Казус дебели

Разиграха ни класически вариант на измислен casus belli ( „повод за война”), който си създадоха, за да разиграят постановката „трудни преговори” с триумфален край. Това е изводът, който се налага след артистичната програма, в която руски и български актьори се появяваха на сцената със задкулисно договорени „противоречия”, които за облекчение на лековерната публика в „последния момент” разрешават с помощта на много политическа воля, взаимна добронамереност и отстъпки, за да се стигне до желаната от Путин развръзка по предопределената му победа в едноактната пиеса „Южен поток”.

Кого ли и какво ли не включиха в заблуждаващия „маньовър”. Чак и шефът на българо-руската дружба от фондация „Славяни” Захари Захариев беше мобилизиран да се вайка по вестниците, как българите, макар да носели в сърцата си любовта към Русия, били започнали да се съмняват в нейната добронамереност.

Беше ясно, че без предварителна съгласуваност премиерът Станишев не просто нямаше да бъде извикан в Москва, но щеше да му бъде казано да не стъпва там никога, ако беше вярно, че се бил противопоставял на руските условия. Наложи му се само да „изтърпи” имитацията на семеен скандал, в който му беше отредена ролята на наплясканото дете за прегрешения, каквито не е извършил.

Ден след театралното размахване на пръст срещу „Газпром” в София, което ( временно) отприщи позволението българските официозни средства да съобщят за нередности в поведението на руския газов инструмент за налагане на Кремъл в чужбина, един от официозите предрече какво ще се случи. Цитирайки свои източници, в. „Стандарт” писа, че няма да има проблеми с подписването за „Южен поток” в Москва, защото Москва била оттеглила възраженията си. И представете си, позна!

Безпроблемно подписване предрече на енергийната среща в София и пратеникът на Путин, министърът на енергетиката Сергей Шматко. Позволих си да се обзаложа в полза на неговата прогноза ( и също познах!), въпреки цирка, който разиграха Г.Първанов с уж „твърдия тон” спрямо „Газпром” и останалите участници в заблуждаващата пропагандна кампания, която цели да им създаде ореол на борци за „националния интерес” ДОРИ и срещу Русия ( но бъдете сигурни- не просто със съгласието, а вероятно по сценарий на Кремъл, който има нужда от жизнен троянски кон в рамките на ЕС, а не от амортизирана от руски тормоз кранта).

Сценарият сам по себе си никак не е нов. Той повтаря буквално пируетите от първия етап на операцията. Тя започна с посещението на Путин в София през януари 2008 г., когато междуправителственото споразумение за „Южен поток” беше подписано след серия от вайкания колко трудно било това да се случи.

А беше ясно, че в зенита на могъществото си властелинът на Русия по никакъв начин не би осъществил победоносното си пребиваване в България без да си е подсигурил желания финал!

Цялото това зрелище, което се демонстрира пред света, е твърде срамно, за да очакваме някой от участниците в него да си признае ролята на съзаклятник. Но бутафорията е очебийна за всеки, който поне малко се опита да си представи как, въпреки многобройните индикации за обратното, Русия едва ли не се е огънала пред натиска на Станишев.

Това е твърде дебелашка шега, за да кажем че е смешно. Това е казус дебели!

22 мнения за “Казус дебели”

 1. Освен “казус дебели”,
  бих добавил и “казус дебили”.
  На такива ни направиха….
  Очевидно след престоя си в книжарница, и най-вече след срещата си с президента на Калмикия,Станишев узря за историческото споразумение с Кремъл.
  Как само идва прозрението…
  Просто да те е яд, че не е могъл да се срещне и с някоя чукча ….
  Сигурно решенията му щяха да са още по-мъдри..
  Що има глад да падне…
  що има турове с хуманитарна помощ от ЕС да пристигат……

 2. “Русия едва ли не се е огънала пред натиска на Станишев”

  хахахахааааа…
  А бре Иво!
  Голям си шегаджия!

 3. pyrvanov i stanishev veche sa milioneri… Chestito na pechelivshite… jalko za BULGARIA

 4. Никак не беше трудно.Вчера си говорехме за това, че ни разиграват и какво ще се случи, и че договорът ще бъде подписан.Театъра, който се разиграва, сме го гледали вече. Малко ли пъти са ни заплашвали с увеличение на цените на нещо си със страховити проценти, за да могат след това синдикати или някой друг там, след упорита борба да ни натресат по-малкото /предварително решено/ увеличение. Само че, какво от това? Ще падне завесата и пак ще се окажем откъм страната на булката.

