Какво е дереджето под фереджето на властта?

Интересен сюжет с мирис на арабски петролни милиарди може да се проследи в днешния български печат. Два всекидневника посвещават обширни материали на навлизането на големи капитали от района на Персийския залив през парадния вход на българската власт. Да, именно като функция на властта в София, а не просто спонтанно и на основата на чистия бизнес интерес.

Познавачът на арабския свят Георги Милков прави във в. „24 часа“ портрет на харизматичния шейх Хамад бин Халифа ат Тани, Емир на Катар и припомня мистериозната му ( посредническа, както се предполага) роля около освобождаването на българските медици от либийския затвор. Но по – важно е друго: според автора емирът имал големи планове за инвестиране в България и то не в какво да е, а в енергетиката. Имало дори вероятност по този повод да дублира предстоящото си официално посещение с още едно – в края на април, по повод енергийния форум в София.

Извън авторския текст се мъдри редакционно каре, в което, в контраст с разкрепостения тон на Георги Милков ( той, впрочем, си „позволи“ да препредаде от Мексико като пратеник на изданието шегичката на Първанов пред неколцина българи, че щял да се откаже от политиката по указание на жена си, та се наложи после цензурата да преработи броя без тази част от кореспонденцията, появила се във вечерното издание в София), се преминава към същинската част- към откровеното подмазвачество на президента Г.Първанов.

От редакционното каре научаваме, че катарският монарх е бил очарован лично от Г.Първанов по време на посещението му в столицата Доха през ноември 2007 г., когато между двамата „възникнали симпатии“. Благодарение на това сега с предимство щяло да бъде отворено българско посолство в Доха.

Другият чаровник във властта ( в. „Труд“ ни съобщи в заглавие преди седмица, че БСП щяла да разчита на чара на Станишев за изборите) пък е описан още по – подробно като централна фигура в привличането на капитали от Оман. В разследване на Юлияна Бончева се проследват нишките ( да не кажем „златните вериги“), които обвързват лобитата на премиера и на Доган с многобройни и многомилионни проекти из цяла България. В София, в Боровец, в Созопол, Варна, Девня, Бургас и в…“Новера“, нашумялата ябълка на раздора , цъфнала насред софийския боклук, прозират парите на Оманския резервен фонд, създаден от Султан Кабус за инвестиции в чужбина с огромните приходи от петрола.

Обръчът от имена, които също така прозират около апетитните проекти, включват бившия номер две в Мултигруп Стоян Денчев( а казват – фактически „мозък“ на групировката), Ирен Кръстева и Делян Пеевски ( вездесъщите майка и син) и принудения след скандал да напусне МвНР Феим Чаушев.

Паралелният прочит на двете публикации оставя впечатлението за интересно допълнение към пазеното в дълбока тайна от публиката съперничество между настръхналите в схватката за влияние властови центрове – състезават се за благоволението на големи парични потоци от държави, които „ не дават отчет на никого“ за произхода на инвестициите си, както се загатва в една от статиите, в която също се намеква за комисионните, произтичащи от тази безотчетност.

Щеше да е прекрасно, ако наистина нашите талантливи управници привличаха щедри инвеститори със силата на своя чар. Че има нещо „лично“ в този сюжет, това е сигурно. Но явно не е много за разправяне. Иначе щяха ли нашите чаровници да скромничат така необичайно за заслугите си?

7 мнения за “Какво е дереджето под фереджето на властта?”

 1. Цитираните от Вас любопитни ежедневници преливат от очарование ,КОГАТО случайно подхвърлят че ще проговори Н.Филчев,че К.Цонев сватосва кучките си с комшииските,а Паси и Паси ще позлатяват Мадардския к о н н ик……..
  Специално,24 часа се захласва как първите дами на Ориента били засенчили владетелите в т.ч. тези на Катар,Мароко,Сирия/!/
  Азербайджан/!/с неговото
  “лустро”/ и така…. до СЪВЕТИТЕ!!! и на истинския български княз, Кирил за к р и з а т а…
  Че бил син на Симеон II т.е. на Царя,удобно наричан само Симеон Сакскобурготски,какво им пука!!!
  Ако трябва и ако им се хване на въдицата и Барозу ще прецакат оплитайки го с ИЗОБРЕТАТЕЛНИ СХЕМИ като /”отровни тении”/ и от свои от чужди ще се откажат,с л е д к а т о с а г и о х у л и л и,само и само да е тяхното!!!и да са на власт!
  Защото “масите” и масовата простотия е термин на фереджето,но не и НАРОДНА ПАМЕТ!!!

 2. г-н Инджев, няма нужда да се правят предположения за комисионни, които да произтичат от непрозрачността на тези фондове. Непрозрачността касае преди всичко произхода на парите. Елементарно упражнение по логика. Оттам нататък всичко се нарежда много прозрачно и логично.

 3. Вероятно плод на печатна грешка, но новия глагол “ИНТЕСТИРАМ” много ми харесва и си е точно на мястото. Искал шейха да ин-тестира в енергетиката. Ами те много влизаха в нашата енергетика и ни тестираха. Последното тестиране беше януари месец. Оказа се, че сме издръжливи. Други влизат (пак в енергетиката) и се selfтестират като Ковачки например и се вижда, че от тях нищо не става, но продължават с тестовете дори и на политическата сцена. Трябва да Ви кажа, че енергетиката, веднъж сърдадена е нещо много, много трудно за съсипване, обаче 20 години вече усърдно интестиране дават резултат.

 4. Към qwe:

  Ако позволите и аз да се пошегувам ( не споря, че съм дал повод), на мен пък ми хареса печатната грешка с новия глагол “СЪРДАДЕНА” – една даденост, която, макар и сърдито, ни напомня за какво става дума…

 5. Вярно, г-н Инджев и този е добър, но не е на място.И аз не се шегувах и съвсем не исках да ви засегна. Твърде много хора с се упражняват с нашата енергетика. Влизат, пробват се и излизат, а негативите остават за нас. Така, че в случая печатната грешка създаде един съвсем смислен глагол за родната действителност. Искрено му се зарадвах като го съзрях в текста. 🙂

 6. Към qwe:

  въобще не се засегнах – наистина бях оплескал думичката ( моето вечно бързане и лошият ми навик да не си препрочитам нещата, преди да ми се наложи…!) и реших да се включа в размяната на реплики- впрочем, поправих сбърканата дума и дано с това да не съм развалил шегата…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.