Въпрос с повишена чудност

Бариерата от 8 процента пред коалициите , кандидати за парламента, вече е факт – безспорен и видим като Берлинската стена. Но ще има същата съдба. Нейното издигане, замислено като преграда пред политическия враг, изобличава страховете на строителите на такива прегради и мобилизира съпротивителни сили на онези, срещу които те са замислени.

За да бъде перверзията пълна, идеята за това препятствие пред опозицията е на ДПС, която при подобна бариера щеше да гледа парламентарния дувар отвън през последните 8 години. На дувара обаче, съграден по чертежите на майстора на такива съоръжения Доган, се покачи като петел на бунище Яне Янев и стана глашатай на явната несправедливост от името на „Ред, законност и справедливост“. Именно той, така удобно на иначе вербално атакуваната от него сегашна власт, като вносител на поправката, е свързващото звено между подбудителите и извършителите – за радост на Станишев, който не пропусне да спомене тази формалност, за да обоснове дискриминационния акт като проблем на …десните ( визирайки ролята на Янев, който вече дефилира като „консерватор“ в публичното пространство).

Янев, да припомня също, обича да произвежда скандали, атакувайки уж ДПС, които при по-внимателен прочит се оказват в угода на Доган. Такъв беше случаят с изнамерения от Янев мюсюлмански фундаментализъм в родопското село Рибново, където по негов сигнал командоси арестуваха зрелищно един кмет, дръзнал да се отцепи от ДПС и да победи кандидата на Доган на местните избори. Такъв е и сегашният казус с измислената в централата на ДПС бариера от 8 процента ( предназначена да спре синята коалиция на изборите), поета след това като щафета от „бореца за справедливост“ Янев.

Този дует между Сокола и Яне е доста неприлична интерпретация на популярната песен, в която се казва:

„Морен Сокол пие вода на Вардаро,
Яне-е-е-е, Яне ле , бело пиле!“.

Че Сокола пие (и не точно вода), това твърдят негови дългогодишни сътрапезници. Може и да е морен вече- толкова години нездравословен (нощен) живот биха изморили всекиго. Но що за птица е Яне, чийто личен рейтинг литна вече почти на върха на народната любов, запазен за светата троица Първанов-Борисов- Данаилов ( и веднага след тях кацна вече новоизлюпения анторитет на Яне, прочул се от месеци с шумни медийни кампании, оповестявайки кого и кога ще арестуват полицаите в близките дни)!

За разлика от астролога Лещански, на когото хорята вярваха преди да ги направи на луди с предсказанията си за земетресение в Хасково, гражданите до неотдавна не вярваха на Яне. Но ето че вече са си промени мнението, защото Яне познава в прогнозите си: каже ли, че ще арестуват някого, хоп, маскираните полицаи се втурват да изпълнят предсказанието му. Вълшебна работа с магическо въздействие върху народните маси, зажаднели за ред, законност и справедливост!

Магьониците, които стоят зад тази чудодейност, както при всички фокуси, разчитат на разсеяността на публиката, за да извадят поредното пиле от ръкава си и да ни го пробутат като чисто нов лебед на демокрацията. Ами ако я ядосат зрителите, които правят на идиоти – дали няма да постигнат обратния ефект? Ясно е, че това е въпрос повишена чудност, защото н.в. Избирателят е капризен и трудно предсказуем владетел в царството на постоянните манипулации, в което демократичните свободи най-добре се упортебяват за антидемократични цели от опитните шарлатани на т.н. преход.

15 мнения за “Въпрос с повишена чудност”

 1. Предлагам да се разпуснеме като нация. То не беше първо Жорж Ганчев, после Царо, по него Сидеров и Борисов, сега Яни. Уж народната мъдрост гласи “не питай учило, питай патило”.

 2. На война – като на война. Явно много политически контузии ще има, много мръсотии ще се изливат,много скандали и компромати ще се развихрят, много политически съдби ще се променят, много политически разводи ще има, много нелогични политически съешвания ще станат. Въобще продължаваща политическа проституция, подклаждана и захранвана от управляващите, напук на здравата логика. Можеби с единствената цел да завлечат в пропастта със себе си повече политически врагове / не противници /.

