Прозрения за презрения

От много неочаквано място персонализираха Възкресението в днешната българска политика. Със заглавие „Възкръсналият, който плаши“, на цяла страница и с голяма, излъчваща позитивизъм снимка, в. „24 часа“ озадачава в навечерието на големия християнски празник читателите с нещо, което граничи с чудо: с хвалебствена статия за Иван Костов.

Авторският материал акцентира върху чудотворно завърналите се шансове на Иван Костов да управлява. Както се полага на вестника, който от години е най-преданата трибуна на президента Г.Първанов, тълкуванията за положителната промяна в перспективите пред Костов са обвързани не с друго, а с „абсурдната ситуация Георги Първанов да излезне в защита на дясната коалиция“. С уговорката, че нямало как президентът да има добри чувства към Командира, се посочва, че той все пак си давал сметка, че ще трябва да работи и със следващия кабинет( разбирай – Костов може и да се окаже там, май).

Има и други интересни търдения в статията, между които проблясват недружелюбни нотки към ДПС и Доган, на когото „май за пръв път не му е много ясно дали при завъртането на новата коалиционна рулетка наесен ще диктува правилата“.

И други чудеса стават. В друга статия в друг подобен вестник делата на Станишев и компания в парламента, както и думите му, конкретно за сделката с ДПС, са окачествени като „неподозиран автогол“, „търговска сделка“ и още веднъж „сделка“, но този път „позорна“. Самият Станишел е обвинен в малодушие, безпринципност и антидемократичност, криейки се зад една марионетка като Яне Янев. Пророкува се, че всичко това се пише на гърба на Станишев и ще предизвика отзвук пред международните институции и пред избирателните урни.

Вярно ли е? Да. Особеното е, че е написано от Валерия Велева във в. „Труд“. Ако бях пират от детските книжки сигурно на това място трябваше да кажа нещо като „карабма“, или „гръм и мълнии, проклет да бъда, ако това е възможно“. Обаче не съм. И не само е възможно, но е написано черно на бяло.

Картинката напомня класиката в историята на журналистиката с френски адрес. Когато заточеният на Елба Наполеон избягал от плен и стъпил с шепа привърженици обратно на френския бряг, първите отзиви на вестникарите били за него като за „чудовище“, което се завръща. С напредването му и с разрастването на военна му сила обидните епитети срещу него ставали все по-малко, после изчезнали, за да се преродят в нови определения, но с обратен знак до степен, че една сутрин парижани осъмнали с възторжение заглавия „Императорът отново е пред вратите на столицата“, или нещо от този род.

Нито Костов е Наполеон, нито пък медиите ни са френски. Но е интересно да се види как и тук, два века по-късно, у нас се проявяват някои европейски тенденции в журналистиката.

24 мнения за “Прозрения за презрения”

 1. Честит Ви рожден ден, г-н Инджев. Бъдете здрав и дарен с любовта на близките Ви хора!

 2. Брилянтно есе, г-н Инджев! Шедьовър, родеещ се с най-доброто от класиката:))) Писах ви вече не веднъж, че връщате усмивки и надежди на свестните и интелигентни люде, непожелали да бъдат забулени с манипулативното масово медийно покривало!
  Искреното ми човешко желание е, да вземе и да се случи най-после и в Бг – дума след дума, вестник след вестник, новина след новина, та до метафоричните “парижки двери”!
  Весел празник и творчески размах като настоящия!!!

