Европейски булгартъпак

В един и същ ден по две телевизии прозвуча разказ на две дами по една и съща тема, която при първичен прочит намирисва на цигари. Но не само…

Известната Люба Кулезич разказа по „Нова телевизия” как е била малтретирана от шофьор на такси ( и от солидарни с него полицаи!) заради забележката й да не пуши в нейно присъствие ( до степен, че е била закарана в полицейско управление в София да обяснява как си позволява да не се маха от колата Му, щом като е обиден и иска да я изхвърли).

Неизвестната ( засега) Валерия Петрова пък сподели пред RE – TV, че е била уволнена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството буквално час, след като в търсене на законните си права е стигнала (в опита си да се оплаче от натрапеното й пушене на работното място) до министъра Асен Гагаузов ( солидарен с нарушителите на закона като пушач, който бил известен, по думите й, че „си плюел на думата”, т.е. на закона).

Признавам, не съм безпристрастен. Не знам какво е да си страстен пушач. Точно към този порок не съм пристрастен – през живота си не съм палил цигара. Съчувствам на пристрастените, сигурно им призлява от налагането на европейските норми ( за американските – да не говорим…).

Да добавя и  нещо от себе си.

Беше началото на годината, в която европейска България беше принудена да обяви на хартия мерки срещу пушенето на обществени места. С ( много, видимо от далеч) бременната ми съпруга и с белокоса, (също така очевидно) доста възрастна дама, попитахме в ресторант с царственото название „Корона” в центъра на София къде са местата за непушачи. Сервитьорът за малко щеше да умре от смях. Обясни ни откровено, че няма голямо значение (и беше прав – цигареният дим се стелеше навсякъде). На плахия ни опит да се позовем на току-що приетия закон в унисон с европейското законодателство, той отново ни срази с непобедимата логика : „ абе, каква ти Европа, тук е България”.

Така е. Тук наистина не е Европа в гореспоменатия смисъл ( и, уви, не само в това отношение).

Няма дим без огън. Нищо, че на него се греят надеждите на близо 75 на сто от българските граждани, които заявяват в социологическите проучвания, че са „ за” европейската ни интеграция. Не можем да санкционираме всички нарушители ( май никой тук не е пострадал точно пък заради дреболия, като тровенето на „ближния” с цигрен дим?!).

Предлагам да започнем от споменатия министър. На изборите би трябвало да изпушим лулата на…”войната”, на нетърпимостта към такива, като него.

40 мнения за “Европейски булгартъпак”

 1. Добре де, аз също се чувствам дискриминиран за това, че ми е неприятно да си пия питието в заведение, в което не се пуши! Все пак пушачите сме една доста голяма част от населението! И ако увреждам здравети на напушачите, то и шофьорите увреждат моето здраве! А държавното управление директно съкращава продължителността на живота ми, създавайки ми условия на живот – законови, социални и т.н. близки до невъзможните! Явно е, че колкото по-глобалнно разсъждаваме, толкова повече всеки един от нас пречи на другите. За това не разбирам необходимостта една част от хората законово да се противопоставя на друга.

 2. Г-н Инджев, аз лично съм пушач любител 🙂 пуша редки тютюни и лула за удоволствие – естествено рядко. Практически бидейки пушач все пак – изключително е неприятно да се пуши около мен в затвопрени помещения, в дома ми това е зирично забранено включително за мен. Порока си практикувам предимно сам предимно навън когато съм да кажем някъде на отдих. Разкзвам това,за да кажа – има нужда от вдигането на летвата на общественото съзнание и съвест и щипка налагане на правилата и закона – без вътрешна промяна и в двете страни (спазващите и налагащите праивлата/закона) няма да се получи нищо…

  Поздрави,
  Иван Б.

