Яд(р)ен приоритет

В интервю за един от най-авторитетните в Германия всекидневници „Зюддойче цайтунг“( в Германия, в САЩ и в други демократични страни авторитетните издания не са непременно „столични“), президентът Г.Първанов намеква за промяна в оценката му на енергийната зависимост от Русия. Оказва се, че тази зависимост може да бъде и опасна!

Нещо повече, Г.Първанов, който постла килима за поклони пред Путин миналия януари и така се престара в тази дейност, че си изпроси негласен бойкот в западните столици, демонстрира сега загриженост за колективната сигурност на Запада, заплашена от прекомерната зависимост от руските суровини. За целта той определя кризата с руския газ от тази зима като „шок“.Именно затова България можела, по думите му, да бъде от полза като се възползва от географското си положение.

И двете понятия, „опасност от руската зависимост“, и „шок“ с доставките на руски газ, се появяват за пръв път в речника на президента на България.

Доколко му е трудно да бъде убедителен в тази роля обаче си личи от противоречието, в което изпада, щом заговори за най – скъпия (на сърцето му и за страната ни) проект с руско участие в самата България АЕЦ „Белене“. Изтъквайки факта, че с него (на теория, понеже няма осигурено финансиране и единствено Москва предлага държавен кредит за строежа, докато западните банки се дърпат) са ангажирани концерни, като Сименс, Г.Първанов стига до извода колко модерен бил този проект. А именно неговата „модерност“ , заради руските технологии, които досега не са допуснати в нито една страна от ЕС, се поставя под съмнение от скептиците у нас и в чужбина.

Същото се отнася и до екологичната страна на въпроса, която вестникът повдига с ясното съзнание, че точно в Германия еколози вече протестираха срещу строежа в сеизмологична зона в близост до огнища на земетресения с драматични последици в Свищов и във Вранча, Румъния. С лековатия аргумент, че еколози имало навсякъде( т.е. нека си протестират, това им е работата), президентът търси легитимност в западното участие в плановете за строителството на централата ( всъщност точно срещу тях се бунтуват германските еколози). И нито дума не казва този път за „опасната зависимост“ от Русия, за която скланя да говори по- горе по отношение на преноса на руски газ и петрол. Именно в ядрената енергетика България е далеч по-зависима от Русия, отколкото Европа е свързана с руските доставки на газ и неф, които иначе той загрижено сочи като опасни за европейската независимост.

Можем само да гадаем, дали Г.Първанов не е решил да направи крачка назад като кремълски брокер по темата за газопровода „Южен поток“ само и само да запази позиициите си по явно много важния за него ядрен приоритет в Белене. Очевидно е само, че търси изход от положението, в което сам се постави, когато обяви за голям успех ( „голям шлем“) подписването на три огромни за мащабите на България договора с Путин през януари 2008 г. , с което превърна европейска България в още по-зависима от Русия и отворена за нова руска енергийна експанция на Запад страна.

14 мнения за “Яд(р)ен приоритет”

 1. Нещата сами си идват на място,когато преди малко се тюхках,че “нещо липсва” преди е д и н “п а р т и з а н и н” да наметне пушка,стягайки се за бой….нейсе оправи се сс призива,ще е то м о д е р е н европейски проект и колко са р е н т а б и л н и взаимните ни връзки с Русия….,когато трябва да сме впечатлени от гигантите “Сименс” и “Арева” за се вторачваме само в “Набуко”,без да отчитаме “силните надежди на г-н президента”,който обаче не намира за нужно,да ни ни “ощастли” и с точни сведения за варианта “Бял поток” като Набуково разклонение с УКРАИНСКО влияние,в момент,
  когато Саакашвили изглежда изпуска юздите,но грузинската опозиция,не само не шикалкави,но и открито заявява,че не иска подкрепата на Русия !!!
  Това бе причината да повтарям уверено и постоянно “по кардиналски”,че упражнението на по-по-най сред К Л А С Н И

 2. ЕЛИТИ….не е лъжица за всяка уста!!!!

