Командирници

„ Марш, марш, генерала наш” прозвуча като нов рефрен в рамките на една колкото скандална по съдържание, толкова и скандализираща по своята фантомна форма информация за прекратения мандат на български генерал на служба в Скопие по линия на НАТО.

Това, което ме заинтригува, не беше самият факт, че генерал Стоян Генков се завръща предсрочно в София от Македония, където оглавява(ше) щаба на мисията на НАТО. Във в.”24 часа” на 27 март се появи дописка на Любомир Денов, основана на твърдения в електронен сайт, според която причината за скоропостижния край на този мандат била „интимна връзка с млада македонка”.

При този анонс е интересно да се види как ли изглежда младата македонка? Не се получава. Във виртуалното пространство изплува само снимката на младия генерал. Никак не прилича ( да е жив и здрав, Господ здраве да му дава) на толкова болен от бъбреци, че да не може да изкара докрай службата като важен командир.

Че ген. Стоян Стойков не е болен от бъбреци (както заявяват за Любомир Денов анонмини източници, на които той се позовава в спомената дописка), се ангажира с диагноза пред в. „Труд” и началникът на генерания щаб на българската армия Златан Стойков.

На въпрос към него от „Труд” ( 29.03.2009 г.) дали е вярно, че НАТО отзовава ген. Генков от Скопие заради връзка с млада македонка, командирът на въоръжените сили възкликва: „ Боже мой, кой ви каза тази глупост?”. Пита човекът, влиза в ролята на репортера.

Как кой? Много ясно. От вестника кристално ясно му обясняват, че „ тази версия тръгна от електронен сайт и започна да се тиражира”.

С това връщане към първоизточника на информацията интервюираният генерал явно губи търпение и минава в кавалерийска атака: „Възмутен съм от някои бивши офицери от българската, подчертавам, народна армия, които станаха журналисти и започнаха да хулят свестни генерали с принос за членството ни в НАТО. Изумен съм, че може да се пишат с лека ръка непроверени факти (фактът си е факт, а ако не е, той е твърдение, но да не придиряме…)”.

За справка, ген. Стоян Генков е между разследваните във връзка с най – шумната артилерийска бомбардировка на София, откакто е столица ( градът е бомбирдиран жестоко от въздуха през Втората световна война, но никога преди, или след това, не е обстрелван от артилерия в съвремненния смисъл, както това почти се случи в началото на юли 2008 г. при взривявянето на складовете в Челопечене).

А ето и причината да се лутам в лабиринта на тази военна тайна. Тя не е в претенцията да знам нещо секретно, до което читателят няма достъп.
Нищо подобно: „тайната” за мен е какви са критериите за етична и достойна за доверие журналистика.

Ако един телевизионен журналист в България зададе въпрос за имотното състояние на главнокомандващия на базата на анонимен източник ( напълно легитимно, според направеното от журналиста уточнение по правилата на етичния кодекс, подписан от медията, в която работи), следва незабавна репресия. В нея, като един от инквизиторите, се включва главният редактор на в. „24 часа” Венелина Гочева, която от екрана на същата телевизия заявява на 13 октомври 2006 г., че „виновният” журналист „трябва да си изпие горчивата чаша до дъно”.

Когато обаче „бивши офицери от българската народна армия” разпространяват „глупости” (по мнение на най-висшия чин в днешната армия ген. Стойков) , от това следва…уволнение, но не на разпространителите на въпросните „глупости”, нито на техните ( приближени до главнокомандващия Г. Първанов вестникарски шефове), а на български генерал от системата на НАТО.

Въобще не пледирам кой, кога и от кого да бъде уволняван. Но е важно да се знае що за каша се вари в казана ( и в главите) на обслужващия персонал на медии с пагони, командвани от безпринципни командирници.

