Продължаваме да сме ко(с)мически

Държавната телевизия поощри патриотизма ми ( не че нещо съм спрял да се гордея като една Стара Планина) със следното изречение:

„ Страната ни продължава да е фактор в международните космически изследвания“!

Брей, казах си, значи продължава, мамка му! Въпреки космическите ( по европейски стандарти) рекорди по нисък жизнен стандарт, бедност, корумпираност и несъстоятелност като член на елитни западни клубове, като НАТО и ЕС, в които участниците са на космическо разстояние по благоденствие от нас?.

После се замислих. Как така продължава? Значи трябва да е била!

Припомниха ми. Скоро ще празнуваме цели 30 години откакто българин летя в космоса. По този повод ще има конференция – „специална“ ( а как иначе, да не би да е „случайна“). На нея журналисти ще разкажат спомени. Те били „преживявали“ полета на българина.

„ Преживявали“? А дали трудно са преживявали, или лесно ( защото някои хора от нашата космическа нация преживяват трудно, едвам свързват двата края)? И сега ще преживят това умиление от онова унижение да те повозят и да те обявят за „космическа нация“ при очевидната несъстоятелност на това твърдение? Е, ако просто се бяха вълнували, както се казва на български, може и да им е минало онова усещане от миналото.

Честно казано, като по-възрастен, си спомням, когато Белка и Стрелка също летяха. Беше малко преди най-добрият приятел на кучето да бъде изстрелян в орбита. Ракетата, в която ги бяха вързали като част от експеримента, беше съветска.

Белка и Стрелка (нещо като „Пижо и Пенда“) бяха две кученца. Миличките животинки доказаха с цената на кучешкия си живот колко е напреднала съветската наука, която може да изстреля в космоса когото си поиска.

За малко да се ядосам на себе си заради нерадостните аналогии, когато допълнителната информация ме избави от терзанията. Оказва се, че на специалната конференция по повод 30 годишнината от превръщането ни в космическа нация ще присъстват и други представители на космически нации – унгарци и румънци.

Както ще казват хората от XХІІ век: за всяка ракета си има пътници.

13 мнения за “Продължаваме да сме ко(с)мически”

 1. Струва ми се подходящо изречение, но като за първи април. Явно този месец медиите ще ни заливат с шегички. Нещо като Българският месец на шегата ще се получи. Дано само не се улисат и да ни оставят да си поемем въздух едва след изборите…

 2. Е този път да ме извиняваш, но не си напълно прав. Въпросът не е само в българина (или по-скоро двамата), летял в космоса. Българска апаратура за научни изследвания периодично лети в различни космически експедиции. Така че може и да не сме кой знае какъв фактор, но поне в космическите научни изследвания все още правим нещо.

  Иначе признавам, че космическата ни програма е като политическата на управляващите – пълно фиаско. Не съм забелязал точно тази новина, така че ако тя се е отнасяла единствено до конференцията по повод 30-годишнината от въпросния полет, това изразява само тежка комплексарщина.

 3. 12 април. Датата на “първият” космонавт? Ама май Гагарин не е бил първият? Тогава Америка беше в колапс и всички предвиждаха крах? Да…ама не?! Америка се взе в ръце и създаде най- жизненото общество и най- добрата икономика. Сегашната криза за Америка е по- малкото зло!Америка пак ще се оправи и ще заживее нормално. България няма да се оправи…защото не иска! Така явно на народа му харесва да живурка, а не да живее?

 4. И АЗ ГО ,,ПРЕЖИВЯХ”!ПОМНИТЕ ЛИ ВЪЗТОРЖЕНИЯ РЕПОРТАЖ НА СП.БЪЛГАРСКИ ВОЙН ЗА СКАЧВАНЕТО НА КОСМИЧЕСКИЯ КОРАБ НА РУКАВИШНИКОВ И Г.ИВАНОВ С ОРБИТАЛНАТА СТАНЦИЯ И КАК ИВАНОВ НОСИ АРМАГАНИ ОТ БЪЛГАРИЯ,КАТО ГОРНООРЯХОВСКИ СУДЖУК..СЛЕД ТОВА СЕ ОКАЗА,ЧЕ НЕ СА СЕ ОЦЕЛИЛИ МНОГО..А,ТО И КОСМОСА БЕШЕ ЕДИН КРИВ..

 5. .
  “Страната ни продължава да е фактор в международните космически изследвания.”
  .
  Освен туй, по съветски почин и с комсомолско дръзновение (малко попрезряло, но все пак) страната ни става също такъв фактор и в нанотехнологиите.
  .
  Цял Blue Gene / P купихме(а не ЕС2020 или Елбрус), та веднъж завинаги да се факторираме на световната нано-технологична сцена. И основахме “Булгарнано”. И другаря Стоян Марков възкресихме та го поставихме да ръководи цялата технологична и нанотехнологична магия.
  .
  А по-прозаичната истина е, че им е ужасно затрябвал на съветските другари един ембаргов компютър. И като не могат направо да си го купят, айде Гоце (президент на страна от НАТО) ще им го достави. Срещу хубава комисионна.
  .
  Така, че Blue Gene сигурно вече е заминал за Москва. А в Държавната Агенция по незнамкакво си (“ДАИТС”) вероятно гордо се възправя някой съветски Елбрус, даден в замяна.
  .

