Природен или сълзотворен газ?

Главните герои в газовата препирня с руско-български адрес дават газ, натискат педалите и излитат в нова орбита на очерталия се скандал с конференцията в София почти като във вица за пилота, който закъснявал за работа и спрял на автостоп „Трабант“, подстрекавайки шофьора да натисне педала докрай. „Да не искаш да литнем“, възкликнал човекът зад волана. „Ти само го отлепи от земята, а после ми предай управлението“, отвърнал летецът.

По коя земя стъпват и в кой свят живеят българските домакини на енергийниата среща в София, става все по-неясно. Защото самите те явно са се хванали за главата и вече не знаят как да лавират между шамарите, в които се набутаха от прекомерната абмиция на патрона Първанов. Ясно е само, че ритникът на Путин запокити Първанов в обратната посока на онази, на която той се надяваше – вместо в международните висини, в дерето на зле прикрития провал.

Събитията, след отказа на Путин да уважи инициативата на българския президент, се развиват стремоглаво. И вече никой не се опитва да отрече конфузната ситуация. В пълен противовес с бодрия и леко хашлашки тон дори, с който „Труд“ преди два дни се опита да подготви публиката за неблагополучията на срещата в София, днес от същия автор четем тежки думи – че „още преди да е започнала, е на път да се провали безславно“, че само „малък процент“ от поканените 28 държавни и правителствени глави ще дойдат, че от кавказкия регион само грузинският премиер Ника Галаури ще се появи тук, че Саудитска арабия ни се сърди ( защото изобщо не е поканена), че САЩ са представени на ниско ниво.

В тежко противочечие изпадат версиите за това какво предстои като конкретен резултат. В интервю за „24 часа“ Г.Първанов прогнозира, че на Сергей Станишев ще му е трудно „ в рамките на кратката си визита в Москва ( ден след софийската среща) да стигне с домакините му до взаимно приемливо решение“ за подписване на договора за пренос на газ „Южен поток“.

На обратното мнение обаче е руският енергиен министър Сергей Шматко. Цитиран от „Труд“, той смята, че документите ще са готови за подписване в Москва. А Елена Поптодорова, бившият ни посланик във Вашингтон, заяви пред БНТ, че не знае какво ще се случи, но все пак ( съзнателно , или не) заложи на Шматко, изтъквайки, че един енергиен министър знае повече от един дипломат ( като нея, но това означава също и повече от един президент, като Първанов).

Аз също залагам на Шматко. Неговият предшественик на поста Христенко се надсмя над твърденията на колегата си Петър Димитров миналия януари, който тръбеше тук за постигнати в „сталинградска битка“ отстъпки от руската страна на преговорите за „Южен поток“. Никакви отстъпки не сме правили, заяви безцеременно за руските медии по същото време Христенко. И беше прав.

Като един истински русофил се подписвам също и под още едно изказване на руски заслужил деец на прородно газовата кауза на своята родина, заместник – председателя на руската Държавна дума Валерий Язев, изветен като човекът на „Газпром“ в законодателния орган. В израз на зле прикрито презрение към напъните в София да бъдат решавани стратегически въпроси, той заявява :“ Сериозните решения се взимат в Брюксел“.

А след като „Газпром“ смята софийската среща за несериозна, не бива да се учудваме, че и Путин се отнесе към нея като към селска вечеринка, която избра да не посети в последния момент, въпреки че покрусените домакини бяха готови да го посрещнат с хляб, сол и „доктор хонорис кауза“.

10 мнения за “Природен или сълзотворен газ?”

 1. Коментирайки израза на А.Грънчаров относно:
  -демо-посерацията;
  -залозите;
  каквито и да са те и от к о г о т о и да било /в т.ч. и от Вас самия/,отново подсказвам,
  че едно зле прикрито презрение,
  няма как да доведе до нещо повече,о с в е н п е р ф и д е н и п р и к р и т р е з и л н а съществителното “посерация” дори напуден със степени от по-по-най….
  А полезен,да се окаже и едва доловимия лек президентски намек по “трудно риемливо решение” за броени часове….в Москва!!!
  Точно това бе и благословеното обяснение,защо Станишев няма повече работа в Москва и защо на Генерала му предстои,в “друга полярна зима” да “роди” един нов д-р К.С т о и л о в ,при вземането в Брюксел на важни за нас,сериозни решения
  в т.ч. и срещу надменосттта на “Газпром”но без емоции и чувства!!!

 2. Белград не спи,и ни г л е д а сеира,докато се ШМАТКАМЕ като истински мискини предвкусващи оргазъм от неродени документи….а дори и да ги имаше????/-към 13.30 ч.

 3. Боже, ами на кого ще връчат”Доктор хонорис кауза”от Търново:)))))

 4. до gd.bg- Ами то стана “Доктор хонорис кауза пердута”, както и си трябваше да стане.

 5. vreme e Bulgaria da otkrie posolstvo v Tasmania i da prati vsichki drugari tam na slujba, ako iskat moje da peimenuvat Tasmania na Gasmania i da podpishat sporazumenie sys Shmatko za severoiujen potok

 6. Поздравления! Мед ми капеше на душата, докато четях за руския ритник по първанов. Малко остричко, но не трябва да щадим червената паплач, заслужила си го е.

  Предлагам и една инициатива – малка промяна в българската граматика, която да позволява имената на национални предатели, известни престъпници и хора без морал да бъдат изписвани с малка буква.

 7. Контрапредложение на Богомил:
  Да се изписват с главна буква, но накрая – примерно сергеЙ станишеВ.
  Добавте други имена по ваш избор!! 😉

 8. Д е ц а,(по-стар съм…!!!),щом Караманлис,Гърция и Кипър се “навеждат” д а у г о д я т н а пристигащия турски колега на нашия премиер /за ЕС/ ,настрана от насърчаването на Македония за НАТО и др.,работата е скроявана поне девет пъти,преди да се реже..
  А и под зоркото око на Х.М.Барозо/ако дойде!!/,к о е т о значи,че ако някай се казва С.Шматко,не би б и л възможен въобще и едва доловим полъх от “шматкането” му ,като запазена марка за н а ш е н с к и тапири…
  Когато евразийският г а м б и т е “к р е м ъ л с к и” може и да изиграе зла шега на някого !!!!

 9. Дали Ж.Желев,Ф.Димитров и Е.Сугарев знаят!!!,че грузинската опозиция е обявила общонародно преследване на Саакашвили…./1989 г.като по ноти!!!/…но колегата на С.С. Ника Галаури щял да дойде ….
  Господи смили се над този изстрадал народ!

 10. 1. Много унизителна история с този “форум” – който целува “още по надолу” (по знаменития Алеков израз) в най-добрия случай получава сопоги по мордата!

  2. Относно заформилият се диалог за имената – по традиция имената на родоотстъпниците се “пишат” БЕЗ букви!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.