 3. Chestno da vi kaja, g-n Indjev, sum siguren, che veche dosta bulgari se zamisliat za pokushenie nad licata, koito ironizirate vuv vashite statii. Az lichno sum razmishliaval nad tazi tema, otbroiaval sum “za” i “protiv” i vse ne namiram dostatuchno argumenti za “protiv”. Kolkoto i losho da e pogubvaneto na edin choveshki jivot, ne moje da se sravni s pogubvaneto na stotici mladi i stari umove v tozi korumpiran burkoch, v koito jiveem.
  Nejelanieto na naroda da promeni kakvoto i da e bilo ne samo, che se uvelichava, no i stava genetichno nasledimo. Buditelite ste tvurde malko i tvurde potisnati. Dali ne e vreme da se suberat pak niakoi “ludi glavi” i da izgotviat seriozen plan za zalichavaneto na oligarhiata? Zashtoto zapochvam da se pritesniavam, che prostiat, elementarniat chovek ne razbira ot drugo osven ot toiaga. Obrazovaieto ni dori i da zapochne da se reformira tvurde kusno shte zapochne da rajda svetli umove.
  Zashtoto segashnata situacia e mnogo po-slojna ot tazi ot predishnite upravlenia na nomenklaturchicite. Dori i umniat chovek se chuvstva omursen, omerzen, opleten i pred ochite mu stava zamugleno, vse edno e pil razvalen alkohol.
  S neturpenie shte izchakam izborite i ako ne se vidiat svetli chela nachelo na durjavata, niama i da se zamislia kude da produlja jivota si – tam pri sineokite rusi hora, koito uj sa ni zakopali s tiahnata ikonomicheska kriza…

 4. Към Bushido:

  Разбирам огорчението ви и го споделям, но с превантивна цел съм длъжен да проявя мнителност спрямо евентуални последици от споменавеното на “покушение” – може да послужи като удобен претекст за разправа от страна на бдителни “пазители на закона”. Това подозрение може и да ви се стори прекалено от моя страна ( или пък страхливо), но предпочитам да се застраховам, като се разгранича от тази част от вашия коментар.

 5. Г-н, Инджев, къде бяха германските еколози когато построиха Атомна електростанция в Черна вода Румъния и там е също сеизмична зона.Нека да не стават маша на нечии корпоративни интереси.Нали Европа трябва да намали вредните емисии от парникови газове откъде ще вземаме енергия тогава.Нека да се говори аргументирано по тези въпроси.Значи ако атомната енергия е от руски инсталации е “лоша”, а ако е от Френски инсталации е “добра”, нали не трябва да има двойни стандарти.Нека дебатът се състои но с технически и икономически аргументи и не в услуга на някои компании.

 6. Към Bushido:
  Вашето огорчение н а и с т и н а е впечатляващо и “излечимо”-при това временно-но само със здрав хумор,почерпен от култуви
  легенди с комедиен характер /саругаку и дшущи-сарагаку.. със/ симфолична бутафория и декламационнен маниер
  в к о й т о у ч а с т в у в а т “а к р о б а т и и к у к л о в е д и”
  Можех да спомена и старинните театри от типа на “но” и “кабуки”,но на тонтон-макутите,
  които лесно се разбуждат,най – силата им част не е хуморът!!!!
  Затова карайте н а п р а в о през “разсада”:-хана мацури -празникът на плодородието,за да сте и убедителен “луд”!!!
  И аз като И.Инджев,предпочитам,да се разгранича от “покушителната” част на коментара Ви,а ако желаете и стане удобно /с негово съгласие!!/ бъдещите ми “молитви” ще бъдат гарнирани и с доза хумор……

 7. Г-н Инджев, приятели,нещо встрани от енергетиката, но свързано с пак с кремълския лакей Гоце. Вие сте си дали сметка, какви ги нацвъка този негодник с поклонничеството си при КГБсткия генерал и комунистически диктатор на Молдова Вл. Воронин точно преди изборите? Имаше убийствени коментари на румънски журналисти. Заради това отношенията ни с Румъния се напъхаха яко във фризера, а всеки знае,че тя е в много по-силна позиция от нас в момента.

