Рев(ност) за Първанов

Не рекламирам вестници. Не за друго – просто не смятам, че думата ми има рекламна стойност. Но си имам мнение за някои постижения, които, струва ми се, заслужават известно внимание.

Във в. „Труд“ на разпети петък е публикувана статия, която така разпъва истината на кръст, че просто може да бъде канонизирана като образец на йезуитщината. В нея предстоящият енергиен форум в София под егидата на Г.Първанов се предпоставя като всичко друго, само не и като провал, какъвто все повече се очертава

Форумът, гръмко наречен „световен“, най-напред предполагаше да събере в България ( ни повече, ни по-малко) „световния елит“ с отношение към производството, преноса и потреблението на природен газ. После, както се вижда от оцелялата част от гранодманската табелка, претенциите се свиха до мащабите на континента и сега се нарича „Природен газ за Европа: сигурност и сътрудничество“ .

От заглавието, а и от съдържанието на статията, вече научаваме, че трябва да се радваме на „комшиите“. Те, както се казва в текста, имали „най-голям мерак да участват“. Но понеже има още цяла седмица до началото, не е късно да ни уведомят, че всъщност на кръгла маса в София, с участието на чужди експерти, Г.Първанов и съветниците му ще обсъждат силния си мерак да бъдат център на внимание по един непосилен за тях въпрос.

Сред хубавините новини, които радват „Труд“, е „силното рамо“, което щели да ударят на Първанов „някои азиатски лидери“. Рамо до рамо ( в практическия бойкот) обаче се оказват т.н. „основни играчи“, които до последно щели да създават проблеми ( интересно на кого – за тях явно няма да е проблем, най-вероятно ще отидат да аналогичния форум в Прага в началото на май).

Под въпрос бил не само Путин, чието дълго спрягано и също така дълго смятано за сигурно участие превъзбуди тукашните му домакини, но вече и украинският президент Юшченко, обявен само преди броени дни за почти сигурен гост. А и турският държавен глава Абдула Гюл бил в тази компания, май.

Дълъг е списъкът на поканените, които се дърпат – (само) на ниво министър, или дори заместник министър щели да бъдат представени не само Германия, Австрия и Франция ( помните ли – Саркози, контрабандно беше вкарван по пропагандните канали на официозите тук като вероятен участник), но и Гърция и Италия. И то при положение, че Рим и Атина са любимото извинение на сегашните управници в София за заиграването с руската енергийна експанзия поради интензивните им двустранни контакти с Москва по няколко енергийни проекта.

„Труд“ съзира в това ниско равнище „може би“ подчертаване на „ревнивостта към амбицията на България да стане лидер по енергийната писта, която е първи приоритет в ЕС“. И така слага знак на равенство между България и Първанов, който се изхвърли, надценявайки многократно личния си авторитет – той превърна агитацията на държавни глави в своя кауза и като куриер обикаляше чужди столици да разнася покани.

Истината е, че най-големият удар по престижа му нанася отсъствието на Путин. Никакви поклони не го умилостивиха – чак и доктор хонорис кауза във Велико Търново му организираха, за да подчертаят благодарността си, че пак ще уважи тукашните домакини, но явно софийската трибуна в крайна сметка не се оказа достатъчно привлекателна за „силния човек“ в Москва. Той си има Кремъл за топовни салюти в неофициалната енергийна война със Запада.

Или, може би, в „ 12 без 5 „ ( по любимия израз на Първанов) Путин ще „цъфне“ ( да използвам и аз палавия език по темата за „нишаните“, „мераците“ и „удрянето на рамо“)? Ако го направи, само ще потвърди за пореден път колониалния си подход към България, на която не дължи обяснения и обещания.

Смешна и комплексарска е тезата, за „ревността“. Тя предполага някакъв световен заговор срещу гениалната идея на Г.Първанов. И в него, по тази логика, злодейска роля играе също американският президент, защото праща …просто пратеник. Това е „специален пратеник Ричард Морнингстар, който отговаря пред Обама за енергийните въпроси“ ( а уж беше поканена Хилари Клинтън!).

Изобщо – от Путин и Юшченко, през Обама, Абдула, Гюл, Меркел, Берлускони и Саркози- всички са се наговорили, оказва се, да ревнуват Първанов!

На фона на целия този погром над мегаломанския почин на Първанов официозът прави титанично усилие да сервира поне едно доказателство за собствените си досегашни твърдения, че в София ще има „световен форум“, „среща на най-високо равнище“. И тържествуващо обещава, че „двама приятели на България от Брюксел – шефът на Еврокомисията Жозе Барозу и върховният представител по сигурността и отбраната на ЕС Хавиер Солана са дали сериозен нишан, че ще дойдат на софийския форум“.

Ето нещо, с което най-после съм съгласен! Напоследък Барозу редовно опровергава Станишев, който се опитва да заблуди публиката у нас и в чужбина, че е пробутал свои предложения на Брюксел и че те са били подкрепени ( лично от Барозу).

Ако го видя, ще му стисна приятелската ръка, защото от такава опозиция срещу лъжата имаме нужда тук.

.

12 мнения за “Рев(ност) за Първанов”

 1. Интересно как държавата с най-лоша газова свързаност и много високи цени на газа организира газов форум. Това е като педофили да организират детска асамблея. Интересно е също как в последния момент окапаха доста от гостуващите – може би ги е хванал страх да не бъдат отвлечени?

