Велик британски гаф на връх Великден ни качва обратно на “Сталин”

На чист великобритански език на връх Великден левият ( по великобританските мерки), но обикновено меродавен в. „Гардиън“ ни повдигна самочувствието до непознати върхове- не позна как се казва най-високият връх в България. Което си е страшен кеф за нас като несъвършени същества, вечно критикувани и вечни оставачи във всякакви класации и състезания между европейските народи. Ето че и първенците не просто грешат, но и правят откровени глупости!

Според „Гардиън“ Мусала се казва все още „Сталин“. Консервативните левичари от вестника явно не са си обновявали информацията от десетилетия ( а списват вестници от столетия). Вероятно не могат да си представят, че една страна ще си променя названията на географските си забележителности повече от веднъж на век.

Сигурен съм, че глупавата грешка на вечно превъзхождащите ни британци е повдигнала самочувствието на мнозина у нас. В края на краищата ние сме по-интелигентни, никога не бихме сбъркали Лондон с Париж ( ще си кажат някои патриоти). И ще са почти прави. Друг е въпросът, че при бърза проверка на масовите знания , бас държа, нищожна част от нашенците биха поставили на правилните им места столиците на , да речем, балтийските държави Литва, Латвия и Естония – подредете пъзела с Талин, Вилнюс и Рига сами за проверка, но ако сбъркате, не се самобичувайте, не сте сами в несъвършенството си!.

А мислите ли, че всички знаем столиците на всички…съседи. Запитайте се за столицата на Република Сръбска ( може да е за кратко, или отскоро, но пък е доста наблизо)!
Ако случайно не знаете, не сте непременно глупави или неинтелигентни. Вероятно просто не ви интересува. Ако там се сбият пак и отново изправят на нокти Европа и Америка, може и да си спомните за Пале и Баня Лука.

Има и друга хубава новина за нас. Понеже „Гардиън“ не знае как се казва най-високият ни връх, как да вярваме и  на другите му твърдения? Например всекидневникът пише за високата престъпност и високите нива на корупция, с които управляващата коалиция в България не се е справила, въпреки обещанията си. Следователно, това за престъпността и корупцията, вероятно е стара информация. Те за връх Мусала не знаят, какво остава за успехите на управляващите и постигнатите от тях ниски нива на корупция и престъпност !

Няма да философствам за очевидни истини, че това е съдбата на по-малките страни и народи ( не е до размера, Швеция е колкото нас по население, Швейцария е значително по-малка по територия от България ).

Обикновено големите, масата сред тях, знаят по-малко за по-малките. По лошото е друго – много е вероятно съществена част от читателите на „Гардиън“ да приемат за напълно ВЪЗМОЖНО най-високият връх в България да се казва „Сталин“. Само че за това не са ни виновни „глупавите британци“, а ние самите. За справка – в допитванията българите определят Русия за най-любимата си страна. А руснаците пък определят масовия убиец на руснаци Сталин за свой герой и за малко да коронясат грузинеца за най-велик руснак за всички времена ( във всеки случай той се класира в руската тройка на народните любимци с днешна дата!) .

Тази върховна връзка между Сталин и връх „Сталин“ е видна и през най-гъстата мъгла край Темза. За съжаление, в това отношение британците не грешат.

И още нещо: повечето братушки не биха повярвали, че Мусала е „Сталин“( при тях самите, при цялата народна любов към симпатягата – кръволок, паметниците му оцеляха само в родния му грузински град Гори, където послужиха за мишена на руските бомби миналата година), но пък би им станало приятно да си го представят. Докато студените британци най-много да повдигнат рамене от недоумение.

Направо си е за чудене какво търсим в някакъв си ЕС, да не говорим за НАТО, при тези равнодушни, ниско интелигентни британци, които ни се правят на велики.

8 мнения за “Велик британски гаф на връх Великден ни качва обратно на “Сталин””

 1. “Друг е въпросът, че при бърза проверка на масовите знания”… мо-омент! Това наистина е друг въпрос. Не може да се сравнява общата култура на масите, с енциклопедична публикация на вестник. Никой не пише енциклопедии само с общата си култура. Дайте бърза задача на същите маси да намерят информация за която и да е държава – мнозинството ще се справи по-добре от “Гардиън”. Най-малкото като прочетат “Stalin Peak” ще се сетят за “Fall of Communism” и ще си кажат: “Това трябва да се провери”.
  Да не говорим, че Максим Стависки точно в момента не може да се нарече living icon.