 8. Г-н Николов,

  Дебатирайте параметрите, ваше право е. Мое право е да имам свое мнение и без да съм специалист по параметрите, които не обсъждам тук.
  На мен ми стига мнението на европейските специалисти, които за нищо на света не могат да си представят да пуснат в страната си руска ядрена технология ( макар и усъвършенствана) след трагедията в Чернобил. Единствено в Китай руснаците успяха да пробият с усъвършенствания си чернобилски вариант.България, начело с такива началници, като сегашните, би станала прецедент в ЕС и това е една от причините руснаците да се борят да постигнат на наш гръб стратегическата си цел.
  А и чудна е перспективата хиляди руски ( и български, обучавани в Русия) специалисти да се настанят в натовската ни държава- дали това също не е причина за тази настоятелност?
  Или за вас е по- ценна любовта към Русия, отколкото към себе си дори ( защото при катастрофа изотопите няма да подбират влюбените в Русия и да ги щадят…)?
  И без да съм специалист, помня земетресението в Свищов и във Вранча – Белене просто е земетръсна зона, а тук не е Япония с нейните стандарти, технологии и дисциплинирани хора, благодарение на което там преодоляват сеизмологичните заплахи за подобни обекти.

 9. Наред с мен и колегите М а з а р е н,Д ю б о а,Ф л ь о р и и
  Б е р н а л и,сме пропуснали забелязаното от СТАМБО,но не в частта “енергетика”,а в удобната “лакейщина”,както в полза на Вл.Воронин преди изборите,така и с тази “мина със закъснител”,
  което румънците ще ни върнат,
  както са умеели винаги за зла участ…на България!!!
  Приятелю Стамбо,възможен ли е някакъв линк,макар че суетата и несръчността на дуета “лъсва” у се чува вече???

 10. Искам да добавя и за строежа в Китай. Там ако не се лъжа бяха дали лош корпус на реактор та трябваше да забавят пускането.

  Определено има хора, които за интересите на Русия всичко ще пренебрегнат (не визирам г-н Николов).

  Мен ме притеснява наистина защо Европа не допуска руски реактори. Сега дали е политически или не хода аз не знам. Само знам, че ходът тук е политически. И съм доста убеден, че цената няма да е 4 милиарда. Те параметрите в тия отношения са много неустойчиви….

 11. България няма нужда от втора атомна електроцентрала!
  Работя в сферата на енергетиката (работил съм на строежа на VІ блок на АЕЦ “Козлудуй”)и мога да кажа със сигурност, че енергетиката ни се управлява от МАФИЯ, която от нищо друго не се интересува, освен от далавери. АЕЦ “Белене” е една далавера, нищо повече!
  И така 20 години!

 12. V Rusiya vinagi e imalo otlichni spetzialisti, sposobni da initziirat i razviqt originalni proekti. Osnovniqt problem s ruskata marka e opasnata neposledovatelnost v dalbochinnata realizatziq na parvonachalniq proekt. Prichinite sa mnogo, no glavnata e v psihologiqta na ruskite investitori, natrupali kapitali po neestestven nachin i uvelichavashti gi, spekulirayki s kategoriite na neotminaloto udarno komunistichesko ejednevie. T.e. samoto transferirane na ruskite tehnicheski dostijeniq v realnata praktika, kakto i rezultatite ot nego, ne nosqt belezite na stabilnost i nadejdnost, dori pri vprechatlqvashti pqrvonachalni resheniq. Zatova za strana kato Balgariq, koqto ne razpolaga s golemi kapitali i mnogo trudno sazdava mreja ot dobri spetzialisti na razlichnite niva na eksploatatziq, e ogromen risk dalgosrochno da se obvarzva sas segashni ruski technologii. V Rusiq ima budni hora i moje bi badeshteto shte e drugo, no shtom ne e qsno koga i kak, ne mojem slqpo da se doverqvame na “Kremalskiq Broker”, kakto spoluchlivo e izpolzvano v teksta ot avtora.

 13. Драги Кардинал Ришельо, извинявай за закъснението, изпращам ти коментара на Раду Попеску. Голям резил, лошото е, че резилът е не само за Сирищника:

  Bulgaria’s president has campaigned on behalf of the Communist party in Moldova, while Bulgarian MPs think that European states should learn from Azeri electoral practices. In both cases Bulgaria has been quite out of the loop with the rest of the European Union. Bulgaria’s electoral adventures in the post-Soviet space make it look more like a CIS state, than a responsible, democratic EU member state that acts and sings in tune with the rest of the European Union.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.