 3. Този Гагаузов, какво е толкова велик, че не могат да го мръднат нито афери и източвания с батковци, нито арогантност по отношение на законите. Щом за едно просто нещо реагира така какво очакваш за големите пари и големите интереси. Той бил решил така. Няма ли кой да му каже, че не си е на бащинията, че е нагъл борсук, който разполага с нашата собственост, която сме му делегирали чрез законите, И да го изгони с ритници??!!! Очевидно няма. Защото това е едно колкото безпомощно, толкова и некъдърно и вредно управление.

 4. Сега е време когато Барозу и ЕК категорично отхвърлят с писмо до г-н Станишев изпращането на еврочиновниици!!!
  А в една от най-интенизивните си седмици Барак Обама,настрана от протоколната вежливост-при това и тя да е доста многозначителна!!!!
  цели ключови задачи като тест във връзка с разминаването на Европа в отношенията й със САЩ,които са се напрегнали да стимулират икономиката с огромни бюджети и така,да спасят банки и губещи компании.
  Европейските елити се разминават с тези във В а ш и н г т о н!
  И ако при Буш,особено при втория му мандат, бяха поуспокоени малко,то успехът в Афганистан би могъл,да се окаже,точно толкова важен,какъвто бе за неговия предшественик и войната в Ирак.
  Макар и привнесена отвън за финансовата криза у нас,не са виновни,само банкерите отвън океана с никнещите като гъби “законни” заменки на “кон за кокошка”,бетонни “джунгли” по курортите,сметки без кръчмаря за “безалтернативни управленски умения”,самодоволно жонглоьорство,
  и “ученически” успехи в “титанични дебати” с йотовщина в манипулираенто на истината,
  въпреки осигуряването
  на относителеен висок кономически
  растеж,който при с ъ п о с т а в к а е близък до с р е д н о статистичния за региона,а дори и с прекалено висока инвестицзионна
  активност без капиталообразуване и с негативен пример само от Унгария и Словения.
  Това бясно развитие тъжнои-известно в социализма като екстензивно, не пройзвежда БВП без нито един стратегически инвеститор…
  А заслугата за членството в ЕС е дори малко арогантно,меко казано,но не и признак за стабилност и напредък,т ъ й като н е т н и т е п р о д а ж б и от р е з е р в а на БНБ октомври 2008-януари 2009 са 1,4 мрд евро, с прикриване на факта,че не става дума за финансово участие на държавата срещу кризата,а за п р я к о донорство…..като р е х к а в и корупционни пясъци с флагрантно нарушаавне на подредените шест цели на МВФ за въвеждане на ред и порядък в закъсалите страни….а и с препоръка на световно известния проф.Манасян,доктор на иконоимческите науки,за самосезиране на Сметната палата относно законосъобразността на дискреционното използване на фискалния резерв!!!!
  /Ползвани са данни и по http://eurostat.ec.europd.eu/

 5. Моля, не се позовавайте на случая с г-жа Валерия Петрова, той не е показателен! “Пушене на работното място” – това не е вярно, има зона (макар и вероятно нерегламентирана) за пушачи, а в работните помещения (новопостроените “халета”) НЕ се пуши! Позовавам се на хора, работещи там, които са възмутени от въпросната дама, при това от доста дълго време. Поинтересувайте се защо е така, моля Ви! Иначе съм абсолютно и твърдо “за” строго разграничение на пушачи и непушачи, със съответните помещения за последните. Чух някъде наскоро, че и пушенето на обществени места ще бъде ограничено. Сещам се за автобусните спирки и стотиците фасове, които добре облечени, привидно възпитани мъже и жени захвърлят на асфалта, преди да се качат в градския транспорт. Та едното (евентуално) може да реши и другото, но само ако се налагат строги глоби на място. Иначе – шапка на тояга, фасче на асфалт поляга:)

 6. Помещения за пушачи, разбира се. Извинете, грешно структуриране на изказа:)

 7. Нищо от описаното по-горе не ме изненадва. Скоро ми се наложи да взема документи от Съдебната палата – входа откъм ул.Позитано /наскоро ремонтираната част/ Навсякъде по коридорите залепени табелки с “пушенето забранено”. Въпреки тях миризмата на цигари се стелеше безметежно навсякъде. В стаята, в която влязох, четири служителки пушеха едновременно и почти не се виждаха от дима. В заведение с липсваща вентилационна система човек може и да откаже да влезе, но в административна сграда смятам, че подобно поведение на служителите е недопустимо.

