Черно-бяло Ламборгини вози червената носталгия

Номинирането на Стефан Данаилов за водач на листата на общинската организация на БСП в Кърджали за парламентарните избори не е събитие, нито новина. За хората, които са склонни към размисъл за същината на процесите, определящи настоящето, тази номинация е най-яркият символ на миналото, с което уж сме се разделили

Покойният артист Кирил Варийски разказваше в компания ( вярно или не, но доста забавно и правдоподобно) следната вицоподобна случка от началото на 90-те години: събудил се той с натежала глава от телефонно позвъняване и глас от другата страна му се предствил като „Симеон от Мадрид“. Кирчо, заклет монархист, но и, уви с тежък с махмурлук, пратил по дяволите „самозванеца“. После цял ден се самобичувал – ами ако наистина е бил Негово Величество? Споделяйки тези терзания пред колеги в театъра, Стефан Данаилов го подкачил с „айде стига бе, голяма работа, какво толкова?!“. „Абе, Ламбо, отврънал му Кирчо – ти не разбираш. Това е все едно на теб да ти се обади Ленин!“.

Въпросът изобщо не е в това кой е и какви убеждения има Стефан Данаилов, наричан от познатите му Ламбо. Феноменът „Ламбо“ е във факта, че всъщност в негово лице партийните привърженици виждат един филмов герой на тяхното си време.

Ако носталгията на червените симпатизанти можеше да се озаглави с една дума, тя нямаше да е „Живков“, или „БКП“. Много по – подходящ е етикетът „бате Серго“, или „Майор Деянов“ от филма „На всеки километър“. Към Живков и БКП имат остри забележки дори и някои от най-правоверните комунисти – най-вече с упрека, че „не са удърали фронта“, или че „ са опорочили идеята“. Бате Серго обаче е герой та дрънка без никакви слабости – вечно млад (по държавната телевизия го демонстрират често, да не се зарбавя), смел, чаровен, остроумен и преди всичко – винаги побеждава и никога не се предава на „гадовете“.

И министър на несгодите да беше, пак щеше да бъде смятан за адски успешен управленец, който заслужава адмирации за администрирането и умножаването на несгодите по най-справедлив начин. Нищо, че едва ли някой от възторжените му почитатели ( например в Кърджали) може да посочи поне едно негово реално постижение като министър на културата, той отново е звездата сред петолъчките в рамките на поредната червена избирателна кампания. Защото Майор Деянов няма нужда да се бори за легитимност, той има неизчерпаеми запаси от нея на правата на своята отдавна спечелен телезионен ореол, когато имаше една партия, една телевизия, един сериал, един главен герой и нямаше две мнения по въпроса.

Самият Ламбо, впрочем, направо може да мине за невинен. Играе си ролята, къпе се в щастливите сълзи на носталгиците – човещина е, колцина биха устояли на това изкушение. Проблемът обаче е там, че в негово лице, доста доволно, дефилира самата Носталгия, дегизирана в спомените на носталгиците като герой от едно време, което продължава да предопределя бъдещето на днешна България с „аргументите“ на миналото. Уж самата партия на Ламбо се разграничи от диктатурата, бягайки от дискредитираните си символи, но си запази живата музейна ценност от периода на черно-бялата монополна телевизия, упортебявана и в наши дни за червена агитация.

11 мнения за “Черно-бяло Ламборгини вози червената носталгия”

 1. Бат им Серго за носталгиците пък е това, което за самия Серго е таварищ Ленин; той е нещо като техния жив Ленин, който може да се пипне, който диша, ходи, има шкембе и пр. Така че той е жива светиня на оня непреходен комунизъм, който си е все същия в сърцата им. Нещо като руснаците да могат да пипнат Сталин за ръкава на шинела му: аз се питам дали комунистът с железно-бетонна глава в такъв случай няма да изпита и спонтанен оргазъм?!

 2. Привидно различни,самите изкушения и за останалите герои са подхранвани от едно друга носталгия,която “потрива” ръце и се “грее” на огъня,че Русия не зависи от решенията,които ще вземе администрацията на 0бама.
  Нещо повече долавя се – при тях никога нищо не е случайно!-..че РУСИЯ НАМА ДА ВЛЕЗЕ В НАТО В ДНЕШНИЯ ВИД НА АЛИАНСА …../Сега го свържете с ентусиазма на Мони и ведрото настроение на Р.Петков-все около кандидатурата и Нобел-овата “приумица” и няма как да не стигнете до Голамата Среща и Каша, турското яваш-яваш !!!!със”земетръсните разговори” на Берлускони,Ердоган и самият турски президент….та чак до мавзолея на Кемал Ататюрк…
  Ламбо само се ослушва за вятъра от Москва като проява на “препазлив оптимизъм” гарниран с поредица условности на навлизащия свят в ерата на консенсусна политика, в който се наслагват много взаимовръзки от Иран,модернизация на украйинската газопреносна мрежа,партньорски отношения с Еворосъюза,спадането на антиислямската пропаганда и т.н. и т.н.
  Но най-важното:Съветът Русия-НАТО да е 26 плюс 1,но недай Боже
  !!!!28 срещу 1?
  Затова и Ламбо се къпе в щастливите сълзи на носталгиците!
  Един Ламбо знае от Г.Първанов,че Русия не обвързва американската ПРО с темата за Иран и това обяснява кой и защо опасно се ежи в един друг мълчелив дебат и двубой,който може и да ни излезе през носа,но това е вече друга тема!!!…особено за изборите и бъдещето на България!!!

