“Кратка” визита с дълга предистория и последици

Министър-председателят Сергей Станишев започна тридневно посещение в Русия, което президентът Георги Първанов предварително окачестви като прекалено кратко( май на тях все не им стига – колкото и често да прескачат до Кремъл, все не им стига) . Още по – точно, това щяло да бъде твърде малко време, за да се подпише споразумение за газопровода „Южен поток”.

Прогнозата на Г.Първанов, че се съмнява в успешна мисия по подписването ( поради липса на време?!), беше направена броени дни преди самата визита. Не прозвуча много любезно. А и на пресконференцията след края на енергийната среща в София, т.е. само ден преди премиерът да се качи на самолета, президентът натърти отново за онези, които не са разбрали : не се налага да се бърза, има и други начини да се стигне до подписването.

Отгоре на всичко Първанов напомни, включително на самия премиер явно, че формалният повод в руската столица да се появи ( поредната) високопоставена българка делегация е годината на България в Русия и свързаните с нея „мероприятия”, като изложби и срещи на бизнесмени. И още веднъж призова да се върви бързо но не и „прибързано” към „Южен поток”.

На тази тройна президентска задявка Станишев така и не отговори и се озова без предварителни коментари в Москва, но като че ли не толкова заради „Южен поток” ( чието официализиране като проект изглежда неизбежно поради ангажимента на няколко европейски държави), колкото заради далеч по-спорната амбиция, свързана с АЕЦ „Белене”.

Станишев се приземи в Москва в деня, когато една от най – активните земетръсни зона в Европа, разположена в Румъния, но в опасна близост до остров Белене, напомни отново за себе си с трус с магнитуд от 5,3 по Рихтер. Но ако това беше каприз на природата, някак като чер(в)ен хумор изглежда съвпадението на неговото последно пътуване като премиер на този кабинет на важно посещение в чужбина именно на 26 април.

Това е годишнината от катастрофата в АЕЦ „Чернобил” от 26 април 1986 г., отбелязвана в днешна Украйна като зловещ спомен от съветското минало. Точно на този ден европейска България делегира своя премиер да преговаря за съдбоносни обещания за своето бъдеще, обвързвайки се с руски ядрени технологии.

Когато говорят за „Южен поток” нашите управници, удобно за тях, обясняват влечението си към проекта с международното му значение, макар да нямат аргументи срещу факта, че ( по признание и на руски анализатори) това е политически мотивиран ход на Москва, чрез който тя се опитва да се наложи на Запада като ключов снабдител с природен газ. Нищо подобно обаче не могат да измислят по отношение на АЕЦ „Белене”, освен да спорят с критиците ( когато изобщо ги удостояват с внимание) по хипотетични параметри около ефективността на евентуално произвеждания от централата ток в едно бъдеще, което самата световна криза в момента предпоставя като най-малкото непредсказуемо.

Смисълът този факт да бъде припомнен е контекстът на събитията: едно отиващо си управление полага неистови усилия да предопредели бъдещето на България по толкова фатално важни въпроси, които не можа да реши 4 години, но смята да направи необратими ( специално по темата за Белене – нещо което призова в София руският енергиен министър Сергей Шматко).

Ето защо темата заслужава повишеното внимание, което привлича с големия залог. И никак не е прав ревнивият Г.Първанов, че неговият конкурент в задкулисната битка за левите симпатии Станишев бил в Москва едва ли не на протоколна разходка. Това звучи леко инфантилно, като в детското стихче от едно време:

Внимание, внимание!
Всички мишки – на събрание!
Най-големият мишок ще танцува казачок!

13 мнения за ““Кратка” визита с дълга предистория и последици”

 1. 1./Ако е за и с т о р и я т а,тя въобще е много д ъ л г а!
  2./Предисторията е по кратка за:
  – газовата война и за ключовия снабодител за Европа;
  – пробивът на руските я д р е н и техонолгии и снемане на анатемата от ЕС и САЩ;дори с “морганистичен” брак;
  3./Но най-дълги ще се окажат последиците: и предвидимите и непредвидимите за неудържим “по комсомолски” млад член на ЕС или на стара Европа!!!;
  Разбира се,че казачокът ще бъде танц с “интересна стъпка,
  защото когато Бог надари малък народ и млада държава,(с по 1-2 държавници на столетие),ние верни на Тангра,го изпращаме “Горе”,за да се “изявява” в др.вселения….
  Има поучителен случай в историята,при който Борис III праща емисари в Лондон-Париж /Мушанов/ и в Рим-Берлин!
  Но е многозначително мнението на б,итанския печат в усилията му като вежлив “домакин”,да ни спаси реномето, преди срещата на стария Мушанов с Джордж VI бащата на кралица Елизабет II:”Г-н Мушанов не е като много българи,които ти напъхват в гърлото,каквото имат да кажат,докато не се задавиш!”
  Барозу е от стара коза яре!

 2. Москва на “сълзи” не вярва, а и не дава обяснения!Кой и защо ли Пенке ле !…и м к а з в а ш е,ч е з а с е г а и още дълго,нямат работа там с ръста на сегашните си умения!

