Дали АЕЦ се клати, щом Белене се тресе?

Преди да попадна на научно доказания факт, че човечеството дава най-много жертви при наводнения, винаги съм си мислил, че земетресенията са най – смъртоносните природни бедствия. Може би съм се заблуждавал защото живея в една от малкото европейски столици и в един от малкото милионни градове в света, които не са разположени до голяма водна площ, но пък са построени върху потенциално опасни от сеизмологична гледна точка зони.

В София е по-вероятно да те смаже парче мазилка от разнебитена сграда, отколкото да те удави придошла вълна от Перловския отводнителен канал, наричан за благозвучие ( и благовоние) река, който краси централната част на столицата. И това не е единствената особеност, която ни отличава от света с нашата местна специфика.

Не знам какво е било в главата на нашия държавен глава Г.Първанов, който преди по-малко от седмица се отнесе с „бащинско“ пренебрежение към протестите на еколози срещу проекта АЕЦ „Белене“. В интервю за германския „Зюддойче цайтунг“ той отхвърли опасенията на защитниците на природата от рисковете пред построяването на АЕЦ „Белене“ в опасната земетръсна зона с „аргумента“, че протестиращи еколози имало навсякъде ( т.е. не трябва да им се обръща кой знае какво внимание).

Към днешна дата снизходителното му отношение към аргументите на еколозите звучи вече доказано престъпно. Защото строителната площадка се разтърси от ( поредното) земетресение в региона.

Източникът отново е в планината Вранча в Румъния, както на 4 март 1977 г., когато в северната ни съседка загинаха 1500 души, а Свищов даде още 100 жертви. Тогава беше 7,2 по Рихтер. Сега е „само“ 5,3 по същата скала. А следващият път?

По съобщение на “Дарик” радио, което цитира данни на гражданската отбрана, земетресението се е усетило “най-вече в Белене” ( тази “подробност” е пропусната в информацията на неделната официозна преса).

Стихията напомни за себе си точно в навечерието на трагедията от Чернобил в бившия СССР. На 26 април 1986 г. атомната централа край украинския град Припят се взриви със сила на изпуснатата в атмосферата радиоактивност 100 пъти по-голяма от тази при бомбардировките н Хирошима и Нагазаки. Властите, както в Съветския съюз, така и в България, криха това от собствения си народ, излагайки на лъчението милиони хора ден и половина без никакви мерки за противодействие.

Г.Първанов и компания обаче не мерят по скалата на Рихтер, нито по Медведев.- Шпонхойер. Те се съизмерват с Медведев-Путин. Пък ако ще и потоп ( или „Южен поток“) след тях…

По някаква зловеща ирония разклащането на Белене се случи в деня, в който приключи енергийната среща в София, на която нейният патрон Г.Първанов се изяви повече от всякога като привърженик на проекта АЕЦ „Белене“, а неговият гост, руският енергиен министър Сергей Шматко призова той да стане необратим с помощта на руски държавен „стимулиращ“(!) кредит.

Вярващите и суеверните имат основания да правят аналогии и изводи. А всички вкупом, независимо в коя от двете категории попадат, или пък просто разсъждават логично, са в правото си да призоват лобистите на този рисков проект да спрат да си играят с бъдещето ни.

30 мнения за “Дали АЕЦ се клати, щом Белене се тресе?”

 1. Подобно е положението и с нефтопровода Бургас/Александруполис. Въпреки че е безсмислен като съшност, крайно опасен за залива и обслужващ само руския политически и гръцкия икономически интерес, управляващите продължават да се натискат и да лъжат хората. Танкерите били опасни за Босфора, но “безопасни” за залива? Каква наглост!

