началото. После не можех да се отърва от мерака им да се показват.

Сега, във връзка с „простотиите”, заклеймени от Паси, си мисля все пак, че не е ставало дума само за политика. А и за простотии. Защото да обобщиш, че блоговете били носители на простотията, си е признак на простотия.

Колкото до призива на Паси телевизиите да показвали красивите неща, а не грозните, той издава вече фундаментално неразбиране по също така основополагащи въпроси на демокрацията. Това обяснява защо точно тази власт, която успя да превърне преобладаващата част от значимите за формиране на общественото мнение медии в свои придатък, изведнъж така горещо прегърна вероломната ( защото тя не беше съгласувана нито тук, нито със съюзниците) идея на Паси да се самокандидатира за генералeн секретар на НАТО.

Не съм си представял, че троянският кон може да изглежда така, но той сам пожела да се демонстрира като такъв.

24 мнения за “Демокритично саморазпищолване”

 1. Вижте, г-н Инджев, наистина не бива да се косите от нападките на такива личности. Кой говори за простотия, божее! Все има хора и то не малко, които помнят простотиите, пардон изцепките Соломонови. От покАзното дефилиране с трабанта, сълзите на умиление, когато ни приеха в НАТО до самопредлагането за ген. секретар на Алианса. Интересно сега от коя партия ще се кандидатира великият експерт или ще отиде някъде посланик. Та за блоговете. Ами вие го казахте сам преди три дни в един ваш материал: “Новината в случая, уважаеми, е във факта, че в българското виртуално пространство, чрез този блог, беше създаден прецедент един журналист в България да бъде „нает” на работа пряко от своите читатели. Това със сигурност не се харесва на онези, които искат да контролират свободното слово, но е факт.” Е? Ето защо нападат и ще продължават да нападат блоговете.

 2. Г-н Инджев,в чест на Вашия интелект и умения,да припомним накратко “висящите” между нас въпроси относно:
  1.Кубинската революция….
  2.Ролята на Царя……….
  по отношение на времените предизвикателства спрямо българската държавност в превъплащенията на дядо му,
  баща му, и неговите собствени,
  когато… “се чуе конски тропот” и откъм троянски яхър и собствената ни кочина….
  Преди 1-2 дни загатнах и остана да “виси” по отношение на непасналия бивш въшенн министър синдрома за “консенсусната технология” и в частта:
  Що е добро за България,без да издребняваме над “мечешката услуга на Р.Петков…
  /Ще моля за малко търпение и от останалите,тъй като иде реч за запазване честтта на “блоговото мислене и равнището на неговия водещ,което поне досега е било по-начествено от еврейското ако го приемем за еталон…/По друг случай вече казах,че арменците са по-еврей от Соломоновите чада на Йехова…
  Ще спра до тук,тъй като “самият конски тропот” изненадващо и за мен,освен за натовското семейство,постави на излишно изпитание Симеон II,а Първанов и Станишев,които ни четат знаят защо…
  В заключение,ако на прагматичният интернационаизъм на Барак Обама,в близко бъдеще,не закъснее да се чуе гласа,както в Близкия изток,
  Иран,Афганистан,Куба или по отношение на тандема Китай-Русия срещу бретан уудските споразумения за долара,то по този за п о р е д н и т е ендесевейски “ВЪРХОВЕ” още по-внимателно казано,тепърва ще има “спрягане” на Преспанските камбани в частта:”Гласовете ви чувам!!!”
  И при това съм “по-милостив” от една домакиня,която втрещена от нечия голота на парти била казала:”Марш в пещите!!!!

 3. Брей, Мони от кога взе да разбира и от блогове? “Разбира” от външна политика, “разбира” от Грънчарова, “разбира” от НАТО, ама наистина не знаех, че разбира и от блогове. Ами к’во да правим, прости сме си блогърите. Честито г-н Инджев. Имаме новина. Мони е the best, most, largest… blogger. Ашколсун! Само от туй не разбираха. Уви, вече разбират!