 8. Пушач съм, но не мога да понасям заведения, в които се пуши. Просто е гадно. Човек не може да изпита никакво удоволствие от изпушването на една цигара, ако е обгърнат от димни завеси.

  Що се отнася до разкза на г-ца Петрова, тук става дума за нещо много по-сериозно и смятам, че т.нар. “министър” тепърва има да дава обяснения. Noblesse oblige, нали така?!

  Поздравявам г-н Инджев за находката в заглавието!

 9. Предполагам, че са намерили някаква друга формална причина да уволнят горката жена – винаги на всеки могат да му намерят някакъв кусур. И и дело за дискриминация би се точило безкрайно. Но мисля, че трябва да се вдигне шум по въпроса. Много хора насила са пасивни пушачи от страх да не загубят работата си. И още нещо – защо никой не коментира и на предлага като компромисна алтернатива използване на елекронни цигари. Така хем пушачите си получават дозата никотин, хем не тровят себе си и другите с катран, бензени и т.н. Вярно, че пробвалите казват, че не е същото усещане, но е въпрос на свикване.

 10. Това е едно от очарованията на Южна Европа. “Ония” ни приемат закони, ние си ги преместваме в другия крачол!

  Ако не беше тази черта на човешката природа, ционистите и подобните им отдавна да ни бяха поробили.

  Колкото до гъгъузув: хич не му трябват повече кусури – само за далаверите с Пътния Фонд тябваше отдавна да е в затвора. (М/у другото едно време в Сливен го уважаваха: още един пример за влиянието на “стълбата”.)

 11. Всеизвестен факт е, че в София е изключително рядко явление да си намериш места за непушачи в някое заведение. Голяма рядкост също е пушачите да се съобразяват с непушачите. Но какво ти… С гърците сме на първо място по запалени цигари на глава от населението… Пък то нормално – защо на някого да му пука за чуждото здраве, като пет пари не дава за своето!?! (…а и държавата не дава…)

 12. Интересно ми е от 12.06 ч. защо Орешарски е против препазното споразумение с МВФ?

 13. Здравейте! Най-важното е, че “успехът на България е ярък пример, който другите да следват.” (Б.О.)!!! Що за морални ценности трябва да има раздаващият такава оценка човек, който е глава на държава, където според днешния в-к “Дневник” “МЕРКИТЕ НА САЩ СРЕЩУ КРИЗАТА ВЕЧЕ ДОБЛИЖАВАТ БВП НА СТРАНАТА КАТО СТОЙНОСТ…общата сума е 14 пъти по-голяма от тази на всички банкноти и монети, които са в обръщение в САЩ, посочва още “Блумбърг””. Честито на всички живеещи безгрижно в САЩ данъкоплатци, които (пак според “Блумбърг”) администрацията на Б.О. “спасява” с “над 42 хиляди долара данъчна тежест за всеки жител на САЩ”. Честито на спасяваните, включително на българските емигранти там! Защото и те са сред ограбваните, заедно с останалите планетяни. Еех, “евроатлантически ценности”!? Жалко, че и “нашите” са същите, като тамошните корифеи. Те сигурно и затова си се поздравяват, все пак са съмишленици. Лично аз (като част от българския народ, към когото включително, без да го дели, се обръща Б.О.) се чувствам оцапан от такива поздрави. Защо ли – ще цитирам думи, казани наскоро от италианския евродепутат Джулието Киеза – “…представяте ли си новият президент веднага след изборите да направи телевизионно обръщение, което да се излъчва по всички канали и да каже : “Драги сънародници! През последните 60 години ние живяхме извън границите на възможностите. Страната ни има толкова големи дългове, че ние не можем да ги платим. Живеем за сметка на всички останали народи в света Способни ли сте да започнете лека-полека да живеете по друг начин – по-скромно, да делим властта си с други държави…”. Мисля, че ако се появи такъв президент, той незабавно ще бъде убит няколко часа след подобно изявление. Не завиждам на бъдещия държавен глава на САЩ, но се надявам той да бъде по-умен от досегашния…”. Коментари?