 2. Когато днес се почита паметта на свети Тома Неверни,не стои по-молко въпросът що за хора сме и защо бихме могли,да се усъмним и ние,като останем по-далеч от “убийствения Йерусалим”.
  Нашите наставници не са по-различни от тези на
  книжниците и фарисейте около апостолите …а и все с такива страхливи,често неразбиращи, са и колебаещите с е следовници.
  Като на онзи учител от Назарет,
  трагичното е навлязло в живота ни и сами ще пробождаме ръце,крака и тела с гвоздеи и копия!!!
  Ако и при поредния юнски шанс,
  отново, не докажем,че сме живи,
  зашото не се страхуваме от смъртта и стаданията,ще продължим да се “клатим” с държавно и “мастурбиращо” кредитиране служейки на чужда,но не
  и на собствената си еволюция в лоното на стара Европа….
  Затова иде реч,тъй като сега правилно са надушили,че врагът ВЕЧЕ е “Герб”…
  Тогава с по-различен, но не по-малко качествен глас от този на голямата ЛИЛИ,блогът на Иво Инджев…нека бъде другият будител…И ПРЕД ЕС с “гостуващи “ЗВЕЗДНИ” КОРЕСПОНДЕНТИ от другата България!!!
  Иска се само малко повече “над-традиционно” ляво мислене,а и пренасочване ДОРИ НА МАЛКА ПОДКРЕПА,освен към РЗС И КЪМ БЛОГА НА ВОДЕЩИЯ: едно tv предаване стига,както и евентуално работно заглавие!!!
  “ЕКОЛОГИЧНО КЪМ ЕВРАЗИЯ ДО 2050 г”
  То допълва,както УВАЖАВАНАТА историческа визия на господин президента,така и тази на колегата му в САЩ.
  Техните естествено са по-малко исторически!
  А НАШИТЕ ПОЛИЦАИ ЩЕ ГИ ПОБРАТИМИМ,и б и т о в о!!! С КЛЕГИТЕ ИМ ОТ ИЗБРАНАТА СТОЛИЦА-НАПРИМЕР ДЕНВЪР,КОЛОРАДО-АМИН Комисионните ще стигнат!!!

 3. Към Големия:
  Употребата на някои прилагателни като “нагло” е на изчерпване,когато изобретателността опира до засаждане на кедрови дървета от посланиците на православни държави с благословията на Н.Впр.Велички епископ Сионий,ректор на Софийската духовна семинария….
  И дека че ги деваме тези от колегите им потенциални “източници и транзитиращи газта”….но нейсе затова бил и разпределителния и наблюдаващ мониторинг!!!!
  Щу работа и занятие ще падне за ДПС и ходжите!Акъл море!!!

 4. Добър ден г-н Инджев, тази статия е сред най-добрите ви . Жалко е, че все още ви четат по-малко от 20 000 човека дневно. Много е жалко, че медиите не ви цитират и не препоръчват този блог .

  Зелените в България са червени и са вдигнали бяло знаме. Парите им идват по леви програми и няма как да критикуват европейски Президента.

  Г-н Доган е приятел на Босфора. Г-н Доган е приятел и на червените. Знамето им е много близко. ЗАЕДНО / като предизборната Дума / те опазват Босфора. Бургас е демократичен град. Бургас опази граничарите си. Бургас не е ляво място на картата на родината.
  Затова ще съсипят Бургас, а не Варна. Варна е от ляво / лошото / . Затова там има природни катаклизми. Природата намалява чрез свличанията лявата земя. Природата ни дава знак.

  Още при конструиране на тройната коалиция казах, че в България ще има тежки природни удари. Българите не осъзнават, че гласуват / живеят / против Природата / Бог /.
  А това е лошо.

  Добре, че по времето на Чернобил слушахме вражеските радиостанции и не се хранехме с марулките по 1 метър.

 5. Страхотна статия!

  На север от Варна, поради масовите и незаконни строежи се активизират по-бързо свлачищата. Свлича се земя, брега се руши, морето нахлува… и по този начин губиме национална територия. Разбира се, че на никой не му пука, но както се казва има време за всичко. България е райско кътче, но ще я унищожат!

 6. Бе не знам как не са се сетили да дадат Япония като пример, която се тресе много, ама много, повече от нас, а ядрени централи колкото искаш. Ние нали щом вече ще инвестираме там, а сме и технчиска, че и космическа нация.

