Надолу към върховната глупост

Почти повярвах в „световната конспирация“. Убеди ме тройната коалиция. Само при условие, че сегашните управляващи са се наговорили с бъдещите( които вече са планирани), може да бъде намерен смисъл в усилието на правителството да прокара законопроект за събранията, митингите и манифестациите, който би гарантирал тишина и спокойствие на бъдещите управници.

Днешната власт поиска в бъдеще да няма протести около сградите на министерския съвет и парламента с пълното съзнание, че ако прокара тази поправка в закона, плодовете на този властови комфорт ще берат наследниците й в управленските кабинети. Това е абсурд, защото изглежда като загриженост за удобството на…политическите противници, които се очертават като най-вероятни победители на изборите. Освен ако вносителите на поправките не са получили гаранции, че както и да гласуваме, пак те ще са на власт.

Няма обяснение за напъна на изпълнителната власт да променя законодателството по такава чувствителна тема, свързана с гражданските свободи, освен двете споменати хипотези. И двете звучат безумно, защото противоречат на всичко останало, което изнервените до истерия за запазване на властта си управници правят пред очите на България и света.

Ако ги питате, вероятно ще ви кажат ( защото няма как да заявят подкрепа за сегашните си конкуренти за спечелването на нов мандат), че е въпрос на принцип, че не е важно кой управлява, че мислят за България, пък каквото ще да става. Някой да вярва?

Започвам да разбирам главния комисар на МВР Павлин Димитров, който призова медиите да не задават въпроси по случаи, които са „чувствителни“. Човекът сигурно е загрижен за психическото здраве на власта, което е условие за сигурността на държавата.

Безчувствеността ми се сломи. Чувствам, че става все по- ненужно да се задават каквито и да било въпроси, в които има логика, ако са насочени към управляващите. В последния момент те прекрояват изборното законодателство в ъв вреда на опозицията, но очакват да им повярваме, че в (също така) последните дни на властването си самарянски подготвят подаръци на онези, които се готвят да ги изметат от кабинетите им.

Днешната власт толкова много мрази гражданското общество, което стъпка, че е готово да му заложи капани в случай, че утре се опита да стъпи на крака. На принципа : „абе, да мре, да пукне дано“!

Така преминава „световната слава“. Какво ли не прави на смъртния одър озлобеният политически труп! .

31 мнения за “Надолу към върховната глупост”

 1. Може и още една интерпретация – върхушката, очаквайки повечето ИМ капани (изборното законодателство, диктатът над съдебното решение за СДС… и още кой знае какво?) да проработят на самите избори (тоест, СДС-ДСБ да не влязат в НС), се подготвя още отсега да контрира очакваните протести на излъганите граждани, подкрепили Синята коалиция. Тоест, това е поредният инструмент, с който ще се питат да задържа властта си. Аз не смятам, че са се отказали. Хич даже не са! Ще се борят до последно да останат, па макар и в гротескната формула ГЕРБ-БСП. Ако това стане, това, както каза преди време един анализатор, ще сложи край на политиката изобщо в БГ. А следващата крачка май е…

 2. Брилянтно, за пореден път, г-н Инджев!!!
  Иначе, относно наглостта им, сигурен бъдете, винаги могат да са по-нагли, по-безочливи, по-безцеремонно безчовечни, каквито всъщност са, откакто ги има като партия. “Защото са социалисти”. Тези са като термити и явно отърване няма. Много ми се ще да сте прав, че са “труп”, ама де го тоя късмет!
  Вече съм тотално онемяла. Като стартираха навръх Лазаровден срещу Цветница (празници на възкресението, възраждането, плодородието и т.н. и в християнския, и в народния календар)великия си “почистващ” Кризисен щаб (да им имам изкуфяло- перверзната представа за символика:))), си рекох, че това е върхът на нахалството, че няма накъде повече.После дойде циркът с изборния закон и служебната победа. Пак си рекох, че няма накъде. Ама днес надминаха себе си просто. Та, понеже веднъж стомна за вода, втори път…. дали ни останаха дори парченца/частици/песъчинки от човешката и толкоз нормална надежда, че “стомната” на безумните им античовешки, антидемократични и античовешки решения и постъпки ще ги “счупи” най-после.
  Знам, че от нас зависи, ама не от единиците мислещи, а от всички – и мислещи, и немислещи. Не съм убедена, че в Бг.всички мислят. И помнят.
  “Пълзяща реставрация” или “Путинова демократичност” – изберете сами – не че е различно, освен в мащабите (на държавите, не друго) – ей от това най-ме е страх. Дали пък това не е третият (най-страшният) вариант?!!! Бърррр!!! – дано подобни “мисли” идват само от прекалена чувствителност и подозрителност на инакомислещите от тях

 3. Костов бил призовал и е прав:да се върви на урните,защото обратното означавало,да се
  гласува за Доган…санким в последния спор,той казва и да и не на една гибел…съзряна и от този блог в мрака!!!.
  Но тази преидзвестена смърт за едно дело с пропуски да го изучи и използува,когато е могъл,би било евентуано оправдание,само ако “кончината й” не даде повод за нова насмешка,преценена в ЕС с мерилото на историята:
  П р и м е р ъ т н а Б ъ л г а р и я и северна с ъ с е д к а е “т ъ ж н и я т” извод
  з а “У т о п и я, в д е й с т в и е”, к о я т о наистина е и н а й-д о б р е: “Д а, п у к не д а н о!”

