Париите не миришат

Сигналите за началото на световната финансова криза от миналата година бяха посещнати от властта тук по същия дебелокож начин, по който управниците наблюдаваха от години и драмата със софийските отпадъци.

В пристъп на откровеност лидерът на БСП Сергей Станишев ( в това си партийно качество говореше) заяви миналия месец в Брюксел пред европейски социалисти, че световната финансова криза е шанс за тях ( социалистите). Обедняването, дискредитирането на пазарната философия и практика, е голям кеф за обогатяващите се от човешкото нещастие политици!

Заяждането по повод проблемите с боклука в София, при всичките му видими и вонящи поводи, силно намирисва на поведението на управляващите по отношение на (не)управляването на кризи от всякакъв характер.

За трагедията на изоставените ( не само от родителите, но и на практика от държавата) деца на България властниците бяха подтикнати да реагират от разкрития на чужди журналисти, излъчени по телевизията в половин Европа. Управляващите вкупом отвърнаха първосигнално с …обвинения, че показаното било антибългарска пропаганда ( в това отношение съперниците Първанов и Станишев нямаха различия). Постепенно, с повече от година закъснение, президенът и премиърт започнаха да навестяват детски домове, да се изказват пламенно за необходимостта от подходящ семеен кодекс и да се снимат с нещастни изоставени дечица ( Първанов е водещ специалист в тази област).

За кризата с металургичния комбинат „Кремиковци“ управляващите направо поставиха рекорд под бягане от отговорност на дълги разстояния. Все нямаше криза, а все имаше кандидати от няколко континента да напазаруват ( все по – евтино) гордостта на социалистическия чугунен възход. Докато ( да свидетелствам отново, понеже видях с очите си) комините на гиганта, рожба на гигантоманията на режим с мисленето на икономически инфантил, спряха да бълват пушеци.

Нямаше, или беше немислимо ( според нашите ръководители) да има криза със снабдяването ни с руски газ. Когато бяха изненадани, че вероломният удар не идва от Запад, както са свикнали да вярват, а от Изток, не само не видяха криза в отношенията с измамниците, но и се скъсаха да ги уверяват в отличните си чувства ( откривайки година на България в Русия, мъркайки от удоволствие от похвалите на руския външен министър Лавров за доброто поведение на София като пример за натовска държава, обичана от Кремъл).

Ако ги питате тях, седящите на върха, няма криза и в образованието, и в здравеопазването и дори в правосъдието и вътрешния ред – все области, в които по европейски оценки България се е превърнала в нарицателно за криза по европейските стандарти.

По нито един от поводите – икномически, социален или дори международен – с тежки последици за стопанството ( като газовия), властите не сметнаха за необходимо да обявят извънредно положение за справяне с кризата. За самата световна криза, с нейния абсолютно неизбежен ефект върху страната, правителството склони да свика антикрисизен съвет с участието на широк кръг експерти малко след деня на лъжата. И обеща да го повтори ( форума, не деня на лъжата, той си е всекидневие) …най -много веднъж, или два пъти ( защото има намерение да го прави веднъж месечно, а след два месеца вече други ще сърбат надробеното).

Но ето че власта най – сетне си намери кауза, достойна за демонстриране на загриженост до степен, че да обяви извънредна ситуация: софийските отпадъци! Възползвайки се от основателното недоволство от безобразията със столичната смет, Станишев и компания търсят печалба в стила на римския имрератор Веспасиан, който наредил да се обложат с данък публичните отходни места и останал в историята с циничното възклицане „ парите не миришат“.

Първите социологически проучвания вече показаха, че огромното мнозинство от хората разбират спекулативния характер на твърде закъснялата ( или твърде близката до деня на изборите) загриженост – определят я като политически мотивирана.

Париите, които гласуват без оглед на миризмата на олигархия, която се носи откъм кабинетите на техните ръководни другари, са цинично обвързани с парите на самата олигархия. И ако те, обезправените, имат извинение за своите заблуди, то употребата им за рециклиране на досегашната власт под припева „ на крак, о парии презрени“ е позор за употребяващите ги, които тайно презират париите, но парите – явно не!.