  А за останалото наистина не можем да вярваме на “Гардиън”. Например статията за Мианмар в същата енциклопедия… няма я. Има статия за Бирма. Ама ще кажете, че там има военна хунта пък ние не я признаваме… няма значение. ООН признава името, АСЕАН го признава, пет от най-големите държави го признават. Най-малкото е редно да се спомене в статията.
  Смешното е, че Гугъл също не им пука за Гардиън и под статията пуска реклами за Travelling to Myanmar.

 2. Много хубаво, но колкото и да се прехласваме пред великите британци, не може да не прави впечатление факта, че точно левия (макар и по британските стандарти) “Гардиън”, дето навремето сигурно се е прехласвал от чичко Сталин, точно в неговите БД все още Мусала си е Сталин, при условие че повечето българи и идея си нямат че Мусала някога за малко се е казвал така… Не че нещо, ама как така един такъв геостационарен обект, дето му е било сменено името за един нищожен период в сравнение с времето през което си е казвал както си го знаем и който със сигурност в нито една британска крата не се е появил като Сталин, та те са си харесали точно това именце… Само за информация, името Сталин никога не е било международно признато, по простата причина че като най-висок връх на Балканския полуостров не е можело да бъде сменено току така, щото на някой му хрумнало да се подмаже на бащицата…
  Също така не трябва да се пропуска и факта, че британците, великите, традиционно си имат едно ,хм, интересно отношение към руснаците и Русия, че и ние го отнасяме покрай тях доста често. Това е още от преди всякакви болшевизми и комунизми. През последните 2 века са спирали да им правят мръсно май само когато са били съюзници с тях… иронията е, че винаги когато е ставало наистина напечено Великобритания и Русия са се оказвали от едната страна на барикадата… Точно същото отношение забелязвам и към нас, гарнирано с допълнително пренебрежение, така че не може да се надяваме на що годе положителна статия в британския печат в близките 1-2 века, дори теоретично чудеса да сторим и изведнъж България да се промени да неузнаваемост…

 3. Факт е – Това за връх Сталин не е лъжа. Ако идете до хижа Борис Хаджисотиров (Грънчар) и влезете в столовата, веднага погледнете на дясно. Там на стената се мъдри една прекрасна релефна карта на Рила с връх Сталин най-отгоре и. Инфото е от миналото лято. И да си призная от много години е все така. Ако и това лято не са го разкарали тоя соц. боклук от там ще ви го снимам за да му се “порадвате” и вие (вече си имам цифрова снимачка – е, похвалих се). Това са така наречените “дребни факти”, които обаче явно не се изплъзват от погледа на хората, които като гледат виждат и освен това могат да четат и между редовете. Пък знае ли човек още на колко места из татковината ни “идеята е жива” и кортко “сгрева” сърцата …..

  P.S. Иво, скоро бе 16 Април което ми напомни за 16 Април 1925г. “аре” да не ги забравяме тия дати. Ако е да бъде показано политическото бунище на “некои” то това “требе” да се казва и обяснява и кой и как и защо и после пак и пак и пак – “барем” се разбере, осмисли, осъзнае.

 4. хубав коментар и стила и вкуса към самоирония ми хареса.браво Инджев все така

 5. Към lozanmb:

  Така е, 16 април 1925 г. е дата, която трябва да се помни. Писал съм по тема няколко пъти и се колебаех дали да не се върна към този уникален терористичен акт отново, но реших, че няма какво да добавя и е по-добре да го направя в контекста на събитията – уви, тероризмът е болестта на века

 6. Към lozanmb:

  Така е, 16 април 1925 г. е дата, която трябва да се помни. Писал съм по тема няколко пъти и се колебаех дали да не се върна към този уникален терористичен акт отново, но реших, че няма какво да добавя и е по-добре да го направя в контекста на събитията – уви, тероризмът е болестта на века и поводи да припомня 16 април като прототип на най-зловещите масови убийства от този род, има доста.

 7. Здравейте. Няма такъв връх – Великден. Поправете го, моля, просто не ви ходи (а и на каламбур не прилича). Навръх Великден. Нека оставим това на глупаците от “Фокус”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.