 4. Г-н президенть,освен предфорумен шжегаджия е и прозорлив,че “не ни чакат добри времена” с по-високия капацитет и умения на ОНЕЗИ срещу които са призавни да се борят МВР и службите…То си е и за едното здрасти!

 5. Дано, тоя път наистина да става въпрос за политически труп.Доста “свободни” избори преживях, всичките бяха много важни, искрено се надявам,ама много 🙂 ,че хората просто ще проумеят – властта е механизъм в който и те участват !Време е да върнем (звучи малко като лозунг на една друга партия 😉 ) България на Българите , но наистина в момента сме досадни гости в държавата на СеГоДо

 6. Уместно разсъждение.
  А може би “озлобеният политически труп” е планирал такива изборни фалшификации и манипулации (освен вече стореното), че се готви да отрази следизборната вълна от възмущение и протести?
  Ето – вече тестват “експлоатационно” казармите в Горна баня – изглежда първо ще ни “настаняват” там, преди разпределянето за Куциян и Белене (все от някъде трябва да се изкарат парите за “антифашистите-ветерани”, които се канят да заделят!).

  С риск да досадя – два уместни цитата от “Архипелага ГУЛАГ”:
  “Правдата не отстоявай,
  а вземи я излежи!”,
  и по-оптимистичният:
  “Победите са нужни на правителствата, пораженията — на народа. След победите ни се искат още победи, след пораженията ни се иска свобода — и обикновено я постигаме.”

 7. Змията става най-опасна когато е настъпена и когато й е пречупен “гръбнакът”; щом управляващите така се извиват да хапят, да клъвват, явно се чувстват настъпени, подобно на змия; остава да им счупим гръбнака на изборите, тогава ще си изплюят отровата (тогава много трябва да внимаваме да не ни клъвнат!), а пък ако се опитват да кълват, ще се наложи да им се смаже и главата. Но е безспорна истина, че България ще застане на крака и ще тръгне напред само ако успеем сега, в решаващия момент, успеем да елиминираме триглавата змия, която се е увила около народното тяло и се мъчи да го кълве дето свари; не чувствате ли отровата й, дами и господа?!

 8. “КАЗВАТ, ЧЕ ВСЕКИ НАРОД Е ДОСТОЕН ЗА СВОЕТО ПРАВИТЕЛСТВО. ПО – ВЯРНО БИ БИЛО ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ВСЯКО ПРАВИТЕЛСТВО Е ДОСТОЙНО ЗА СВОИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ, ПОУЧАВАНИ ИЛИ РАЗВРАЩАВАНИ – КАКТО ИСКАТЕ – ОТ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ЛИДЕРИ.” БЕРНАРД ШОУ

 9. ОГРАНИЧАВАНЕТО НА ПРАВОТО НА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ПРОТЕСТИ И СЪБРАНИЯ Е СЕРИОЗЕН УДАР СРЕЩУ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И ПОРЕДНА КРАЧКА КЪМ ДИКТАТУРА! ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СПРЕМ ПОХОДА НА ВЛАСТТА СРЕЩУ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО! АКО ТОЗИ ПРОЕКТОЗАКОН ВЛЕЗЕ В ПЛЕНАРНА ЗАЛА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОРГАНИЗИРАМЕ МАСОВ ПРОТЕСТ И ПОПРЕЧИМ НА НЕГОВОТО ПРИЕМАНЕ.!!! ИНАЧЕ ПРИ ПРИЕТ ЗАКОН, БОКЛУЦИТЕ ОТ БСП И ДПС МОГАТ ДА СИ ОТКРАДНАТ ИЗБОРИТЕ И СПОКОЙНО ДА СИ ВЪРШАТ КАКВИТО ИСКАТ БЕЗОБРАЗИЯ, ЗАЩОТО ГРАЖДАНИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРОТЕСТИРАМЕ ПО ПОЛЯНКИТЕ НА ВИТОША!

