Сеизмологиката на тежкото лековерие

Забележителна, но недостатъчно забелязана случка с един стохиляден български град,  заслужава специално внимание, защото ни показа като на длан причината за някои от странностите ни, над които обичаме да се чудим. „Като на длан“ е точният израз, защото става дума за суеверието и лековерието на критична маса българи, способни да изпаднат в паника, когато циганката им гледа на ръка и им предскаже нещастие ( а нещастието, рано или късно, винаги идва в живота, който според една сентенция не е нищо другf, освен подготовка за смърттта).

Хасково се разтресе, но не от земетресение, а от предсказание за него. Сега, когато предсказанието не се сбъдна, се появиха вторичните трусове. Тресе се „общественото мнение“ . Вече е възмутено. Но не от „себе си“, не от срам, че стана за смях, а от гняв към гадателя ( „гадач“, според израза на един от лидерите на тройната коалиция).

Доволни са главно хасковските застрахователи. Отчитат големи печалби от рязък скок на продажбите на полици за щети, мотивирани очевидно от предсказанието. Останалите граждани реагират с разочарованието на излъган гласоподаватeл, който е повярвал в каузата на мошеник, но после е разбрал измамата и отвръща с крайно отрицание на онова, на което така наивно е заложил.

Сега вече в града се надигат гласове за съд над екстрасенса. Наричат го дори терорист. Вече има и наети адвокати да го съдят. И защо? Ами защото са му повярвали самите те, макар за здравомислещия човек би трябвало да е ясно, че на циганките, които те дърпат за ръкава, за да ти обяснят какво те чака, просто не бива да се обръща внимание.

Нашето колективно здравомислие обаче толкова пъти е доказало своята болнавост, че „хасковският феномен“ всъщност е , уви, представителна извадка за страната. Какви ли не шарлатани се катерят по превитите ни гърбове и откровено ни се подиграват с неправдопобните си обещания. После, когато се изхабят, на тяхно място идват други. И така лековерието и гневът от измамата се редуват през годините и опитът, оказва се, не помага.

Каква ли може да е причината и нашата родна специфика ( защото лековерни има по цял свят) за този рецидив? Отговорът е в…свободата. Астролозите, екстрасенсите, гадателите и гадачите, циганките и кафеджийките, както популистите и откровените лъжци с политически амбиции, са свободни хора. Доколкото не извършват престъпление срещу закона, могат да предвещават каквото си искат. Въпросът е, че и ние сме свободни да не им вярваме. Но често избираме обратното…

Живелите твърде дълго в условията на черно-бялата несвобода трудно свикват да се оправят в този шарен свят на нюансите. И още по-лошо: несвободният човек е свикнал да има свободата само в едно – да вини другите за това, че е позволил да се изложи, да го унизят като глупак. Защото така е по-лесно, отколкото да се изправиш пред предизвикателството да бъдеш честен пред себе си и да си признаеш, че си сгрешил. Ако не можеш да го направиш си осъден да те баламосват цял живот, защото не си в състояние да си извлечеш поука от собствените заблуди, какво остава пък да разпознаеш фалша на „професионалистите“, които се възползват от това, че им позволяваш да се гаврят с теб.

15 мнения за “Сеизмологиката на тежкото лековерие”

 1. Напълно съм съгласен с написаното.То не бяха екстрасенси ,то не бяха врачки.Половината за повече тежест в професията се изкарваха все ученици на покойната вече баба Ванга.Покрай 2000 година имаше бум на предсказанията за края на света,като минат няколко години и пак се появява предсказание за земетресение.То е доказано ,че на всеки 20 години ,става едно голямо земетресение и дори да не си екстрасенс ,може повтаряйки постоянно ,че ще има земетресение да улучиш джакпота.да не говорим ,че всеки де ннякъде по земят астават демни трусове,много от тях ние не ги усещаме.Обаче ако не дай си боже ги усетим….екстрасенса е познал.Итересното за мен беше ,че много хора ,който познавам независимо ,че не са от Хасково бяха повярвали на думите му.Явно се приема ,че когато нещо се каже по телевизията е вече официално призната новина.Въобще да се чуди човек да плаче или да се смее.

 2. за съжаление, колкото сме красиви като народ / наи вече жените / толкова сме и прости. явно много от гените са от изток околните области. затова и тая измет дпс си развява баиряка. само глад може да вразуми тая паплач

 3. Земетръса е утре, рано сутринта на 19-ти…

  Всъщност, не ме учудва това, че хората се връзват на такива неща. Учудвам се как медиите раздухаха историята. Как може някой идиот да каже нещо и вестници и телевизии да повтарят след него? Ей това не мога да разбера…

 4. Брилянтна дисекция на българското неспасяемо лековерие! Излиза, че ако сме глухи, бихме били по-щастливи…

 5. Хм, спомням си дядото разказваше как край пейката с дядовците в неговото село минала кола и хората питали накъде е някое си село. Всички им казвали къде е, само един дядо нарочно ги излъгал, че е в обратната посока. Ей така, за експеримент. И хората повярвали на единия, вместо на хора, казващ истината.