16 мнения за “Париите не миришат”

 1. “Софийските отпадъци” е хубава тема, с която се заемат управляващите – те винаги мислят за себе си.

 2. Тоталната /нео/комунистическа демагогия в действие.
  Пари/и/ – власт – пари прим!
  Ако българският народ не беше бедстващ и на опашката на цяла Европа – нямаше да има нужда от “спасители”.
  Бедствието на народа е шанса на “спасителите” в кризата, за да се задържат на гребена на европаричната вълна.

 3. Браво Иво,
  Още един фундаментален материал!
  Поздрави,
  Стефан Д.

 4. Наглостта и безсрамните кражби в особенно големи размери продължават (като за последно). Наглата кражба “3 срещу 1” най-после бе одобрена. За построяването на една сграда на НАП на 7ми километър Ирена не знам си коя, ще получи 3 сгради на данъчната администрация в ТОП ЦЕНТЪР.
  Станишев се появи вчера за малко по телевизията и смутолеви с половин уста, че да нямало търг ама това било направено в полза на обществото. (Познай колко пари са влезли в касата на БСП от тази сделка)
  Само заради тази наглост и престъпност този човек трябва да лежи в затвора, а това е само едно от 100 или 1000 подобни престъпления. Докога ще ги търпим тези криминални елементи – докато ни откраднат и въздуха ли? Следващото правителство трябва да започне със съд (не другарски а правов и демократичен) и присъди за тези измекяри, които съсипаха държавата и отнеха безвъзвратно надеждата и възможностите на хората за нормален и достоен живот !!

 5. И още нещо – Защо се занимава Станишев със софийските отпадъци? вижте най-новата му книга – “Защото сме боклуци”

 6. Не беше ли господин авторът служител на “Службите” на соц. България – който добре фирансиран в ония години обикаляше арабския свят за да защитава социалистическото отечество;
  Не беше ли той, който после посрещаше възторжено с възгласи “Ю-ес -ей!” един не толкова интелигентен вецепрезидент, а по- късно и станал организатор на митинга, приветствал г-н Клинтън?
  Не знае ли господинът, (а и социологическото съсловие) че агенцията, провелd експресното допитване за становишщето на софиянци за боклука в София и правителствените мерки за премахване опасността от епидемия беше настанена от г-н Б. Борисов в сграда на общината на символичен наем?… Забрави ли г-н Инджев, че в София Б.Борисов има абсолютно мноазинсктво в Столичния съвет и сл. никой не може да му попречи да си върши работата кактко намери за добре?
  Не знае ли авторът, че кризата с руския газ през м. януари т.г.бе предизвикана не от Русия, а от Украйна – страната, която “Западът” всячески се стреми да откъсне и противопостави на Русия, след гостуването в Киев на една високопоставена политеческа личност от една страна зад Голямата вода? – Всичко това г-н Инджов го знае! Но ни внушава точно обратното. Защото по-рано е служил на едни, сега служи на други!
  Знае и че българската държава направи всичко възможно да спаси Кремиковци – защото държава без собственq възможно по-ефтин метал не може да просперира.А Кремиковци не е само метал. Та нали Кремиковци, със всичкикте си кусури, осигурявайки ефтнино желязо, допренесе толкова много за модернизацията на страната. Кремиковци си отива не заради безгрижието и бездействието на държавата ни, а заради крайно тежката конюнктура с цената на металите, породена от св. икономическа криза.
  С подобни деформирание на истината са и другите позиции на господина. Човекът е решил сега да сружи на “дясното” – огън по Станишев, по Първанов, по всичко което те правят. И разбира се, че те нямат право на политически ходове – дори и когата това, както в случая с боклука на столицата, е в в полза на софиянци. Защото, за съжаление Бойко Б. и тук се провали. Признава го и Иво И., но явно той, макар и с обезпокоителни резултати от досегашната си работа, а и с поведението си е от “нашите” и трябва да се защитава.
  Питаме се кому са нужни такива “обективни” коментари. Защо е този огън и жупел срещу БСП и “лявото” – та ако нещоо у нас се премени към по-добро в политическата сфера – това е Левицат – тя се превърна в нормална партия, Защо това не се отчита?
  Не за пръв път в интернет пространстово се появяват такива едностранчиви коментари. това едва ли е полезно на страната – на която, ми се ще да мисля, че обективно трябва да служи и Мрежата!

