Барак по сметка

Каква е причината американският президент да не поздрави българския президент, а да пише официално поздравление на българския премиер по случай петгодишнината от приемането на България в НАТО?

Най – вероятно причината Барак Обама да поздрави България ( и „гражданите”, както изрично отбелязва той, от което се подразбират несъгласните със сегашната власт), е протоколна. В САЩ изпълнителната власт се олицетворява от президента, докато у нас тя е в ръцета на премиера.

Като става дума за протокола…за протокола: не Станишев, а неговият патрон по партийна служба Г.Първанов, е другарят герой, преобърнал (се) на 180 градуса по въпроса за НАТО на конгреса на БСП под номер 44 на 6 и 7 май 2000 г. Битката за умовете ( но не и сърцата) на делегатите към членство в НАТО в критичен момент на форума ( на първосигнално ниво, с извинение) спечели майор Деянов, пардон – актьорът Стефан Данаилов.

Щом за членство в НАТО се изказваше от трибуната дори Той, който така убедително громеше „фашизъма” в незабравимия ( и монополен, абсолютно безалтернативен като зрителски шанс в онова време черно-бял в буквалния и в преносния смисъл екшън „ На всеки километър”), значи и конгресът трябваше да се съгласи с презумпцията, че другарите от ръководството си знаят работата ( на троянски коне на Путин, както виждаме днес).

Нека Първанов не се засяга – заслугата, че само година, след като предвождаше митинги срещу НАТО в София, успя да обърне БСП с хастара наопаки по тази тема, наистина е негова. Но така е с браковете по сметка – рано или късно, сметката трябва да се плаща. В случая изглежда, че при очертаващия се развод между двата клана в БСП, Станишев губи. Май ще трябва да се изнесе от луксозния си кабинет на „Дондуков”. Договорът на наемателя Първанов с наемодателя за обитаване на отсрещия кабинет на същата улица, сключен с н.в. избирателя, изтича след повече от 2 години.

Истината обаче е, че стратегическата битка между двете лобита се води за привличане на бедните маси към техните лични софри, резервирани от червенеещите олигарси. В тази надпревара Първанов така се е о(л)ял, че дори и гладният му за власт ученик Станишев може да му завиди за гаргантюанския апетит към управленската баница .

Дори и в опозиция, Станишев ще контролира ключа към политическото ( си) оцеляване, държейки юздите на БСП, които му дават шанс да се върне някога ( може и да не е на бял кон, а на троянски) във властта. В него, по партийна линия е „ключът от бараката”.

2 мнения за “Барак по сметка”

  1. И на Барак Обама и на неговия български колега,когато и където е трябвало /г-н Инджев знае/ е казвано по подходящ начин в т.ч. и когато опонентите са били сенатори,а “Тарас /Първанович/ Булба” ще трябва да е бил пропуснал лекции като млад студент по въпроса за ролята на “Октавиан” в тройните коалицци,по които писах толкова пъти в блога на горепосочения журналист,който не е враг или непоправим опонент,а просто т а л а н т л и в
    журналист и всеки добър ловец заслужава поне веднаж два заека с един куршум…а не като селянин,
    зорлем да разлайва кучетата……
    /Точно на 30 март по-чинно и по-вежливо, но със запазване името на Т.Булба, същото му бе казано и в приемната,защото Барак Обама се е опрял на таланта на нацията, д о р и н а б ъ л г а р и,а нашият в боковски,хелънски и др. маниер по-далеч от носа си не ще да вижда……
    На самия американски президент,ако и когато го е поискал,му е казано,че с дипломатическите умения на ИМПЕРСКА РУСИЯ

  2. ….шеги не бива по партийни пристрастия и както се вижда,поне засега “прагматичният му интернационализъм” к р а ч и….видно и от интервю на бившият съветник на Кондолиза Райс в “Крисчън Сайънс Монитор” и “Файненъшл Таймс” ОТКЪДЕТО ВЕЧЕ БЕ ОТПОЧНАТА И КОРЕСПОНДЕНИЦЯ ПО ПОДОБАВАЩ НАЧИН…..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.