Новобранец дава акъл за генерал (ен секретар)

Представяте ли си как се е въртял на върха на стола ( на срещата на върха на НАТО) в Страсбург водачът на демонстрациите срещу НАТО ( от 1999 г.) Г. Първанов? И да не си го представяте, завъртането, гранично с превъртане, е факт.

Не друг, а именно Г.Първанов, се оказа единствен между 28 ръководители на държавите от НАТО, който е намерил за нужно на висшия форум на алианса да предложи организацията да си уточни критериите при избор на генерален секретар.Направо се възмутил, че датският премиер Расмунсен ( вече одобрен от форума) бил единствената обсъждана кандидатура ( повтарям – никой друг не е намерил за възмутително обстоятелството, че общността от съмишленици коментира коментираната в предварителните контакти съгласувана кандидатура).

С други думи, Г.Първанов учи западните демокрации на плурализъм

Човек трябва да е направо Г.Първанов, за да не е разбрал, че по правилата на Алианса деликаните въпроси за номинирането и избирането на генерален секретар се решават от т.н. тиха дипломация, а не чрез шумно и изненадващо за партньорите самообявяване.

Намирате ли смисъл във възраженията със задна дата срещу ( както се очакваше, въпреки турските забележки) безспорната номинация на датския кандидат?

Изобщо няма нужда от коментар фактът, че до последния момент Г. Първанов дори не беше включил в делегацията си ( нали по право, като шеф на натовска държава, пътува с подбран от него антураж) Соломон Паси, за чиято пренебрегната кандидатура за висшия пост изведнъж се е загрижил. Дори, за да бъде абсурдът пълен, от правителството буквално смъмриха президента за „пропуска“ и го призоваха публично да впише в списъка на обкръжението си за Страсбург самокандидатиралия се депутат.

В днешна България обръщането в обратната (довчерашна) посока е норма.

По интересно е друго: Г.Първанов наставлява атлантиците да си променят критериите. Да ви напомня това на нещо и на някого?

Мащабът може и да е различен, но в точно такъв дух тази зима се изказа в Давос руският премиер Путин. Там той реши да поучава Запада как да се държи пазарно и предизвика саркастичните усмивки на всички, които не са напазарувани с руските потродолари.

Най – меко казано, поведението на Г.Първанов е ако не нахално, то „поне“ нахалост. Путин поне може да стресне кикотещите се слушатели при хипотезата, че се е взел насериозно като световен пазарен вожд , спазарен в тази роля от бльфиращи милиардери ( чиито баснословни богатства се стопиха напоследък със същата шеметна бързина, с която бяха натрупани при възхода на световните цени на енергоностелите на предишния етап ).

Впрочем, появата на Г.Първанов на атлантическия връх , на правата на командващ ( натовска държава, а всъщност – главно нас), можеше да мине за край на неговата изолация в точно тази общност. От него за целта се искаше само да понесе тихо щастието на „реабилитацията“. Но той не може да премълчи, иде му отвътре : има се за петел, а НАТО – за бунище. Не че си го признава, но кукуригането го издава.

19 мнения за “Новобранец дава акъл за генерал (ен секретар)”

 1. Добре поне, че не е потропал с цървула, пардон, обувката си като Хрушчов навремето! Тези хора имат някакво увреждане на генетично ниво. Путин се опитва да дава уроци по пазарна икономика, Станишев обяснява на CNN що е журналистическа етика по комунистически, Гоце учи на демокрация хора, които от столетия я практикуват. Толкова ли не се намери някой, който предварително да му обясни как стоят нещата? Ама не, ТЕ винаги са прави. А мене ме е срам. Срам ме е, заради представата за България, която налагат тези типове с всичките си действия.

 2. .
  Аз лично очаквам скоро Гоце да предложи “в името на консенсуса” НАТО да приеме Русия.
  .
  Идеята няма да е съвсем оригинална, Хрушчов вече си направи устата преди 55 години.
  .
  Инициативата вероятно също няма да е негова. Наш Гоце “без санкция” от Москва не действа.
  .

 3. Няма ли ние,българите, да попитаме най-накрая:” Докога най-бедната държава в Европа ще даваме от изпосталелите си джобове грешни пари за предварително обречени “акции”, като тази на Бокова за шеф на ЮНЕСКО и на този Паси за генсек на НАТО?”

 4. Няма ли ние,българите, да попитаме най-накрая:” Докога ние,представителите на най-бедната държава в Европа ще даваме от изпосталелите си джобове грешни пари за предварително обречени “акции”, като тази на Бокова за шеф на ЮНЕСКО и на този Паси за генсек на НАТО?”

 5. Г-н Инджев, статията Ви е превъзходна и по тази причина ме освобождава от потребността аз самият нещо да пиша по казуса; ще си позволя просто изцяло да препубликувам Вашата статия в блога си. Надявам се, не възразявате: правя го, защото ми се иска да бъде прочетена от колкото се може повече хора.

 6. Обзалагам се, че кой ще бъде ген.сек на НАТО се е знаело най-малко от преди половин година.Били са проведени всякакви консултации, на разни нива. Нашия човек обаче не са намерили за нужно да го осведомят. А може и да са го осведомили по разни дипломатически пътища, ама той или не е разбрал или ако е разбрал е решил да ги изработи. К’во ли си е помислил – “Правилата ми го позволяват, айде сега да ви видя как ще отхвърлите моя човек!?”
  Лелеее, омръзна ми да ме резилят хората, на които плащам заплатата.