 7. Ех, Огин…

  Задава си Огин анонимните въпроси, пълни с негови внушения, но оспорва правото да другите да имат своя гледна точка ( която никой не му натрапва, но така е с наглеците – смятат, че на другите е забранено всичко, което те правят от засада).
  Авторът, визиран от човека без физиономия ( сигурно го е срам да си я покаже) никога не е бил лужител на службите и никога не си и е изкарват хляба иначе, освен с журналистика и преводачество ( това , че в “Стнадарт” отказаха правото на отговор, след като излъгаха, че Авторът бил получавал заплата от ДС, макар Авторът да разполога с документ, опровергаващ тази лъжа, е друга тема – която още не е приключла).
  Авторът никога не е обикалял арабските страна, ” за да защитава” каквото и да било, освен правото си на съществуване като журналист в средата и при условията, които са били възможни тогава.
  Авторът, Огин ( явно си някакъв, някаква, някакво сужител, служителка, служителче по душа и манталитет и не си представяш живота иначе, освен като служба), не е “служил” – отстоявал е мнение и тогава, когато това не беше нито позволено, нито лесно. Това също е тема с продължение, по която обещавам повече и друг път, а не в отговор на натрапници без достойнство да се подпишат с името си.
  А колкото до това кому са нужни “такива коментари”, отговорът е прост: на хилядите читатели в блога, които го посещават всекидневно. И на останалите, вероятно повече, които четат Автора в най-популярните електронни сайтове, в които всекидневно го препечатват ( и в момента е така).

 8. Az shte byda kratyk kym Ogin i belkim razbere. G-n Indjev si IZRAZQWA mnenieto, kakto i wie prawite( za spora Rusiq, Ukraina i tnt). Ne e qsno zashto wie movete da go prawite, a toi ne ? Otkoga washeto lichno mnenie e istina ot posledna instanciq?

  Mrevata sluvi na nashata strana kato dawa wyzmovnost da se chuqt i ALTERNATIWNI mneniq ot tezi razpryskwani ot radicionnite mrevi ? Towa losho li e ?

 9. Другарю Огин, в този форум ченгетата, дето обикалят форумите да ги манипулират, нямат никакъв шанс! Просто защото Автора е почтена и достойна личност и всичките му приятели в блога са интелигентни хора и сами могат да преценят кой какъв е. Не с тези еФтини номера, другарю неграмотен. Правописът ти говори за интелектуалния потенциал – твоя и на патроните ти. “Нормална партия”!!! Господи, слез и си прибери вересиите!

 10. RE : огин
  Дали БСП вече е НОРМАЛНА ПАРТИЯ ще проличи след като изясни преди всичко за себе си и окончателно политическия сектор, в който ще бъде в опозиция и след като се очисти от ” враговете с партийна книжка “. Бъдещето и зависи и от това дали и защо я напускат младите / старите я напускат по законите на природата /. Колкото до ” Жупела и огъня ” , необходимо е минимум интелигентвост и максимум обективност, за да се даде отговор защо така наречената социална партия и нейните ръководители загубиха окончателно и безвъзвратно доверието на огромната част от народа. За това и днес са актуални словата на Каравелов, казани преди повече от век. Считам, че трябва да се пише и то с много по-остър език, за всички недъзи на управляващите и да се изявява свободно гражданска позиция от всеки, който има умението и смелостта, а и правото да я изяви.