 3. Както би казал любимецът на народните маси и пловдивските фолк среди: “Имаме новина…”

  News.bg 27.04.2009:
  “Отпада срещата Медведев -Станишев”

 4. Посещението се очертава съвсем кратко, след отказа на президента Медведев да приеме Сергей.
  Другарю Станишев, сега най-достойното е разплакан да се отправиш към летището.
  И колко по-добре за всички нас ще е ако драснеш някъде към………..
  Новосибирск, където ще те посрещне уютът на родината (ти)…

 5. Честно казано, г-н Инджев, разсмяхте ме до сълзи с този финал. И наистина щеше да е много забавно, ако не беше направо фатално – за нас, за децата и внуците ни – едни отродници да предопределят мрачното ни бъдеще. Дано не прозвучи прекалено патетично, но хайде да ги изхвърлим на бунището на историята. Просто – да спрем да викаме “неволята” и … да гласуваме!

 6. Днес стана ясно,че Станишев нямало да бъде приет в уговореното предварително време от Медведев. Има 2 погледа най малко към тая новина :
  1.) Българския премиер-какъвто и да е той е унижен от руския президент и за него, може би отново трябва да се напише какъвто и да е той 🙂
  2.) Империята отвръща на удара, доколкото се коментира газовата среща в СФ като удар срещу газовите амбиции на Русия в Европа и балканите.
  Според мен руската дипломация страда от дълбок комплекс и такива малко пресилени “мероприятия” издават лош вкус и едно инфантилно поведение, досущ по мярка на позастарялата руска мечка 🙂
  Има някаква тъмна и неясна страна в иначе така ясните Руско-Български отношения в ерата Гоце/СерГей 🙂
  Дано иде скоро краят й !
  Амин !

 7. Нашеят “великн връх” си беше едно подножие на Давос,а публичното излагане според БНД /в “режим на очакван” знак от СДС и БСП/ струвало 12 млн. на данъкоплатците при “заболял” НОЙ и не “драснато и на коляно” заявление за влизане в еврозоната…и п р о с т о д а г л а с у в а м е….

 8. V perioda na Renesansa v Evropa nie spahme pod tursko robstvo, v perioda na tehnicheskiq vazhod v sveta spahme pod komunizma, priemayki sedmichnata kasa bira i kebapcheta za vrah na blagopoluchieto i zaobikalqneto na zakonite za geroizam. Sega, bez mejdunarodno znachimi produkti, bez elit na technicheskoto razvitie, s razrushena yerarhiq na tzennostite, shte gledame kak se vrashta chl. 1 ot Toshovata Konstitutziq kato ikonomicheska norma na obshtestvoto. Koy shte mi kaje ot kolko godini u nas ne e yasno kakvo tochno trqbva da pravi edin deystvasht injener i kak da se izgradi sled Universiteta, koy shte mi kaje dokolko imame izgradena systema ot technicheski spetzialisti i kakva e neynata rolq v komediqta prehod? Edin igrach s klasata na Berbatov tolkova trudno se priema na Zapad, kakvo da govorim za sotzialniq ni resurs v technikata. Da ne govorim, che trudno shte sreshtne chovek dvama balgarski ikonomisti sas shodno mnenie i po nay-elementarni vaprosi, a neprekasnato se tresat ot liderska treska. Zatova vse se tarsi pechalba na edro, ot tesen krag hora za tzqlata darjava, kato tezi gazoprenosi, gigantzki elektrotzentrali i kakvi li ne oshte nesavmestimosti za malkata ni i krasiva strana. Zatova psevdozagrijeni za Balgariq shte trupat kapitali ot vsqkakav vid chupene na krast pred Rusiq i posle shte davat ton na jivota v stranata, nezavisimo dali sa na vlast ili ne.
  PP. Bezpomoshtni sme v borbata s bezdomnite kucheta, no chimitzite izcheznaha predi da ruhne sazdalata gi “Golqmq chimiya”.

 9. Внимание, внимание!
  Всички мишки – на събрание!
  За най-големият Мишок ще танцуват казачок!

 10. Европа ще си плати.
  Няколко пъти ни продава на Русия.
  Този или следващ път – ще си плати.

  Всичко читаво ще избяга.
  Тук ще останат само русофилите. Русия има здрави контакти с мюсюлмани. И на тази европейска територия ще живеят русофил, мюсюлманин, ром, русофил, мюсюлманин, циганин, българин, китаец, ….
  Тогава Европа ще разбере къде е границата й.
  Не разумно да оставиш на произвола на враговете си жителите от граничната земя.

 11. Във връзка с това, че на нашите другари любовта с руските императори все им е малко, предлагам от догодина да обявим “Столетие на Русия в България”, а после обратното(ако дотогава има държава България), та белким се наситят! И да започнат и другите наши ВУЗ-ове да им дават почетни звания – Великотърновският университет вече даде тон. Ами вземете се в ръце, колеги, споделете челния опит на любвеобвилните си колеги от академсъвета на ВТУ! Да се готви например НСА – все пак човекът има такива сериозни заслуги в самбото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.