 10. Здравей Иво

  От известно време чета статиите ти тук, но изпитвам голямо затруднение. Заглавията на статиите не показват ясно за какво става дума и се налага да чета от всичко по малко за да разбера до колко се интересувам от темата. Предполагам, че не съм единственият с този проблем

  Поздрави

 11. Специално този закон може да се обясни просто: кога бсп или дпс са разчитали на митинги? Никога. Т.е. тях не може да ги засегне по никакъв начин.

  За шмекериите с изборния закон обаче няма подобно обяснение. Как не ги е страх, че след време ще им го върнат? Сигурно се надяват, че опонентите им са по-демократични и няма да се посвенят?

  Иначе за патологичното желание на бсп и дпс да газят съм съгласен напълно.

 12. Към ju

  Не виждам как мога да помогна, освен да предложа да четеш статии с ясни заглавия, за да не ти се НАЛАГА да четеш от всичко по малко.
  Бих могъл да пиша и доклади с ясни, обяснителни заглавия и уточняващи подзаглавия. Но едва ли…

 13. Искам да кажа на всички тук, че съм много разтревожена от случващото се, даже съм уплашена! Всичко, изброено от Илиева, е така обезпокоително и ми напомня времето малко след 9 септ. 44 г., когато хората били предупреждавани от свои близки, познаващи добре “породата комунист” да напуснат страната, а те казвали, че не се безпокоят от нищо, тъй като нищо нередно и незаконно не са извършили и считат, че имат известни заслуги за благополучието на България. каква ужасна ирония, тези хора после изчезнали безследно….. Започвам да мисля, че днешните комунисти са нещо като преродени комунисти от онези злощастни години….. Какво става? Да не би да сънувам кошмарен сън? Или това е един наистина злокобен сценарий?

 14. Уважама/ Уважаеми Ju,
  Това, което искаш ти, са …новини, за което си има информационни агенции. А блогът ivo.bg е мястото за неговите професионални,демократични, подчинени на европейските и християнските ценности Коментари на безумието, което ни заобикаля. Тук няма как да намериш просмукани от популизъм, и което е по-лошо, НЕВЕРНИ “новини” – като тези на казионните и подопечни на управляващите медии. Та, вариантите са 2: или не четеш тук (ако сама/сам си избрала/избрал да посещаваш настоящия блог), или четеш доброзорно (щото е партийно/бизнес поръчение). Изборът е твой – все още живеем в свободна държава, в която не излиза само Раб.дело, и напук на документираната вчера забрана на митинги и други форми на реакция на гражданското общество.

 15. Просто казвам че хората в интернет слагат заглавия които кратко и ясно показват тематиката с цел улеснение на читателите които често следят много информация и нямат време да се зачитат по всичко което излиза като новина. Виждам че не ти е приятно да получаваш съвети

 16. Да допълня, че аз както предполагам и повече от 50% от хората четат този сайт през Google Reader където за всяка нова статия се вижда само заглавие. Повечето хора които публикуват съдържание се опитват да се съобразяват с тази тенеденция (да се чете през RSS Reades)

 17. Скорпиона, когато е в огнен пръстен се захапва с опашка по главата и умира. Всъщност смъртта му не е от отровата а от горещината.
  Надявам се и отровата да ги умори, за всеки случай…

 18. Тяхната наглост расте, но избирателите им не намаляват. Защо? Да не би пък българина да има дълбоката природна нужда да бъде подвластен?Малко като мужика, само дето не е толкова мързелив като него и пие по-малко и то с туршия.Е, какво ни очаква с такъв симпатяга-избирател? Да се обади, който знае.Искам да повярвам на някой, който да ме излъже, че нещата ще се променят. Та да се поотпусна и да стана поносим за семейството си.

 19. Това “нещо” ju е такова, че антивирусната ми програма блокира сайта зад името!
  Драго ju – порносайтовете са при крепителя на закона за проституцията Ахмед Ахмедов известен още като Доган. Затова не си се ориентирало. Тук няма картинки.

  Но по темата – днес продавачката в кварталната железария ужасена от всичко наоколо, а и от този законопроект в частност, ми обясни колко различни подръчни материали предлага за оборудване на протестите в края на юли. Много се смяхме, но наистина изборът е впечатляващ – започва от т. нар. “права лопата” и продължава дълго … (сега по ІР-то ми милиционерите ще я намерат и ще конфискуват правите лопати, но аз вече си купих :)) ).

  И сега сериозно: Убеден съм, че простотиите на властващата бандитска шайка са толкова възмутителни, че ще ги отнесем дори и с манипулирания вот!
  Стига протести – все пак сме и на работа 🙂

 20. Здравей Ju,
  сам казваш “от известно време”. Това е и отговорът на твоя въпрос. След като влезеш в ритъм и статиите на г-н Инджев станат вътрешно твое задължение към сутрешното кафе или вечерния чай (може и коняк) ще разбереш, че всичко си е на мястото. И заглавията също. Тогава ще си представяш колко би било хубаво ако всички в България мислят като теб. Настроението ти ще е прекрасно, че има място където да прочетеш собствените си мисли, подредени разбира се, от някой с по-добри писателски възможности и ще ти става същевременно мъчно, че все пак в България съществуват такива теми, по които да се пише всичко това, което четеш.
  Приятно четене и си прави правилните изводи!

