Мръсни номера с чистотата

След неуспешния опит да натрапи на Брюксел своя план за европейско осиновяване на българската изпълнителна власт и така да избяга от отговорността за провала си по отношение на европейската интеграционна политика, премиерът Станишев реши да почисти имиджа си с друга конфронтация: на омразния на червените от вече 20 години софийски терен. Тук е лесно, държавата си е негова и няма някакъв си шеф на ЕК Барозу да му се меси и да му пречи да се налага.

Със същият инат, с който се опитваше да натрапи на ЕК идеята си европейски съветници да бъдат прикрепени към управлението му, Станишев се хвърли в атака срещу вътрешния си политически враг на боклучавия столичен терен. Видимо доволен от медийното внимание, премиерът се демонстрира по късна доба на централен столичен булевард в обкръжението на чистачи с маркучи в ролята на спасител на населението.

Както при всяка голяма шмекерия на властта, така и при тази политическа инсценировка, сценарият съдържа правдопобни елементи, върху които стъпва режисурата. Разправиите около събирането и почистване на сметта в София са реален проблем от години и гражданите с основание са ядосани по този повод. А където има ядосани граждани, там се появява в цялото си усмихнато великолепие самият министър-председател.

Няма да го видите със същия ехиден ентусиазъм да се бори с корупцията, със злоупотребите с европейските фондове ( заради които на държавата са нанесени щети за стотици милиони евро по линия на спрените европейски фондове), нито пък има как да разиграе публично представление по отношение на борбата с организираната престъпност и нейните особено уродливи и безнаказани прояви в областта на поръчковите убийства и отвличанията.
Няма шанс да се превъплати в спасител на нацията от незавидното положение България да оглавява европейската класация по бедност, лошо здравеопазване или демографски показатели.

Друго си е с боклука: яхва боклукчийски камион, пали фитила на медиите и скандалът е готов. Голям, зрелищен, сочен – направо мед капе от устата на доволния Станишев, заобиколен от камери в комичната поза на Столетов, който „спасява“ измъчените граждани от заразите в последния момент.

Практиката мафията да рекетира частниците ( особено собственици на ресторанти и магазини), както и самата държава чрез контрол върху събирането на сметта в големи градове по света, е отдавна известна. За градове, като Ню Йорк, тя е дори легендарна. Но тук си имаме работа с уникален случай: държавата, която дори не признава съществуването на мафията ( лично Станишев отрича да има такова явление), се държи мафиотски, рекетирайки своите политически опоненти, на които „натрива носа“ като в пряка конфронтация с местната власт развързва държавната кесия за демонстрация на сила срещу слабото място на политическия си опонент.

Пред репортери Станишев си призна, че с фирмите, избрани по правителствена линия да дублират почистването на София, няма да се сключват дългосрочни договори. Какво по-ясно доказателство за кампанийността на този предизборен ход, от който не следва никакво трайно решение на кашата с почистванто на столицата- точно обратното, вместо да подтикне към здравословна конкуренция ( при равни и ясни правила), държавната намеса може само да налее масло в огъня на войната между фирмите! Важното за Станишев обаче е да се мобилизира електорът, който да си каже: „браво, другари, така трябва да се действа, няма само Борисов да печели от очакванията на хората за „твърда ръка“!

Самодоволството обаче е лош съветник – поне толкова, колкото съветниците, които са поощрили премиера да изиграе този етюд на храбър сметосъбирач. От цялата постановка лъха агресия, която не може да бъде прикрита от усмивките пред камерите. Кого точно и как ще мобилизира това политическо подпалвачество, престои да видим.

24 мнения за “Мръсни номера с чистотата”

 1. Като се има предвид кои от общинарите бяха против развалянето на концесията с “Новера”… и като погледнем коя е новата фирма, включена в почистването… с държавна пара, нещата стават направо прозрачни.

  Що се отнася до самодоволството, то е същото, което господин другарят премиер демонстрираше и на дебата, и в изказванията си “Спрете с глупостите”, и къде ли още не. Това просто си е стилът му на поведение.

 2. След няколко месеца самият Станишев ще седне в някой камион на Новера,които ще го изхвърли на политическото бунище! Хубавото е,че не му остава много време да се прави на чистач.

 3. Тъжно и безнадеждно…Защото боклукът е погълнал изтръпналото вече българско усещане за нормалните човешки неща в този свят.
  Току-що по една от телевизионните програми един млад човек,Мирослав Иванов,строителен работник,така отговори, когато го попитаха защо е емигрирал в Тенерифе,Испания:” Докато в България съвсем малко хора са добре, то тук всички сме добре! Тук всички сме спокойни!”
  Ето я рецептата,г-да управляващи и политици! Кратко, ясно, точно. И безнадеждно, погледнато откъм България.Всичко останало просто са номера,гадни,елементарни номера, които вече така ни втръснаха…Въпросът е кой и защо позволява на всички тези “политици” да се гаврят с народа си? Кой? И защо?

 4. Рецептата е колкото се може хора да гласуват. Аз съм си поставил задача да убедя колкото се може повече, за да изхвърлим настоящите за дълго.

 5. Предизборна кампания, започнала сред вонята на отпадаците, ще е жалка и непочтена, но носи реалистично послание : сметта е единственото място във вселената, където лъскавите комсомолски физиономии се вписват в обстановката.

 6. Е това станишевото направо заприлича на любителска постановка на “Многострадалната Геновева”!!!! Връзва ли се някой въобще още на домораслите ни театрали???

