Не сме там, защото не сме и тук

Най – после, макар и косвено, ни признаха за „западна страна“. От възможно най – високо място в най – западния съюз, какъвто е НАТО, ни подредиха в ( по – скоро) западния европейски лагер.

В интервю за руския „ Независимая газета“ генералният секретар на НАТО Яп Де Хоф Схефер отбелязва трудности в изработването на общ подход на организацията спрямо Русия. “Някои членове на Алианса, главно бившите комунистически страни от Източна Европа, подкрепят твърдата линия по отношение на Русия“, казва той.

Къде ли сме ние? В Източна Европа? О, не, не и този път. Ние сме навсякъде, само не и там, където на Русия не й е уютно – ако е Източна Европа, значи просто не сме там. Няма ни.

На брифинг с натовски адрес, делегираният на празника на Алианса в Страсбург наш главнокомандващ Г. Първанов, ясно потвърждава специалното си пристрастие по руската тема. В отговор на въпрос за отношенията на НАТО с Русия и българската позиция по въпроса, той започва да се суче и върти по обичайния, но ясен като послание начин.

Призовавайки към диалог ( сякаш има луд президент на този свят, който иска война, особено с Русия), Г.Първанов за пореден път се опитва да обоснове зле прикритата си позиция на страната на Кремъл с това, че ние сме били в …“ гранично положение“.

Моля? Кое ни е граничното? Ние отдавна сме минали границата на зависимостта – внасяме почти 10 повече, отколкото изнасяме за Русия. Това са диспропорции, типични за колония и метрополия. А и в географско отношение България не граничи с Русия. Крайно време е Г.Първанов да погледне картата и да спре да играе с картата за близостта, която била предопределна, защото сме си били близки ( какво да кажат наистина близките, граничещите, мачкани с векове от руската империя народи?).

Именно граничещите с Русия държави, които не харесват миналото си на бивши съветски колонии, са (визираните от Схефер) настроени за твърд подход към Москва бивши комунистически страни.

А България ( на Първанов) , като настоящ троянски кон на Русия, по тази логика не е бивша комунистическа държава и е по – скоро част от … Западна Европа ( където, на правата на своето очевидно превъзходство спрямо изостаналата в доста отношения Русия строят гъвкави, т.е. „меки“ връзки с нея като със суровинен придатък и пазар за собствените стоки).

За да бъде пълна шизофренията, излиза, че сме там, където не сме, защото не сме тук, където би било логично да принадлежим.

7 мнения за “Не сме там, защото не сме и тук”

 1. какво да кажат наистина близките, граничещите, мачкани с векове от руската империя народи?

  Преди дни в университета посланикът на Казахстан (който се оказа млад и с приятно чувство за хумор) имаше лекция и в отговор на въпрос спомена с усмивка следното, цитирам по памет: “виждате ние винаги сме били между Русия и Китай и не ни е лесно.”

  Та това казват 🙂

 2. Ключовите фрази, тук,разбира се, са “гъвкави меки връзки” и л и ш и к а л к а в е н е т о,което е било познато на Ст.Стамболов,но е “имал и ташаци и разбираем език” за кралица Виктория,за Европа и за две империи “мачкали векове”,
  и нас и граничещите с Русия” народи,но отстояващи с я с е н з н а к своята свобода и независимост !!!
  Какво?да говорим за срамни диспропорции от които и
  “сливнишките герои” /а и тази на предшествениците им през юли 1330 г. при Велбъжд!!!/,и др. ,когато България е била там ,където е било логично,да принадлежим!!!
  А сега ще трябва да са се обърнали и в гроба “срещу монтирани противници със с ъ щ а т а т а з и “имперска изобретателност” за територаиално, н о без превъзходство с умно развитие
  на човешки ценности….в т.ч. и убедителното хилядолетия от взаимноизгодните търговски в връзки….както е било в целия свят!!!!
  Прозападна и пройзводителна България,да!
  Но другото е шизофрения на прости и н е п ъ л н о ц е н н и хора!!!
  Затова и при византийци,при турци ,руси или измислени “демократи” все ни “ръчкат” унизително като стадо…..

 3. m/u rusia i BG po otnoshenie na AEC Belene i iujen potok dialog li se vodi ili monolog ???

 4. Здравейте! Каквото и както да си тълкуваме, факт е, че вчера само министър-председателите на Република България и на Великобритания (като представители на ЕС) са докладвали на официалната среща ЕС-САЩ за начини за справяне с кризата. Това недвусмислено е някакъв положителен знак-оценка (не зная на какво точно) от “носителите на евроатлантически ценности” за водената у нас политика. Не смятате ли?

 5. …..и ръчкат когато Унгария и Чехия си сменят премиерите,правят го дори когато жени като А.Меркел лети до Кундус тайно,за да насъръчи “техните момчета…но ние не разбираме езика на Марго Вальстрьом за ефективна съдебна система,за и з м и с л е н а управленска система,поради СТРАХА пред неумолимостта на времето,
  прозрачно изразходване на средства от ЕС и очевидно скритата и недооценена от мъжете, по-решителна женска сила….и тъжно и и факт….защо мъжството е смазано в Бългаярия!!!

 6. Колко са хубави позакъснелите и в коментари в този блог, и в действията на управляващата партийна върхушка,когато финансовите
  световни у л т р а -ц е н т р о в е “случайно” сигнализират за европеизиране на Източна Европа,т.е. “барабар с еврото”-и без други. -регламентирани и отдавна приети правила…..

 7. Удивен съм от коментара на Недялко Георгиев и двусмислеността на недвусмисленото му заключение за някакъв положителен знак – оценка за неизвестно какво.
  Това, че един от докладчиците е министър председател на страна, която според самия него ще бъде заобиколена от кризата и в момента е остров на финансова стабилност, по-скоро може да се приеме като опит за сравнение на два коренно различни подхода за решаване на проблемите на реална, а не имагинерна тежка криза. Аз поне не го приемам като положителен знак от страна на носителите на “някакви ценности “.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.