Ход с троянски кон размести пешките на Путин

Ход с коня ( троянския), предприет от Путин, заобиколи Първанов и размести българските му пешки като постави в шах властта в София, предизвиквайки рокада в приоритетите на Русия на българската управленска шахматна дъска.

Умилкването около Путин, обявен от в. „24 часа“ за сигурен участник в енергийната среща в София и негова „главна звезда“, приключи с унизителен провал на организаторите. Само часове след вестникарската лъжа, разпространена в голям тираж в София, Москва най-после наруши леденото си мълчание по въпроса и покруси президентската гвардия в България с новината, че премиерът Владимир Путин няма да дойде. И толкоз.

Дмитрий Песков, цитираният от „Ройтерс“ говорител на руския премиер, сипа обаче безжалостно още сол в наранената гордост на домакина Първанов. Той съобщи, че било „решено“ ( едва ли в съгласие с просителя Г.Първанов, а очевидно еднолично в Кремъл), че ще бъде по-добре, ако българският премиер информира на място в Москва руското ръководство за резултатите от конференцията в София. И мимоходом уточнява, че става дума за „промяна в плана“ , от което става ясно, че Путин е е давал надежди на българските си домакини като господар на положението, който си прави каквото си иска.

Явно миналия септември, когато Станишев послушно почака няколко часа в предверието на Путин в Сочи, преди да бъде удостоен с обещания прием, българският премиер е показал нужната отзивчивост и съответно е заслужил благоволението на „силния човек“ в Кремъл. Епизоди, като този в Сочи, сигурно са допринесли за похвалата на руския външен министър Сергей Лавров пред руския официоз „Росийская газета“ към България като към държава, която в Москва харесват въпреки членството й в НАТО.

Разбира се няма опасност и без Станишев Москва да остане неинформирана какво се е случило в София на 24 и 25 април – най -малкото защото ще си има съгледвач в лицето на енергийния министър на федерацията Сергей Шматко. Акцентът в изявлението на правителствения говорител върху смяната на Първанов със Станишев като събеседник на Путин, който привиква българския премиер на отчет, придобива в този смисъл още по-голямо значение и не оставя място за съмнение кого предпочитат в момента в Кремъл.

Посещението на Станишев, насрочено само ден след края на форума в София под егидата на Първанов, не е импровизация от тази седмица. За него бе съобщено достатъчно рано, за да е случайно, че е било разположено във времето точно по този начин. Не е за вярване Путин и Станишев да не са се разбрали предварително, а и е също толкова невероятно Първанов да не е разбрал какво унижение му се готви.

В този контекст е интересно да се препрочете интервюто на Първанов за „Зюддойче цайтунг“ от преди три дни. В него той за пръв път говори за прекомерната зависимост ( но на Европа, а не конкретно на България) от руските доставки на енергоизточници като за „опасност“ и нарича „шок“ зимната криза със спрения руски природен газ. Да не би пък отритнатият Първанов да покаже отново прословутата си гъвкавост ( този път по отношние на руските си пристрастия), демонстрирана и преди, когато в рамките на няколко години от лидер на антинатовски протести се превърна в първи натовец на републиката?

Не е много за вярване. Но кое ли пък в тази трагикомедия е за вярване? Официозите най-напред дни наред тръбяха, че на „световния форума в Пловдив“ (!) ще пристигне американският държавен секретар Хилари Клинтън, но се наложи да бъдат опровергани официално. Най голямо лигавене с измислици за въображаема среща на Путин и Клинтън под тепетата падна тогава в „Стандарт“ и в „Труд“.

