Демонсрация

“ Идята на форума бе…“ – запомнете това „знаково“ признание за провала на енергийния форум в София още преди да се е състоял, защото то е цитат от в. „24 часа“, най-близкият медиен говорител до патрона на този форум Г.Първанов. Два дни преди началото и ден след голяма лъжа, че Путин щял да присъства, без никакво оправдание за подвеждането на читателите, същият вестник вече обяснява как и защо акцията на Първанов за политическо саморекламиране е пред пълен крах.

В опит да обясни необяснимото ( ау, Путин ни отказва!) вестникът бламира собствените си твърдения от предишния си брой, но този път ни информира, че миналата седмица вероятността Путин да дойде била 90 процента, доката изведнъж (!) след Великден руската страна поставила неприемливи условия на България. Така ли? Ами защо не ни го казахте, когато излъгахте, че Путин със сигурност идва…

В другия официоз, в. „Труд“, темата за провала, без да бъде наричан така ( естествено) е разработена по типичен за спецификата на изданието начин, който включва самохвалство там, където е най-добре да има посипване на главата с пепел. Това се постига с припомнянето:“ Както „Труд“ съобщи, от 31 покани към държавни и правителствени лидери..участие са потвърдили петнайсетина. Останалите или не са потвърдили, или изпращат хора на по-ниско равнище“.

И това се случва два дни преди откриването на самия форум!

Третият официоз пък, в. „ Стандарт“, буквално мълчи по темата. Не може чак да се каже, че е загубил дар слово, защото това е нещо, което първо трябва да го имаш.

Подобна е и картинката в останалите официозчета, изкупени на едро от едрата собственичка на вестници ( напоследък с апетит и за телевизии) Ирен Кръстева. Редом крета и държавната телевизия, за която сензацията с отказа на Путин беше кротко сбутана в централните новини като пълнеж между някое и друго убийство или отвличане, макар именно убийствата и отвличанията да са рутинните сценки от живота ( ни). Но така е, когато трябва да се отвлича вниманието от неприятностите за властта!

От другата страна на барикадата, където опълченците от „Дневник“, „Сега“ или седмичникът „Седем“ ( всеки със спецификата си, но негласно обединени от дързостта си да не участват в разгула на официозната лъжа), правят каквото могат, но то е „за цвят“, колкото да се каже, че в България все още има свобода на словото и медийна логика в редакционната политика, която преди всичко трябва да се основава на достоверността.

Най- прекрасното доказателство за абсурда с бойкотирания енергиен форум на Първанов обаче дойде от самата Русия. Вестник „Комерсант“, ни повече, ни по – малко, обяви конференцията в София за …антируска. Това била причината Путин да се откаже да участва ( и така да торпилира усилието на Първанов да се покаже като играч от световен ранг, посредник между великите в бизнеса).

Доживяхме на харизания троянски кон да му броят зъбите ездачите, които час по час го потупват собственически по хълбоците с похвали за добро поводение пред Кремъл, но, както се полала на строги господари, си запазват правото да го шибат с калъчката, ако преценят за нужно.

Дали инициаторът и патрон на този срам за България си дава сметка, че вместо някаква демонстрация ( на каквото и да било), постигна демонсрация, включително като впрегна приближените му официозни медии да лъжат по безпрецедентен дори и за тях начин?

5 мнения за “Демонсрация”

 1. Почитания, г-н Инджев! Ако позволите, с еден единствен коментар: “…официозни медии да лъжат по безпрецедентен дори и за тях начин?” – само с това не съм съгласна. Просто “безпрецедентен” за тях не съществува!!!!. Те си лъжат – и винаги (всеки ден), и много (с всеки материал), и без..таван на лъжата (охооо, представяте ли си как ще бъде отразен “успехът” на форума, като свърши) :))). Що има да гледаме и слушаме до изборите, май ни е бедна фантазията (и дар словото, вашето:))) Още веднъж, почитания!

 2. Когда необходимо,то и отмену уже потвержденного визита российского премьера можно считать собьитием экстраординарном….или следствие классьной деятельности…
  Русские давно заметили,что на саммите организаторы ждуть невыгодние решения для Россий и появление Путина можеть покозаться еффектним и оправданным только эсли бы нежелание Россий и Турций быть транзиттами странами, больше всего не бесспокоило и Евросоюз!
  А,и опубликованный т.н. “Концептульный Подход” больше обеспокоило именно Евросоюз,когда
  Дмитрий Медведев в Финляндию сделал это вместо премьером.
  А предложить в Софий коллегам что-то либо новое на саммите,Путин не сможет!
  И несмотря что и сама дисскусия, на пройдет в приятном для Россий
  ключе!!!!
  Тюрмнения наверняка не встанет в сторону Россий и ее богатьство в идеале дольжно оссуществляться по Транскаспийском, газопроводу в обход Россий
  А тема “Белього потока” из Азербайджана по дну Черного моря на Украйноу в обход и Россий и Турций,Путину,врядь ли удаться на газовом саммите в Софии, когда проработаеть единный фронт….и “держат под контролем Тюркмению” дело не простое,эсли смотрять Джорж Кроль,Ники Гилаури,Юлия Тимошенко ….и другие а и Е в р о с ъ ю з….

 3. Много подходяща за този случай е думата “демонсрация”, поздравления! Да можеше да се каже и “демопосерация” също би било добре и точно, но и така върви. Първанов нещо напоследък много му върви в демосерациите, човекът дали не го хванало някакво нестихващо “рядко щастие”?! (Простете за натуралистичния намек.)

 4. Гоце можеше да заведе Шматко и другите гости на лов някъде. Хем щеше да е по-евтино, хем щеше да половува, хем в София нямаше да има блокада….Плюс, че можеше да си направят среща на някой планинки връх, за да се потвърди обявеното “среща на върха”..

 5. Поздравления! Здраво шибате с калъчката, г-н Инджев! Само така! Друго не заслужават погубителите ни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.