 4. Добър ден.
  Соломон Паси ми есимпатичен, на фона на социалните селянхххдури.

  Простотия, г-н Паси е да се съюзите с онези, които направиха тази държава помийна яма.

  Простотия е да си вземете имотите, дори, когато са застроени, а да не върнат и една тухла от имотите на дядо ми. Може да прочетете простотия за него в блога ми.

  Простотия е да се обявявате срещу ГЕРБ в защита на бсп. Това е многооооо голяма простотия. Това е предалствена простотия.
  А да изберете точно RE – TV за тази изява е простотия, та знае ли се !
  Вие изгонихте човека от БНТ. Единственият който ставаше за нещо. И когато направи нормална телевизия /RE – TV/ да отидете да в нея и да говорите срещу блогъри е просто и неуместно.

  Лювото е заразно. Дано не стигнете до крайно ляво. Може би затова скоро се оженихте. Усетихте, че близостта с левите е генетичо опасно. Не извинявайте простотията ми, моля, ве

 5. Случайно гледах интервюто . Изпитах същите неприятни чувства като г-н Инджев и очаквах с нетърпение неговата реакция .Надявам се да не си остане единственна,защото поучително/арогантното поведение на г-н Паси напомнящо отминали вече времена,би трябвало да засегне всички СВОБОДНИ журналисти .Поставил веднаж в неловко положение уважавания от мен водещ г-н Бедров ,той получи възможност да опише себе си като един от най великите политици на България , Европа и Америка .Е да ама не ! От реакцията на г-н Инджев ми става ясно че това поведение не е нищо ново за профкариериста на име Соломон Паси , неразличаващо се особенно от самодоволно / арогантното поведение на Станишев. Може би имат едни и същи учители за непростотии . Бих казал че този случай може да послужи за урок до къде могат да се правят компромиси с подобни събеседници .

 6. Здравейте! Четейки този материал, си спомних за един друг тук (от 22 март) и сравнявайки и съединявайки два нарочно избрани откъса от тях, се получи “…троянският кон може да изглежда така, но той…Соломон Паси, който наистина няма равен в България като емблема на атлантизма…”. Допада ми, защото неволно отразява ролята на атлантизма въобще днес в света – само погледнете Афганистан и против кого явно и необезпокоявано се разиграва нарко-троянският кон?

 7. Да, след смяната на името има нов адрес и дори не са успели да и направят едно елементарно пренасочване (301/302 redirect). Може би това е причина Паси да реши, че блоговете са “простотии”.

 8. Абе хубава работа ,ама еврейска.Евреите както знаете от библията в старият завет, са били изоставени и от ГОСПОД.

 9. Не, г-н Инджев, аз лично още не съм се успокоил: враговете на истината са по-страшни и опасни отколкото ни се струват в момента, защото на Запад са на една точица от пълната и окончателна победа над свободата на словото и над свободата на личността въобще. Многобройни забрани и правови заплахи висят над главата на всеки, който държи на истината и свободата и държи да сподели факти и мнения с хората. Истината и свободата се подтискат в името на по-важни за властимащите неща като политическата коректност и мултикултурността. Фактически днес Западът не е свободен, за какъвто го смятахме доскоро, а политически коректен и мултикултурен. Тоест, на Запад вече може да се говори само това, което е изгодно на и е одобрено от Големия Брат (властта). Царството на несвободата вече е настъпило в Западна Европа и Северна Америка. Също като нашенските комунисти властите на Запад се опитват да постигнат насила хубост. Макар и по-рафинирано от това на ориенталските комунисти, но насилие. А Соломон Паси, като един верен последовател на западните политически веяния, работи неуморно за налагане на тази, макар и по-мека, форма на комунизма и у нас. Както и за запазване на тлъстото си парче от баницата, разбира се.