 2. Ако е у т е х а за господин Г. Първанов,то според в-к “Телеграф” колегата му Никола Саркози за време колко трае е д и н о б я д,г о е изпреварил по отношение на “тактичност”….
  И ш е г о в и т о “изненадал” трима световни лидери,
  окачествявайки Обама
  като “не винаги на
  нивото да взема квалифицирани решения”,Хосе Луис Родригес Сапатеро,като “може би не особено интелигентен”,а канцлерът Ангела Меркел,е ” нямала никакъв друг избор освен да прегърне моята позиция”,след като осъзнала положението на германските банки.
  Но върхът си остава “небраното лозе”,в което Барозу е бил набутан от С.Станишев…
  И нямаше как ….”защото сме енергитици!!!”
  Така че има д а с т и с к а т е р ъ ц е!!!!Хеле пък,ако довтаса и Х.Солана от Наварра,където отглеждат аспержи,каква ли още и “кулинарна”ревност,от
  шеги и майтапи заструи……

 3. Йов = Кардинал Ришельо = Стамен Стоичков = Херцога от Нормандия…

  Давай само по едно име, човече, иначе е доста нелепо и неуважително към всички в ТОЗИ блог, повярвай ми.

  А за ПАрАванов – е ясно. Параван на Путин и путинизацията у БГ, каквито и елейни слова за евроенергийна сигурност да дрънка.
  Да го видя какви ще ги каканиже като не го огрее височайшето присъствие Путиново. хахаха

 4. Хубав и познавателен обзор-гротеска на световните амбиции на нашичкия “питинизатор” (с извинение за израза) и неговите хералди.

  Коментарът на Богомил много ме изкефи.

 5. Лъжат повече от циганите. А колкото до ” Й О В” м и с л я, ч е се д о с е щ а т е к о и о б и ч а х а д а с и с л а г а т партизански имена и си криеха само личноста? И Лили Иванова си крие годините…аз също! Хах!

 6. Към чичака:
  В имената,които които си споменал достоил ч о в е ч е /”господине” или “госпожо”/,фигурира и моето,а твоето се
  разделя на две като езерото Титикака ….но по-лепо и по-уважително,особено в съставните му части “ч и ч” и “а к а”!!!
  Ако се идентифицираш!!! веднага,ще получиш н а и с т и н а
  уважителен отговор,а ако не или забележиш,че някъде не съм уважил РУСКИ ДЪРЖАВНИК….МОЖЕШ ДА ПРОДЪЛЖИШ И РЪСИШ …РЯДКО…в Т.Ч. И СРЕЩУ МЕН И ПУТИНИЗАЦИЯТА!!!!ПО КОЯТО СЕ “Б И Л О” Д Р Ъ Н К А Л О…..
  Така че ако си толкова загрижен и уважителен към блока не го обгрижвай с акането,а си кажи кой си,и с името си…..
  Не че ме вълнува,но както виждаш забелязъл съм го,останалото си е работа на водещия!!!!
  Много му помогна,няма що?

 7. Световните агенции са забелязали,че Барак Обама дружелюбно е заговорил президента на Венецуела Чавес,а и …последният /да му се чуди човек!!!!/ в з е л че не се “сетил” за своите кубински приятели!
  А и индианнеца му с индианец,откога!!!! стана пък чак такъв приятел на американския президент и няма кой да го “чичикакне и поръси” в дни като настоящите,за да му избие искрените настроения при посещения в Хавана и Москва…..
  Бе тия индианци от “човешки права”,”равна нога” ,”путинизъм” и т.н. не разбират ли???
  И не четат ли как ШУМНО

 8. ….ДРЪНКАТ КОЛЕГИТЕ ИМ В МАЛКА бЪЛГАРИЯ???

 9. Здравейте! “Тиганът” за рибата, която още е в морето, се вади за пореден път. Защо не се изчака, за да не станат предположенията като със “случая Румяна Угърчинска”? Като си спомните, че от световната среща на лидерите на Г-20, нямаше никакъв ефект, защото няма общи позиции, обяснимо е, че и на предстоящия споменат европейски форум, тяхното височайше присиствие е безпредметно. Поне по тези причини -1)”омразният” Путин продължава да изкупува средноазиатския газ – това се нарича национален интерес; 2)ЕС няма единна политика, включително и по енергийни въпроси – следете неясните “кърпежи” и смешни суми за Набуко; 3)бъдещето на взаимоотношенията с Иран (с най-големи газови залежи) е неясно и, за съжаление, зависи най-вече от отношението на САЩ към тази страна, а САЩ искат абсолютно необосновано, да определят европейската политика и в тази насока;4) поради икономическата (намалено потребление) и финансовата (липса на свободни пари) кризи, не смятам, че някой сериозно би искал да обсъжда енергийната диверсификация за Европа – всяка страна има сегашни по-реални належащи проблеми. Както този, така и пражкият форум, са обречени само на “умно говорене и скромна софра” като в гр. Лондон неотдавна. Дано да бъркам, предстои да видим.

 10. Г-н Инджев,

  Пожелавам Ви да намерите още по-достойно място в редовете на българската журналистика. Заслужавате го!
  Ваш редовен читател.

 11. Уважаеми г-н Инджев, приятели и съмишленици! Точен е анализът на мегаломанската, но сирищничка по реалното си жалко значение дандания на кремълския клозетолизец Гоце;още по-жалки са напъните на придворните му медийни подмазвачи да “посмалят,манго” венцехваленията си за “световния енергиен форум”. Само че аз предлагам онова, което и правя от много време- не вземам в ръка ТРУД, 24 часа, СТАНДАРТ и пр. лакейски парцали- дори и в бръснарница. Просто да не ги четем и да не ги коментираме.Те отдавна са изгубили каквото е да е право да се наричат журналистика.
  Весели празници на всички!

 12. Така е защото преместиха галактическата газова среща в София. Ако си беше в Пловдив, при космически гостоприемния бизнес титано-свинар, нещата щяха да са други. Ееехх мъка, мъка. Пък и Христос воскресе.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.