Халостни покани

От мимолетната си неофициална среща с американския президент българският премиер Станишев се завърна радостен да ни съобщи, че го е поканил да посети България. Не е известно обаче дали Обама споделя тази радост.

Ден по – късно научаваме, че американски рейнджъри са поканени да маршируват в София заедно с руски войници по случай празника на българската армия. А дали са приели поканата? Имало и други страни, сред поканените, 4 се били съгласили, 12 били подкрепили идеята…

Детински синдром тресе тази уж вече „презряла“ на финала на мандата си власт. Някой беше „ поканил“ Хилари Клинтън в Пловдив и това даде основание на официозите няколко денонощия да предъвкват „новината“ , докато външният министър Калфин не беше принуден да я „бракува“. Приписаха вината за гафа на пловдивския кмет, който си замълча, оставяйки впечатлението, че приема да бъде бушона в конфузната ситуация.

Тон за този вид „покани“ ( без отговор) даде на есенната сесия на Общото събрание на ООН премиерът Станишев, който покани американците ( неизвестно кого именно) да участват в енергийния форум под егидата на Първанов. И до днес( повече от половин година по – късно), вече само дни до началотона форума, от американска страна няма официално потвърждение за конкретното участие. Знаем си само за поканата…

Премиерът , водещ рецидивист в тази област, дори слага в устата на председателя на ЕК Борозу обещания за подкрепа на собствени инициативи, след което се налага да бъде опровергаван устно ( от говорителя Марк Грей) и още веднъж писмено от самия Барозу.

Както виждаме обаче, хвалбите за това как и кого сме „поканили“ продължават и дори стават все по – настоятелни. И за генерален секретар на НАТО се самопоканихме и за „енергиен център на Балканите“ се гласим, сякаш това е само въпрос на тукашни мераци.

Г.Първанов, когото по принцип отдавна не канят на Запад ( ако не броим посещението му при шегаджията Берлускони), използва присъствието си на натовския форум в Страсбург да предложи (без някой да го е канил да дава такива съвети) евроатланците да си променят критериите за избор на ръководител – страхотен начин да „блесне“ с нещо, което никому не беше хрумвало! Евроатланците си мислят, че шефът им трябва се избира чрез предварителни консултации ( и правят точно това от десетки години), обаче нашият свръхдемократ е възмутен, че нямало обсъждане на различни кандидатури в последната секунда.

Дай Боже и президентът Обама да посети България и американски войници да дефилират тук заедно с руски ( че да се оправдаят поне вече появилите се заглавия „ Америка и Русия – рамо до рамо до София“). Но ако Господ е наистина толкова милостив, най-добре ще бъде да се сбъднат очакванията на мнозинството българи да поканят споменатите горе другари да си починат от властта и да спрат да викат „хоп“, преди да са скочили.

Може пък в опозицията да имат повече време да научат протокола, за който сега пет пари не дават. Истината е обаче, че те много добре знаят какво правят, когато се изхвърлят без покритие. Просто не им пука, че излагат себе си и България. Очевидно за тях е по – важно да си припишат някави постижения и да хванат колкото може повече електорални риби в мрежите си. А че стават за смях пред света – голяма работа, кой ли пък ги е взимал някога насериозно ( пък после несъгласните с властта били „циркаджии“)!

8 мнения за “Халостни покани”

 1. Нима наистина са поканили руски войници да дефилират в София?! Не мога да повярвам че дотам са стигнали в наглостта – и в простотията си тия управляващи!!! Все едно слагат надписи на челата си с големи червени букви: “НИЙ СМЕ РУСКИ МЕКЕРЕТА!” Бравос! Това е хуморът на осъдените на неминуема гибил; изцепките на Първанич и Дмитрич също са все от този род…

 2. Благодаря г-н Инджев,че предупредихте точно сега,и управляващи и наточени, да управляваят..с е г а ……….06/04/09!!!
  Когато Барак Обама поднесе венеца пред мавзолея на Ататюрк, бивш военен аташе в София когато истински български военни,не са се поколебали,(в свещенно признание на приемстевността в държавноста!! )да почитат,а и да бият на фронта….
  Преди години,на гроба при пренасяне на костите на ген. Жеков…личаха повече натовски мундири….но не такива на нашата славна желязна пехота,артилерия и т.н. ….
  За костите на главнокомандващия българската войска..не ми се и говори!!!

 3. Да поканиш някого на гости, дори да знаеш,че може и да не приеме, е човешко. Стига да не си министър председател на европейска държава, защото в дипломацията такава простъпка е направо КОМИЧНА. Но да се САМОПОКАНИШ отново за министър председател, след явното КОМИКО -ТРАГИЧНО управление, е меко казано ЦИНИЧНО.
  Не по-малко необяснимо е проявеното високо самочуствие на Президента – доскорошен върл АНТИНАТОВЕЦ и то в бърлогата на НАТО. След като само преди няколко седмици със смачкано самочуствие се молеше на предишния ” голям брат ” да не ни мъчи с газта и да се намеси активно в решаването на неканоничния спор в автокефалната Българска православна църква.
  НЕОБЯСНИМИ ПАРАДОКСИ НА НАШЕТО ОБЯСНИМО БЕЗВРЕМИЕ !

 4. Е нечовешко е след подобни публични доказателства за дебилност на българските държавници да се иска от мене да не се срамувам, че съм българин! Срама – това отново става единственото място, където комфортно се разполага гордий български лев!

 5. Този недорасляк поне да си мълчи, че след него само опровержения и обяснения ,че това не е точно както му се иска на Станишев.Голям срам за българите и голяяямо дебелоочие на триглавата ламя.

 6. Занам ги кои са тия 4, които се били съгласили. Едните са лявото крило на Венецуелските рейнджъри, вторите са представителни части на забравените в джунглата поделения на Северен Виетнам, северна Корея и ако им доставят униформи -отличените от Нубийската народна армия.

 7. Ега ти идиотската идея – да поканят руски и американски войници “да маршируват заедно”! Тези червени дебили – с Русия лягат и с Русия стават. Гениално хрумване – твърдото ядро ще се радва на братушките, периферията – и на пронатовската ориентация. А пък и едните, и другите ще си казват: “Брей, брей, какъв юнак е Сергей!” Не, не! Много идиотско е!

 8. Добър знак би било ,ако Станшчо покани др.Путин в спалнята си-и тримцата (с Елена) да си помаршируват на воля!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.