Мистериозните откупи и официозните подкупи

Рядкост е някой в нашата държава да признае провала си. Това направи градският прокурор Роман Василев пред Би Ти Ви. Представителят на държавното обвинение съобщи, че едва 10 процента от отвличанията на хора в страната са разкрити ( от общо 14 на брой, т.е. около 1,4 отвличания биват разкривани). Нещо като „Бончев и половина”, или „ Киров и две трети”( всяка прилика с лицата е случайна, разликата – също).

Което си е провал.

Ако не сте гледали и внимавали в картинката на БНТ, да ви попитам: какъв въпрос си представяте, че задава обществената телевизия по повод явния неуспех на държавата ( телевизията го зададе писмено, с призив зрителите да отговорят)? Дали е „ кой е виновен за провала в разкриването на отвличанията”? Би трябвало.

Вместо това БНТ организира предаване по въпроса… с въпрос: „ Смятате ли, че полицията действа ефективно в случаите на отвличания”?

Самата полиция, клъвната от прокуратурата, няма как да „смята” за успех своя провал. Но защо пък от прогандния отдел на полицията ( държавата) да не пробват какво смятат Вуте и Пена? Може пък да са на друго електорално мнение?!

Информираните граждани, които са наясно със самопризнанието на държавата ( в лицето на държавното обвинение), вероятно вкупом са реагирали с единствено възможния отговор: „ Неееее!”.

Но въпросът, очевидно, е друг.И не е зададен към информираните зрители. Голямата пропагандна битка се води за неинформираните, за които се предполага , че са огромното мнозинство. Те са обект на пропагандните капани.

Да питаш хората, дали са съгласни със самопризнанието на държавата, че се е провалила в битката с един от видовете престъпност, е само част от неадекватността на едноименния „референдум”( така се казва предаването). Или греша – може пък въпросът да е много адекватен на изискванията на властта към този „референдум”, където се състоя неадекватният приятелски разговор между Станишев и Борисов, титулован „дебат”?

Понеже телевизията е обществена, нейните началници би трябвало да се стремят тя да върши обществено значима дейност. Самият избор на темата за отвличанията на точно 14 души, колкото и престъпленията да са драматични за жертвите и техните близки, свидетелства за всичко друго, само не и за приоритет в дневния ( нощния ) ред на зрителя, застанал пред екрана на държавната телевизия посред нощ.

Дали мъката на смачкания от житейските си проблеми масов зрител на обществената телевизия е свързана с милионните откупи, около които се върти интригата на шепата страдалци ( наистина са страдалци и не пожелавам никому съдбата им)?

Дали проблемът с отвлечените милионери е най –вълнуващият сюжет за „населението”, чието внимание бива систематично отвличано с пропагандни хватки?

Отговорът на тези въпроси е като на онзи за „ефективността на полицията в случаите на отвличания”. Но с обратен знак.

Има и още въпроси. Например: случайно ли на обществото се подхвърлят заместители на реалните проблеми, или червената върхушка така се е самозабравила, че в слугинажа следва интересите на онази забогатяла на държавната хранилка другарско- господарска прослойка, която напълно е загубила връзка със страховете на истинските хора в измислената им държава?

13 мнения за “Мистериозните откупи и официозните подкупи”

 1. PR-ах в очите на “населението”.Вече доста от политическата,полуполитическата , пропагандната,осведомителната и т.н.”журналистика” е форма на
  PR-опаганда.
  Нека “населението” се кръсти и чука на дърво,докато слуша въпрсните новини /за отвличанията/,и си казва “ох , добре , че не сме богати!я-я- какво става”.Това е положението у нас –
  има добри полицаи – но няма добра полиция,има добри прокурори – но няма добра прокуратура,има добри идеи – но нямат добро осъществяване.
  И така до безкрай.
  с едно изключение:
  НЯМА добри ДЪРЖАВНИЦИ-НЯМА и добра ДЪРЖАВА

 2. Към MINI,

  Бих добавил Вашият принос към моя текст, ако можех да го “открадна” и да си го “припиша”. Но е още по – ценно , че го има като Ваш принос!

 3. Със всичко, което става в нашата държава искате да повярвам на Фидел Кастро и Че, че са единствено възможният вариант в нашата страна… революция…Много остаряло ми се вижда и не върви сега?!Някои от анализаторите могат ли да направят дори и краткосрочна прогноза в какво ще се превърне България след няколко години ако нещата продължават да се развиват така?

 4. Наистина всичко д о б р о к а т о обвинение,съд,парламентарно и държавно строителство,в о е н н о планиране ,здравеопазване,
  изкуство,социална дейност
  и образование бе т а к а обезсилено от д е с е т и л е т ното “колективно мислене”,че просто нямаше как индивидуалния творчески заряд,да стане водещ и опредеящ според Божията воля в часттта й талант във ВСИЧКО…..

 5. Със който и да коментирам за отвличанията ,всеки казва”Че, те баретите си ги проследяват и отвличат,затова и не се самохващат”.А предположинието е,че си имат и покровители.

