Мюсюлмания за величие, или обикновена дребнавост?

Колко лесно „жертвите“ се превръщат в „жертвоприносители,“ когато се жертват принципите!

Изглежда нещо подобно се случва в село Рибново в околностите на Гоце Делчев, около което се завъртя интрига с изнамерения ( по сигнал на депутата Яне Янев и погнат от ДАНС) ислямски фундаментализъм сред едно мюсюлманско население, което по – скоро може да бъде „обвинено“ в еретично поведение спрямо каноните на тази религия.

„Непропорционално“ приложената сила от служители на ДАНС, нахъсани като за операция срещу тежко въоржени талибани( при задържането на кмета на община Гърмен Ахмед Башев и на учителя по ислям в Рибново Ахмед Башев) , повдигна основателно въпроса за адекватността на мярката. Но ето че също неадекватни ( макар и кротки на вид, но също взривоопасни като проява на реваншизъм ) ответни мерки на засегнатите мести власти отново будят тревога – бунят с обратен знак.

Може и сто пъти да са прави по буквата на закона, но когато тези местни властелини са решили да отмъстят на учителя Недим Таламанов, инициатор на сигнала за наличието на радикален ислям в Рибново, губят моралната си легитимност.

Как иначе да си обясним, освен като дребнава отмъстителност фактът, че доскорошният преподавател в училището Таламанов е получил заповед за уволнение по класическата схема на злопаметния бюрократ, който се крие зад любимата му в такива случаи формулировка „съкращаване на щата“.

Каквито и да са личните дрязги ( за чиято същина няма как да знаем от далечината на нашата градска дистанцираност), местните мюсюлмански лидери от Рибново би трябвало да си дават сметка за вредата от уволняването на своя самотен опонент. Административната разправа с него, на фона на цялата дандания, го превръща в крайна сметка в морален победител в очите на едно голямо мнозинство в България, гладно да бъде нахранено с аргументи за вината на разни врагове, виновни за необяснимите за твърде много хора беди на т.н. преход.

И сега те си казват: „ аха, така значи, уволняват единствения си критик- нима това не е потвърждение за неговата правота?!“.

В казармата най – много боли, когато те „гонят по устав“ . Сигурно и в Рибново са намерили за какво да се заядат с Таламанов. Но са сгрешили – техният грешник може да се превърне в „мъченик“ ( почти „шахид“) срещу каузата, която иначе те успяха да защитят от позицията на набедените ( „без вина виновни“), срещу които държавата употреби неадекватно своята сила.

Изводът от тази картинка, макар и парадоксално, може да бъде и такъв: явно ние, мюсюлмани и християни, сме си една доста компактна маса, добре омесена нация. Без разлика от религията, спазваме традицията да проявяваме дребнавост там, където мъдростта изисква да се разсъждава мааалко по – наедро! След което обичаме да се оправдаваме пред света като „ малка страна“, „шепа народ“.

11 мнения за “Мюсюлмания за величие, или обикновена дребнавост?”

 1. Мохамед е бил на 40 години,когато е разговарял,както с учени евреи,
  така и с Барак братовчед на жена му Хатидже,които б и л п р и е л християнството…!!!
  И изпадайки в транс започнал да пророкува в мерена реч,че той е новият пророк след И с с а и б н Мариам-Исус, синът на Мария-и призовава хората,да се обърат към и с т и н с к и я Бог и загърбят
  нечистивите идоли.
  Предполагам,че до тук в Рибново и около Гоце Делчев,все от титани на мисълта,уставно им е било дошло и до гуша от познати до болка прийоми н а коалиционни в л а с т е л и н и..
  …………………………….
  В моята лична съдебна сага и м а “ПРОШНУРОВАНО НО ИЗЧЕЗНАЛО ОПИСАНЕ”според което покойната ми майка била “възкръснала” след половин век,за да е точно!!!
  “съдебното изискване за
  “законно” връчване и получаване
  на призовка…санким уведомени близки и т.н.”!!!!
  Реагирахме след показателен сън…а ако не беше “станала” от гроба???
  Когато в “социалистическа БългарияЧ и сред християни имюсюлмани има същата простотия е утолявана еднаква злобна отмъстителност….
  ……………………………
  А в действителност …!!!!
  През 622 г. на тайна среща на върха Акаба,Мохамед заклева около 75 души след изострени отношения и брожение с родови и племенни кланове,като съумява да задължи присъствуващите и те следват най-важните – според него заповеди-да не поставят редом с Бога други богове,да не нарушават брака,да не крадат,да не убиват собствените си деца,да не клеветят и разпространяват клевети…. и сключва с тях съюз, по силата на който задълженията им са, да го защитаавт,както защитават с в о и т е ж е н и и д е ц а…. и т.н.,и т.н.
  Все неща далеч от Мека и Медина и познати ни от времето на фараоните….и Мойсей!
  Трябва ли да допълвам,че с още по-голяма “вещина” ТРЯБВА ДА Е НАСТОЛНА КНИГА на “титаните на мисълта от ДАНС”
  А ако не…, чий НАЙ-ВИСШИ служители на реда,ча нашата държава им плаща,за да се образоват И ПИПАТ ПО ФИННО???…В ЖАРАВАТА!!!!