 7. Статията на г-н Инджев оше веднаж напомня ,че не стои въпросът – Ще избухне ли Помпей или не , а кога и че девизът на днескашните президент и правителство си остава ‘ Да си напълним гушите , а след нас-потоп( или земетресение )’.
  Подкрепям също коментара на ‘Големия’ във връзка със следващия не по малко опасен проект -Бургас-Александропулис и искам да помоля кардинал ‘на всяка манджа мирудия’ да коментира темите предложени на нащето внимание от автора, а не да прави разбор на думите исползвани от другите читатели на блога.

 8. Ееее тук съм виждал добри коментари. Стига с АЕЦ… във Франция колко процента от ел.енергията е добита от АЕЦ? 50% или повече??? Ами Япония??? Там земетресенията са нещо обичайно и над 35% май от ел.енергията е добита от АЕЦ? Защо България да няма още една АЕЦ??? Защо да сме зависими от претрол и метан? Чух, че имало драстичен спад на потреблението на ел. енергия? Това е лошо значи промишленоста дето и без това я няма, съвсем изчезва. Хахаха но това не пречи да мислим за АЕЦ? Защо да сме против?Цената на добита енергия е доста ниска?

 9. Здравейте! Статията ми хареса, допускам, че е писана от човеколюбие, а не от омраза към президента, защото реална земетръсна опасност, както за АЕЦ Козлодуй, така и за АЕЦ Белене реално съществува. Споменаването на Хирошима и Нагасаки, обаче, ме накара да се замисля и да проверя дали във всеизвестно силно земетръсна Япония има АЕЦ. Шеговито казано, явно императорските ядрено-мизантропски лобита и комисионните там “играят яко”, защото в Страната на изгрявящото слънце над 30% от електроенергията се добива в АЕЦ. Сериозно – моят извод е, че въпросът е в технологиите и изпълнението им. Дори и румънците продължават да си строят в същия опасен район АЕЦ, за която има официално съгласие от ЕС – колко и как се е плащало на канадски, френски, румънски (а може и на български) и пр. лобисти, не е ясно и няма как да разберем. Затова смятам, че е необходимо да се попрочита повечко от един източник – вестник, блог, друга медия, защото човек би трябвало да се опитва да обективира действителността с повече от една информация, иначе резултатът би бил – всеки да се радва, че е пророк в собственото си село, а това не може да бъде точно така.

 10. Драги съвестнико, който питаш къде са ЗЕЛЕНИТЕ , те са там където им е мястото – почти на всяка “гореща” точка. А относно АЕЦ “Белене” е много лесно да проследиш какво сме правили. В тази връзка, дали си бил с нас при протестите ни срещу Белене, против зависимоста ни от Русия, против Путин и путинщината , да не би случайно да си бил сред нас на шествието по време на визитата на този нов руски цар миналата година?
  Не получаваме никакви пари от леви организации, нито от десни организации, не сме зависими от никого! Когато злословиш бъди поне доблестен да говориш конкретно, аман от подставени ченгета !!!
  Много е лесно – ще познаете по делата и по това, как ще участваме на изборите !
  Лек и слънчев ден !

 11. На който не му са нрави меродията,да си до-п о д с т а в и с копър…
  Но бързо и акуратно като РЗС,които за броени дни ударно са изградили “консервативни” подредени структури в 28 области и са петимни да си го “клатят” с “Герба”или “тресат” със “Синята коаалция”….съгласно предложената тема….