 6. Здравейте! Фриволно-омаловажителният тон ми припомни, че в БАН има Институт за космически изследвания. Влязох в електронната му страница и разгледах (като пълен невежа в областта)- някакви проекти, иновации, патенти и пр. По някои от тях явно се работи и с други учени и изследователи, освен “представители на космически нации – унгарци и румънци”. Нямам представа какъв е бюджетът на споменатия институт, какви са специалистите му и каква е мотивацията им за работа, но смятам, че окарикатуряването на нечий труд въобще, е показател за…Изборът на подходящи думи е отворен.

 7. Според мен много зависи по отношение на какво са споменали тази фраза по ТВ.

  Има поне един контекст, в който тя според мен е адекватна — участието на експериментални проекти от български научни институти в международни космически проекти. Т.е. в проектирането или изработката на даден компонент или апарат.

  Такива имаше и “някога”, а съм чувал че има и сега. За по-подробна и актуална информация се свържете например с ИКИ към БАН.

  Това че страната ни няма космонавти и не изстрелва космически апарати не пречи да участва по други начини в международните КИ.

  Всъщност участието в международните КИ е и единственият начин да участваме изобщо в КИ, понеже нямаме финансов ресурс за самостоятелни мисии. Аи да имахме, според мен най-ефективният начин за провеждането на тези изследвания е именно международното сътрудничество.

 8. Според ОЛАФ си имаме и градове-отличници по източване на европари,сещаме се че ни
  трябва бърз съд по всичко,що е за съд!!!
  Виждаме,че и президенът го е грижа за сваляне на напрежението между лидери,както и за непонятна нему пройзводителна и по-западна
  България….когато вече и “ядрени детективи” вече “заработиха” и пазят Европа,но у нас не заработи и един прост закон за конфликт на интереси.
  Може и да липсва и мечтаната диалогичност,освен “позитивния”!!!
  знак между Герба на Б.Борисов и БСП и държавата на С.Станишев!!
  Но на даржъвния глава, трябват очи и към назряващ безкомпромисен въпрос за реформа на цялата система без козметични ремонти,защото българските т.н.
  леви ибрикчии на др.етнос заедно се скъсват, да гребят с пълни шепи от благата на капитализма с дълбоко бръкване в бюджета зад паравана с т.н. антикризисен пакет от който и самият президент се възмушава в частта му от “….евроексперти немам нужда….!!!
  Като държавен глава,и за да остане в историята ,трябва да
  изрине Авгиевия яхър исторически доказали се некадарници ,които са тръгнали да го провалят НАРЕД И СЪС собствените му грешки,но затова т р е б в а и дупе,както се изразяваше МНОГО..цензурно?! оня търновски хъш от Букурещ…..!!!!
  Българския народ,а не Б С П,която се пъчи,с глагола справям се, е този който в края на крайщата ще се справи през лятото с несправилите се….б е з м е т е ж н о,колкото и да е смачкан и унизен!!!!

 9. Да възкресиш нанотехнология чрез С.Михайлов е точно толкова далечен прицел,колкото да се напънеш,с едно намигване на Р.Ердоган в Лондон,да активираш “консенсусната технология” и оставиш датчанина да повтаря на еврит техен принц: “Да бъдеш,или да не бъдеш”.
  И можеше или щ е ш е,да бъде възможно,ако Организация погребала безславен феномен на човечесвото,отгоре на всичко реши,самата тя да остави безславна следа на юбилейно чествуване и и си въобрази,че е научила друг език,различен от този,когатосе “показват нокти!!!……
  Но както са казвали римляните,а още и при Омир и Херодот,
  з а т ъ м н е н и е може да има и като пишеш “Илиадата”!!!!

 10. Imam predlojenie – twy kato nie sme “natsia kosmicheska”, a Dogan si twrsi letyashta chiniya – shto ne “pomolime” bratskiya Swv. Swyuz da go izstrelya v kosmosa?

 11. абе,вчера затова звъняха от международната космическа станция:какво става,къде са българите,чакаме ги,а то на, били заети с чествания и празненства

 12. Г-н Инджев, имате един голям пропуск, за който дължите извинение на аудиторията и най-вече на кучешкото съсловие.
  Белка и Стрелка като представители на кучешкия род, имат реален принос и този народ да се обяви за
  космическа нация. Или поне за “нация техническа – нация икономическа”, както в близкото минало бяхме наречени от един мъдър ръководител наречен
  с милото име ТАТО.
  Явно не сте достатъчно обективен, но се надявам да си вземете бележка от другарската ми забележка.

 13. Абе Инджев е пич! Лично аз го харесвам. Знае разни работи, ама що не ги казва. Общо взето налучкал е.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.