 10. “СМЪРТ НА СРЕДНАТА ГЛАСА”- Точно това щеше да е заглавието на блога ми- ако имах блог……… Но за съжаление нямам компютър!!!?…….. Затова смърт на средната класа…….Смър, СМЪРТ..! Нима никой не вижда, че средната класа е нов метод за ДИКТАТУРА! – Замислен от времето на Рейгън, този план цели създаването на три касти: висша каста- която да е сигурна, чрез средна класа- задоволена и с привилегии, да обслужва висшата. А трябва да има и трета каста- която да обслужва останалите две касти, като работна ръка. Но долната каста трябва да е по-малко от средната, за да не се бунтува, да не може да избира, и да е вечно в калта! За тези хора няма здравеопазване, образование, възможности, и за това и най-способните ще са в КАЛТА! ЗатоваСМЪРТ, СМЪРТ НА СРЕДНАТА КЛАСА?! затова смърт на СДС И ДЕСНИТЕ.,..,. другите партии съм ги осъдил отдавна! Не мислете, че несъм конструктивен, напротив, споделям мнението на ПАСИ за медиите. Медиите, особено новините са просто- КРИМИНАЛНА ХРОНИКА! Замислете се,ВСИЧКОеЯСНО

 11. g-n Solomon Pasi e dostoen nositel na imeto na swoq dreven syimenik zar Solomon; i toi kato nego ot veliche kum totalno padenie. Bravo!

 12. ТОВА, което казах по-горе, е много ВАЖНО! Не вярвам в конспирации, нещата са много прости, – просто ИНТЕРЕСИ на по-силния! Само тези които са избрали пасивността, вярват в конспирации? Сериозните хора знаят, че всичко просто има абсолютно ОБЯСНЕНИЕ. Защо някои хора, се заблуждават, че могат да свалят тази класа от властта? Затлъстелите от възможности, няма да пуснат кокала, след като са опитали кръв, а искат и месо

 13. Господин Инджев,
  Да не забравяме и една друга още по- голяма пр……я, изречена от едно гоце, а тя е цитирам: “Днес, повече от всякога, на нацията е необходимо обединение”
  Не искам и не мога да се обединявам с хора от които чусвам погнуса…

 14. Попитали Лев Николаевич Толстой защо след като той е толкова велик, децата му не са нищо особено, а той отвърнал:”Ех, природа отдыхает”.
  Да оставим в лицето на Соломон да почива природата на баща му, проф. Исак Паси, философ и естет, под чиято редакция много западно-европейски философи стигнаха до българския читател.
  Иначе за всеки човек, който освен печатарско мастило е помирисвал и компютърен вентилатор, е ясно, че живата журналистиката се премести в блоговете.
  Блоговете несъмнено ще политизарт Мрежата. Но те играят една много важна роля – дават възможност на човека за изгради уютно и защитено политическо пространство около себе си. Нещо като първите магнетофони през шейсеттте години, ако ги помните – собствениците им слушаха музика, подбрана от тях самите!
  В блоговете не може съвсем без простотия, но тук тя е несравнимо по-малко, отколкото в казионното говорене, в казионните телевизионни спектакли, представени като диспути, и отколкото в казионните медии. Блоговете са новите вестници, в чието списване участват самите читатели. Блогът е вестник, който излиза от печатницата само с уводната си статия, а останалите колони са свободни. Това е революция в самата природа на медиите.
  Така че, г-н Инджев, соломончетата нека си приказват! То на кучетата луна им дай, да лаят!
  Да живеят блоговете!

 15. Г-н Паси не харесва простотията в блоговете?
  А може би харесва бозата в българските вестници и телевизии (с едно – две изключения)?
  Ще кажа като Сашо Диков – има 50 канала, кой те кара да гледаш точно Канал 3?
  Та кой кара г-н Паси да чете блоговете? Ами да не ги чете! Но щом ги чете – значи са му интересни. И да не се оплаква. Нека си направи негов блог – да видим кой ще го чете…
  А като му омръзне – да изключи компа. И да пие боза от вестниците и телевизиите!!
  Ха наздраве да му е!