 12. Моите уважения, господин Инджев, но тази статия не може да претендира за адекватност по такъв въпрос, какъвто е една АЕЦ. Аз ня съм журналист и нямам вашият остър език, но от техническа гледна точка мога да ви кажа, че земетресение, тук в България е малко вероятно да разруши отговорно съоръжение като АЕЦ. На територията на нашата страна няма прекомерна сеизмична дейност и за това не са нужни много усилия да се разбере. Както написа и един от коментиращите – вземете за пример Япония. Там се люлеят често и то доста по-силно от нас, но това не им пречи да експлоатират своите АЕЦ.
  Мисълта ми е, че с подобно художествено и повърхностно разсъждение над проблема за такова сложно инженерно съоръжение се създава много грешна представа в голяма част от хората, за които АЕЦ е просто едно много мистично нещо което прави много ток. Забелязвам и че когато се заговори за земетресение и атомна електроцентрала хората си представят последната като нещо което е на ръба на авария и му трябва само леко земетресение за да се взриви с мощ в пъти по-голяма от тази на известните 2 бомби, сравнение което доста набра популярност около чернобилската авария.
  Проблемът с построяването на АЕЦ Белене не е вероятността от небивало силно земетресение, той е само и единствено икономически. България се наема да строи мощен енергиен комплекс въс време, когато се говори, че на Балканите им свръхпредлагане на електроенергия, когато всички се ориентират към енергоспестяващи уреди, когато товарът на електроенергийната ни система е доста под границите които е държал само преди няколко години. Енергоблоковете в Белене ще влязат в експлоатация във време, когато за произведената от тях електроенергия няма да има пазар. Това разбира се е пак част от политиката на нашата държава, която позволи да се затворя 1-4 блокове във АЕЦ Козлодуй, а в същото време румънската “Черна вода” се развива с пълна сила и северната ни съседка ще пробие на пазара на енергия, когато ние ще се потим да строим в Белене с надежда, че ще имаме осигурен пазар за така изстраданата ни електроенергия от втората атомна електроцентрала.

 13. Нямам излишно време да се занимавам с темата – Бай Яне Балкански , но не знаех че раздава и титли (Кардинали)на анонимни философи . Хубаво е от време на време да се препрочита Бай Ганьо. Ако се ставаше с искане – месар, кучето щеше да бъде най големият такъв!!!Хубаво е да не опошлявате серизния блог с подобни подредени агитацийки. Искам да се извиня на г-н Инджев за реакцията ми спрямо анонимният К.Р в пространството на блога .

 14. hrsge, практика в 100 годишната история на лявото у нас е да се действа Анонимно. При всяка гореща ситуация да се действа с пушка, чук, пистолет, въже, тояга. Анонимно.
  Зеленото е ляво ако не действа като дясно.
  Няма център , когато трябва да покажеш позиция. Центърът е ” въздържал се “.

  Много е просто.
  Но тук не е място за спор.
  Изберете си мой текст и там може да спорим.

 15. “The collapse of the Soviet Union nearly 20 years ago obviously put a lot of spies and spooks out of work. With the Cold War at an end, the various superpowers and their allies no longer needed armies of secret agents to gather intelligence and spread disinformation.

  So where did all those ex-James Bonds go? How did they adapt to civilian life and use their skills of espionage and propaganda? If you look at what’s going on in countries like Bulgaria right now, you’d be forgiven for thinking they’d all joined the nuclear industry.

  The misinformation being spread about how fantastic the Belene nuclear reactor in northern Bulgaria is going to be is worthy of the finest Cold War spy thrillers. ‘The Balkan region suffers from systematic shortage of nuclear energy,’ says the Bulgarian prime minister. ‘Without development of nuclear power, it is impossible to halt adverse climate change,’ he goes on. Nuclear power is more financially viable than oil, he says. ‘The project enjoys the full support of the European Union,’ he claims. Energy Minister Dimitrov claims Belene will have a zero risk of failure. ‘I am proud of Bulgarian power engineers, who are capable of developing such a complicated design,’ boasts Prime Minister Stanishev.

  And it’s all wrong, wrong, wrong. Misinformation, disinformation, and propaganda.”

 16. I will attend your comment,
  because agree with with the opinion due to:
  “…all is wrong,wrong,wrong.
  Misinformation,disinformation,and propaganda”
  Such be the case and your Bulgarian is good enough you will image the sadly “crop” after so many years,for out people,and might not hesitate to feel how much had been “poisoned” our so called “socialist” society…
  Being product of the crisis and willing,but not able to gain honestly with professional skills,many former “cops” howl only like wolves and dogs,when Cold war is over!!!

 17. Всички вие, които давате за пример Япония, кажете, колко от вас гледат вкъщи руски телевизор и карат руски автомобил?
  Никой? А защо?