 7. Акцията му отговаря на израза “С трици маймуни да ловиш”. Наверно му е препоръчана от израелските му съветници, специалисти по изборните кампании, наети от неговата забогатяла вече партия.Е, сега ще разберем дали българите са маймуни, както наверно той си мисли или разумни същества.Мисля, че вече всички започват да забелязват надменността на добре отгледаното дете, а това българинът не обича и надявам се ще му изяде главата.!

 8. Тепърва ще има “мръсни номера”, драги Иво!!
  БСП и ДПС усещат, че гилотината вече пада!
  Но за съжаление ще бъде отсечена само една от главите на стоглавата ламя…

 9. Няма мисъл…Няма смисъл нито от този блог, г-н Иджев… нито от нищо….Българина беше подменен и сега е просто същество, което люпи семки и яде кебапчета..и така до следващата сметка за парно…
  Нищо ншма да промените с този материал, срещу армията от обучени кадри на партията….няма смисъл…нека сами затъват в лайната….

 10. Това недоразумение на природата СерГей трябваше първо да изчисти голямия боклук – собственото си правителство,парламента и себе си, естествено.

 11. Тази криза е културна ! И ще се реши с Културна революция ! Преди 1989-та година на Цветница и Великден около храмовете ни обикаляха такива милиционери. За Респект ! За да знаем кой е нашия вожд. Царят е далеко , а Бог много високо. Акаха конете на милиционерите навсякъде около нас. Поне бяха расови .

  Днес на Цветница Българското праветелство отново ни показа кой управлява !
  Да си знаем мястото.
  Християните , облечени с най-новите си дрехи тръгнаха за църквите в квартала си . Да се помолят, да си вземат осветени върбички и здравец, да поздравят близките си.
  Но навсякъде по пътя виждаха само роми, които вдигат прах в очите им. С ясното съзнание – да покажат кой е любимецът на партията.
  И пак коне акаха навсякъде по пътя към храма. Но този път от циганските каруци.

 12. Az пък се радвам, че правителството най-после си намери призванието. Графика им го знам от инженера на Затворпроект: От утре като тръгвам за работа – социалната министърка ще ми мете фасовете и боклуците на спирката(щото от Новера изрязаха кошчетата преди месец), на пазара между Сергиите ще събира отпадъците авариралата министърка и ще вият сирените; нерегламентираното сметище е поверено на финансовия министър и бившата шефка на ДДС-то,щото те ги разбират нерегламентираните работи . . . И какво – всеки си е на мястото и по своему щастлив.

 13. dano se sabudu naroda toia pat,tia nomera gi vartat 20 godini -aman!!!niama miasto za takiva v goliamata politika.mislia ,ce 6e si otodat za dalgoooooooo!!!

 14. Много ми хареса това “ехиден ентусиазъм”…Също ми хареса, че докато проявяваше този ентусиазъм младежи скандираха: мафия, мафия, на което Станишев отново отговори с ехиден ентусиазъм.;)

 15. Ега ти лайнарите тези надминаха всички очаквания Тази власт с кръв са я взели с боклук ще я дадат ЗАЩОТО СА СОЦИАЛИСТИ И тия отрепки вечер целуват децата си и милват жените си и спят спокойно Хайдуци и безбожници Позор за човечеството

 16. Подкрепям и отдавна дърдоря за масово гласуване. Убеждавайте се един друг иначе трябва да хващаме гората с пушките. За комунисти, социалисти (било тесни или широки )и за турски, арабски,албански и каквито и да е чужди партии никакъв глас. Ако всички гласуваме сме множество и техните транс гранични автобуси няма да им помогнат. Сами избирате!

 17. Da mislja che tozi put Sergei i rataicheto na DS Dogancheto shte si hodjat za dulgo,ami da to tija neshtastnizi sa direktno za zatwora ama kato znaem kakwo ni e prawosudieto,nai werojatno da gi naznachat w chistotata i te weche taka sa se umirisali milite che mogat da gi polzwat da plashat ulichnite kucheta,no puk si mislja che tija dori zatowa nestawat,tolkowa sa jalki i smeshni che nemoga wuobshte da proumeja kak e wuzmojno wuobshte da imame takiwa da uprawljawat te tija sa prosto edna sbirshtina ot izpecheni kradzi i nishto drugo ama jalko samo che weche tolkowa godini ograbwat tozi narod i wse oshte njama edin ot tjah w zatwora,kadeto wsushtnost im e mjastoto!

 18. Извинявам се за израза, но смятам, че Станишев заслужава един хубав бой в най-чистия смисъл на думата:)

 19. не ми одобрихте коментара, пък той си беше хубав!

 20. Към Батман:

  Бихте ли публикували пак коментара си ( който просто не съм видял, камо ли пък “изтривал”)? Може и от глупост да съм натиснал погрешен бутон, но нямам спомен за такова злодейство!

 21. #

  Отвсякъде в политиеското пространство смърди на запалени боклукчийски кофи. Ситуацията много прилича на тази описана в първата серия на филма BATMAN. Някой вижда ли чист въздух или светлина в тунела?

  Вашият коментар чака да бъде одобрен.
  Коментар от: батман | април 12, 2009, 13:47

  >>>>
  Благодаря за отговора Ви, г-н Инджев! В моя браузър коментарът си стои “неодобрен”, а е първият коментар по темата. Сега мисля, че е техническа грешка, вероятно проблемът е в моята интернет връзка, а аз съм заблуден от това, че коментарът ми стои точно както го виждате по-горе.
  Харесвам Вашите статии и Ви стискам палци!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.