Сокол влачи, диря няма

Можеше ли Доган да отпразнува рождения ден на съратника си Юнал Лютфи в сараите си? Естествено. Обаче въпреки това е решил да го направи на най-необичайното за него място – в парламента, където се появява само в случай, че е решил да даде някой от знаменитети си ( според ласкатели му) знаци.

Вече седмици, ако не и месеци наред, образът на ДПС се беше въплътил в Лютви Местан. Каквото и да се случи, стига ДПС да благоволи да реагира, на линия застава Местан. За избирателната система, за евентуално коалиране ( предлагайки „целувка на възкресението“ на НДСВ) или дори повишавайки тон ( на Мартин Димитров от СДС в „Панорама“ на БНТ по повод репликата за „бронзовите медали“, на която се надяват на изборите сините) – Местан е вездесъщ напоследък.

Няма как това да е случайно – също както ненадейната поява на Доган в парламента. Може би властелинът на организацията, или там някой, който й дърпа конците, най – после е разбрал и приел някои обективни истини? Местан е по-доброто издание на Доган. Стои по – добре на екран, по – често е на разположение на публиката ( вероятно не спи до късния следобед и не си ляга в ранни зори след обилни количества алкохол по баровете), облича се скъпарски като всички свои колеги от „елита“ на движението, но с вкус, не се поти обилно, не фъфли и също говори „учено“, но доста по – гладко и литературно, а не с измислени „философски“ фрази.

Но…Местан играе роля. А Доган играе себе си. И не му пука нито как изглежда, нито какви ги ръси, нито какво си мислят за него избирателите, чиито интереси би трябвало да представя в парламента, където с месеци не стъпва.Но не защото не е суетен. Неговата суета се храни с усещането за абсолютна власт, която му позволява всякакви прищевки.

И точно това е смисълът на „закодирното му послание“ с изненадващата му поява в Парламента. Той много добре знае, че това е почти „сензация“ и че журналистите настървено ще се тълпят да изкопчат поне една – две мъдри думи от неговата скъперническа уста. И той им е подхвърлил няколко оргизки за „размисъл“, като ги е удостоил със съждението, че не му се вярва ДПС да изпадне от следващия парламент. Но , за да покаже, че е казал вече твърде много, за отговор на питането каква му е позицията за мажоритарния елемент на изборите, препратил питащите към „колегите“от ДПС.

Някой може да си помисли, че Доган се прави на загадъчен.Според мен това изобщо не е вярно. На нищо не се прави. Иска да покаже, че си е такъв, какъвто е : фъфлещ, арогантен в презрението си към работата, към електората, към законотворчеството и към безпомощните репортери. На подобна ( но не съвсем подобна) демонстрация на сила в морските простори англичаните му казват „ да развееш флага“. Сред тукашните политически чукари му викаме „да си развяваш байрака“ . Или както сам той казва за себе си, когато го засягат на материално положение – „ако можех и летяща чиния бих си купил“.

Сигурно може, но едва ли му се налага.Макар да се чуват някакви твърдения за проверки на имотите му ( или на ДПС, което е едно и също), Сокола волно си лети където и когато си поиска, каца за миг в парламентарното гнездо ( на оси) и отлита в незивестна посока да върши нещо по-важно. Какво ли ще да е?

Щеше да е интересно да се провери хипотезата на неговия бивш заместник Осман Октай, според когото на гуляите в сараите през годините систематично са филмирани в доста неудобни ( или твърде удобни за шантаж) ситуации много влиятелни политици, прокурори, бизнесмени, следователи и други подобни гости. Октай, който не е все пак кой да е, декларира пред телевизия „Европа“, че знае кой се е занимавал с тази дейност ( а защо – това е ясно). Но май няма сила, която да се заинтересува от тази следа към „могъществото“ на човека, който върти държавата на пръста си и ужасно държи от време на време да ни напомня този факт.

11 мнения за “Сокол влачи, диря няма”

 1. Знам,че Вие и всички о с т а н а л и знаете,чий “урод” е това престъпно историческо я в л е н и е срещу Отечеството,но Сокола з а т о в а
  е и надарен със зорки очи,за да ни гледа сеира на прости гяури леваци!!!

 2. a be 4oveka ot 20 godi6na vazrast e stanal darjavna sigurnost. umen e. goliam shahmatist.

 3. Ima koi da go izbira i zatova e v upravlenieto na BG, ne e vinoven toi… a toia koito dava zelnika, kraino vreme e da mu se bie duzpata

 4. Това е сокол, който се храни от човешката слабост и страх. Време е някой да му каже “нъц!”.

 5. Ооо, колегата (от студентските години) Л. Местан също е голям почитател на нощните заведения и запои още от времето, когато беше студент Българска филология във Великотърновския университет (!). Впрочем в Момчилград помнят, че политическата му кариера започна от СДС!

 6. Никога не съм виждал такова отвратително поведение като това на т.н.”Български”журналисти,когато тичаха след този”български”депутат!Това беше поведение на “рая”изразяваща верноподаническите си чувства към Господаря!Неговата самодоволна усмивка и арогантност вместо да предизвикат подобаваща реакция в българските журналисти,напротив,сякаш развързаха у тях най-пошлото възможно отношение!! И това,подозирам,че не е само гонене на сензация…..!!Радвам се все пак,че в България има и истински достойни журналисти макар и малко!

 7. Жалко …………че това е новина.
  Баламосва всички че прави политиа…., и как му се радва….явно им плаща да му се радват:)))))))))0

 8. Ако тъпите журналя имаха грам достойнство нямаше да отделят капка внимание на гнусния циганин Дохан. Подобна отрепка заслужава само презрение, а не раболепно подтичване. Ако никой не му обърне внимание това ще е равносилно на убийство за мазния хитрец. Наглеците се изтребват с презрение, това е проверено многократно. Но какво да очакваме от припадничави и изключително тъпи репортерки, които даже задника си не могат да избършат в правилната посока.

 9. Доган се оказва най- успешният, български политик.
  Естествено, като говорим за успешни политици у нас ,не става дума за принос към Отечеството,става дума за личен просперитет и умение да се задържиш на позиция.
  Тука е така.
  Всички се сменят, Доган остава.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.