 3. Историята със “Симеон от Мадрид” е авторизиран от “артистите”/те всъщност са актьори,”артист” е човек на изкуството,а те са “comediens”,по французки “комедианти”,особено в някои роли/виц от средата на 60-те:кагебеец придружава цигулар на Запад,интересува се какво толкова има в това да свириш на Страдивариус,обясняват му:все едно да ти дадат да стреляш с пищова на Дзерджински,смях и т.н.
  Уважаеми Иво,
  дребнаво е и затова с неудобство:Lamborghini=Ламборгини.
  Радвам се на всичко, написано от Вас.Благодаря!

 4. Ако все още има наивници,да мислят,че и с т и н с к о т о д я с н о,ще се състои с фасадна демокрация и 0С от едни обсебени /М.Димитров и И.Костов/,
  но с подминаване на з е м е д е л ц и и д е м о к р а т и,а и само с гарнитура от образите на С.С о ф и я н с к и,Я н е Я н е в и К р.К а р а к а ч а н о в,но без И З Л Ъ Ч В А Н Е
  н а о б щ и м а ж о р и т а р н и к а н д и д а т и в т.ч. и с НДСВ,той просто се лъже или служи по свой депесарски начин на бъдещето на майка България!!!

 5. И разбира се,че ако някой от изброените до тук,се окаже отново така прозорлив като СДС-върхушката
  ТИТАН НА МИСЪЛТА,в миналото
  /В.Гоцев и хубавото Наде в Търново!!!/ отклонявайки съюз с Царя /настрана от другата хлевоуста костова Михайлова/ – не би следвало,да се сърди на друг,защо Царят ще предпочете пак,днес в ловешкия “Вароша” и храма Света Тройца, Златоустовата света литургия отслужена от митрополит Гавраил в т.ч. традиционния р и т у а л “П о в о д а” около споразумението за партньорснво между Ловеч и Центъра за подготовка на космонавти,известен като Звездният град в Русия……
  Боже,боже,аман от тесни седесарски чела!!!

 6. Най-добре и за Б ъ л г а р и я б и б и л о, онези “съюзници”, които лаят срещу САЩ и Барак Обама,превъзнъсяйки се с руската “мечта” за наднационална валута,да не забравянт също,че според Ху Жонглин от Шанхайския институт за външна търговия,с влагането на 12 млрд. в американски облигации,и със своите 1,9 билиона валутни резерви, д о л а р ъ т н е е перфектен,но все пак, остава и най-добрият избор на Китай,
  особено когато в Москва,
  Делхи, Бразилия и т.н.,постоянно
  страдат масивно,от финансова криза,която не е желателна за Пекин….!!!

 7. znam che „Майор Деянов“ e pochitatel na hapkata i piikata, kyde po dobra vyzmojnost za tova shtom si deputat kamo li ministyr, bahura vyrvi s kulturata, kulturata e kato dopylnenie, poniakoga moje i bez neia

 8. Защо се заяждате с Ламбо,той си беше талантлив артист не само в “На всеки километър”.Никак не ми харесва че слугува на станишевци и догановци (малките букви са умишлени,но нямам по малки).В крайна сметка той там си е обвързан.Нека гледаме малко философски на нещата.И други таланти са били емблема на тази самоопозорила се партия.Помислете повече за демагогията,понятията дясно и ляво и управлението на страната ни.

 9. Абе, какво да ви кажа… Напоследък чух една приказка: Кучето “бау-бау”, пък кервана “троп-троп”. Та, каква е ползата от тези коментарии?!

 10. Г-н Етрополски,

  Опитвам се да кажа, че Стефан Данаилов не се възприема от масата носталгици като Стефан Данаилов, а като майор Деянов и “бате Серго”, на което дължи своята популярност именно сред тези избиратели. Само в един абзац споменавм, че Ламбо май няма нищо против това, меко казано…Не за актьора Данаилов, а за майора Деянов като символ на миналото ми е дума и си мислех, че съм го казал ясно…( Иначе и аз се познавам, макар и бегло, с него от времето, когато още никой не си представяше, че ще става министър). Впрочем, Данаилов, струва ми се, няма с какво да се похвали като министър и в тази констатация няма никакво заяждане, а е достойно за съжаление, че това обстоятелство няма значение за възторжените му избиратели…
  Колкото до таланта му на актьор, оставям това на преценката на други – разни хора, разни мнения по въпроса…( но дори и да беше велик актьор, това няма отношение към политическата му роля).

 11. Силата на Стефан Данаилов е в простата причина, че той остана едничкият мост към времето на червените носталгици. Нищо друго не води толкова пряко към романтичната им младост!
  Нито един от тогавашния политически “елит” не е на светло. Няма диверсии, няма заводи, няма бригадири, няма комини. Всичко е друго. Но как сега да промениш един живот, в който освен минало няма нищо друго? Не можеш да го изтриеш с гума.
  Партията не се вълнува от носталгиците, камо ли от техните носталгии. Има нужда само от гласовете им. Те пък, носталгиците, нямат нищо друго, освен носталгиите си, та се предполага, че ще умрат заедно с тях.
  Еднствено бате Серго с многото си лица ги държи изправени, той е едничката топла връзка с младостта им. В известен смисъл за тях той е много по-важен от другия Сергей. Наистина е спорно кои от ролите на младия народен артист са силни и кои слаби. Със сигурност обаче ролята му на културен министър е най-слабата от всички. Може би защото там играе себе си.
  (Само за сведение: България е единствената от съседните балкански държави, която няма институция към министерството на културата за подкрепа на изданията на българска литература в чужбина.)
  Може би в навечерието на изборите ще чуем за нещо, извършено от това министерство, иначе наистина не мога да си спомня, освен разни мероприятия “под патронажа на министъра на културата”. Оф, ето че си спомних – изложбата с антиките на Васил Божков в Брюксел!
  Аман от тия Серговци!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.