8 мнения за “Командирници”

 1. Г-н Инджев,в ъ в в р е м е н а н а “Поправителна сесия по въпросите на държавността”,като нощна охрана,пропуснах за жалост
  интересни статии,но тъй като дойде време,да си поговорим по-открито,ще разчитам евентуално на логистичната Ви инициативност за подходяща трибуна,”успешна” доколкото личи та се не трае….!!!
  Събирателният ми коментар за политическата,военна командирщина, в т.ч. и по останалите в частта СЛАВА И ВЕЛИЧИЕ,не се мерят с успеха и още по-малко с “йотовщина”
  …вековни простотиии..
  В безредието един несоъобразителен ум,би бил загубен,а с него и държавата ако а упрявлява п о е д и н и л и д р у г н а ч и н…
  Важното,ако трябва когато напускаш Властта,да го сториш по-достойно,отколкото когато
  си я заел, и ако слизаш,то е за да се възвишиш!!!.
  Силата на нещата понякога е само учтив и ласкателен псевдоним на човешките слабости….
  Примерът за френския епохален герой-ДЪРЖАВНИК и осмян само от равен на интелекта му като този на Гьоте,е показателен в частта:
  “Отнесох се с тах като с владетели,а те с мен като с якобинец… /преди да тръгне за Елена!!/б.м//
  Размахването на еднопосочни билети -не лично, но не и неразбрано- от Първанов,Станишев или Г.Пирински,комуто предстои да чествува в Брюксел Годишнина от Конституция доказала се във времето и простраството….не Е и не може да бъде окачествено другояче,освен като повод за запитване,а сега когато и ако довършат и бат, Бойко,накъде?
  Защото изобретателността на едно “котило” може да е привидно само повод за запитване,но всяка исторически безчестна операция само временно сполучлива като за болник,но цената й ТЕЖКО ОСАКАТЯВАНЕ.
  В такъв смисъл и от такива съображения народите,в т.ч. и нашият н а в с я к ъ д е по планетата, схващат и изпитват признателност за спасяване от
  крушение,отколкото от поредни коалциионни илюзии…
  И ценят управленския талант,
  независимо от одеждата на държавносттта си!!!което няма да ги направи за пръв-път и за жалост разбира се!!!по-мъдри от своите управяващи!!!
  Иначе за “командирниците” какво да говорим…ни осанка ни кавалерство ни “кавалерийство”, като това на техните покойни предшественици от бригадата на ген.Колев,която не е трепнала и пред казаците,като славни примери и за шашктата а и по женската част…..ако е вярна за девойчето…щото нема по-убаво дете от македонче….

 2. В 11.28 новината от ген. Б.Борисов е за праг в парламента от 25%

 3. На мен ми се струва, че българската ярмия като цяло си е много жалка. Няма сила, няма популярност и няма никакво доверие в нея, че може да стори каквото и да е. Чужди сили я намалиха, вътрешни сили я контролират, медиите я правят за смях. Нещата могат да се оправят само с преврат начело с една силна армия. Но тъй като българските военни се компрометират по всякакъв начин, това си остава само един мечтателен вариант.

 4. Мисията на НАТО в Скопие не е рота от БА, че сами да е решаваме кой да е и кой да не е. Не е само наш проблем. А родната журналистика хронично страда от липса на достоверна информация, и затова я допълва с предположения. Обикновено в черно и бяло – според началството. Изглежда, че за независима журналистика не ни стига солука.

 5. Новината за 25 процента стана новина заради медиите. Той е имал съвсем друго нещо в предвид. А иначе по въпроса за “командирниците” махнете първите 5 букви и са готови…

 6. Изправи се гора от стомана …
  Ха, ха.
  Докъде стигнахме.

  Шуми Марица
  Окървавена,
  Плаче вдовица
  Люто ранена.
  Марш, марш,
  С генерала наш
  Беше забранена от същите герои. Велик е нашият войник също.

  Пеехме Изправи се гора от стомана. Тон ни дваха същите офицери. Горди синове на родината.
  Какво искате от тях.
  Нали бащите им с револвер гонеха при Драва българите да мрат в бой с партньорите си.
  Срам и позор.
  Като всяко нещо в България .

 7. “…причината за скоропостижния край на този мандат била „интимна връзка с млада македонка”…”
  То и за най-главнокомандващия се писаха доста подобни работи, обаче за него няма уволнение. Засега.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.