 18. В Япония земетресенията са съвсем нормално нещо, но не може да става дума и за сравнение между нас и тях… стига сте давали Япония за пример. “Атомстройекспорт” ли строи централите в Япония?! Не, нали?!

 19. Не ми е известно по какви причини лицата Недялко Георгиев и Илиев по-горе дават за пример Япония. Сигурно е някаква мантра, която не разбирам.

  Всъщност това по-долу се отнася именно за Япония:

  “Япония се готви да върне в експлоатация най-голямата в света ядрена електроцентрала, която беше спряна поради земетресение, предаде Франс прес.

  Близките градове изпитват недоверие към проекта, защото наблизо е разположена линия на разлома. Въпреки серията от пожари в затворената станция, националните, регионални и местни власти одобриха връщането на комплекса в експлоатация. Станцията Кашивазаки-Карива се разполага на над 4 кв.км и има мощност 8200 мегавата. За връщането й в експлоатация е необходимо да се вземе само още едно решение, което вероятно ще бъде прието, когато трите вида власти се срещнат отново, което може да се случи още този месец. Някои местни жители и експерти по геология смятат, че правителството може би подценява опасността и искат да се изчака с пускането на реакторите, независимо колко време ще отнеме.

  В Кашивазаки и Карива живеят над 100 хиляди жители, които са свикнали с бедствията. През 16 юли 2007 г областта беше ударена от силно земетресение, достигащо 6,8 по скалата на Рихтер, при което загинаха 15 души. Ранени бяха 2346, а 30000 сгради бях разрушени. Сред пострадалите сгради беше и ядреният реактор, след като трансформатор се запали и поне 40 контейнера с токсични отпадъци разпиляха съдържанието си. В Япония се случват 20% от големите земетресения по цял свят. 30% от енергията си страната получава от своите 53 ядрени реактора. След земетресението, фирмата оператор TEPCO заяви, че станцията е била укрепена, а да може да издържи земетресение от 7 степен.”

  Източник:
  http://bgnewsroom.com/singlenews/?ID=118500

 20. Първо – в Чернобил избухна парогенератора, поради технически експеримент и некомпетентност на операторите. Това че пострадахме всички заради партийната секретност е подсъдното.
  Второ – по-добре сигурен АЕЦ и евтин ток, отколкото първобитно отопление с дърва и изсичане на горите.

 21. Браво на тези които се хванаха за примера с Япония. За миг достигнахте своя връх в критиката!
  Този пример беше повторен от мен понеже това е район с изключително силна сеизмична активност. Този пример не цели приравняване с България, а НАПРОТИВ! В нашата страна няма прекомерна сеизмична дейност, която да застраши атомна електроцентрала, куполът на която може да издържи пряк удар от самолет!
  Естествено няма липса на земетресения – 1 и 2-ри блок на АЕЦ Козлодуй са преживели 2 много силни такива. Първа атомна се доказа като сигурена и екологична електроцентрала въпреки, че строежа й започва още през 70-та година. 40 години по-късно Вие смятате, че ще се построи нещо по-некачествено? Та нали в устита на всички ви са некачествените, претупани продукти на комунистическият режим, плод на който е и АЕЦ Козлодуй.
  АЕЦ не е барака за вестници, порътена къща или пък високоетажна панелка(като имате предвид, че в последните 20 години и такива не са падали от земетресение). Ще Ви повторя от предният ми пост нещо, което явно не ви е привлякло вниманието – АЕЦ е едно много отговорно инженерно съоръжение. Проектирането и изграждането на такава електроцентрала е на много високо техническо ниво. Както казах – за повечето хора това е просто мистично място от което много логично да се страхуват, а като се прибави и думичката “земетресение”, дори води дори до параноя.
  Опасният производствен процес в една АЕЦ не е нещо неконтолируемо. В момента при авария на 5 или 6-ти блок в козлодуй съществуват 4 независими системи за заглушаване на реактора и неговото спиране. Това обаче може да научите само от изключителните професионалисти работещи в Първа атомна. Иначе свободни съчинения за аварии в АЕЦ колкото искате…
  Проблемът с централата в Белене ще е единствено икономически и пряката причина за това е политиката на държавата.