 3. Народът е като стадо овце заградено от вълци. От едната страна стадото е заградено в по-голяма степен, затова бяга в “правилната” посока, където други вълци го посрещат. Как да скараме вълците, че да започнат сами да се нападат, и да оставят нас овцете на мира?

 4. Бумерангът набира мощно скорост и след 2 месеца (изборите…) така ще ги плесне през лицето, че няма да могат да се съвземат!

 5. Понеже 20 години не бяха достатъчни на опозицията да се съюзи, мисля че 8 процентовата бариера е добър урок за тях.
  Ако питаха мен, щях да я направя 20%, че поне да се налее нещо в тъпите им кратуни.
  То бива некадърност, но такава като на нашта опозиция рядко се среща.

 6. Към Борис Тодоров:

  От краткото ви изложение оставам с впечатление за голяма лична смелост, голяма кауза ( щом един младеж е готов да направи такава жертва) и голяма несправедливост спрямо него.

  Признавам своята голяма неосведоменост по подробностите на казуса и бих се образовал допълнително по темата. но и малкото, което пишете, ми стига да се присъединя към призива за ЕВРОПЕЙСКО отношение към младежа, дръзнал да заяви идентичност, различна от толерираната от властта в Скопие!
  Ако трябва да кажа нещо принципно, то е, че в 21 век в Европа хората трябва да бъдат оценявани първо като човеци и чак след това като носители на конкретни паспорти.
  Обратното е голям срам за всяка държава на континента, особено ако тя има претенциите тепърва да става част от общността на европейското безгранично ( по отношение на дискриминацията по раса, религия, етнос и пол) пространство.

 7. Г-н Инджев, мисля че за Яне Янев, изразът “вносител на поправката” може за по-голяма ясност и пълнота на изразяването да бъде заменен с “вносител на поДправката” – защото къде са тогава надълго и широко прокламираните от него “опозиционнност” и антагонизъм към тройната коалиция? Спукана ни е работата с такава управляваща коалиция и с менте-опозиция!
  Моите поздравления – много сполучлив паралел между астролог и политик “в опозиция”!

 8. О т к р и т о п и с м о д о С. Станишев
  Ваше Превъзходителство,
  Рицарското Ви “достойнство” и участие в п р е д а в а н е н а “Комиците”, неочаквано ни изравника по “ранг” и “сан”,за да Ви благословя и призова,да откажете овреме от очаквания “пилаф”в Москва и отговорите подобаващо за шамара на президента като достолепни българи,каквито са били вашите предщественици!!!.
  Доган не е Великият везир,нито Калфин повече от калфа,за да прояви редакционни извинения и умения в презареждащ”
  /r e s e t t e d/ отговор на великолепна имперска дипломация,
  но и като такава,тя ще им излезе през носа,когато са подценявали “уроците от падащите стени”….а и неточните съюзници за София!!!
  Вие може по бесепарски,и да се дърлите с президента Първанов-предизборно еша ви нема-но той е днешната д ъ р ж а в н о с т проверена от вековете…и България няма да Ви прости никога късогледство,с което ще затрудните и Историята и Г е н е р а л а…..

 9. Както винаги, страхотен анализ
  на Г-н Инджев. Аз, обаче, искам
  да внеса малко пост
  комунистически песимизъм 🙂
  Не варявам, че народа български
  е в състояние да взима
  адекватни решения. За толкова
  години не успяха да видят
  плоските номера на Луканов,
  Виденов,СерГей(не че вярвам, че
  е гей, ама за него всяка обида
  е малка), то не бяха месии –
  бивш цар и настоящ крупен имотоимащ, Бат’Бойко дето биел без упойка-колко герочино.
  Само един въпрос
  остава да виси в мен – имахме
  ли реален шанс да се променим
  наистина, или всичко беше
  хроника на една предизвестена
  смърт ? Смъртта на морала и на
  бъдещето на Европейска
  България? Дали имаме ресурс
  да възкръснем от сивата пепел ?