 16. Както едни приятели ми казаха вчера — оставете го Соломон Паси, той още е младоженец… Булката му е изпила акъла.

 17. Паси като не харесва блогът на жена си “Прозрачност”, и аз не го харесвам- да поглежда и към другите блогове, както прави с чуждите булки :}

 18. Здравейте пишещи хора!
  Като чета тези неща в последните дни съвсем отчетливо виждам още една причина поради която не съм в родната си страна.Писането за мен никога не е била нито страст, нито кой знае какво желание. Винаги съм си мислел, че след като съм прочел примерно : Горки, Достоевски, Дюма,Данте,Вазов, Ботев … и много ,много други и дума неможе да става да започвам да пиша . Прочел съм и много хубави неща в ежедневниците. НО…. какво мога да кажа за “жлтата преса” и за журналистите които пишат на принциша за “сестрата курва” , пък да ходи някой друг да доказва , че човека няма сестра. Соломон Паси не е прав за това което е казал,дори и само затади това , че има доста добри неща в блоговете. Но също е прав, че блоговете са пълни с простотии.Много е прав човека , който коментира тази статия и цитира Сащо Диков : Като има 50 канала , защо гледаш канал 3?
  А на добре пишещите хора искам да кажа , че е по-добре да продължат да си пишат и да си намерят по-добри поводи от някакъв си коментар , на някакъв си Паси.

 19. Господин Стефанов, със също такова уважение, но…

  Поантата в моето изказване е в това, че уважаемият Паси ОБОБЩАВА, че блоговете ( блогърите) били еди какви си.
  Което означава, че неговият съпартиец и също така шеф на комисия в парламента Минчо Спасов е част от въпросните “простотии”, не на последно място защото Иван Бедров доста често цитира написаното от него в блога му. Както и Ивайло Калфин с неговия блог, в който дръзна веднъж в лично качество да каже нещо не съвсем похвално за Русия по повод войната в Грузия ( миналия август). И т.н. …
  Понеже си говорим за принципи, да Ви напомня, че обобщението е най-краткия път към глупостта, макар и Паси да е всичко друго, но не и глупав. Тогава???
  Освен това, повярвайте, бих могъл да дам доста солени примери за простотии, които злепоставят автора на обобщението, някои от които известни на широк кръг хора, други – на не толкова широк. Но не желая да задълбавам на тази тема, защото нямам личен проблем, още по-малко задочен ( чрез телевизионно предаване) с Паси.
  Но е жалко, това което допуска- веднага се намират хора да злорадстват и да обобщават ( ами да, след като на него му е “позволено”), че това било типично за хора, които защитават атлантическата идея и в този дух…

 20. Иво, без да си позволявам да съветвам публицист и гражданска личност от твоята класа, се връщам към призива си отпреди няколко дни по повод кандидатурата на този морален изрод, политически шут и корумпиран тип- Мони Паси. Да оставим очевидната клоунада- шеф на НАТО той ще стане в същата минута, когато Гоце Сирищника стане нобелист по литература с доносите, дето ги е писал до ДС. ПРОСТО НЕ УДОСТОЯВАЙ ТОЗИ ЖАЛЪК ШУТ С ВНИМАНИЕТО СИ-ОГРОМНА ЧЕСТ Е ЗА НЕГО! Съжалявам форумците, според които “баща му, проф. Исак Паси, философ и естет, под чиято редакция много западно-европейски философи стигнаха до българския читател…” Ако някой е чакал един червен чиф.., пардон!- класически ляв полуинтелектуалец да те светне- това е негов проблем. Точно партията на това еврейско комунистическо милиционерче (вярно, за малко около 9.ІХ, но си е постреляло -казват- по “народните врагове”) направи така, че въпросните мислители да достигнат до БГ читателя по този начин- в компилациите на др. Паси (сеньор). Интелектуалната, градската, оцелялата България пазеше в библиотеките си книги много по- важни за разбирането на ХХ век отколкото Фихте, Шелинг, Лесинг и др. Някои са имали и Оскар Шпенглер, да не говорим за Ницше. Та толкова- суетната краста на шута ще се терзае точно от това да не му се обръща никакво внимание.

