” Другарю Сергей: кризата!”

Тук се разиграва побългарен вариант на вица за сър Джон. Седейки пред камината той с досада отпращал камериера всеки път, когато го безпокоял със съобщение за това докъде вече стигат водите на придошлатаТемза. На края, след ново вежливо почукване, слугата отворил портата и съобщил: „сър, Темза!“.

Видният представител на червената аристокрация Сергей Станишев още от миналата есен се ангажира с твърдението, че сме били най-подготвената страна да посрещнем „Темза“. Не е известно правителството да е имало план да се бори със световното финансово „отводнение“, което превърна българската фондова борса в най – бързо пресъхналото финансово блато на континента. Но е ясно, че както винаги,  властта се опитва да компенсира подобни „дребни“пропуски на пропагандно ниво.

Връхна точка, мака и не още повратна, в подготовката за лошите новини, изигра употребяваният като „лошото ченге“ ( лошо подражание на лошите криминалета) финансов министър Орешарски. Възложено му беше да предупреди, че кризата се развива по „песимистичния сценарии“ и той го направи с типичния за един ковчежник непукизъм, сякаш само допреди седмици шефовете на държавата не тръбяха как сме „бетон“ и за нас „няма страшно“.

Ето че сега и премиерът се опитва да вземе завоя, но ако може така, че трамваят да не излезе от релсите на досегашните послания. Но не може съвсем. Или поне скърцането е оглушително. Защото изявлението на Станишев, направено на свикания ( най-сетне!) консултативен антикризисен съвет, вече коренно се отличава от всичко, което така безоблачно беше приказвал досега.

В позата на откривател на някаква голяма тайна, Станишев се завайка колко голяма и невероятна е кризата- световната, разбира се. Светът се променял шеметно, както никога досега. И сега внимавайте, какво се опитва да пробута някак между другото:

„ Ние се оказахме по – добре защитени ( аха да си помислите, че повтаря обичайните самохвалства и…) от първата вълна…“.

Със задна дата Станишев се опитва да смекчи впечатлението от казаните глупости. И го прави като за пред глупаци. Или поне като за пред хора без памет. За целта се аргументира, че сега се било оказало, че финансовата криза вече била засегнала реалната икономика ( разбирай „по света“, а не „ у нас“, но подразбирай- няма как „Темза“ да не ни залее) .

Станишев все още не си признава в прав текст онова което статистиката вече не може да скрие. А по официални данни на НСИ, изнесени на същия този антикризисен съвет, ситуацията се влошава в промишлеността, строителството, услугите – както се казва, днес в други градове, утре и в София…

Впрочем, след като вече се накани да обсъжда кризата в по-широк кръг ( защото сред експертите, поканени да дадат мнение има и имена на специалисти извън обичайните партийни седенки на „Позитано“ 20) , министър-председателят сътвори още един виц – антикризисният съвет щял да се свиква …веднъж месечно. Значи, има,няма – най-много още веднъж, веднъж и половина ще поразсъждават, пък после ако ще „Темза“ да ни залива, това ще е проблем на следващите управляващи след изборите.

Ако така, в условията на криза, се управляваше частна корпорация, тя отдавна да беше фалирала. „България АД“ обаче не веднъж е доказала, че може търпеливо да се носи по течението и без надежно управление. Поне до третата вълна….Пък тогава, като ни връхлети, ще се спасяваме поединично- който може да плува, може и да оцелее. Останалите- вкупом да се давят за радост на популистките акули, които се хранят с превърнатия в мърша народ.

15 мнения за “” Другарю Сергей: кризата!””

 1. Не знам от приближаването на иборите или нещо друго, но статиите ви стават все “по-силни” като послание и въздействие – винаги струната на емоцията в мен потрепва прочитайки заключителното изречение на последните няколко статии.

 2. И цялата тази многолика простотия -защото е орешарско-станшевско-соломонова- се случва,когато от скърцане колелата на трамвая,ще пламнат и без да има “нов Бретан Удс”,а според богатите и новозабогателите страни изръсили се сн 1ь1 трилиона в помощ на другите със среден и нисъкк доход,колкото и да им е тежко,ФРОНТОВАТА ЛИНИЯ НА КРИЗАТА Е В ИЗТОЧНА ЕВРОПА И В ОНЕЗИ ИКОНОМИКА,КОИТО ЕДВА СЕГА СА ЗАПОЧНАЛИ ДА СЕ ОТВАРЯТ ЗА ЧУЖДИ КАПИТАЛИ….
  Да не би пък “антикризисният щаб” и той да се е пообъркал нещо или Вие като “с космическите ни върхове” та не сме забелязали че не страни като Румъния и Сърбия-да не с п о м е н а в а м Македоня!!!-а тъкмо ние сме “впечатлили” МВФ,че не само не ни трябва,ами така ни и бави с еврозоната, та се къса от завист……барабар със злобния Запад,и н е г о в а т а мъст с евроексепртите…!!!

