Пенсионери на море – предизборно мюре

Предизборните „подвизи” ва министър Масларова са обект на текста, който във форума на блога е изпратила Калина Балимезова. Предоставям го на вашето внимание.
Иво Инджев

———————————————————————————————
. На официалния сайт на Министерството на труда и социалната политика с дата 20 март 2009 г. е публикувано следното съобщение:
===================================
Съобщения на пресцентъра
20-03-2009
Започва набиране на проектни предложения и кандидатстване по програмата за осигуряване на възможности за активно стареене
От днес започва набиране на проектни предложения по националната програма на МТСП “Осигуряване на възможности за активно стареене, пълноценно участие на пенсионерите в социалния живот и превенция на тяхното социално изключване” за 2009 г. Могат да кандидатстват физически лица, регистрирани по Търговския закон, и юридически лица и лица, желаещи да се включат в програмата. Реализирането на програмата ще започне от 21 април 2009 г.
Основната цел на програмата е превенция на социалното изключване на пенсионерите и създаване на възможности за продължаване на тяхното активно участие в социалния живот и след пенсиониране. Тя ще се реализира на територията на цялата страна и обхваща периода 21 април – 31 май 2009 г. и 1 септември – 30 ноември 2009 г.
Формулярът за кандидатстване, необходимите документи, които кандидатите следва да представят, както и обхватът, редът и условията за реализиране и финансиране на Програмата, са публикувани на http://www.mlsp.government.bg/ в раздел Документи.
===================================
Досещате се, че това е крачка напред към осъществяване на гениалната идея на Емилия Масларова да праща избиратели на море – естествено малко преди изборите и евентуално след това. Идеята е представена отдавна и е част от една мащабна програма, с която министерството на Масларова цели да осигури възможност за активно стареене на хората, като явно с това ще ги спаси от вероятността да остареят пасивно.
Много хора биха си казали – какво пък толкова, евтин (около 6,5 млн.лв. платени от джоба на данъкоплатеца) предизборен трик. Вярно е, жената разполага с властови ресурс и ако реши може да прати пенсионерите и на луната да стареят активно. Защо обаче ние трябва да плащаме?
Но не е само това. В самата процедура има доста моменти, будещи недоумение. Съдете сами:
• Обявата за набиране на проектни предложения е от 20.03.2009г.
• Крайният срок за подаване на проектни предложения е до 30.03.2009г.
Сами преценете възможно ли е фирмите, които имат желание да кандидатстват дали могат в рамките на тези десет дни ( които на практика са пет, защото 20-ти март е в петък а 30-ти март е в понеделник) да извадят необходимите удостоверения от НАП, НОИ и т.н и да подготвят качествено проектно предложение. Отговорът е: ДА, ако знаят предварително за това.
• Срокът за оценка на проектите е 10 (десет) дни.
И това ако не е чудо невиждано! Каква експедитивност, каква ракетна бързина. Тези в министерството на Масларова са страшни, явно са някакви свръхчовеци! Де да можеха и по другите програми да са такива бързаци, особено по Оперативната за човешки ресурси където се мотат с месеци и отхвърлят проекти с формални доводи.
Тук могат да се допуснат два варианта:
ВАРИАНТ ПЪРВИ – организирани са стотина служители, които да работят денонощно и в рамките на тези десет дни да оценят най-добрите проекти – могат да бъдат одобрени около 18 на максимална стойност.
ВАРИАНТ ВТОРИ – подават се точно толкова на брой проекти, колкото са необходими плюс два, три за интрига и естествено се избират НАЙ-ДОБРИТЕ.
И защо е това бързане? Много просто – първите пенсионери трябва да започнат да стареят активно на 21 април 2009г. – тоест изпълнението на програмата започва също толкова бързо. Изобщо цялата схема е потресаваща: в рамките на точно един месец се обявява процедура за набиране на проектни предложения, оценяват се, подписват се договори със спечелилите и започва изпълнението!!!
Да не се е чула лоша дума за Масларова! Дай боже повече като нея! МАСЛАРОВА-ПРЕЗИДЕНТ! СТАНИШЕВ – ГОСПОД!
• Момент, моля има и още.
Това е извадка от приложената форма на договор, който ще бъде сключен с изпълнителя:… Чл. 18. (1). Страните по договора се задължават да бъдат лоялни една към друга, да не разпространяват информация, относно финансовите си взаимоотношения, както и факти и обстоятелства, които биха засегнали интересите на всяка една от тях пред трети лица….
Това сега как да се разбира? Че страните трябва да бъдат лоялни помежду си е ясно. Но защо трябва да укриват информация? Да не би да е, защото правят нещо нередно? И кои са тези трети лица, които могат да засегнат интересите им? Ей, да не е прокуратурата???