Сега някой е излъгал „24 часа“, най-близкия до Първанов всекидневник, че работата с пристигането на Путин е опечена и изданието на бърза ръка изпържи читателите с тази лъжа. С голямо заглавие – както подобава за такава желана вест! При това без да се позовава на източник ( какъвто и да било), което означава, че лъжата си е на вестника. За такива брутални манипулации, които сриват доверието в медията, в нормалните страни хвърчат оставки. У нас обаче лъжата е норма, а не изключение. Всеки от виновните може с лекота да посочи винаги още много други лъжци наоколо и нагоре. Например – сред своите приятели на най-високи местта във властта, с които са свързани помежду си явно толкова здраво, че „самосмъртта може да ги раздели“, както се казва за безпаметно влюбените.

Да се разчита на безпаметността на хората обаче този път може да се окаже грешка- просто натрупванията в това отношение минаха всякаква граница. Серията от гафове е такава, че ще се запомнят дълго. Нито лъжливите медии, нито техните ментори са вечни. Щом и Путин вече демонстрира презрението си на нашите управници ( единия го пренебрегва, а другия го привиква като провинил се ученик), явно предстоят промени.

14 мнения за “Ход с троянски кон размести пешките на Путин”

 1. Хубава статия, написана на хубав език!
  “Властта” в София, отдавна е станала много смешна (тъжна)- зависи от гледната точка:)

 2. Добре написано, но невярно по отношение на обвиненията в изречени лъжи. Лъжата, като такава, е информация, която не отговаря на обективната истина, но задължително условие е, информаторът да знае това, т.е., да знае, че това, което казва, не отговаря на истината. А иначе си е най обикновена заблуда. Ами, заблудени са си, какво да ги правиш, или ги пращаш на бунището на историята, или вегетираш докато сам отидеш в един по-добър свят.
  Ако някой е излъгал,излъгал е като мечката, която попитали, дали е вярно, че тази година ще има много дренки и тя отговорила, че наистина ще има много дренки. Като я питат откъде знае, – от никъде, казва, ама много ми се иска. Ами, иска им се на другарите.

 3. Очень печальная весть… НУ, КАК ЖЕ БЕЗ ТОВАРИЩА ПУТИНА! Как пережить- спрашивают его софийские подхалимы? И грустят, грустят…Кой, ако не Русия знае как да унижава собствените си лакеи, агенти и всякакви други кремълски клозетолизци като Гоце и СерГея? Браво! Замечательно! Хак им беше! Но, мен ме терзае въпросът дали ще върнат заплатите и хонорарите си платените драскачи от ТРУП и т.н., които величаеха “световния, не- вселенския енергиен форум”? Май наистина трябва да го преместят в Сирищник. Предлагам като основна екзотична атракция за ВИП-гостите да се предвиди в програмата посещение и ползуване на местен кенеф в родната къща на Седефчов.Му-ха-ха-ха-ха- ха-а-а-а-а!

 4. Е, добре де, а как ще правим избори като Путин още не е казал за кого да гласуваме!? 🙂 Що ги не поотложим малко, докато реши ?

 5. на една проститутка и е все едно с кои ще се чука.наште другари са същите,само да има келепир. путин май е от същото тесто.Изобщо комунисти 100%.

 6. До оставим на страна досегеашните прогнози ,д о к а к в о в о д и неравнопоставеността в дуел с класна дипломация ,защото подобна “гастроономическа визия” ,не е повод за “телешко” изживяване и о щ е по-малко, в памет на равностоини български колоси от миналото…..в армията,флота
  и външната политика!!!
  При мен като шеф на “Кралския съвет”,негласен защитник на абсолютизма и “основател” на Френската академия не можеше,да “п р е д е” един Людвик XIII като “слабоволен крал”-п р о д у к т- и на моя “собствен коалиционен грях”,особено след късогледо съсредоточаване на ц я л о т о управление на държавата, без отчитане на стаж в йерахията и липса на опит за превръщането на България в първостепенна сила в Ютоизточна Е в р о п а и н а Балканите….

