Правослабие

Грешен съм и съм готов да се покая ако греша, но съдете сами: суеверието стръвно нападна вярата в дните на най-големия християнски празник и не срещна никаква съпротива от наместниците на Господа на земята у нас. Вярата в сатанинските предсказания на някакъв си гадател прогони от домовете им ( и от храма Господен в самия апогей на Възкресението) стотици, а може би и повече чеда божии в богоугодния град Хасково. И не последва никаква реакция на тази намеса във вярата и вярванията на миряните от страна на БПЦ!

Ако ставаше дума за ведомството на г-жа майор Емел Етем, отговорна за бедствията и авариите, нямаше да има повод за разговор. Там са свикнали да ни плашат с проливни валежи, а ние сме свикнали да не им вярваме.

Но точно в навечерието на Великден официалната статистика ни осведоми, че институцията, на която българите вряват най – много , е именно БПЦ. Дали пък архиереите не са повярвали на това твърдение и са решили, че след като толкова много им вярват, са си повярвали, че няма нужда да се борят за спасяване душите на вярващите, заплашени от разпростаняването на невероятни слухове от самозвани лидери на общественото доверие?

Практиката, уви, показва картинка, малко по-различна от онази, на която ни казват да вярваме. Хората вярват, както се видя в Хасково, на предсказания с вкус на откровено езичество. Оставени на самотек ( като главни виновници за това, удобно, се изтъкват медиите, които дали трибуна на шаманските занимания на някакъв гадател), хората избират да вярват на врачките.

Църквата, която има претенции да брани православния народ от изкушенията на лукавия, е заета да позира в телевизионните репортажи, които да покажат, че е важна и влиятелна. Но никаква я няма да се противопостави на самозваните магьосници, които се разпореждат на територията на вярата като в своя бащиния.

Това, впрочем, не е новина. Направо си е старина, наследена от времето, когато БПЦ беше превърната в придатък на държавата, но не заради разделението на властите, а заради подчинението й на еднопартийната, чийто продукт, както изглежда, продължава да е и днес.

9 мнения за “Правослабие”

 1. Православното суеверие, не може да се справи с окултното суеверие защото самите православни свещенници хранят народа съв суеверна вяра.

 2. Извинете, понеже бях развълнуван от статията забравих да похваля Иво Инджев за неговата пророческа далновидност по въпроса за православието.

 3. Каквото ни е “Православието” – такава ни е и “Държавата”!
  И по повод на убийството на студента Борилски:
  Потресен и погнусен съм от случващото се в България!
  Аз съм “български гражданин” и за в бъдеще ще обявявам това срамно обстоятелство в кавички!
  Копирайте и изпратете линковете на статията и филма показан по РЕ:ТВ на всичките си приятели и познати!
  http://capital.bg/show.php?storyid=706906
  http://retv.bg/video/?video_cat_id=4
  Идват избори – МИСЛЕТЕ!!

 4. “градът на Богородица” – какъв смях с нейните жители. А от паметника Богородица вижда че нищо не се е променило – пълно с малоумни

 5. Благодаря на г-н Инджев за интересната статия и като разграничавам понятията Религия и БПЦ ,съм абсолютно съгласен ,че БПЦ принадлежи към обръча от фирми около БСП . Мисля че тя е в състояние с фирменната си дейност да разочарова и малкото истински религиозни хора в страната ни . А за случая ” Хасково “- това е нашия манталитет – идва симеон , казва ще ви оправя и всички гласуват за него , идва сидеров обещава нещо… и събира един куп съмишленици …сега идва слеващия яне който също обещава …и така се вярва само на кухи гадатели- обещаватели , а не на истинските Сеизмолози . Жалко но е факт !

 6. Тъй като “партизан” С.Станишев се е “застягал за бой”,…още в предишната статия му обърнах внимание,че би било най-добре в обстановка на класна Кремълска т.е./”Имперска”/ дипломация,да не забравя собствения си кураж подсказан от него самия в Габрово на конгреса на НДСВ и да преосмисли н а й – н о в и т е обстоятелства,по вчерашните думи на Царя,че рано или късно човек,
  се сблъсква с реалността и тогава н я м а м я с т о з а ш м е к е р и и,като “работи отговорно с мисълта,че служи на обществото
  …..но не партийно,което
  е “по-доходно за хората и за самата страна…..”
  През юни 2008 беше казал веднъж “А”….но е негова си работа,как разбира кое следва и дали не е време и малка България,до помогне на Р у с и я,която е след нас,както ние сме след Западните Балкани!!!!
  Това вече би било истинско попадение и не-по малка историческа услуга за БПЦ и Вселенската патриаршия!!!

 7. Разбира се,че много явления са и ясни и неотменни,каквато беше прогнозата за великденското ни “клякане”- ЕДВА СЕГА!!!- пред МВФ??
  Но защо обществото трябваше да бъде ошашавено от “орешарски простотии” и трябва ли посоченият по-горе партизанин,да закъснява с мятането …на рамо или…. “да взема друго “на въоръжение”!!”,
  което е по-достойно във време на криза!!!

 8. Смрадливите нашенски калимявки с червени петолъчки под пагоните, слуги на мутрите, лизачи на кремълските кенефи и тъпи мракобеси не заслужават коментар.
  Ой, гиди наши духовници,
  духовници, още полковници,
  даже и изпод хитоните,
  все ви прозират пагоните…

 9. Не съм атеист.Напротив.Вярващ човек съм и то не само на думи.Чел съм Библията.Дядо ми беше пастор.
  Искам да кажа следното.Православната религия е най-задръстената религия без никакво развитие от повече от 200 год.Ето ви и един пример по повод Велик Ден.Всички българи без да се замислят участват в едни клиширани църковни изрази.Какво значи поздрава”Христос Воскресе” и отговорът “Воистина Воскресе.Това е една голяма глупост.Христос не може да въскръсва всяка година.Той е възкръснал тогава,когато е бил разпънат на кръста.Хубаво е да се чества този ден както в цяла Европа и в християнският свят,като най-важният ден в живота на Християните.В заключение искам да кажа.Всички попове у нас са най-вече търговци а не свещеници,а техния тартор полковник Максим е крайно време да се маха.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.