Предизборна ко(н)чина

Подобно на трите прасенца от знаменитата приказка трите управляващи партии са се втурнали да си строят отделни къщички, за да се скрият от изборния неуспех ( или провал), който им се зъби като страшен сив вълк.

В битката за по – удобно парламентарно бъдеще БСП, ДПС и НДСВ обаче влизат в непрекъснати конфликти около прекрояването на изборното законодателство, но не с опозционния враг, а помежду си. Царистите настояват за „преференциални листи“ и бойкотират мажоритарните претенции на БСП, от които социалистите в избирателната комисия тихомълком първо отстъпиха, но само ден по – късно се отметнаха под негласен ултиматум на ДПС.

Техноголията на тънките сметки за лична и партийна изгода, затрупана терминологично от мандати, преференции, преки и пропорционални елементи, вдигане на бариери и депозити със сигурност е загадка за огромната част от избирателите. Ако има нещо, в което вкопчените помежду си „партньори“ са наистна майстори, това е точно сметкаджийството и жонглирането с мандати и проценти – лихварите ги умеят тези неща!

Онова, което превъзубедените търгаши упорито предпочитат да не забелязват обаче, е собствента им заблуда, че могат да заблудят когото и да било за истинските цели на суматохата. Представят я като загрижност за избирателите, но те не си правят илюзии за истината. И без да се посветени в процедурните трикове и заложените в калкулациите хитроумните капани( не само срещу опозицията, но и на принципа „вски срещу всеки“), хората долавят безпогрешно причината за страховете в разбунения управляващ мравуняк – заразените с властолюбие са готови на всичко в името на собственото оцеляване, за което е необходимо да мобилизират колективните усилия на „мравките“, без които техният уютен мравуняк не може да съществува.

Най – доброто доказателство за разконспириранато лицемерие на лихварите е фактът, че всички прогнози сочат очертаващ се протестен вот. Той ще е преобладаващо такъв не само в средите на гражданите, които мизерстват, но и сред мнозина от останалите избиратели. Нещо повече, нежеланието да се гласува изобщо също е форма на протест, но тя е сред успешно осъществените цели на онези, които провокират самия протест. Не толкова и не само защото елиминират от решението властовия ребус опасен противник ( негласуващият със сигурно не подкрепя властта, така че за нея е по-добре да го няма пред урните), колкото поради една наистина фундаментална причина. Негласуващите са живо доказателство за най-голямото постижение на манипулаторите на т.н. преход, внушението за безизходица, за размиване на границата между доброто и злото, за усещането за яловост на самата демокрция.

Извън битката за построяване на „собствена къщичка“ , макар и с цената на някоя свинщина спрямо коалиционния събрат по кочина, трите прасенца са единни точно в усилията да се поддържа принципа, според който всички са овъргаляни в калта – на тях това им приляга и им харесва.

8 мнения за “Предизборна ко(н)чина”

 1. .
  Бих повторил предишни мои постове.
  .
  Или БСП + ДПС ще запазят властта, или по някакъв начин ще я поделят с или предадат щафетата на ГЕРБ.
  .
  Но по това време всички усилия за прикриване на кризата у нас ще са вече напразни. Ще стане истински зле.
  .
  А после следва революция (или въстание–някак по-добре и по-Български ми звучи).
  .

 2. Лошото е че избирателите на ДПС и БСП винаги гласуват и никога не протестират чрез негласуване.

 3. БСП и ДПС извадиха н е ч е с т н и методи срещу опонентите си,в т.ч. и с вдигането и на прага срещу колициите,с надеждата на Първанов,да мине номерът с 31 мажоритарни депутати,и на Бойко Борисов,въпреки клетвите,му се наложи, да управлява с бизнесмена
  Х.Ковачки!!! или Г.Гергов…
  В кашата,когато се изясни след вота на НС,че ще избираме 31 мажоритарни и 209 пропоционални депутати.
  Но може да се случи и така,че вместо обезверяване,да се стигне дори,до активиране на д е с н и я избирател,при което самият мажоритарен избор, да даде още повече преднина за генерала по логиката на партийния вот.
  Разбира се,че цифрите 58,31,както 8% или 6% и т.н. може да сработи за желаното обезсилване на междупартийната конкуренция,но може и да повиши “…”невероятно рискът от авария и разпад на демокацията”,ако дясната коалиция премине 8-процентовия праг,от една срана,а българският избирател бъде заставен – от друга- да гласува в т.ч. и за “квотата от президентски фаворити”,при което, няма как да не стигне до много сметки и никаква реформа…
  Тогава вече и “аварията и разпада на демокрациата” са ни в кърпа вързани… а едно от – залагани и наскоро заложени-2-3 прасенца остане и без обещаната му къщичка!!!
  Да не говорим за ЦЕНАТА!

 4. Премиерът бил недоволен от Я н е Я н е в,който се държал като говорител на прокуратурата и хвърлял бомби в публичното пространстнво без да е ясно на каква основа получава такава прпивилегирована информация

 5. Депозитите се вдигат най-вероятно заради “Зелените”. Уплашиха се от млади мислещи хора, които действат повече, отколкото говорят, а на всичко отгоре са и сравнително популярни. Знаейки, че “Зелените” нямат зад себе си мутри, които да ги финансират, управляващите вдигнаха депозита за евроизборите от 15 000 на 50 000 лева, а вмомента обсъждат (или вече гласуват?) депозитът и за българските избори да скочи на 50 000 лева. Вмомента “Зелените” разполагат с 13 664 лева, събрани от членски внос, продаване на картички и получаване на дарения от щандовете, които събират и подписите за явяване на избори. Подписите са на път да бъдат събрани, но с парите ще е трудничко. Това е чудесен начин да се елиминират неудобните противници.

 6. От друга страна и е д и н от вождовете на п о р е д н ия тим на възраждащата се Десница е прав,когато си служи с термина “Фасадна демокрация!”
  И е вярно,че Горският се задава вече,когато в безредието остава само един закон : н е и з м е н н и я т и н т е р е с н а Б ъ л г а р и я,под п о д х о д я щ и з а о б с т о я т е л с т в а т а ФОРМИ,а в това хората на Левицата са си били винаги ЦАРЕ!!!
  Ако пожарникарят го разбира добре,ако не жалко и за нас и за него от пожарите!!!

 7. Ако Жельо,Иван,Надя,Петър
  Филип,кафеджията,Мартин и Яне…разбираха от мафия и държава,нямаше как да не се
  да не се схване,че многобройността и бедността са все в кръга на една постъпка на В с е в и ш н и я…
  Но той,не само създал тшеславието за българите в седмия ден за почивка,но изсипал и торбата с “надарени” …безброй дребни “войводи”,които гъмжат ,тук,от тогава….
  А колко историческо време и несгоди,щяха да бъдат спестени!!!!
  настрана о т другата л я в а наглост,която само ожесточава и изнервя измъчени и г а с н е щ и хора!!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.