 21. Напълно прав е Стамбо.Браво!
  Аз пък помня Монката когато идваше на нашите студентски бригади /ех,светло минало!/ и с един дудук се правеше на шут пред строя.Простотия!
  После го помня рошав и неугледен в парламента, когато всички му се подиграваха.Простотия!
  Лични спомени…

 22. Проектът на НВ Симеон ІІ минава през нов етап. Нови избори – нов етап.

  Г-н Инджев, вие сте прав г-н Паси не е нито глупав, нито се е изпуснал. Нека се върнем няколко години назад.
  ДС взима властта . Налага Ж.Ж.
  Царят се оглежда и ослушва. Човек с опит е той. Има добри приятели и съветници.

  Филип Димитров не разбира добре ситуацията и си отива. Не разбирам защо не го обвиняват / блоговете / в престъпна небрежност.

  Народът също не разбира защо така става и си отива. Тръгват си всички, които имат смелост да организират живота си.

  Жан Виденов. Левите са с развързани ръце. Дават кокълчета и парчета месо от родинката на “десните” и набиват спирачки.
  Ясно показват как ще се развива България.
  В този момент сбъркахме, като обвинихме селяни и пенсионери.
  Царят се ослушва и чака. Добър политик е той.

  Стефан Софиянски. Получи шанс да замаже нещата и да си подготви родата и приятелите за идващите светли дни.
  Свърши и много полезна работа.
  Но остави левите да подкопават родината си.
  Царят чака и подбира хора.

  Иван Костов е добър изпълнител в мечтания проект на левите и прогресивни сили.
  Имаше и добри неща. Описал съм ги. Царят чака деня си.

  Левите знаят, че след Костов не трябва да взимат властта . България е слаба и не може да ги издържи дълго. Има опасност да дойдат камъните.
  Левите създават ситуацията .
  Договарят се с НВ – той ще си вземе имотите и ще раздвижи икономиката.
  Царят събира екип. Т`ва е матрЯла – това събира. Нека не забравяме колко от свестните хора в България са подходящи за политика.
  И така стигаме до главното.
  Идеята на Царя е да прецака левите ако може. Той знае, че понякога историята си прави шеги с възложителите.
  Но така е с други народи.
  В България масата е тотално изпростяла. Чалгата е изпилили гънките , дадени от гена.

  И тук Проектът на Симеон ІІ е ясен . Взима си имотите – дори и декарите дадени “по грешка”. Това е .
  Ясно му е , че българите са прости и неблагодарни. Няма да го изберат отново. Няма да сложат корона на децата му. Няма да ги поддържат. За неговото семейство се оказва провален опит – Взимай парите и бягай.
  Това се разбира и от нормалните хора в НДСВ.
  Ние не знаем какво става в главата на НВ Симеон ІІ. Но аз мисля, че има голяма обида. И тя подтиква него и НДСВ към стъпката НДСВ+БСП+ДПС. Отмъщение !
  Който не целува ръката на Царя, ще яде попарата на пъдаря.
  Според мен са прави.

  И така идваме до изкаването на Соломон Паси.
  Г-н Паси ни показва, че сме загубили. Предадени и продадени сме.
  Дори интелигентни и успели хора се обръщат пряко срещу нас.

  ТОВА е сигнал. Разберете го и се спасявайте. Той не може да го каже или напише. Но може да ни го подскаже. И го прави. Ако не го разберат – няма да е нищо ново.

  Загубихте.
  Спасявайте се.
  Какво ни казва :
  Блоговете не са решение. Няма смисъл да го правите. Губите си времето .
  Простотия е да си мислите, че може да ги победите.
  Да ни победите .
  Чуйте отново думите му.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.