 21. Аве хора … аз съм обикновен блогър, за какви поръчения ми говорите? Започвам да се притеснявам за вас 🙂

 22. Към ju

  Напротив, умирам си да ме съветват непознати, но и си позволявам да им дам съвет ( посъветвах те да не се мъчиш и да четеш статии с ясни заглавия, което те ядосва). Или не търпиш мнения, различни от твоето?
  Врпочем, ако се познаваме, както произтича от твоето обръщение, щеше да е хубаво да се обозначиш. Аз например няма какво да крия и си поемам тежката вина за неясните ( за теб) заглавия. Колкото до хората с ясните им заглавия в интернет, какво ти пречи- наслаждавай им се.
  Пък и откъде знаеш за това колко процента откъде четат този сайт – моята информация е малко по-разлина, но тя няма отношение към четивността на заглавията.

 23. Здравейте господин Иво Инджев

  Наистина нямам честа да Ви познавам. Сметнах че няма да е проява на неуважение да се обърна към Вас на ти.

  Единственото което ме “ядосва” е тона с който ми се говори тук. Съветите не ме притесняват дори най-малко.

  Благодаря на Тео който единствен успя да запази добрият тон.

  Troyl прегледай си антивирусната програма щом имаш такива проблеми. И погледни все пак какво ти е казала. Сайтът не е опасен за компютъра ти ако това намекваш.

  Приемам съвета да не чета статии от тук. И няма нужда да ми се подчертава след това, че на никой не му пука. Мерси 🙂 Все така!

 24. Здравейте г-н Инджев,
  Много се радвам, че попаднах на вашия блог и ще чета вашите материали с голямо удоволствие от сега нататък! Вие сте един от малкото професионални журналисти в България и точно до такива като вас трябва да имат достъп все повече (от малкото останали) нормални и прогресивни млади хора със собствена гражданска позиция, хора, които обичат да споделят качествено съдържание и да имат достъп до такова. Позволявам си да ви пиша само защото ми се струва, че става дума за съвсем незначително недуразумение по повод препоръката на ju (която/който не познавам)относно заглавията, които поставяте. Единственото нещо според мен, което тя/той казва (и то съвсем добронамерено според мен) е, че много хора ще пропуснат да прочетат, защото не правят пряка връзка със съдържанието (не че е задължителна). Естествено е, че активните ви читатели, които се вълнуват от вашето мнение няма да пропуснат нито един ваш постинг независимо какво е заглавието. С препоръката на ju те само ще се увеличат според мен. Успех!

  С поздрави и уважение

 25. ju

  Не знам как да се обърна към вас , не ми давате шанс.
  Нямам проблем с “уважението”, не се мисля за важен. И е жалко, че умен човек , какъвто вероятно сте, се засяга, когато му се опонира.
  Какво да направя – да кажа “ок”, ще си проясня неясните заглавия ли?
  Понеже пишете, опитайте се да си представите радостта някой неидентифициран анонимен читател да ви каже, че не е ясно какво пишете ( малко нещо сте малоумен- драскате си, ама не ви се разбира много).
  Както и да ви прозвучи, издавам книга след броени дни, в която съм събрал няколко стотин свои статии, публикувани в периода 1994-2000 г, с подобни заглавия. Неясните заглавия са ми слабост. Оставям ясните на по-умните. Вие явно ги предпочитате, но не е ясно защо това ви тревожи.

 26. сега прочетох, че неясните заглавия са ви слабост 🙂 продължавайте с тях! ще ви четем! езикът е извор на недоразумения понякога. нали?

 27. Ето и моето мнение по въпроса – Заглавия . Мисля че преди всичко е важно съдържанието а не опаковката . Примери много,но ето един от тях : Ясно заглавие > Борисов и Костов управлявали подземния свят < подписано от 3-ма автора – Мария Филева, Захари Белчев, Валерия Йонкова -с неясно стдържание и нулева стойност на материала . Нещо като – били сме се били напили и сме се били били…
  Да ама заглавието е ясно ориентирана цел !

 28. Заглавията на Иво Инджев – великолепни стилистични миниатюри – винаги отнесени към съдържанието – и като метафори, понякога и с вицов привкус, понякога с философски подтекст – винаги свежи и неочаквани.
  Пращам SMS на 1916 TXT IVO и подсещам всички ЧИТАТЕЛИ И ПОЧИТАТЕЛИ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.