 3. Здравейте! Хареса ми напомнянето на вица, защото е актуален – точно вчера едни хора плацикаха ведро (аудиторията го изискваше) точно в “лондонската Темза” и не успяха да решат въпросите с “наводнението”. Затова “случаят Станишев” не е интересен, а и на човека нищо друго не му остава, освен подобно на Б.О. бодро да рапортува (последния – между напоителен дъжд от трилиони) че “ние ще излезем по силни от кризата!”. Обяснимо – Качеството на аудиторията изисква подходящите артисти и репертоара. Лошото е, че заинтересуваната аудитория се увеличава.

 4. А когато към 18.06 ч. една А.Меркел бърза всичко сд кандидатурата з а генерален секретер,да е ясно о щ е тази вечер и с твърда подкрепа като тази на болшинството, б е з турското,се навира в о ч и т е поставяния удивителен знак в червено
  ….което се помни само при Де Гол….

 5. Добър ден на всички.

  С изинение :
  Всички вие се държите като тези на които говори другаря, описан по-горе като Съргей Станишев.

  Много добре знаете, че народа ни е прост, необразован, мързелив, и крадлив. Неблагодарен !

  Много добре знаете, че нямат желание да прочетат нищо друго освен Под игото. Най-любимата им книга. Любимата им музика е сръбскО+Окснагиц. Танцът им е гюбек.

  Не се правете, че не знаете какво ще стане.
  Но понеже ви е страх – ще ви кажа аз :
  След време ще им каже той – каквото за гол Асан, това и за цял Иван.
  Криза е братя. За всички и за нас.
  Да забравим какво е могло и какво е трябвало. Да вървим ЗАЕДНО напред.
  Ако има нешо – Няма нищо.

 6. Браво, Иво! Много добра статия. Хора като теб са доказателство, че здравият разум не е изчезнал напълно.

 7. Драги ми смехурковци-другари…
  тя таз криза я гледам от 44 години…
  В последните 4 години гледам как едно бандитско
  правителство ни събира парите и вместо да ни ги върне си ги къта…
  за черни дни…Майка ми и баща ми цял живот кътаха така пари…
  казваха им бели пари за черни дни………А когато
  дойдоха черните дни парите се оказаха вестници!Такива бяха
  парите на Воланд при Булгаков…Сега това нещо,което майка
  ми и баща ми изпитаха преди 13 години ще изпитат червените \
  “капиталисти”В мама ра6ка милиардерите изпукаха-това ще стане и тука
  А на мен ми дреме на оная работа-аз така и така сам безработен

 8. ne narod a marsha ….koi go beshe kazal.kakavto naroda takav e government.losho za BG.stana za smjah to the world

 9. Г-н Инджев, нещо ще правим ли?
  Ще дадем ли на хората аргументи?

  Не виждам точната позиция. Без позиция е трудно да се навигира.

  Имам достатъчно пари за една добре премислена медия, която да дава резултат в нечия полза. Ако Ви интересува, търсете ме на мейла ми.
  Търсете ме всички, които имате концепция за обществена медия.

 10. И аз някак си усещам нарастващата пиперливост, което определено ми допада, защото имаме нужда от това, някой да ни казва нещата с истинската им същност!

  От друга страна днес трябваше да взема тежкото решение да си събера багажа и заминавам за Англия при най-първата отдала ми се възможност или да остана и да мизерствам с 500 кинта(280 ми е само квартирата) във Варна – най-добрия град за живеене в България(разправяйте ги на някой друг…). Познайте кое си избрах?

 11. Непоносими са този тип червени политици,а причината за това е,че никога не им е пукало нито за държавата,нито за народа в нея.Смятат че държавата им принадлежи по право и остават адски изненадани,когато подчинените им неочаквано побеснеят.Реакциите им не са по-различни от тези на Мария- Антоанета. Да внимават да не им се случи някоя случка.

 12. Г-н Стефанов, нужна е медия, която да не върви след събитията а медия, която да гради концепция и програма за манталитет и обществени “инстинкти”, навици за живот в общество и живот с качествен труд.

 13. пak oчаквайте национално помирение етнически мир, снишаване и много червена помия по новото правителство. В затвора се освободиха към 300 места и трябва да бъдат запълнени до 9 септември.Бойко това се отнася за теб.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.