  @маврев : В Чернобил аварията е станала в първи контур, където се намира и парогенератора, но самият взрив се случва в реакторът. Нека да спомена и нещо, което и много хора незнаят – злополучният реактор в АЕЦ Чернобил е от тип РБМК-1000 с в пъти по-голяма активна зона, различно ядрено гориво и забавител на реакцията. По-късно е признат и конструктивен недостатък на този тип реактори. За аварията обаче, както е написал маврев е допринесло и некомпететността и своеволието на персонала.

 22. Браво, Илиев, че ни даде толкова нагледен пример с Япония. Винаги се възхищавам, когато някой сравнява несравнимото и си вярва.
  Дано никога никога някой нов Илиев не пише след време на нашите потомци: По-късно е признат конструктивен недостатък на този тип реактори PWR, монтирани в АЕЦ Белене, с които Русия си направи експеримент далече от своята територия.. Но ние с тебе няма да можем да го прочетем…

 23. Ех, тоя пример с Япония… Хващате се всички за него като удавници за сламка, но естествено всеки се опитва да обърне темата в това, което е силен.
  Естествено и аз мога да направя заключение, че сравняваш катастрофата в Чернобил и някаква си предполагаема катастрофа в Белене. Това обаче обясних добре в предният ми пост, че са съвсем различни технологии.
  Иначе се доказа написаното от мен в предният коментар. Включително и за теб, Зелентех съоръжението АЕЦ и технологията на производство са толкова мистични, че чак те плашат. От думите ти за това, че някой си щял да каже, че Белене е руски експеримент проведен на тестово поле – България, мога само да съдя, че изпитваш параноичен страх от самата технология, дори без да става въпрос за земетресения. В същото време изключително интелигентни професионалисти вършат своята работа перфектно в АЕЦ Козлодуй и това ти предоставя възможността да пишеш своите необосновани опасения, като компютъра ти черпи електроенергия Първа атомна.
  За експеримент на русия в България, Белене не може да става въпрос. Строителсвото ще се контролира от западни фирми, на които сигурно всички имате невероятно доверие за разлика от руските такива. Експерименти в тази област са се правили преди повече от половин век. Ядрената енергия се е доказала с годините, като безопасна, екологична и много евтина. Реакторите тип ВВЕР, които ще се инсталират в АЕЦ Белене са от трето поколение. Ако в прогнозата ти господин Греентех-Лещански, за авария в Белене имаше и малка вероятност това да се случи, то до сега реакторите от първо поколение ВВЕР-440 инсталирани в Козлодуй да бяха повторили Чернобил!
  Мощности като АЕЦ са необходими, защото те произвеждат евтина енергия, те са надежден и стабилен източник, напълно чисти в сравнение с ТЕЦ-овете и са безопасни. Ако господин Греентех не знаете защо сравнявам АЕЦ само с ТЕЦ, мога да ви обясня и това в следващият си пост. Както разбирам нямате и малка представа от това как е изградена българската електроенергийна система, а какво остава за атомните електроцентрали. Не всичко в животът е зелено.

 24. Много ме радват господата, които коментират българската енергетика, без да имат дори някаква бегла представа как е изградена. За това, че нямат ни най-малка представа какво представлява една атомна електроцентрала просто не ми се говори. Може ли да имате наглостта да говорите за нещо, от което ИЗОБЩО не разбирате. Както вече няколко пъти ви обясни колегата Илиев, атомната енергетика не е без недостатъци, но в сравнение с другите начини за производство на електроенергия е просто без конкуренция. Ако искате направо да затворим всички електроцентрали и да си произвеждаме ток въртейки велосипеди,а?
  Нито безопаснотта от евентуални аварии, нито руското оборудване, нито типът на реакторите, нито земетресенията, нито който и да било от вашите доводи против АЕЦ “Белене” има някаква стойност. Има само два, които наистина имат тежест, и това са тежестта на първоначалната инвестиция за изграждането на едно подобно съоръжение и намирането на пазар за произведената от АЕЦа електроенергия.