 7. Това е пореден шамар за нашите васали – когато демонстрираш слугинско поведение към господаря, можеш да очакваш по някой шамар от време на време – зависи от настроението на господаря. Нашите “първи” мъже така и не научиха друго поведение – да покажат достойнство, поемане на отговорност и реципрочност на взаимоотношенията с други държави (било то “големи” или “малки”). Лошото е че тези шамари от “господаря” не водят до нищо положително – васалите са свикнали да им е червен врата (от шамари), а народа така и не вижда достойно поведение и си мисли, че това поведение е нормално и част от приордата на нещата.
  П.П. това поведение и “братска” любов е от типа садо-мазо…

 8. “Другаря” Първанов едва ли е изненадан. Той прекрасно знае как Путин му “дърпа” ушичките и го е споделял – справка срещата в хотел Кристал палас в първите дни на 2009 г с … разни хора, между които и Васил Божков.

 9. Към Василева:
  В този блок съм писал многократно за безграничната суетност при гениално използване на посредствени дарби,което даже при един Волтер като политик е имало и нещо лакейско….
  А то не е като “чичо на село”,който те учи “как се играе и с огъня и с водата”,въпреки признаци на обикновен здрав смисъл
  с “еврейска” школовка и у единия и у другия…
  Н о д о т а м!
  С “партийното” и народно виме!!!!
  скъпо ще излезе превръщането им в играчка на по-класни отбори от техни колеги,защото партийната им обремененост-в частта и улични протести-ги лиши от ш а н с а да възвестят……и оглавят д о р и
  …. едно н а ч а л о,което се очаква от нас,Европа и света.
  Пропуснато бе ,като непорочно зачатие н а българския н а р о д с тежка в е к о в н а сянка на “първородния революционен грях”
  …и лицето В.Б о ж к ов е само е д и н о т м н о г о т о !!!.

 10. Причината да не дойде Путин е малко по-различна: той чакаше Гоце да доведе по-представителни гости от по-влиятелни държави. Е, не се получи, затова и отказа визитата, пък и е показателно, че се е надявал почти до последния момент. Това е издънката на Първанов, за която правителството охотно му “помогна”. Сега станишев може да чака не 3, ами 6 часа преди да го нашляпат.

 11. Forumat v Sofiq trudno bi mogal da nadhvarli rolqta si na “drugarski sad” nad “verolomna Ukrayna”, tay kato samo prez obshtestveno dokazana osnovna vina na Ukrayna minava nadejdata svetat da razbere, che “Gazprom” e po-zagrijen za klientite si, otkolkoto patriarh Alexey za dushite na ruskite pravoslavni. Na praktika glavnoto uprajnenie veroqtno sa bili kuloarnite opiti na bogatira Putin da razklati stabilizirashtata se otzenka na Zapada po vaprosa “Pazaren subekt li e Gazprom?”, kato chrez morkovcheta se opita da otdeli nqkoi ot grupata vazmuteni. I poneje, izglejda, zapadnqtzite namirat nomera za iztarkan i izprashtat prosto experti, Putin ne e nameril prichina da prisastva. Taka che, molq Vi, vlezte v polojenieto na “bezpristrastnite” domakini na Foruma…

 12. Ставащото е Божие наказание за това, че форумът не се провежда в Пловдив, както първоначално беше решено. Сега сериозно. Явно обстановката и въздухът в София вече не са отровни за голямите политически личности. Та какво да им хареса – убийствата през ден,безумието царящо в заведението наречено Народно събрание, пълното обезличаване и безкрайно лицемерие на ” управленците ” в столицата на държава без държавност,безсилна полиция, отсъстващо правосъдие, безлично и вече разбито правителство, което отдавна е изпаднало в транс, усещащо собственото си безсмислие и т.н. и т. н. Носят се слухове, че в София дори и просяците вече са корумпирани. Докато е така, няма да се намире луд, който да се качи на самолет с надпис ” Bulgarie ” и то без гориво и летящ в режим на развален автопилот / освен самите ние, докато все още ни правят на луди / .

 13. Допусната е грешка в коментара ми.В средата на третото изречение следва да се заличи думата ” не “

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.