Партизан(лък) за бой се стяга

Русия препи с петрол и газ при опияненото от лесните милиарди управление на Путин. Той беше посочен от Елцин за наследник. Елцин пиеше, но трезвеникът Путин, в пълно противоречие с бащицата, разглобил съветската империя, прихвана имперския махмурлук. В това състояние той си избра наследник и го прати на фиктивни избори. Избраникът му Медведев обаче , поне на „първо четене“, е на път да повтори номера ( с обратния завой на Путин спрямо очакванията на Елцин), но със също така обратен политически знак.

Дойде ли време Русия да изтрезнее? Да не избързваме с изводите и обобщенията. Но интервю на президента Дмитрий Медведев за една от малкото критични към властта в страната влиятелни медии, „Независимая газета“, дава повод за размисъл.

В първата си значителна медийна изява за руски вестник ( опозиционен при това!), повече от година след като прие да играе унизителната роля на марионетка на Путин, президентът Медведев оспорва самата управленска философия на своя предшественик на върха в Кремъл. Изпраща сигнал към света, че гражданското общество е важен коректив и че е грешна концепцията, според която хората трябва да са готови да се разделят с гражданските и политическите си свободи в името на благоденствието.

С това твърдение Медведев оспорва самия фундамент на путинизма, стъпил здраво върху руската имперска традиция и върху императива на съветския комунизъм, доразвил и утвърдил схващането за приоритет на „държавата“ над някакви си човешки права.

За онези адресати на тези постулати, които може и да не разберат „къде е заровено кучето“ ( както казват в Русия), интервюиращият превежда въпроса си на разбираем и за последния пияница език. Медведев се включва в опростяването на посланието с контравъпрос:

„ Салам срещу демокрация?“, пита той, провокиран от журналиста. И пояснява, че тази епоха е отминала( признавайки косвено истината за корумпиращата народа политика на Путин). Свърил е периодът, в който се е съчетавала свободата с „доставките“ ( т.е. , когато с лесните пари от скъпия петрол и газ Кремъл буквално си купуваше социален мир чрез субсидиране на големи сегменти от руското общество на чисто битова основа). Това е посланието на Медведев.

Не е ясно доколко тези еретични за ерата на путинизма разсъждания на Медведев са автентичен завой спрямо близкото авторитарно минало на Русия, където полковник Путин генерално смаза опозицията, свободата на словото и предприемачеството. Може пък и след загубата на стотици милиарди от спада на цените на петрола и газа, тандемът Путин – Медведев да опипва почвата за по-сговорчива политика, за да си подсигури гърба спрямо тлеещото социално недоволство пред лицето на безмилостната ( дори и за авторитарните владетели) криза.

От наша гледна точка е интересно, ако тази тенденция се докаже и утвърди, как това ще се отрази на нашите управници. Представяте ли си такова чудо, като интервю на Г.Първанов за недружелюбна медия, която му задава неприятни въпроси? Кой знае, ако му наредят, може и да стане!

Дали пък необичайната загриженост Г.Първанов за демокрацията, застрашена от наглия ход ( на неговите другари в парламента) с търсенето на служебна победа срещу опозицията с паническото вдигане на изборната бариера пред синята коалиция, не е свързана с изтрезняването на Москва и съответните нови инструкции?

Ще видим. Другарят Станише се стяга за аудиенция в Кремъл. Когато партизан(лъкът) за бой се стяга, всичко може да се очаква.

4 мнения за “Партизан(лък) за бой се стяга”

 1. Предишните и тази статия би трябвало да подсказват на партийния вожд,че би могъл като “Октавиан”,да изпревари повиквателното на съдбата,като не дочаква по-ясни указания,за да разхвърли рисковете при разпределяне на политическото си богатство и се оттърве от част от ценните акции на
  БСП и тези на “Императора”.
  За аудиенции с к л а с н а каквато е руската дипломация,/повтаряно многократно от мен около Великденските празници 2008 г. и в Щаба на американския президент!!!/,едно възхитително разрешение би било,запазване на властта,чрез отклоняване на отговорностите й с
  ранг на “в и ц е-в е л и к И з б и р а т е л”,…..
  но тъй като това би бил е д и н с т в е н и я т порок
  “V I C E”!!!!,
  който ще му липсва …..а и най-точното краткосрочно историческо решение,което ще запази името му по достоен начин в историята на България,ако наистина са верни думите му в Габрово,че се е учил
  о т О п и т а
  на Историята…..на България и света!!!!
  И така като ученолюбив вожд,ще е поне на крачка п р е д М е д в е д е в….Д О Р И!!!!!

 2. Не им вярвам! Така навремето Горбачов взе да се преструва на демократ, защото икономиката на СССР буквално рухна от войната в Авганистан и трябваха свежи пари от Запада. Положението в днешна Русия е същото – технологично изостанала, с огромни разходи за въоръжаване и с практически сринат износ (основен донор на капитали). Колко му е на онзи дребосък също да се направи на загрижен за човешки права и други глупости, след като очаква да получи за това благоприятни отзиви (а и пари) от Запада?

  А нашите? А нашите винаги са били жалки. Жалък изглежда всеки, който имитира нещо, което не разбира.

 3. Анализът на Иво Инджев е както винаги силен. Аз обаче си мисля, че и при погледа към потенциалната алтернатива Путин-Медведев отново се проявява някаква “философия на по-малкото зло”. Върху нея винаги са се основавали външните анализи на руската политика. По модела: “Сталин е по-умерен в прилагането на комунизма отколкото фанатиците Троцки и Бухарин, Берия е по-либерален отколкото Ежов, Хрушчов е по-миролюбив отколкото Сталин и Булганин, Брежнев е по-предсказуем отколкото Хрушчов, Андропов е по-прагматичен към реалностите, отколкото другите”, пък за Горбачов- да не говорим- толкова оди и хвалоспеви май и Обама не е получавал от разните му гламави фенове и клакьори. Само че този конюнктурен подход пречи на мнозина да видят отвъд конкретните фигури неизменното зло в руската имперщина.Така че, ще видим. Общо взето, всеки в Кремъл е идвал като някакъв “реформатор”. А какво е ставало после- знаем добре.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.