10 мнения за “Пенсионери на море – предизборно мюре”

 1. Побиха ме тръпки и ме обхвана ЯД! Предизборната кампания на БСП отдавна е започнала. Тя е доста агресивна. Пък и като включим това, че разполагат с цялата власт в държавата, практически партията има възможността да прави каквото си науми. Има лостовете да скрои шапка на когото трябва, както трябва, и когато трябва. Манипулативната й политика успява да мотивира своите, а да демотивира огромни маси, които изобщо няма да гласуват. Моето мнение е, че изглупелият ни народ е доста лесен за обработка и манипулация.

 2. Като изключим целия цинизъм на начинанието, “активно стареене” звучи много… двусмислено. Един вид – “ами така и така стареят, хайде поне да ги накараме да стареят по-активно, та да се свърши по-бързо.”.

 3. Г-н Инджев, опасявам се, че не сте вникнали достатъчно надълбоко в замисъла на Чл. 18 от договора..
  Смисъла тук е единствено да се пресече кражбата на ноу-хау. Представете си какво би станало ако всеки започне да “взаимства” от разработените с толкова труд програми на министерството на св. Масларова. Моля Ви, крайно време е да започнем да уважаваме труда на родните властимеющи.

 4. Добър ден,
  Мои съседи се радват на увеличение на пенсята от 200 лева ! Активно стареят. И активно ще гласуват. Непрекъсното ми говорят колко е добре. Нямало криза. Преди са пътували , а сега не и т.н. Освен това пътуват всяка година безплатно в чужбина с БДЖ. Вие за кого ще гласувате ?

  Да, и аз мисля, че много пенсионери получават увеличение на пенсията си за да пропагандират социални идеи. Противно е. Но продажници има навсякъде.
  Често ги виждам как ходят из квартала и агитират активно

  Не искат да признаят, че са сгрешили. Не могат да признаят, че живота им е минал в гадна държава. Вече гледат кабелна телевизия и могат да сравнят живота си с пенсионери от запада. Няма да си признаят – защото трябва да се обесят пред позитано 20. Така си живучкат. Правят се на носталгично заболяли. — И си отмъщават като в казармата. Щом нашият живот е съсипан – ще съсипем и техния – да видят какво сме преживяли. — Колко десетки хиляди човека мислят така ?

 5. Здравейте! Шеговито казано, но за мое съжаление, господин Change е “ударил голямо рамо” на управляващите ни – виж неговото днешно писмо до министър-председателя на Република България, който, по думите на друг американски президент бе и Mr Clean. Казвам, че съжалявам за тази новина, защото, дори и само като език на дипломацията, такова послание заздравява политически устои, вдъхва увереност, дава “козове” против недоволните и доказва, че наистина ценностите на нашите и тамошните управници са “споделени”, за наш и световен ужас. Допускам, че г-жа Макълдауни и съответните служби в САЩ са дали “достоверната информация” за ставащото у нас, а именно – “успехът на България е ярък пример…”?!. Г-н Инджев, смятам, че такива “официални подкрепи” са способни да преизбират правителства (включително и тук обсъжданата г-жа Масларова) и доказват, че “гарван гарвану око не вади”. Без злорадство, честито на печелившите! А кой печели…?

 6. Калина ми изпрати и на мене статията и аз съм я публикувал в Блога. Но г-н Инджев, къде е форума към блога Ви, търся го, но немога да го открия за да участвам там…

 7. На колко ценни и благородни х о р а животът догоря и се стапя като вощеница,за да могат едноклетъчни да ж и в у р к а т и омазат красивата Земя с лайната си….или да си отмъщават казармено като носталгини холерици от “славните” за тях времена на АПБФК с награда от декар за вилно място и заслуги от една стр.позив на циклостил или скърцаща машина “Адлер”……
  Те ли ще изпуснат келепира!

 8. В 16.05 Яне Янев г р о м и вече наред срещу Орешарски,и Масларова и Мургина и др.

 9. Д-р Масларова вместо да обявява конкурс за проекти, по-добре направо да даде списъка на хотелите, където активно ще стареят подбрани другари пенсионери. Имената на собствениците не са важни. Който иска ще ги разбере. Все пак и те са спонсори на БКП, трябва да им се помага. Пак идат избори.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.