(В)името на народа

Аргументът „народът го иска“ е най-любимото прикритие за антинародните изстъпления. „В името на народа“ са извършени достатъчно много престъпления, за да ги изброявам…

Ето че за поредeн път народните избраннници от мнозинството в парламента наденаха маските на народни закрилници като безпародонно се наложиха с исканите от техните централи промени в правилата за изборите в последния възможен момент. И с какъв аргумент? Ами народът искал мажоритарен избор – еди колко си процента от участниците в допитвания желаели това и другарите и другарките в парламента просто изпълнили народната воля.

Предлагам да се съгласим с този алгоритъм, за да го приложим в по – широк мащаб. Какво още иска народът?

Какво ли не иска народът: удвояване на заплатите, утрояване на пенсиите, рязане на крадливите ръце, още почивни дни, безплатни карти за почивка…Ама, ще кажете, не е реалистично за изпълнение. Да, не е лесно, както е безпроблемно необходимият брой депутати да вдигнат ръка и да качат двойно досегашната бариера пред коалицията на съвземащата се след близо десетилетие демократична алтернатива на властта.

Добре, да се съгласим и с това, че материалните щения на народа не могат да бъдат задоволени току така. Но щом ще следваме волята на народа, установена чрез социологически изследвания по отношение на политическата арматура в държавното строителство, тогава да приложим същия критерий към управляващите. Волята на народа е да ги няма – толкова ниска подкрепа за правителството, каквато регистрират социолозите напоследък, не е имало нито в най-новата ни история, нито в която и да е друга страна от ЕС в момента.

Властващите знаят това и точно по тази причина правят всичко по силите им да разединят хората, които са толкова единни именно в нехаресването на управлението. Защото обединението на недоволните от тази власт просто би я помело за миг.

Впрочем, изправен пред неумолимия факт, че разривът с президента Г.Първанов ( обещал вето върху препятствието от 8 процента, което би препънало и неговите фаворити в състезанието за парламента от движение „Напред“), Сергей Станишев вече започна да се оправдава за оголения единен фронт с държавния глава с намеци, че всъщност от ДПС били натиснали за тази промяна.

Много интересно – именно хората на Доган ревностно тикат напред „волята на народа“ като основание пък за наложения от мнозинството мажоритарен елемент, приет в пакет с вдигането на бариерта за коалиции. Какво излиза, че техният другар Г.Първанов е против „волята на народа“ли?

Най-безсрамното в обосноваването на тези партийно натрапени решения е фактът, че точно БСП и ДПС гримасничат най-шумно в полза на личностите във властта, при положение че и двете организации са пословични с готовността на техните избиратели да подтискат личните си предпочитания и да следват нарежданията на ръководството в името на безпринципното единство и властта. Излиза, че партиите, в които властва традицията „какво тук значи някаква си личност“, най-много милеят за личното право на всеки техен симпатизант да избира личностите, посочени… от ръководството.

Колкото и да се позовават на „волята на народа“ властниците няма как да прикрият страха си, които ги кара да търсят нечестни начини за борба с плашещата артернатива. Ако си бяха оставили само хитрината с мажоритарните мандати ( която ги облагодетелства), все още можеха да се надяват по-инертните спрямо политическите им номера граждани да се хванат на въдицата за тяхната мнима загриженост за ( реалните) народни симпатии към открояването на личностите. „Берлинската стена“ от тези 8 процента пред опонента обаче постига обратния ефект – който не беше забелязал от какво се боят управляващите, сега вече знае. Страхът им няма нужда повече бъде надушван както кучето долавя адреналина.

А и другарите така и не схванаха, че мнозинството българи иска личности във властта именно защото е отвратено от безличието на една коалиция, която доказа, че личните апетити на нейните фаворити стоят над всякакви принципи. Сега, когато това става ясно повече от всякога, остава да се види, дали ще сработи здравият разум ( при неизбежно наказателния вот) по правилото „ който процент вдига, от процент умира“.

Колкото и да е кротка дойната крава, в каквато се опитват да превърнат народа, има си граници на търпението. Ще трябва да бъдат отбити от вимето на народа!

18 мнения за “(В)името на народа”

 1. Г-н Инджев, сигурен съм, че много хора ще подкрепят написаното от вас. Дали има начин това което пишете да стане достояние на по широк кръг читатели?

 2. Още далече преди ноември 1989 г. открих, че аз нямам политическо отношение към комунистите, дори не знам какво означава това. Моето отношение към тях бе нравствено и естетическо: методите им за постигане на власт и осъществяването й бяха така отблъскващи, че оповестените им цели не ме интересуваха. Защото цел, преследвана с несправедливи средства е несправедлива цел. Днес, при новите политически условия повтарят същото – те не могат да управляват ако не ползват отблъскващи и нагли методи.Виждате ли – те не могат да управляват ако всички институции – законодателна, изпълнителна и съдебна власт – не са в тяхни ръце!Единственото, което не знам е: каква част от българските избиратели могат да изпитват погнуса от от нравствената нечистоплътност на субектите, които управляват днес? Ако някой знае – моля го да ми отговори.