 6. Ирландия като пример на бивша най-отворена ,а сега и ипотечно “отровена” страна, с данни по население,внос- износ и БВП от 190,601 млрд.,би трябвало,да подскаже,че превръщането на държавата в собствена бездънна яма,не е основание,да се разчита,
  че дори при възпитано християнско
  население във вековна близост с цивилизацията,вечно ще изглеждат търпими изпитанията спрямо нашите съотечественици,когато Страшното
  плашило на безработицата надвисне още повече и над нашия “зелен остров” от православни християни и др.етноси….
  Кризата в т.ч. -понятно е!!!скоро и политическа,ше се дължи именно на недалновидността на същата тази хранилка за господарско-д р у г а р с к а т а върхушка…..

 7. Не по темата, но изпреварвам събитията в блога:

  “За заместник-председател на новото движение „Гражданско Обединение за Целокупност и Единство“ /ГОЦЕ/ Първанов предлага Клара Маринова – бивш депутат и говорител на БСП.”

  – ГАВРА!

  “за да “бъдат силен конкурент” на предстоящите избори на “изхабените лица и идеи”.”

  “изпълняващ длъжността председател е назначена Нора Ананиева”

 8. Снощи в предаването “Референдум” бившият военен министър Свинаров каза в прав текст:
  “Няма престъпна групировка, която да не е свързана с МВР”.

  Според мене, такава държава е за ОКУПАЦИЯ, “прочистване” и окупационен надзор поне 5 години, като изцяло се смени състава на всички държавни и общински органи, със забрана на служителите им да заемат държавна длъжност за 20 години.

  Но според мен Русия е изпреварила всички и вече почти е окупирала страната, като окончателно това ще се осъществи с построяването на “Бургас -Александруполис”, атомата централа “Белене” и тръбите на “Южен поток”.
  Вероятно една малка част ще бъде отстъпена на Турция.
  Въпрос на 20 -30 години.
  Всяко изтичане на мозъци и квалифицирани кадри ще бъде приветствано.
  Тогава суверенитетът ни ще бъде привиден.
  Европа няма да може да ни спаси.
  (в празни тикви можеш ли да налееш ???).

  ПС За тиквите – без извинение !!

 9. Възхитен съм от далновидността
  на Ник,и щях да съм потресен от “съобщениетоЧ на Веско…едва забелязвайки шегата му!
  Все пак тръгвайки с и н т е р е с на делегация за натовските срещи,на г-н Първанов “шегите” му няма да свършат до тук….
  А и вече му е написано,че дилемата му е като на “Тарас Булба”!!!!както и че:
  “… един талантлив журналист не му е враг ,а и още по-малко “тиква”,кавито с к о р о щ е с м е т р ъ г н а л и д а с т а в а м е!!!!!

 10. За медиите отвличането е възможно най-благоприятният жанр. От всички политически спектакли, този най-много прилича на реалити. Дори повече от телевизионните дебати, защото има елемент на трилър. Едно убийство минава и заминава. Докато отвличането, особено онова, за което изобщо не се знае дали наистина е отвличане, постига много по-широк спектър от цели, включиително пренасочване на негативната социална енергия в безопасните посоки на конкретното човешко състрадание. Зрителят се радва от нищото: “Ех, нямам хотел като наркобарон, но няма и да ме застрелят! Нямам джип и вила в Банкя, но няма и да ме отвлекат. Беден, доволен и щастлив!” И отвличането се гледа като сапунка, от най-хубавите. Вместо полицията да спука с една карфица балона, защото това й е работата. Ако отвлекат едно детенце от дома в Бургас и го насилват дни наред – нищо, ще изохкат веднъж и ще отидат с камерите при другия, с джипа. Не защото случаят е по-трагичен. А защото се задейства онзи тънък механизъм на обществената пасивност: “богатите също плачат”. Отвличането на един бизнесмен е проблем на семейството му и на полицията. Отвличането на дете от социален дом вече е проблем на обществото и на политиците. Само чрез зрителско състрадание няма да бъде решен нито единият, нито другият. За това е нужна обществена и политическа воля, каквато явно няма сега на пазара. Значи трябва да бъдат сменени доставчиците. Но дотогава “частните” отвличания си остават едни от най-добрите заместители на социалната проблематика за всички медии, които пожелаят.

 11. БНТ е безсмислено да коментираме – там безумието властва отдавна. “Дали проблемът с отвлечените милионери е най –вълнуващият сюжет” – ДА, защото би следвало да звучи, като налагане на социална справедливост от все пак имащото претенции за “социално” правителство. Отвличанията са може би негласно въведен допълнителен данък за богатсво, приходите, от който се разпределят по още по неясен начин.(Може би за допълнително стимулиране служители на МВР и ДАНС). От това правителство аз не се учудвам на подобни “социални” мерки. Има и друго послание – да внимават и другите спонсори на опозиционни партии, че и те могат да бъдат обект на новия данък. Не може да се отрече, че в БСП мобилизират здраво ресурси за изборите. Все пак имаме убит експремиер, дали няма да доживеем и отвлечен екс премиер/ президент/ министър.(Случаят със сина на г-н Краус беше почти такова попадение). Може дори министър Ем.Мас. да защити университетска титла на тема “Социални аспекти на отвличанията”. Защо ли само не ми е смешно, дори на 1-ви април.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.