 3. За да няма нищо скрито и покрито прилагам текста от 15/04/09 изпратен в приемната на държавния глава:
  “Господин президент,дълги години достигнатата степен на сегашната ми информираност,даваше основание,
  въпреки личните и честни усилия на полотическия Ви съветник И.Дамянов,за съмнения и гражданска неудовлетвореност-вероятно и поради лични неблагополучия.
  За зла участ,те се засилиха именно преди последния Ви държавнически ход за връщането на изборния закон.
  Сега когато предотвратявате неустойчивостта с повече живот за политически плурализъм,нямам причини,да не изразя положително граждансксо отношение,дори и 4-процентната бариера, да не бе доказала вече 18 години своя положителен ефект, в съзвучие с установените норми на Европейския съюз.
  Вече намирам за излишно,да Ви уверявам,че отношението ми по въпроса за държавността,независимо
  от нейната одежда,си остава непроменено и може да се тества
  п о с т о я н н о и п о п о д х о д я щ начин в медийна обстановка”.С уважение Стамен Стоичков.
  София,15/04/09/излъчено в 14:09:01
  ……………………………
  Г-н Инджев,ако държавният глава намери за необходимо и реши да ме приеме,въпреки далеч неравностойното ни социално положение и скромна,но честна трудова заетост,едва ли ще е необходимо,да Ви уверявам,че с опита проверен във времето и географското пространството,ще намеря у б е д и т е л н и т е д о в о д и, д а му обясня,защо не сме му врагове,а достойни и мислещи хора,необходими не-кабинетно!!! за всеки далновиден държавник.Не ни остава друго,освен да чакаме,тъй като: I a c t a j a l e a e s t!!!

 4. Йов също май е взел и името “Херцога от Нормандия”

 5. На Йов май му е харесало и името”Кунг фу”?

 6. “Вергиния Велева”- самото име вече носи определен печат(за много хора- нелицеприятен). “Не вярвай на Данайците- дори когато ти носят дарове!” 🙂

 7. Надявам се, че БСП и ДПС ще паднат от власт на изборите въпреки усилията им да прецакат всички неудобни за тях!
  Надявам се!! Надявам се…

 8. Г-н Инджев, не се познаваме, но искрено Ви честитя рождения ден! Не за да Ви опонирам, но от моя гледна точка – само за да Ви допълня, искам да заявя: Не вярвам в коварството на в.”Труд”, в.”24 часа”, Г. Първанов , управляващата коалалиция и други агенти, агенции, разни партии и други глашатаи на лъжата.
  И те, и ние знаем, че най-големият им враг е Синята коалиция, която пък им дойде изневиделица. По мое скромно мнение привидната им разнопосочност (едните – “загрижени” за опозицията, други – вдигащи разни бариери в закона за изборите, трети – “възкресяващи” Ив.Костов и т.н.) е най-глупавата реакция, най-тъпата “директива” (терминът е техен) на ЕДИННИЯТ ИМ КООРДИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР(който, трябва да призная, много рядко дава брак). Всички те са уплашени, объркани и готови за отстъпление. Точно сега е моментът да бъдат сразени за винаги1

 9. Заради статии като тази, аз съм Ваш фен Г-н Инджев 🙂
  Голямото страхуване започна 🙂
  След като се рея няколко години във философско осмисляне на “матриала” , както каза един смешен градоначалник, Г-н Костов трябва да се върне там където му е мястото на върха на държавата, просто в нашата бедна страна няма много хора като него за съжаление 🙂
  Е дано този път Българина гласува със разум и сърце и отговорност към утрешния ден !

 10. Един рожден ден не е повод ни най-малко,освен за кръщаване, прекръщаване и др. познати и з о б р е т а т е л с т в а.
  Всички желаещи да подкрепят инициативата за връщане на Иво Инджев на екрана,просто да кажат или го напишат като мен на държавния глава -о т к р и т о, я с н о и т о ч н о с л е д к о е т о – ако не желаят да видим смелите им превъплащения,да информират г-н Инджев с копие до блока в определения И ИЗБРАН ОТ ТЯХ САМИТЕ ден и с имената.
  Аз съм бил член на БКП,отдавна не съм,но – както знаете -никога не съм подкрепял и простотии,особено недоносчета срещу Русия или други срещу Д Ъ Р Ж А В Н О С Т Т А.
  В същия блок и сега и преди с името си съм отстоявал по-ясно неоходимостта от СЕНАТ,дори много преди сагашните излияния от наследниците но БКП в самия парламент,удобно избран за честгвуване на 130-ТА` ГОДИШНИНА НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ.Чак сега!!!
  Дори ви спестявам необходимодстта
  от прилагателни на което някои и тук, са си просто царе по потекло и призвание,но много удобни във “войнствен стил ОФ” за да допаднат на И.Инджев.
  Различията също не са му били спестявани и затова го казвам и на него и на самия президент,тъй като сам човек !!! “може” само ако е глупендер?