 7. Здравейте! Допълвам г-н Райков – защо трябва да даваме пари и за организация, чиито най-висши форуми (и то “празнични”?) се охраняват от 25000 полицаи и жандармеристи и град-едно от седалищата на Европарламента беше частично опожарен от “неразбираемо-лумпенска народна любов”, и то докато “миротворческата и мироопазваща НАТО” умуваше над формулировки за “нова идентификация”, вместо да оставят “миролюбците” на мира. Като изключим дългата ръка на ФСБ (руската Федерална служба за сигурност) в тези събития, какво между другото става с “американските мечтатели” – засилва се някаква тревожна кампания убийства-самоубийства.Може би живеещи там наши емигранти биха споделили мнения (дали този изблик на зло е обективна тенденция?) в промеждутъка от обсъждания за изначално “лошите Първанов, Станишев и Путин, и обратно”. Жалко за хората, които губят живота си, предполагам, че не всичките извършители са били със сериозни психически отклонения.

 8. qwe, ааа, не ти, не ти плащаш заплатата на тези хора, те ако разчитаха на това, което ние им плащаме… ехеее…

 9. Г.Първанов отдавна пада от последния етаж,а мислеше,че е полетял.В обществото не е приет,навън не гледат сериозно на него и дори в собствената си партия е смятан за парвеню.Накъде,след като изтече мандата?Показни и леко скандални изказвания,малко популизъм,поклони към Москва … Опити да остане в общественото пространство.Политическата му кариера свърши преди всъщност изобщо да започвала.И аз мисля,че Първанов го разбира.Така,че когато коментираме Президента,трябва да обсъждаме конкретни стъпки и конкретни деиствия,а не политика и переспектива-просто няма смисъл.

 10. Слушх речта на Я.Янев,и Джефри Ван Орде,преди Д.Абаджев да поведе л и с т а т а н а евродепутатите,както 30,000 са слушали Барак Обама в Прага
  /пл.”Храдчани”/,и по-късно в Истанбул,когато говори за достъп на мюсюлманите в т.ч. и Турция в ЕС,когато хвали Чехия и Полша за ПРО и обещава САЩ да запазят ясен,сигурен и ефективен арсенал,за силен международен отговор на предизвикателсвото на Северна Корея и за “почит към нежната революция” и за “водеща роля в усилията за преодоляване на последиците от климатичните промени”.
  Друг преди него докара голяма беля на Америка и най-напред му трябва ред в собствения дом…..
  Все пак,съчетавайки твърдост към Иран,с “темане” за мита “нежна революцияЧ и изпращайки конгресмени в Куба,американският президент провежда политика на прагматичен интернацонализъм пред очите на света,Европа в Страсбург,Прага и върха ЕС-САЩ,където нашият тандем свърши дългосрочно “троянско” задание,въпреки “слонското изпълнение” като във витрина….или крушата!!!!
  Прости им Господи,те толкова и могат….а от смазана България,кой и защо да се интересува,там просто пада прахът на забравата…..върху истинските и измислените герои,дори когато са около полата на баба си като немирни пилета или “припкат наоколо за зрънца” и вода,докато се укротят…..
  А бабата със столетни умения щедро раздава като “помен на задушница!” т.е. една пита….

 11. Pyrvanov e bolen chovek, zapochnal e da si vmaniachava che e velik politik, a tova e opasno

 12. абе гоче не разбра ли че от селянин с руски мозък пълен с петолъчки европеец не става. дано ти го покажат и избирателите, ти от европейска дипломация не разбираш. Ама ти и сам ще паднеш в кацата с лайната. ако четеш ти пожелавам да ти се случи най хубавото….и след това да гледаш като бай Тошо- като наакан

 13. Аз нямам по-убедително обяснение за поведението на Гоце от едно изречение, което някога съм чувала от баба ми Бонка: “Пикае на шумка та да му дрънчи.” Казвам го сериозно – не за пръв път този и други сегашни български държавници се обаждат за нещо само за докажат на другите, че могат да говорят членоразделно.

 14. Много добра статия. Само да отбележа, че освен плуралисти и първи демократи, довчерашните марксисти, днес са вече кейнсианци… Мен ме е страх от всичко, което се случва и мисля да напусна страната.

 15. Господин Даков,

  Така е…И нямаше да е голям проблем, ако са станали убедени и искрени ( т.е. прозрели и узрели) кейсианци, а не смесица от всичко, които им е изгодно за определен момент и аудитория – с европейците са “европейци”, с православните са “по-православни от патриарха”, а с другарите и другаките “по места” са яростни болшевики.

 16. Срам ме е заради Гоце!!! Така както се срамувах и заради Тодор Живков!
  Чувството, че живеем в някакъв абсурд, не ме напуска.
  По това, че повечето хора, които познавам, отдавна или не са в България или не са между живите, разбирам, че става дума не за театър на абсурда, а за българската реалност – тъжна и безнадеждна.

 17. Чудесна статия. Последните две изречения обобщават манталитета на цялото ни управление.

 18. Велик е нашия войник !
  велик, велик, велик !

  На нож !
  Ала вече няма мощ.
  Защото Бог не гледа ни дори,
  и плачем ние от зори .
  Велик бе нашия войник,
  Велик, Велик, Велик !
  И в най-красивата земя
  не остават веч деца.
  Дори в Юдея бягат те
  и се бият за земя,
  която не ги е раждала.

  Да ни е жив и здрав Главнокомандващия !

  Работихме от зори до мрак,
  а те ни биеха с мерак.
  Строихме нашата родина,
  за да управлява ловната дружина.
  Проклети да сте изроди безродни
  Проклети да са ваште внуци,
  Дано народа се събуди
  и изгони ви с юмруци !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.