 6. Поредната простотия която ми показва колко прост народ сме всъщност. Не виждам надежда за промяна …

 7. Нямало надежда за промяна? Така твърди Ju. А промяната вече настъпи… за тези които разбраха колко прост е народа и продаваха застрахователни полици, тя е изключително позитивна. За будалите е както винаги негативна.
  Въпросът е ,не дали това е финомен на общественото съзнание или колективната мъдрост на народа. Въпросът е, че винаги има глупци, които се сърдят на друг, че са били излъгани!

 8. Здравейте! Предното мнение обяснява най-правдоподобно разглежданото разпространено “явление”. Пример с религиозното вярване – миналата неделя “Иисус Христос възкръсна” в Римска околия, а утре – в Атинска, независимо от това, че става въпрос за уж едно и също лице. Много ли са, обаче, т.н. вярващи – да. Необяснимо и научно, и логически, но всеки е в правото си, както в случая със земетресението. Смятам, че е проблем на поддаващите се лесно на манипулация, а и последствията са си за тях.

 9. Моето мнение е, че в България този феномен е масово явление. И то не защото има много шарлатани, а защото има вярващи. Всеки вярва в нещо си, а другите му се присмиват с израза – “любовта е сляпа”. Пък у нас вярващи в гледачи, екстрасенси и в очаквания от години “месия” – БОЛ. Народът ни е много прост, лековерен, неграмотен, болен, както психически така и физически. И както казваше учителят ми по история – българска интелигенция НЯМА. Те са избивани и нагнетявани векове през турското робство, десетилетия след това в братоубийствени боричкания и половин век комунистическа гнет. А сега, въпреки че фактори за създаването й няма, тя бива изселвана зад граница. БОГ да пази България!

 10. Поздравления, много ми хареса обобщението на финала. Точно такива сме – не сме честни пред себе си и затова сами се поставяме в невъзможност да извличаме поуки от грешките и заблудите си. Не знам кога ще се научим. Винаги вината е в някой друг или някъде другаде. Днес ни е заблудила някаква врачка, утре някой политик. Все сме прецакани. Винаги сме жертви. Живеем с искрената надежда, че нещата ще се променят, но не правим нищо да ги променим.
  На финала винаги се намира някой, който да ги промени, но така както на него му харесва!

 11. Цар Борис Първи не е успял с покръстването на българите – както тогава така и сега българинът вярва повече във врачката и магията отколкото в Бога и молитвата.Има такива непоправими народи не само по отношение на вярата, а във всякакви аспекти.Има напр.народи, които не могат да родят човека, въпреки, че си служат с джиесеми.В България не може да се роди любов към Бога дори и сред дебелите търбуси от клира.Тук “леля Вангя” е много по на почит от Христос.Тук почти няма и атеисти – агностик или атеист може да стане само онзи, чиито предци са вярвали силно в Библията.Това е ход, движение…Дълбоко в себе си българинът не е мръднал от езичеството, при него няма движение.Съжалявам, но просто е така.Време е да признаваме.

 12. “Абе Българино, душо проста, що не рипнеш там от моста…” Позволявам си да цитирам известният български поет Сашо Петров без да съм му искал разрешението. Да се надявам, че няма да ми се разсърди след като му изпратя линка? Абе Българи, братя, сънародници, роднини, приятели и непознати дори и КПД-то на нашите мозъци да е около 10 % не се ли сетихте, че такъв “гадател” с такава степен на познаваемост отдавна щеше да работи за “Пентагона” с месечна заплата поне 30 000 $. Ама вярно не щете да мислите! Ами всеки си пати от главата. ” Аз като един световно- известен екстрасенс( предсказвал съм бъдещето на Ахил, Архимед, Хитлер и Сталин ) не вярвате ли? Проверете в 49 брой на вестник ” Септемврийче” и в 48 брой на държавен вестник от 1534 година.Ще ви кажа най- отговорно, като гадател, че ако на сегашните избори гласувате за БКП или за ДПС ви чакат още мнооооого земетресения в бъдещият ви живот. Ако искате да живеете нормално гласувайте за някои друг…ако искате и за Хисарският поп!

 13. Сеизмоологичните явления обикновено са п р е д ш е с т в у в а н и и от тътени…..така че горко на народите от слепи и г л у х и управници,когато и една Америка се извисява в
  своето величие ср а з к а я н ие за исторически грешки на своя елит….!!!
  Разбира се можете и да ме опровергаете,че у нас е различно!!!!че народът не е много прост,не е лековерен,не е неграмотен,и психясъл от душевни и физически болести…..така добре казано и от victor…

 14. Чудесен анализ! Жалкото е, че огромната част от баламите не четат блога на И.Инджев, а разни парцаливи вестници, верват на талавизора и са осъдени да бъдат лъгани отново и отново.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.