Честит ден на истината!

Цели 364 дни в годината слушаме и четем лъжи. Многобройти, упорити, напоителни. Заслушваме се в тях и по навик си ги превеждаме на езика на логиката. Нали в нашия ориент, пълен с лицемерие, трябва да се ориентираме някак си. Иначе как ще оцеляваме?!

Когато ни обещават безплатно море, явно ни пращат на кино.

Когато властите оприличават раболепието си пред Путин на „сталинградска битка” за цял един процент българско участие в отдавна предрешен руски енергиен проект ( и получават руски публичен ритник, който опровергава лъжата за процента като отстъпка за България), явно унижението от Кремъл е оставило такива синини по публичната физиономия на властта, че се налага истерична доза грим за прикритие под формата на метафора от калибъра на Втората световна война.

Когато ни пробутват твърдението за България като най-подготвената страна да посрещне световната криза, е най-добре бързо да извадим от мазетата бурканите и да започнем да се справяме с бъдещото благоденствие по познатия ни от социалистическото минало начин.

Когато лично премиерът Станишев говори от иметно на „президента” на ЕК Барозу, очаквайте опровержение – най-напред от говорителя Грей, а после ( понеже Станишев е настоятелен в лъжите) и лично от самия Барозу – вторият път в писмена форма, за да няма вече никакво съмнение.

Когато Г.Първанов натъртва колко му е важен проектът за газопровода „Набуко”, иска да каже на Запада, че моли за снизхождение и да бъде реабилитиран като партньор след негласната западна карантина върху общуването с него, предизвикана от прекомерното му заиграване с руската карта.

Когато един член на кабинета, като министър П.Димитров, лъже как сме били предупредени от Русия за януарското спирането на газа още на 18 декември ( с писмо, оказало се окръжно послание до много държави, потенциално заплашени от криза в транзита на газ), друг управник се налага да го опровергава- в случая, самият премиер, който няма как да скрие съдържанието на писмото, известно на много столици.

Когато Ви кажат, че в София ще има „световен енергиен форум”, не вярвайте, докато не се уверите лично – беше оповестен най-напред като „софийски”, после го прекръстиха на „пловдивски”, но отново го пренасочиха към София. И не вярвайте, че е „ световен” – вицепремиерът Калфин беше принуден да ревизира тази претенция.

Когато ви кажат, че Хилари Клинтън ще посети Пловдив на световния енергиен форум , къдто ще се срещне с Путин, не вярвайте. Защото се оказа, че тя не е канена, форумът не е в Пловдив и не е световен. А и Путин, уж сигурен участник, вече бил под въпрос- щом и на този велик фактор не можем вече да вярваме…

Когато ще го удостояват ( Путин, разбира се) с „доктор хонорис кауза”, не вярвайте, че това е инициатива на Великотърновския университет. В стенограма от решението на Академическия съвет ясно е посочен пътя на лъжата – от първоначалното съгласуване на идеята лично с руския премиер, до ролята на българския такъв като куриер. Някъде по трасето остава ясното впечатление, че някои „академически” хора са прихванали лошите навици на лъжливите си политически ментори.

Когато ви рекламират успехите, които се дължат на плоския данък, на надутите ( за да бъдат спихнати предизборно след това) сметки за битови разходи, изразяващи се също в манипулираните към възможния минимум данни за безработицата ( която била неочаквано малка спрямо очакванията на Масларова!), както и след раздаването на милиони левове от хазната като непредвидени разходи за жилища на военни, за обински проекти, за бонуси на чиновници и други гласоподаватели, знайте, че ви готвят голяма следизборна тесла с разплащавнето на предизборните харчове.

Поради тези причини, а и заради всички останали, за които сами ще се досетите:

ЧЕСТИТ ПЪРВИ АПРИЛ, ДЕН НА ИСТИНАТА!

Защото лъжата е най-истинското нещо в нашето целогодишно всекдиневие и си заслужава да има ден, в който официално я честваме.

10 мнения за “Честит ден на истината!”

 1. Повечето неща (особено за енергийния форум) много ми напомнят за вица, в който изнасяме компютри за Япония,
  ама не били компютри, а били компоти и не били изнасяни, а били върнати, щото им е изтекъл срока на годност

 2. Здравейте! Хубави, вероятно правдиви приказки. Следвайки желанието за истинност и за поддържане на усещането за бедствие (от типа “правете компоти”), допълвам с подходящи за случая думи – “Аз наистина се плаша за страната си, като си помисля, че Бог е справедлив.” (Томас Джеферсън). Човекът също е усещал “нещата” и се е оказал пророчески прав и то неведнъж, за съжаление.

 3. Здравейте г-н Инджев, здравейте читатели и участници в този блог.

  Честит рожден ден (на патерица:) на блога!

  На автора му и на всички нас – да бъдем дарени със здраве, за да успяваме в делата си и да постоянстваме в добрите си помисли!

  Честито и за много години!

  (заб: не е първоаприлска шега, блогът е роден на 31.03.2008)

 4. za sybitiata v BG se osvedomiavam samo ot bloga Vi g-n Indjev… Navremeto slushah radio Svobodna Evropa, a sega cheta Vashiai blog…

 5. След многобройни репетиции, най-накрая дойде Денят, в който каквото и да кажат /те/ е “простено”. Но и то не е истина! В края на краищата нали е ден на шегата, пардон-лъжата.
  Вероятно премиерата ще прерастне отново в репетиции – до другия 1 април.
  За много/нови 20/ години!

 6. Току що разбрах, че мафията от парламента си е гласувала / май вече от години / за всеки представител в парламента да получава по 15 хиляди лева на човек месечно. Та, ако имаш около 50 депутата партията ти гепва по 800 хиляди лева месечно.

  Сега ми обяснете как няма да правят екскурзии, как няма да купуват избори, как няма да отказват всякакви промени в законите. Промени, които евентуално могат да смъкнат бройката им депутати. Как няма да се возят на мерцедеси, как няма да си строят дворци и така нататък.

  Разбира се, това са “законно” / закон гласуван си от самата мафия / превежданите им пари. А преставяте ли си какво става около министерствата им, договорите по концесии, по програми и ресори?

  Не… Аз мисля, че мафията няма да изпусне властта.

 7. “Лъжата е най-истинското нещо в нашето целогодишно всекдиневие” – това е една голяма Истина.

  Само дето не всички са я разбрали.

 8. Ето едно и от мен:

  Когато Първанов ви каже, че “филмът за Могилино беше урок за всички нас” преди да рукнат по медиите захаросани истории за прекрасния живот в домовете за изоставените от всички, спомнете си, че същият този Първанов нарече същия този филм “антибългарска кампания”.

 9. Отдавна не бях чел толкова свег материал. Браво!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.