Буре с ба(нк)рут

На фона на бодряшките самохвалства на властта за големите й икономически „успехи”, тиражирани и пропагандирани от медийния слугинаж, без видима връзка помежду им, за броени часове върху тезата за тези постижения се посипаха тежки снаряди.

Пръв откри огън германският „Хандесблат”. Досущ като „Файненшъл таймс” от преди броени седмици, ведстникът на деловите среди в Германия обърна вниманние върху страховития дефицит по текущата сметка от 24,5 на сто от БВП в нашата страна и прогнозира, че България е следващият кандидат за банкрут в еврозоната ( същата, в която средният показател е 0,6 %). И за по – ясно, ако тази сметка не е достатъчна някому за подобен извод, вестникът добавя мнението на Виенския институт за сравнителни международни анализи, който предупреждава, че в момента външните задължения на България растат непрекъснато.

И най – неосведомият разбира, за какво става дума, когато му кажат, че от негово име държгавата трупа дългове като за последно. Защото и без специално икономическо образование хората си дават сметка какво означава това – прехвърляне на проблемите в бъдеще върху българския данокоплатец. Точно така постъпи соцдържавата в последната фаза от своя живот, когато Живков обясняваше, досущ като Станишев сега, какви главоломни успехи е постигнал ( на заем от Запада), за да построи „две Българии”. Както се изясни после, това си бяха направо „две залепени”…

Паралелно, като в някаква паралелна действителност, която сякаш не засяга самите управляващи, а някакви абстракти субекти, председателят на ЕК Барозу разпространи писмо с ясен ( за онези, които не разбират от намеци) отговор, на идеята на Станишев да прикрие провала си по трасето на европейското сътруничество като покани в управлението на държавата европейски специалисти. На това голямо и ледено „не” обаче премиерът тутак си отвърна с …подновяване на леко модифицираната си оферта ЕС да сподели все отговорността, която би трябвало да носи собственият му кабинет.

Явно извадени от равновесие от това нахалство европейски източници, цитирани от Медиапул, най-после започват да споделят по този повод оценката, която ние тук си пишем от доста време по блоговете: че за Станишев е въпрос на живот и смърт да прехвърли поне малко отговорността за провала на европейската си политика върху ЕС с надежда за по – добро представяне на изборите.

Най – зрелищното разминаване между хвалбите на управляващите и оценките за провала им дойде обаче от …самите управляващи. Близкият до президента министър на отбраната Николай Цонев даде залп по погребите с невижданите успехи на властта, с канонада от оценки и прогнози за „убийствена безработица” , „фалит на държавата”, „миникатастрофи” в малките населени места, „катастрофа на здравеопазването” , призовавайки аудиторията си във Военната академия (!) да не търси „месия”, а да се довери на „необходимия авторитет” в условията на криза, когато е нужно армейски планиране и дисциплина…

На въпрос на сайта дали няма предвид „необходимия авторитет” на президента Първанов, министърът от квотата на НДСВ отговоря уж уклончиво, но всъщност достатъчно ясно: „може би”.

Тази буря говори, че корабът ( на властта) потъва, което щеше да е добре, ако не ставаше дума за живота и смъртта на малко повече от 7 милиона пасажери, принудени да избират между смърт от удавяне, или от взривяването на арсенала с обещания.

Най – хубаво щеше да е Станишев да е прав, а всички останали – от „Файненшъл таймс” и „Ханделсблат”, през „Данцке банк” с нейните мрачни прогнози за българската икономика (оплюти тук задружно от властта и нейните медии), та чак до виенските анализатори вкупом да грешат.

Щом обаче и конкурентът Първанов вече се е вкопчил в гърлото на „капитана на кораба”, който никак не се държи героично, а комично с опитите да изнасили европейската любов, явно все пак трюмовете се пълнят с вода.

Добрата новина, ще ме прощавате за черния хумор, е че бурето с ба(нк)рута поне няма да гръмне в обществения смисъл на думата, защото е намокрено от отдавна удавеното гражданско общество в България.

9 мнения за “Буре с ба(нк)рут”

 1. Колкото и да тъжен повода около предстоящото корабокрушение у нас,от друга страна в с е п а к заслужава,да се спомене бележитата годишнина на блога и усилията на И.Инджев,които са точно необходимият
  фар,в мрачно и бурно море!

 2. Може би не точно в темата на статията, бих искал да напомня как се казва т.н. комбинат “Кремиковци” – той беше наречен навремето КТМ “Леонид Илич Брежнев”. Не съм чувал някой да го е преименувал.

 3. До банкрут ни докарваха последователно:тато, луканов, виденов, сега тройната Му на гоце коалиция…те това си могат най-добре, защото са Цоциалисти. Крайната цел-да ни изключат от ЕС. То бива геноцид към народа си, ама чак толкова…

 4. Според мен една от причините Станишев да се задържи толкова дълго е, че гоце е още по-лоша алтернатива.

  Дано обществото е узряло достатъчно, че да пресече мераците на “надпартийния” ченгесар да се облажи в наближаващата буря.

 5. Лошото е, че в БГ малко хора имат Интернет, другата част обикновено го използва за поща и гледане на You Tube! Трудно е на другата( по- голямата) част от потребителите да намерят сайтовете и БЛОГОВЕТЕ на специалистите, камо ли да ги прочетат или разберат какво пише в тях и какви са посланията. Става въпрос за стотици хиляди хора, които не могат да вденат за какво пише Иво. Вярно журналистика на ниво, но тези дето гласуват са много и не разбират трудните думи, а тези дето не гласуваме сме малко въпреки, че разбираме думите.Абе гаден затворен кръг!? Не виждам изход за съжаление!

 6. Да, приятелю “D.”,така е, ама гледай на изборите колко ще гласуват пак за “геноцидите”….

 7. .
  Xa-xa-xa, чудесна забележка от Колчо Ковачев.
  .
  Именно ЛЕОНИД ИЛИЧ БРЕЖНЕВ е най-подходящото име за Кремиковци.
  .
  (Алла Пугачова също става, тя е вид Брежнев еквивалент–макар и в естрадата)
  .

 8. Последното изречение е най-красивото, на което съм попадал в последно време. Много добър похват! Поздрави

 9. За 20 години демокрация разбрах едно-колкото и да е жалко не можем да надскочим себе си,няма такова нещо като велик скок.Каквито българите такива и политиците,явно само времето може да помогне.Трябва да се борим за демокрацията всеки ден,трябва да критикуваме политиците всеки ден,въпреки че не сме по-добри от тях щото ние им даваме власта.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.