 11. Chestit Rojden den !!!
  Zdrave, zdrave i pak zdrave za da chetem statiite Vi oshte dylgi godini !

 12. Г-н Инджев,благодаря Ви!
  Когато сутрин прочета поредното Ви блестящо есе,се чувствам добре!Това е – вярвам,че ме разбирате!

 13. Ей го на…преди броени часове самият Раул Кастро “отговори” на Барак Обама,че са готови на всякакми преговори със САЩ в т.ч.и п о ч о в е ш к и т е п р а в а,което не само ще стане-независимо дали в Тринидат Тобаго или другаде-но освен че снема точка от общо двете ни “различия” с един талантливбългарски журналист-ха познайте кой ?-е страничен пример за държавнически умения,независимо от това,дали българският президент се е водил или не от з а к о н и т е н а приемствеността с думите си преди много години,че ще използва потенциала на националния талант
  Сега,се оказа,че просто му се подиграват,прод очите на цяла България….докато не го видим в съдбовната му мисия зо доброто на Отечествоторв т.ч. и с изправени – или не – срещу него перфидни “октавиановци” консервативни защитници и др. на р е д а и справедливостта,
  настрана от в е л и к и т е сини,а и настрпана,от българския вариант на прочутите 100 “наполеонови дни”,когато държавният глава е имал до себе си именно не-кабинетен,а убедени хора в държавността.
  С това може да се обяснят и думите ми,че нито Иво Инджев,нито Стамен Стоичков са врагове на далновидните държавници,защото ВСИЧКИ НИЕ СИ ИМАМЕ САМО БЪЛГАРИЯ!!!
  Тъй както междувпрочем друг колега на г-н Първанов,не се посвени преди доста време,да се вслуша в изстрадан опит по въпроситие на същата тази държавност,бих искал,да се надявам,че и българското момче от село,като мен,ще остане на висотата н а с в о я т а историческа мисия със с т о и ц и з ъ м!!!

 14. Честит рожден ден! Най-искрено Ви желая здраве и добро настроение!

 15. Присъединявам се към овациите за статията ви, г-н Инджев. Прекрасна е!!!
  И честит Рожден ден! Да сте жив и здрав и словото ви все да е такова правдиво и умно!
  За жалост и аз мисля, че от комунистите по-големи конспиратори няма и нищо добро не очаквам, страхувам се от още добре подготвени удари по Синята коалиция. Дано греша. И дано най-после успеем да ги отстраним от управлението на България!

 16. Според мен статията на Велева казва лоши, но вече известни неща за Доган и Станишев, с което се цели спечелване на доверие. Доверие което читателят, който се бои от кръвопица Костов, трябва да прояви и по въпроса, че идва отново времето на Костов…С което да се накарат някои от костовобоящите се да не гласуват за ГЕРБ.

 17. НА ВАЛЕРИЯ

  Ти, женски Мефистофел,
  представяш ни през час
  мъжете – по пантофи
  пред теб – жена на власт!

  Пардон, на всяка власт!

 18. Г-н, Инджев,всеки народ си заслужава правителството, но май си заслужава и журналистите.

 19. Г-н Ст.Стоичков, стига сте ни навирали в носовете този миришещ на комунистически агент президент с агентурен псевдоним Гоце. Щом смятате, че агент Гоце ще може да върне Иво Инджев на екран, защо твърдите че сте бивш комунист? Такава сила несъмнено имаше Председателят на държ. съвет на НРБ – Т.Живков, защото Т.Живков не беше агент на ДС, той беше шеф на шефовете на ДС по партийна и държавна линия.
  Поправете ме, ако нещо съм сбъркал!

 20. Поправка за несъзнателна грешка. Тодор Живков беше “Capo di tuti capi” жаргон от “Мафията”…шеф на шефовете. Така се устрои човекът от народа, или по-скоро така му позволи (или заповяда) Брежнев да се устрой. И без да искам да се само обиждаме ние Българите трябва де си зададем въпроса де е Живков, де е Станишев и де е Дон Корлеоне? А де сте вие…”с души ( не глави) прости “???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.