 14. Цялата надута и арогантна бивша номенклатура на БКП, пребоядисана за да заличи следите си, трябва да бъде поставена под карантина. Нейният правен нихилизъм, основан на неотменения в сърцата им член първи, превърна държавата в посткомунистическа пустощ, където властва чиновничеството, а за правата на личността е наивно и дори опасно да се говори. Може би ще е добре, бюлетините за предстоящите избори, задължително да съдържат предупредителния надпис: Гласуването за преялите с власт, пожизнени висши държавни бюрократи е опасно за вашето здраве…

 15. “Казах му, че ми е трудно да уважавам човек, който сам не си уважава заповедите, които е разписал”, обясни пред Нова тв 25-годишната служителка, назначена в регионалното министерство на 5 януари след конкурс.”
  Това намерих в един сайт за въпросното събитие.
  Нямам намерение да защитавам министър Гагаузов, обаче и постъпката на служителката не ми се струва много адекватна…

 16. Е какво и има на постъпката даже браво ако му го е казала. Ти уважаваш ли хора които ти казват нещо и след това правят точно обратното ?

 17. До Стоян. Типичен български коментар. Стоян не е съсредоточен в беззаконието, арогантността / аналогично и за по-големите престъпления /, а се интересува КОЙ КАЗА.

 18. Дано г-ца Петрова да не спре дотук, а да алармира и европейските институции за произвола и потъпкването на законите в министерството. Още повече, че това не е изолиран случай.

 19. Дано г-ца Петрова да не спре дотук, а да алармира и европейските институции за произвола и потъпкването на законите в министерството. Още повече, че това не е изолиран случай.

 20. Изглежда,че въпроса е в отношението към тези
  които си мислят, че имат права
  ама всъщнаст май не е съвсем сигурно – дали са непушачи, природозащитници, , самотни петъчни опозиционери очаквойки адекватен отговор в парламента, пациенти…..
  но със сигурност граждани на ЕС и изрядни платци към държавата.

 21. Мисля, че не става дума за пушене или непушене, а за нещо много по-значително – произвола на изпълнителната власт – в случая полицаи и министър. Това е познато от миналото – те не са подчинени на закона, а на лични пристрастия или съображения във връзка с някой или нещо.Резултата в нашето обременено на едро и на дребно съзнание: полицаите и министрите не са хора, при които, ако се наложи можем да потърсим помощ или справедливост, те продължават да имат рефлексите на служителите по време на тотарлитаризма.Стана много – като сираци сме в полицията, в съда, пред митническите органи, във всички административни учреждения, кметства и пр. Животът-мечта за българския гражданин вече е този, в който за нищо не се налага да се обръщаме към никой служител или учреждение!Но какво искаме, когато стилът идва от “горе” – министър-председател, който нарича протестиращиште – циркаджии, а журналистите – глупаци! И не иска да хвърля негодните министри около около себе си “на вълците”! Той ще си отиде, но знаете ли колко години ще бъдат нужни за да се изкорени злото! Засега изводът е: избегвайте да търсите справедливост от министър и помощ от полицаи.