 25. Обръщам се към хората, върли противници на проекта АЕЦ “Белене”, със следният въпрос: Вие уважаеми коментиращи имате ли и най-бегла изобщо най-елементарни инженерни знания? Аз си признавам, че от лекарски неща не разбирам! Но все пак върдя, че имам поне елементарна инженерна култура и по някои въпроси бих могъл да изкажа мнение. Та да си дойдем на думата. В постът на г-н Greentech видях изказване за това, че Белене е експеримент. А дали АЕЦ “козлодуй” не е бил подобен опит на руснаците? Е до този момент не съм чувал за понятието “конструктивен дефект” по отношение на Първа Атомна. Мисля, че има много хора опониращи на проекта, но за съжаление повечето са доста боси по темата. Явно си мислят, че четейки статии подобни на тази придобиват някакви знания по въпроса! Препоръчвам Ви поне да се запознаете е по-важните системи за сигурност на Белене: http://www.belene-npp.com/index.php?lang=1&pid=29&sid=49 Желая ви приятне четене и гледане на видео материалите!

 26. Извинявам се многото грешки в горния ми коментар, но явно наличието на бутон за редакция на коментар е луксозна екстра в блог пространството, а аз имам навика да ги забелязвам след като публикувам нещо…

 27. …Е до този момент не съм чувал за понятието “конструктивен дефект” по отношение на Първа Атомна…

  Николаев, не само от лекарски неща не разбираш. И инженерните не са ти ясни или се правиш и на глух. ВВЕР-440 от Първа Атомна са спрени точно заради конструктивни дефекти. Просто нямат защитна обвивка на реактора. И са спрени както всички реактори от този тип в ЕО. И няма да бъдат пуснати никога. Не се сърди на Европа, сърди се на Батюшка, който е пестил от сигурност. Както и на този, който ги е поръчал такива.

 28. Уважаеми Добрев, нека не подменяме значението на понятието дефект. Грешно е и да се каже, че ВВЕР-440 няма защитна обвивка на реактора. Това автоматично ще означава, че реакторите от този тип, от който са и 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй, нямат херметически затворен първи контур. При това положение – дай да махнем и парогенераторите и направо да подаваме пара към турбо агрегатите директно от първи контур? Реакторите ВВЕР-440 нямат защитна обвивка като на тези ВВЕР от следващото поколение – ДА, но не и да нямат напълно.
  Това обаче не е дефект, както го нарече, както и липсата на ABS, parktronic и т.н. не е дефект на старите коли.
  Това са съвсем различни неща и не е уместно да слага знак за равенство.
  Конструктивен дефект са имали реакторите РБМК, което е предизвикало и аварията в Чернобил. Те са били много нестабилни при ниски мощности. Дефект при тях е имало и в прътите служещи за гасене на реакцията. И въпреки това много реактори от този тип са продължили да работят след аварията в Чернобил, включително и в същата централа.
  Колкото до това, че всички реактори от тип ВВЕР-440 са спрени на в ЕО – Унгария беше първата страна за, която се сетих. За справка можеш да погледнеш този линк – http://en.wikipedia.org/wiki/Paks_Nuclear_Power_Plant . Атомната електроцентрала Paks в Унгария оперира с 4 реактора тип ВВЕР-440. Правите много грумки изказвания без дори да отворите един google.

 29. …Атомната електроцентрала Paks в Унгария оперира с 4 реактора тип ВВЕР-440. Правите много грумки изказвания без дори да отворите един google…

  Господине, това, че техническите ви познания се основават на Google е повече от ясно. Но вземете поне прочете линка, който сам сте дали. Там ще разберете, че реакторите ВВЕР 440/213 имат защитна обвивка, за разлика от нашите.

  P.S А какво пише в Google за защитната система на нашия ВВЕР-1000? “Изключително интелигентни професионалисти” раздвижват ли прътите, както препоръчват братушките? Да не се получи пак феноменът “запецване”. Това явление е добре познато на всички щастливи притежатели на съветски возила и се оправя с млатене.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.