Сретен и несретниците

Има един знаменит разказ, по-скоро фейлетон, на Бранислав Нушич, в който учител преподава в клас елементарни основи на астрономията, а не особено схватливият ученик Сретен служи за учебно помагало в ролята на луната, която трябва някак да се върти едновременно около себе си и около планетата земя. Много е смешен.

Нещо подобно се случва сега и с елементарния номер местният политически живот да се завърти около измислената афера от вчера със сръбския герой от българските криминални хроники Сретен Йосич. Понеже си няма друга работа, парламентът се занимава да нищи отношенията му с някогашния секретар на МВР Бойко Борисов, за които Сретен бил казал нещо си някъде си.

Този фейлетон обаче не е смешен, защото с него се опитват да ни правят на глупаци. Забавляват се за наша сметка с имитация на атака срещу Бойко Борисов. Всъщност му подават страхотна топка да разиграва най-ценния си предизборен коз – спомените за твърдата му ръка като шеф на професионалното ръководство на МВР ( достоверни,или не, те будят очаквания сред доста от зажаднелите за някаква справедливост граждани).

Може би нямаше да си заслужава да се обръща внимание на този фарс, ако една червена лампичка, боядисана напоследък в консервативно синьо, не светна отново като индикация за това, че Борисов и ГЕРБ заприличват на кораб, насочван към шлюз, от който изходите са два: или излиза тогава и в посоката, в която го навигират, или остава на сухо.

Не друг, а лидерът на Ред, законност и справедливост Яне Янев, се застъпи от парламентарната трибуна за „чистото минало“ на кмета в качеството му на генерал по отношение на казуса „Сретен Йосич“. Янев не остави съмнение накъде бие: бил 100 пъти по-готов да се съюзява с ГЕРБ, отколкото с останалите.

И това желание за общуване, отбивано засега публично от Борисов, също можеше да бъде подминато с безразличие. Само че случката се разиграва само ден след като възможностите на ГЕРБ да се коалира след изборите с партньори като СДС и ДСБ намаляха наполовина след наложеното от мнозинството в НС решение за удвояване на прага пред коалициите на входа на парламента. Така ГЕРБ се озова в хипотезата да търси други варианти.
А вносителят на самото предложение за това „вкарване в кошарата“ е същият господин Янев, което даде възможност на Станишев да лъже с широко отворени очи пред камерите, че вдигането на бариерата си било проблем на десните.

Всичко това намирисва не толкова на казус „Йосич“, колкото на сценка с етикет „Сретен“- довчерашни несретници са пуснати като управляеми торпили да вривяват дясното единство от …десни позици.

4 мнения за “Сретен и несретниците”

 1. Хареса ми статията г-н Инджев.
  Ние винаги сме били свързани с братята сърби, въпреки че не се обичаме. И да се чуди човек защо след като сме се били рамо до рамо в Балканските войни. Когато пръднат в Сърбия – мирише тук. Когато обаче дето се казва пред вратата ни се изтропат (въздържам се от по-ефектната дума) бързаме да забършем задник и да вдигне нечии гащи с потупване отзад. Когато обаче няма кои да ни се изтропа хващаме първия срещнат и го караме да цвъкне а ние от това правим големи л…а, защото видите ли ще послужат някому в даден момент.
  Имаме афинитет към задници – спор няма…
  Проблема е че, ако има такива като Сергей Стан(ш)ишев да лъжат със широко отворени очи цял един народ, то има и един народ, който е със широко затворени очи за откровената лъжа на такива като “най-успешният” ни премиер.

 2. Когато “несретниците” докараха работата до там,за да бъде отправена торпилата с и з б о р н и я закон в п р е з и д е н т с к о т о п о л е,веднага припомних на държавния г л а в а очакваното ВЕТО….и наивно поднових преди минути дължимия от години отговор с готвност,да бъде тествано по подходящия медиен начин и оношението ми към хода му като президент на републиката……….
  Като с е п у к о с и е мое гайле,но да не дава господ какво ще е като се….к…у!!!

 3. Ами, както същият Нушич нарече чрез героят си омразната си леля ” хипотенуза” смятайки, че това е едно гнусно животно със сто годишна история, пардон със сто крака аз бих пожелал на Стан(м)ишев един добре охранен котарак само с 4 крака но със здравите нокти на здравомислещите Българи.

 4. Господи Инджев, не знам кви са тия пиарчета но припомни си “Кризисният щаб за боклука” или по време на кметските избори … Всички работеха за бат ти Бойко??? Фен(не електорална еденица, поданник и т.н.) съм на ББ, по време на кметските избори, просто ставаха едни смешни работи пускаха едни глюююпости по весници, направо МИ беше кеф да агитирам за бат ти Бойко!!! Не знам, но с приятелите по време на изборите се майтапех “Да имам само 1/10 част от информациите на СДС,БСП и т.н., щях да направа на “Бъзе и коприва бат ти Бойко”!!! Сега е същото и много ми напомня времето … Брежневско на безвремието! Но като видоизменя леко една причта на таваришчЪЪЪ Димитрова , ” При нашите условия другите народи за 15-20 г., загиват като нация, на нас ни трябва минимум 150 год. да си окнеме “Абе не збъркахме ли нещо приди време”!Нали знаеш вица ” И господ няма да е жив, докаТО ние БЪЛГАРИТЕ се оправиме” !!! :)))))
  Колкото до таваришчЪЪЪ СЕРЕгейчо, по добре такъв, отколкото да е като баща си “с дървената гьостерица”!!!
  Кибик Блаже

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.