Гиди егидо енергийна!

„На 24 и 25 април у нас ще се проведе световен енергиен форум под егидата на президента Георги Първанов. Първоначалната идея бе събитието да е в Пловдив, но впоследствие се реши то да се състои в София. Очаква се на форума да присъства и премиерът на Русия Владимир Путин”.

В този цитат, взет от един от официозите с дата 28 март 2009 г., има две причини за коментар. Те са част от скритата картинка, която обаче скромно следя за Вас, уважаеми читатели. Настанете се удобно и прочетете следната кратка реплика.

Това, което в официозната информация се нарича „световен енергиен форум”, вече беше отречено като твърде помпозно название от самия вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин. На 21 февруари, видимо ядосан, че трябва да коригира откровени лъжи на пропагандната ( като тридневното шумно телепортиране на Хилари Клинтън в Пловдив без тя да подозира това), така и внушението на в. „Труд”, че тук ще се изсипят крале и арабски шейхове, подкрепено със снимките им, Калфин заяви следното пред Дарик радио:

„ Нито е световен енергиен форум, нито очакваме американският държавен секретар. Тя не е поканена и няма как да дойде. Това е някаква инициатива на пловдивското кметство, която не е най-добра. Това, което ще се проведе в Пловдив, е една голяма енергийна конференция”.

И въпреки всичко, пропагандата държи да помпа егото и рейтинга на президента Г.Първанов като отново внушава „световно” значение на предстоящото събитие под неговата егида.

Официозът ( в случая е „Стандарт”, но можеше да бъде и всеки друг от превърнатите в говорители на властта и нейните боричкащи се лобита вестници) „деликатно” пропуска да спомене, че всъщност първоначално форумът се именуваше „Софийски”. Защото тогава ще стане ясно за повечко хора що за цирк се върти около това събитие . Най-напред то беше анонсирано като „софийски форум”, после, без никакво логично обяснение се оказа, че Пловдив бил спечелил в състезанието, след което пък се наложи да бъде местен обратно в София поради „липса на капацитет” на пловдивската община да се справи с настаняването на висшите особи.

Но и това не е всичко! Агенция ТАНЮГ информира, че в края на април ще бъде подписан договорът за руския газопровод „Южен поток” от държавните глави на страните, през които газопроводът трябва да минава. И къде? Ами…в Пловдив!

Човек би си помисли, че след грандиозния гаф с „бягството” на форума от града под тепетата поради несправяне с работата, а и след не по-малко големия конфуз с фиктивната „покана” към Хилари Клинтън, обвиненият от толкова високо място пловдивски кмет Славчо Атанасов ( който си замълча и не се защити след думите на Калфин), най-малкото ще изпадне в немилост, в някаква временна, поне, политическа забрава. Нищо подобно. Някой ужасно държи все пак в Пловдив да се случи това, което има властта да решава еднолично.

Досещате ли се? Налага се. Защото никой няма да си признае сам. Но изводът се налага сам по пътя на логиката: ако форумът е под егидата на Първанов, то Първанов е под егидата на едни олигарси, сред които, като втори Альоша, се извисява истинският властелин на Пловдив Георги Гергов.

„Егида”, според гръцката митология, е щитът на Зевс, на който е изобразена главата на Медуза, която пък имала магическата сила да вкаменява с поглед всеки човек.

Разликата е, че у нас става дума по-скоро за главата на октопод, а не за медуза. И за реалност, а не за мит. И не древногръцки, а днешен, български. И не вкаменява с поглед, а е крайъгълен камък на” вечната дружба”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.