 22. Напротив, Стоян е съсредоточен и не оправдава никого, но нещата не винаги са такива, каквито изглеждат отстрани без гледната точка на ответната страна. А ако коментарът ми за задължително отделяне на помещения за пушачи и строги глоби за неспазване и изхвърляне нафасове е типичен – нямам нищо против:)

 23. До Стоян!
  Моля, когато се позовавате на хора, които познават въпросната дама да не се страхувате, а да им кажете имената. Няма нищо страшно ако те счичат, че са прави. Аз пък се позовавам на самата Валерия Петрова и много добре знам кой в това министерство и дирекция я е дразнил нарочно с пушенето си в стаята, но ще оставя Вие сам да кажете нейното име, защото съм почти сигурен, че говорим за един и същи човек. Конфликта обаче далеч не е личен. Това е принципен въпрос, към който министърът се е отнесъл по най-безотговорен начин като е взел решение присъщо на слаб човек (управник).
  Бих искал да кажа на останалите, че Валерия далеч не се отказва да направи случая достояние до колкото се може повече хора с цел този Министър да си получи “заслуженото”. Надявам се, че повече хора ще откликнат на сигнала й да не се крием, а да си търсим правата.

  Поздрави!
  Дидо

 24. Хайде да не се заблуждаваме. Преди десет години малцина ползваха предпазни колани в автомобила. Имаше закон, но мнозинството нехаеше за него. От време на време пускаха кампании от рода: “От 1-юни КАТ ще проверява за поставяне на предпазни колани”. След седмица всичко по старомо. Сега са единици нарушителите. Така ще стане и с цигарите. Влизъл съм в много офиси и компании, където отдавна европейските норми за пушенето се прилагат стриктно.
  Жалкото в случая е, че държавните служители трябва да са първите, които да го спазват. И намирам за недопустимо министъра да допуска закононарушение. Сещате се в западна демокрация какво следва с такъв държавен чиновник.

  Но да отворим една друга тема: “Познавате ли семейства, в които родителите не дават никакъв избор на децата си за чист въздух, като пушат в тяхно присъствие непрестанно?”

  Все по често си мисля, че всички граждани трябва да оказват непрекъснат натиск върху властите да следят спазването на законите, чрез непрекъснато сигнализиране на тел 112 за всички нарушения, които засягат обществото. Например: неправилно паркирана кола на пешеходна пътека(независимо от марката), пушене на забранени места, опасни дупки по пътищата и т.н. Тези разговори се записват и лесно може да се проследи реакцията на властта.

  По този начин в държавата ще станем поне 1 000 000 полицаи, които ще съблюдават за реда. А когато има ред се живее по-лесно. Не мислите ли като мен?

 25. Аз мисля точно като теб. Супер, че има толкова много хора, готови на всичко за да отстояват праата си.

  Поздрави!
  Дидо

 26. При така оформилото се единодушие в коментарите, предлагам да се организират хайки за пушачи и заловените да бъдат отвеждани някъде сред природата – напр. о-в Белене, където обединени в комуни да се борят с порока си. Междувременно могат и да работят на новостроящият се АЕЦ, като ще им се признават по 2 години работа за 3 години пушачески стаж.
  За да се подсигури непрекънат цикъл на системата, Масларова да организира курсове за прекалификация на безработни в пушачи, които после да бъдат залавяни и пращани в Белене.

  ХОРА … я пак се прочетете какви ги пишете!!!? Спомняте ли си темата – манталитета в социалните и служебни отношения (отражение на кочината в която живеем), проявен по сходен повод.