 3. Моят предшественик н е е б и л п р е ф ъ р ц у н е н благородник,а обикновен пощенски гълъб,о ц е л я в а л и в н о щ н о летене,от нацистките снайперисти около юнския десант на съюзниците,к а т о доставял всеки път ц е н н и т е сведения в името на прочистването на Европа,където о т н о в о е и България!
  Харесах го защото науката и досега е безсилна да обясни паранормалните планетарни с е н з о р н и възможности на птицата като ориентири,но завръщането у дома и винаги, безусловно!!!
  Може и да сме дойна крава,но и тя се има граница на търпението!
  Наказателният вот е вече просто юнският Дамоклев меч!

 4. Кое? Съвземаща се демократична алтернатива? Като ги гледам ДСБ/СДС май са далече от това.

 5. Мисля, че на много хора им стана вече ясно, че мутринската тройна коалиция се опитва всячески да попречи на избора на собствения си народ, в който толкова се кълне. Току-що чух за нов абсурд, че тази вечер Слави Трифонов е във фамозния Великотърновски университет за среща (колко невинно звучи) със студенти, на която ги убеждава да не гласуват на тези избори. На срещата не се допускат други граждани! Този Слави дали е чувал за академична автономия и за недопускане на политическа агитация на територията на университетите? Мисля, че в тази държава не остана закон, който да не е погазен от сегашните управляващи и техните клакьори.

 6. Zo,разбира се,че са далече и са поемали крива посока,поради липса на умения за ръководство,а и изначален дух на бунтарство,по-благоприятен за лошите,отколкото за добрите им качества,при липса на закони,създадени,за да
  пречат на страстите!!!
  А и никога не се поучиха от примери за държавническо чувство и озаптяване на сутетата!
  Едни,сал С.Станишщев го призна пред съпартийци и “коалиционни партньори”,докато естествените му съюзници го хулеха !!!….още в зората на Демокрацията,като мързеливи у ч е н и ц и п о и с т о р и я!!!

 7. Значи Zo ( ? ) като гледа така някак си с лявото око, не може да види алтернатива на БСП-ДПС-ГОЦЕ-тата. Хм…а може би пак с лявото око другаря Яне Сидеров Ковачки ???

 8. kakvo stana s jelanieto na Levski za chista i sviata republika, komunistite se opitvat za poreden pyt da pogaziat zaveshtanieto na apostola…
  DA GLASUVAME ZA CHISTA I SVIATA REPUBLIKA !!!

 9. С порочното си опозиционно съзнание се чудя дали управляващите говорейки за желанията на народа не са имали предвид само част и по-точно “вимето” на народа, на което са се залепили почти едни и същи смукачи от осем години.

 10. И в София СЛАВИ направи подобна среща, умно-предпазливо се отдръпва от БОЙКО, В ПОЛЗА НА …ГЕРГОВ и сие,това столичните студенти го коментираха,че като не гласуват опозиционно настроените, печелят БСП и ДПС.Вместо да пее възрожденски песни, този път шоуменът призовава да не ги избираме старите муцуни,-като идем за гъби.Не напира да ги измитаме,да протестираме,да показваме,че сме неудобни и живи-иска само да не гласуваме,щом няма референдум за мажоритарен вот.А борбата за този референдум Слави я почна удобно късно,така че да я изгуби, и негласуването да остане единственият наш протест…Кремиковци глътна поредните сто милиона …преди изборите, а то да е само Кремиковци…по всички медии личи колко кръв се прелива на изборната кОмпания.Не си и помислят дарените, че при такова безразборно кръвопреливане могат да пипнат нещо нелечимо-донорите сме милиони, даряваме насилствено…спринцовките са многократни,хигиената е нула…

 11. БСП, НДСВ и ДПС са вече 8 години начело на държавата. Вярвате ли, че се нуждаят от законодателни промени, за да вземат и следващите избори? Че за 8 години те са намърдали свои хора навсякъде! Каквито резултати си поискат, такива и ще получат. Избирателни комисии, полиция, прокуратура, съд… Обжалвайте си изборите колкото щете. Пращайте писма до европейски институции и вестници… Няма да помогне! В България нямаше антикомунистическа революция, как очаквате да бъдат изгонени от властта тези мерзавци?

 12. Учудва ме фактът, че студенти посещават сказките на слави. Някак тъжен е този факт… поне студентите би трябвало да са малко по-издигнати интелектуално. Или, ако се срещат с такива типове би следвало да ги направят ма “мат и маскара”.
  Това е кощунство – да убеждаваш хората да не гласуват! Та гласът на изборите е свещено право на всеки член на едно демократично общество. Освен това, както отбелязва Болярин по-горе, Алма Матер не е място за политическа пропаганда, в този случай от най-низко качество. Жалко за реномето на Великотърновския Университет: путин – доктор хонорис кауза, слави – лектор…

 13. Понеже обидата за левоочието ми все още ми държи все пак ще кажа две неща:

  1. Не съм фанатизиран почитател на СДС/ДСБ и точно това не ми пречи да им виждам кусурите, а те определено си имат такива.

  2. Не непременно човек е червен боклук, когато изказва мнения различни от похвални слова по адрес на ДСБ/СДС.

 14. Zo(?),когато някой не е почитател на Синята коалиция ,значи си е затворил дясното око(за хубавите неща) и вижда само кусурите,които сигурно са много много по малко от тези на БСП-ДПС … гореспоменати в статията на г-н Инджев,а вашият коментар се концентрира само върху един изваден от контекста израз / съвземащата се след близо десетилетие демократична алтернатива на властта /,което е истина.

 15. Аха, значи некои хора са решили, че не съм почитател на “Синята коалиция”, еми хубу.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.