 11. Браво, г-н Инджев! За кой ли път – право “в десетката”:)))/не по бтв, а според свободата на словото, цивилизаността и гражданското общество/.
  Относно кризата с боклука, повзолете ми да изразя своето “становище” (г-не/ г-жа Огин, “шъ дъ мое ли”, или да идва жандармерията?)
  Бих погледнала на проблема от друг “дискурс” – фарсово-креативният. Та, вероятно са сключили примирие двата враждуващи политическо-неандерталски лагера. Причината – за да може да заснемат втора, вече предизборна серия, на клипчето с трамвая – бартер, какво да правиш!!!. От Б.Б. – камиона, от С.С. – актьорите, от А.Д. – сценария, от мин.съвет – декорите -трите, харизани на принципа “кон за кокошка”, сгради. Къде сме ние, т.е. електоратът – ами в каросерията (по липса на място в кабината, все пак камион е, не е трамвай!!!)При боклука, който след изборите отново ще бъде изхвърлен на бунището на общественото мнение и на цивилизационните ценности – както се случва и в послединте 4 години. На кой му пука? Да живее великата манипулация и пропаганда!! – канавата на тоталитарно-диктаторските общества и режими, в които няма място за инакомислие.
  Ааа, г-н/ г-жа Огин, да не забравя!За такива като вас беше и предварително калкулираната провокация от тази седмица с образите на диктатори върху билбордове. Щото възприемате всичко първично-неандерталски, особено манипулациите, които ни заливат. Именно за такива като вас бетонни глави изглеждат оправдани похарчените милиарди за попупулистки послания/ действия.

 12. Другарю “Огин” (приличате ми на Вигенин),знаеме, че вие комунистите сте царе на демагогията, бих казал ненадминати в тази материя.
  Ама огледайте се, вижте кои четем този блог, смятате ли че имате някакви шансове някой да ви се върже ??
  Защото вие кристално си знаете, че вашите гласоподаватели са по селца и малки градчета, хора лековерни и наивни, които точно преди избори “верват” на демагогските ви обещания, след това задължително се разочароват, и след това забравят….., до следващите избори….
  За нас е ясно:
  -вашата партия и преди и сега е откровена престъпница към българите и тяхните интереси
  -и сега, в условия на членство на България в Европейския съюз, успяхте да разгромите държавата, да я ограбите, да я лишите от милиарди европейски пари във времена на световна криза – и не се крийте зад кризата и не я ползвайте като оправдание – последни сме в Европа заради вас и престъпните ви деяния.
  Моля се на Бога след изборите една нормална демократична власт да ви потърси сметка за страданията на българите !!!
  П.С. Апък ако въведе публичната бесилка, аз съм готов да ви ритна бурето !!
  Защото вашите престъпления отдавна надминаха греховете на Садам !!

 13. Ето Огин:

  Полуграмотност, образец на класическия милиционерски стил.
  Огин го гори отвътре – ех да може след медиите да настъпи и интернет с ботуша си каишев.

 14. Много е примитивен Оги,трябвало да се служи на страната…обективно…Ами къде в тази негова страна са хората, къде е държавата, оставаше да намеси и родината, същински ЗКПЧ. Журналистите,Оги, не служат, те работят.Служат в Армията и в администрацията, последните-на собствените си кланове,останалите хора работят и четат каквото им харесва.

 15. Колеги на този Оги като бивш член на БКП,бих могъл да му кажа и много и не по-зле от вас,защото настрана от цялото журналистичско войнство и президента,днес 11.04.09 почти всички медии са настръпнали по повод нечестните методи на БСП и ДПС срещу опонените им за”пре…такованата” мажоритарност на вота, наречена по социалистичски “частична”…. докато набира сила заточния спор между премиера и държавния глава…..и не само него там го стяга чепика!!!!
  А дърленето на М.Манолова и Т.Дончева прилича само на самата Дърлева и нейните съратнички от Виденовото минало,когато пееха в НС :”Къде си вярна ти любов народна…?”

 16. Снощи 11.04.09 овиркали Н.Пр премиера ….когато дощъл да инспектира чистенето на боклука…
  Що му требваше на баир лозе?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.