 27. Аз съм пушач и живея в Германия. Тук от началото на миналата година въведоха строг закон срещу пушенето на обществени места (в административни сгради се подразбира от само себе си) като ресторанти, барове, дискотеки и т.н. В началото беше странно усещането, че за всяка цигара трябваше да си намятам палтото и да излизам на студа. Но с времето се научих да оценявам разни “дреболии” като свеж въздух по време на ядене, например. Ако искам да пуша, докато си пия бирата, отивам в малък бар, в който е разрешено пушенето. Като пушач аз съм направила своя избор да тровя себе си, но това не ми дава правото да налагам на друг човек (камо ли пък на деца) необходимостта да ми диша отровите. Според мен, аз имам правото на простраство, в което да мога да си пуша свободно, но ако правилата на институцията или заведението предполагат аз да изляза навън- отдавна вече не се ядосвам. Има достатъчно места, на които мога спокойно да си пуша. Съобразявам се, защото живея в общество, в което това е нормално и другите се съобразяват с мен. Съседите ми, например, не се скъсват да слушат силна музика по средата на нощта, само защото смятат, че имат това право. Споделям мнението на “Морето”, че е само въпрос на време (и то не много) това да стане норма и в България. Все пак е крайно време хората в България да започнат да възприемат консумацията на цигари и алкохол не като нещо, с което можеш да се гордееш, а като отлконение от нормата- каквото всъщност е. Никой нормален човек днешно време няма да седне да спори, че алкохолът и цигарите са здравословни. Защо българите (предимно младите мъже) продължават да си мислят, че колкото повече “носят”, толкова по-мъжествени са? Не е нормално да пиеш всяка вечер твърд алкохол. Колкото и да е малко. Вярно, алкохолът съдържа само един вид отрова, за разлика от цигарата, която си е цял коктейл от отрови, но това не го прави по-безопасен. Така че, време е да променим начина си на мислене в някои отношения. Все пак трябва да има и други неща, с които да можем да се гордеем като нация. Писнали са ми надменните подигравки за това колко малко можели да носят северняците. Сякаш това ги умаложава по някакъв начин…

 28. Към Ива,

  Това е мнение, което прави чест на всеки “грешник”. Всички сме грешници, но не винаги имаме смелостта и зрелостта да си го признаем. А от тази оценка тръгва преценката за всичко останало, свързано с отношенията межу Човеците!

 29. Дали пък една от къщите в полите на Витоша, притежание на майката на министър от града на първите фабрики, колкото и луксозна, не се е омирисала на цигари?

  http://frognews.bg/news_11123/

 30. Поздравявам Ива за поста. Това е истинско европейско мислене. А България за съжаление все още е Ориент в този проблем.
  Шофьорът в автобуса, таксито и маршрутката – аз съм си началник и ще правя, каквото си искам. Чиновниците по канцелариите – същото. На заседания и пресконференции, които показват по телевицията – пушеци. В сладкарници (заведения изключително за деца) пушеци.
  Аз като не пуша нали не преча на околните, защо околните трябва да ми пречат, като пушат?

 31. Здравейте, Иво!

  Чета със смесени чувства нещата, които пишете. От една страна се наслаждавам на начина ви на изказване (писане), а и, да си призная, вече ми се е стегнала душата от некадърно написани статии с просташки заглавия (да не говорим, че откровено са поръчкови)… А от друга страна, ми става все по-тъжно за милата ни родина и за хората, които живеят в нея…

  Както и да е. Тази статия ми напомни за една случка, която моя приятелка (франкофонка като мен) ми разказа. Отишли с неин (високопоставен) колега и приятел, (трябва да отбележа, че е французин), в “Добро” в Лозенец да обядват. Както се предполага от името, заведението трябва да е “добро”. Французинът искал да направи добро впечатление (разбира се) и поръчал най-доброто френско червено вино, което предлагат в заведението. И ето случката: сервитьорът донесъл бутилката отворена (?!?!), а на забележката, че виното е невъзможно топло и че така се съсипва качеството му, прихнал с думите: “Е, к’во толкоз иска (визирайки французина, предполагам)?! Сега се намира в България, не във Франция!”… И услужливо донесъл… шампаниера, пълна с лед… да охладят червеното вино…

  Иска ми се това да е конкретен случай, който е “извън правилото”, действащо при обслужването в България. За съжаление, това е често срещано явление – обслужването може да е ужасно, но за сметка на това да е скъпо. Но големият проблем е всъщност в нежеланието да се променим към по-добро, да станем по-самокритични и да се стремим да вършим работата си (каквато и да е тя), както трябва… А относно “тъпите и мързеливи французи, които имат 35-часова работна седмица, и само знаят да се оплакват” мога само да кажа, че доста трябва да се потрудим, за да “ги стигнем”…

  Поздрави и извинения за отдалечаването от темата!