 2. А всъщност и защо ли се чудя -точно в нашия блок, а и о т к о г а !!!-че в Баден Баден,не се били разбрали за НАТО,но по вина на турците!!!
  “Дюн доунджаа сабах олунджаа,челер олур!”/Докато се роди денят,докато се съмне,какво ли не става!”/

 3. Да, така е,г-н Инджев,просто това си е нашенска черта. Спомням си как преди години един от първите съветници на кмета на Париж -Бертран Деланое, ми сподели, че те,европейците, всичко знаели за нас,българите. ” Ние знаем, че при вас всичко е на порочен принцип, но ще направим така, че да се промените към добро.” Тогава си замълчах,само лекичко се усмихнах. И ето, когато преди месец-два отново се срещнахме, този известен французин като че ли ме гледаше със съвсем различен от предишния път поглед: “Г-н Райков, каза ми той – ама вие,българите…- не се доизказа,да,французите са дипломатични люде,но накрая все пак завърши – Ние вече вдигнахме ръце от вас. Защото където и да се разровиш,мирише…Много,много мирише,г-н Райков…И най-страшното е,че като че ли и ние започваме да прихващаме лошото от вас…Вместо ние на вас, то вие на нас влияете…
  Ами това е,г-н Инджев – мирише,да,наистина много мирише…И тази властна миризма май че прониква и в ЕС – знаете ли какви хора се назначават като наши представители там…Наскоро едно момиче ми се хвалеше в Брюксел,че още не била завършило, но било известно време секретарка във Външно и сега вече е на пост в централата на ЕС с няколко хиляди евро заплата…Ха познайте от коя партия е това момиче,г-н Инджев? Познахте,нали?И по какъв начин се е озовало там? Пак познахте…А ние с Вас си говорим,говорим…И животът се оттича,оттича…

 4. Уважаеми г-н Инджев,разбира се ,че не съм забравил обещанието си-първото подновено и наскоро-относно Куба и Фидел…
  При мен са инвентаризирани общо два,

 5. И когато американските конгресмени дойдат в Хавана,ще предполагаме,че ще да е и за хубово кафе!!!

 6. Уважаеми г-н Райков, възпитанието, особено френското възпитание, не допуска на един човек, който и сам знае, че мирише, да му се повтаря. Предполагам не смятате, че нашите миризми са съвсем непознати на французите, а и на евровейците като цяло. Като искат да спят с нас, да ни помогнат да си довършим банята. И ще го направят. Но такива хора като вашия парижки кметски съветник няма да са сред майсторите с фаянса. Той вероятно ще бъде соственик на магазина, откъдето ще се купят плочките…
  Иначе случката с уволнения учител разголи същността на конфликта в Рибново. Медийният шум насочи общественото мнение в религиозна посока, докато след уволнението на учителя, подал сигналите, става ясно, че казусът си е чисто политически. Не изключвам възможността в самото си начало да е бил междуличностен. При това развитие на нещата за всекиго е ясно, че в решението за уволнение е използвана силата на държавата и на нейната администрацция, което разголва политическата природа на разразилата се бутафорна суматоха. И тъкмо сега то трябва да бъде анализирано от медиите. Нещо, кото изобщо не очаквам да се случи, освен тук и на още две-три места.

 7. Извинете ме за натрапването – не съм любител на форумите, но искам да си изкажа мнението за коментарите на г-н Йов, т.к. по принуда (или дефолт или как да е, сори) ги чета след блестящите Ви статии г-н Инджев. Мисълта ми е г-н Йов да изразява нещо ясно като позиция, а не само да се включва като дежурен по форум, тъпо е.
  Г-н Йов, нищо лично, любител съм на ясната мисъл и многословието ме отвращава ако не е подплатено с позиция. Ще ви бъда благодарен и ако си подредите словореда според появаването му в блога, не така разхвърляно, губи си заряда (ако изобщо има такъв)…
  Не съм някакъв мърморко или досадник, но мисля че трябваше да го напиша да ми олекне, сори…

 8. Ми аз просто не го чета Йов и никога не съм го чел, толкова е просто.

 9. И аз вече прескачам “Йов”,защото нещо не мога да схвана смисъла на словата му,може би не съм узрял интелектуално.Но наистина мисълта трябва да е ясна и изразена по-кратко.

 10. А аз се чудя едно – как всяка една акция на ДАНС получава толкова гласност? Тия хора театър ли разиграват или бранят националната сигурност… и как преди изборите започват да насъскват мюсюлмани срещу християни! Лоша работа…много лоша.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.