 10. Алеко е описал всичко преди повече от век. Като бях ученик и четях произведенията му, не можех да си представя, че такива неща са се случвали- по изборите в Свищов например, как се издава вестник и т.н. Ами сега няма нужда да си представям… Този народ си отива за съжаление, с или без чужда помощ. Аз като млад и образован човек все повече се отчайвам от робската психика на хората. За съжаление нямаме и Моисей, да ни води 40 години, докато измрат всички, родени в робство.

 11. Няма нищо чудно в това какво представлява “лудото Яне”. Филиалът на КГБ в София основно работи с подставени лица още от 1989 г. Целта е ясна – ликвидиране на демокрацията и връщане на “Болхария” под крилото на путинската мафиотска империя. Затова не са достатъчни антибългарските партии бсп и дпс. За това работят най-вече “патриотични” и “десни” формации – Атака, Лидер, Напред, сега острието е РЗС. Не случайно ДС-КГБ подбира такива екстремисти – от Румен Воденичаров и агент “Николай” до Сидеров и “лудото Яне”. Те чрез своя популизъм трябва да увлекат част от политически неграмотния в по-голямата си част български народ. Програма максимум мафията вече не може да реализира – оставане на власт на трипартийната олигархия. Затова сега се работи по Програма минимум – постигане на следизборна коалиция Герб-БСП и недопускане на “Синята коалиция” в парламента.

 12. Tozi Yani “mach za mach” li igrae, ili goni nqkakvo krayno klasirane (za boga, ne sam spomenal v tozi smisal Orlandovtzi!)?

 13. Огромният проблем, по скромното ми мнение не е толкова в това, че Янев (а помним и много такива като него – като почнем от Ж.Ганчев и минем през плеяда бивши “сини” (сещам се за пресния шеф на Пловдивския панаир Б.Бонев, и т.н., и т.н.) е маша в ръцете на олигархичната върхушка, чиито лица са Доган, Първан… Огромният проблем е, че номерата им работят – едно е шепа хора като нас да заскобят съмненията си и виждайки как свободата и демокрацията се сгромолясват, да се мотивират да гласуват, и т конкретно и все по-убедено. Съвсем друго е неособено убеденият “среден” привърженик на свободата и демокрацията да привиди в Синята коалиция алтернатива. А оказва се (по пресни данни от социологически агенции), че именно “средният” разколебан демократ, който е заливан от разнопосочните като конкретика, но еднозначни като послание излъч.., пардон, облъчвания от страна на т.нар. национални медии, не се е мотивирал от безочливите ченгесарски номера, опитващи се по всякакъв начин да възпрепятстват влизането на един много неудобен за авторите си политически субект в следващото НС. Уви, не се е мотивирал. Имам лошото предчувствие, че лидерите на Синята коалиция твърде много се уповават на нечии данни, че влизанет в НС им е в кърпа вързано, и това заплашва да се реализира един ужасен според мен сценарий, при който те (а и ние) ще загубим “с малко но завинаги”…
  Помислете само какво би станало в този случай?
  Едно е кристално ясно – без къртовска и последователна работа – и по медии, и “от врата на врата”, и особено с наблюдателите и застъпниците в секционните комисии – нещата отиват към един недопустим и исторически опропастителен за бъдещето на демокрацията и свободата у нас резултат.

  Дано да има широко отворени очи за тези неща у онези лидери в дясно, които нямат право ТОЗИ ПЪТ да се провалят. Дано…

 14. До Г-н БРОДИЛОВ
  Не се кахърете уважаеми господин Бродилов – Всичко е безвъзвратно загубено.
  Пише Ви един бълг реаниматор, скочил от самосвала преди 20 години и занимаващ се от 30 години с критични състояния на човешкото тяло. При тях има така наречената point de non-retour ( точка след която няма връщане назад). След нея можеш да приложиш най-силните лекарства, най-съвършените методи на лечение, да събереш светилата на медиц мисъл и практика, но всичко е напразно. Мисля си, че бълг общество отдавна е преминало тази точка. Жалко за интелигентните хора като Иво, Вас и още много други ( но нищожно малко спрямо масата) и терзанията им. И за да не съм толкова тъжен
  ето Ви нещо велико http://www.youtube.com/watch?v=R3iDeIq3j6Y&feature=related

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.