  Деница

 32. И относно пушенето на обществени места…
  Живея във Франция, на граничната зона с Германия и Люксембург. Мога да кажа, че като нередовен пушач, ми е изключително приятно да усетя аромата на ястието или на питието, което съм си поръчала в дадено заведение. Доколкото съм видяла тук във Франция, а и в Германия, пушенето в обществени сгради е абсолютно забранено. Това естествено има и някои отрицателни последици като затварянето на барове за пури (cigar bar). За сметка на това в Люксембург е разрешено да се пуши в някои заведения. Но повярвайте ми – изобщо не се усеща дим или мирис на пепелник. А по време на обяд или вечеря, ако се сервира храна в заведението, е абсолютно забранено отново да се пуши…

  Когато се преместихме преди 1 година тук, си мислех, че това законово ограничение ще накара хората да засипват улиците с фасове… Но не е точно така. Например на гарите е забранено да се пуши, така че не рискуваш някой да те замери с фас, докато си чакаш влака (за да отидеш на работа). По улиците наистина хората пушат, а и понякога си хвърлят фасовете на земята… Но не е така масово, както в България. Тук правителството вкарва огромни пари, за да убеди хората да водят здравословен начин на живот… при това успешно.

  Начинът, по който “приложиха” закона за ограничаване на пушенето на обществени места в България, е просто абсурден… Най-недопустимото нещо за мен е, че в сладкарниците се пуши… А най-често гледката, на която съм се “наслаждавала”, е как майките поръчват набързо някоя торта на децата и с нетърпение запалват 1-2-8 цигари…

  Така че пак се връщам към предния ми пост – трябва просто всеки да си върши работата по най-добрия възможен начин. И не забравя, че не живее сам на този свят и е отговорен за действията си…

 33. vaprosa ne e koi pu6i i koi ne ,akcenta e varxu tova da se spazvat pravilata ,normalno e tova da ne stane izvednag ,tova e dalag proces no tova mlado momi4e ni pokaza kak da sme u4astnici v tozi proces a ne da 4akame niakoi da ni go podnese nagotovo ,bravo na teb Valeria

 34. До Морето

  За дупки по пътищата и неизвозена смет, както и за други нередности в София, може да се сигнализира на 987 55 55. Вероятно има подобни телефони и в други градове.

 35. Пушач съм, но ако има проблем той не трябва да е на НЕПУШАЧИТЕ.
  Да си го решат пушещите ако могат да намерят начин.

 36. Как може да сте толко нагли ПУШАЧИте. АКО ИМА ПРОБЛЕМ, той е ваш, а не на непушещите хора/ваши деца и т.н./. Намерете цивилизован начин да си го решите. Ако не можете значи не сте цивилизовани.

 37. Аз съм пушач и се старая да се съобразявам с околните. Но вече взе да ми писва. Категорично не съм съгласен, че в големия град точно ние, пушачите сме най-големите отровители. Аз нямам кола, не ползвам градския транспорт, ходя пеша и карам колело. И съм 10Х100% убеден, че и най-квичащият непушач като ми пръдне с 50 годишната си каляска на светофара ме трови в пъти повече, отколкото аз него.
  Като мина само през Орлов мост и после като си запаля цигара ми се струва, че съм си взел чист въздух в бутилка да си дишам.
  Затова, след като сме тръгнали с мерките, аз искам задължителни катализатори за всички видове МПС.
  Без изобщо да ме е грижа, че на някой катализаторът щял да му струва повече от таралясника.
  Вярно, че след като аз съм решил да се тровя, никой не е длъжен да ми диша отровите.
  Обаче аз пък длъжен ли съм да дишам отровите на сульо и пульо, че са решили да не ползват транспорта, а да си возят задниците в разни дърти кочини?

 38. Аз като пушач бих желал да не се забранява тютюнопушенето в заведенията,а да се наложат доста сериозни норми за аспирация и филтрация на дима ! все пак има доста заведения в които при добра аспирация не се усеща грам дим (казвали са ми го непушачи) !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.