Развод по социалиански

Президентът на всички български граждани ( какъвто би трябвало да бъде по закон) не знае за какво говори и явно не се интересува от проблема на близо една трета от тях, определен от правителството като толкова остър, че чак стана причина за обявяване на извънредни мерки в столица.

Това е един от изводите, които могат да се направят от днешните няколко реплики на Г.Първанов по тема със софийските отпадъци. От една страна, той бил за това решението на кабинета да доведе до дългосрочни резултатати, но май се съмнява , защото всъщност изразява „надежда“ това да се случи. В същото време строи надеждите си върху нещо, за което не бил информиран – така казва, не разполагл с информация какво стои зад решението на правителството.

Като не знае, защо не попита? Или не го интересува първият подобен, наистина безпрецедентен случай на обявяване на извънредни мерки от страна на правителството в най-новата ни история?

Не е за вярване да не му е интересно нещо, което, при възможност, би използвал за печелене на народни симпатии – да се хареса на ( незнайно колко милиона!) жители на столицата, не е за изпускане! Проблемът явно е другаде: с няколкото на пръв поглед нищо незаначещи изречения Г.Първанов ни потвърждава, че не си говори с Това правителство и с Този премиер- същият, който го нарече популист само преди няколко дни по повод ултиматума на правата на президент да свика референдум за мажоритарния елемент на изборите.

Щеше да е допустимо да повярваме в тоталната неизаинтересованост на държавния глава – самият мандатоносител на тройната коалиция Доган не ходи на работа , защо пък президентът да се натяга чак толкова и да търси отговори на разни въпроси?

Обаче, като си познаваме „стоката“, знаем, че Г.Първанов няма да го домързи чак пък толкова, че да не се заяде. Той дава този сигнал не случайно.Спокойно можеше да си спести „признанието“, че не е информиран и на никого нямаше да направи впечатление неговата лаконичност – в края на краищата той се е доказал като майстор на нищонеказването. Така че днес на практика Г.Първанов отговаря на Станишев.

Този начин на общуване чрез медиите е показателен за дълбочината на разрива. Сега на ход е премиерът да върне топката – би имал всички основания да каже като оня шоп, който рекъл на Вуте „цяло село мое да спи с жена ти, само ти не моеш, айде бе!“. Защото аргументите на правителството не само са публично декларирани, но и се въртят из медиите като шлагер, победил във всички световни класации.

Да кажеш, че си ( почти) единственият на света, който не ги е забелязал, си е чиста проба демонстративен упрек към съратниците от кабинета, които не са ти поискали мнението, или от които искаш да се дистанцираш по възможно най- категоричен начин.

Преки ползи за изпосталялата ни демокрация от тези косвени битки щеше да има от факта, че „левият фронт“ води тиха , но все по – явна вътрешна борба, което отслабва червената хватка над страната. Но никой не знае в какво може да се изроди тази и без това болнава ситуация – прегрупиране на безпринципна основа у нас е по-скоро правило, отколкото изключение. Можем само да им пожелаем успех в караницата и да се надяваме ( и ние) да не си го изкарат пак на нас…

6 мнения за “Развод по социалиански”

 1. Моля ви, не елеминирайте участието на президента в тези събития – само той може да внесе научно отношение към проблема и да напише напр. една “История на боклука в София” или “От хвърлянето на боклука на село до сметосъбирането в столицата – история, актуалност и тенденции”.Или “Природосъобразни практики при уриниране и ср..е по време на лов”. Не пренебрегваййте учения у президента!

 2. Оценкитеса точни,верни и п р е д и всичко далновдини по отношение на “изпосталяването и разхлабващата” червена хватка,което н а п о м н я анализи,прогнози,оценки и шахматна игра с изпреварващи
  ходове….
  Извинявам се на колегите,но ще ги върна отново на “бойното поле” при Ватерло,където отначало всичко са стегнати бойни редици на родовете воиски,а с л е д “хремата на главнокамандващия” непознал до тогава второ Бородино,синът на кръчмаря маршал Мюра ги разпарчетосва в отделни малки огнища на сражения,докато белокосият Блюхер …”не пристига с гръм!!!”и нарежда зловещото: “N o p r i s o n e r s..!!!”
  Дано Бог се смили над всики нас,защото на единия от героите,само преди дни в прав текст бе казано:”П р и м е р з а държавност е дал и Тарас Булба!”
  Събитията се развиват,по пътя предначертан от Съдбата и Историята….
  Всъщност какво става с ПРЕДАВАНЕТО?ИЛИ ЩЕ Е СЛЕД ТОВА…..!!!

 3. .
  Коментирайте новите правила за изборите.
  .
  http://capital.bg/show.php?storyid=703814&sp=1#storystart
  .
  Съветските агенти заемащи върховете у нас дотолкоз са лапнали по инструктажите от Лубянка, че скоро ще обявят опозицията за “извънсистемна”.
  .
  А в парламента ще са само сериозни партии: леви (БСП), “центристи” (ДПС) и “десни” (ГЕРБ, Атака, може би ЛИДЕР).
  .
  Пълна хармония. Блазе ни.
  .

 4. Разводи и трикове!Къде ли не!
  Адвокати бавели дело срещу спонсори на българския елит….
  Пък,Нино Бурджанадзе,бивш говорител на грузинския парламент,отклонила “любовната” готовност на С.Лавров,да Русия,да им помага…зер не щем данайски дарове!!!

 5. Спомнете си, през шестдесетте, когато търсеха врага с партиен билет. Да не би тогава да не е имало явна вътрешна борба? А преди това завземането и разпределянето на властта? А след това, когато решиха че, не им е достатъчна феодалната власт и поискаха да си легитимират и властта на многото пари? Да не би това да ви изглежда принципно? Или да е отслабвало червената хватка над страната? Да са оптимисти младите. Аз не вярвам.
  Прегрупирането на безпринципна основа наистина е правило у нас, защото в продължение на 45 години, един милион патриции и два милиона ченгета бяха групирани на безпринципна основа, от бащите на тези, които ни управляват сега. Сваляха си жените, надвиваха си с връзки и се прецакваха с всякакви мръсни средства. Минали са 20 години от тогава. Колко е това? Не сме ли още в началото на пустинята? И дали някои не ни теглят постоянно назад? И кои са те? Че тя столетницата, и сега е очевадно безпринципна, особено последните четири години. Това лява партия ли е? Като им гледаш управлението, по-десни от тях няма. Що не вземат да си кажат „Ние сме десни, ама ви лъжем та да гласувате за нас. Що да ви не използваме като сте глупави. И лявото крило сме си го измислили и ви го пускаме от време на време преди избори, малко да ни умие очите та да оберем балъците отляво.” От техните управленски действия десните не могат програма за управление да си напишат, всичко дясно вече е употребено порочно. И изобщо нещо в тройната коалиция да ви изглежда принципно?
  Хората от медиите сигурно го виждат това и трябва да ни проглушат ушите да ни го казват. Така би било принципно. Те си мълчат. Защо ли?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.