 5. Г-н Инджев,
  за жалост просто поредния проигран сценарий на ченгеджийницата, мафиотския интерес и руските поставени лица в тая държава! И понеже сме народ с много къса памет, си позволявам да припомня, че това не е прецедент. Почти същия цирк беше проигран от днешните управляващи през мандата на БСП и премиера и тогава Жан Виденов. Само, че тогава газовата истерия беше покрай дружеството “Топенерджи” и доставките за страната ни. Тогава, ако си спомняте пак уж всичко беше подписано и беше наред, след което започнаха да излизат едни условия по тогавашния договор, които все повече и повече изтикваха в ъгъла подписалите договорката и все в ущърб на българския държавен интерес. Та така и сега. Н а хора като С.Станишев и Г.Първанов (Гоце), не остана много пространство да лавират и просто капитулираха безславно! Ама ние сме си виновни, че ги избираме и викаме “оссана” без капка мисъл в главите. Заслужаваме си го! А днес излезе и информацията, че държавата ще даде гаранция и ще тегли от Русия заем за строителството на АЕЦ”Белене”. Питам се дали целия цирк, който беше проигран за уж българските претенции и нарушен интерес на Р България в проекта “Южен поток”, не беше с цел по-тихо и безпроблемно да мине другото за този държавно гарантиран заем? Поздрави

 6. Браво, отново попадение в десятката! Жалкото е, че връвта, свързваща ни с Брюксел, съвсем изтъня.

 7. Докато другите страни гледат да се подготвят за евентуална епидемия от свинкия вирус, нашето правителство планира да сложи напътствия на уебсайта си:

  ББС сравнява действията на различните държави:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8022516.stm

  Що ни занимават с глупости?

 8. Днес десет пъти чух “новината”, че руснаците изпълнили ВСИЧКИ български искания! Няма такъв филм, няма дори такава приказка 🙂 Има обаче възможност за подобна интерпретация, как ли, ами така: Отиваш на “преговори”, отсреща ти декларират какво трябва да направиш, ти си го избираш като “искане” и се връщаш с високо вдигната глава, че видите ли всичко каквото сме поискали руснаците са го изпълнили. А какво се крие зад думата “всичко” е друга тема. Много по-важна, много по-конкретна и много по-секретна.

 9. Всичко е театър.
  Като се започне с предложението за повишаване процента за влизане на коалиции в Народното Събрание (Опозицията го била предложила???????????? Коя опозиция ????????????). Гоце щял да наложи вето на “несправедливият” закон. (Ах недей ????????????)Наложи го и какво? (Ама моля ви-ти се ????????????).
  Гоце организира събрание в Сифия “Руските интереси и имат ли те почва у нас?” (по нареждане на “Политбюро” на КГБ) и “О, Аллах”, Путин не идва. (Все едно някога е имал намерение да идва ????????????). След това Гоце се бил издървил на Газпром. (Ей, непослушко ????????????)
  След парво действие на театъра, без да се губи темпото, сцената се завърта, сменя декора и актьорите. Москва, Стани-шеф се мъчи да плаче в градска московска книжарница. Българина в София, гори от нeтърпение да дойдат изборите и гласува за БКП и българо-съветската дружба. Драматизма нараства с часове, Владимир, Дмитрий, Медведев, Путин и още миг и ще …, и прас,с,c – и се размирисва на подписан договор “Южен хомот”.
  Е, и ????????????
  Драги сънародници, честито. Скоро ще си получите и руското гражанство, а преди това сметките за газ и ток. [За разяснения пo тях се обръщайте към БСП-КГБ,гр. ПутГоцСтанMeд, ул. “Деветосптемврийски русофил” Nо. 1944 и малко (ама малко) в ляво]!!!!!!!!!!!!].

 10. Браво на др.Сергей ! Поредният “чудесен” договор след този на .Овч.!А отгоре нс всичко ни отпускат и заем за АЕЦ Белене .А не беше ли малко земетръсна зоната на новия АЕЦ? Не се ли разлюля за пореден път Вранча ? Ама какво пък,тази Вранча е в Азия, да не е в съседна Румъния ,какво ни бърка,няма пък да разваляме “голямата победа “на другарите ! Сега да се приготвим да слушаме и четеме до втръсване дитирамби за тази ПОБЕДА !

 11. Какъв e отговорът на радио Ереван Кога българите ще достигнат дъното?.. след съвсем изтъняващата връзка с Брюксел / d o n i /…
  -Те вече го достигнаха и сега копаят надолу!

 12. Според мен този път благодарение на Брюксел договорът не е изцяло написан от Москва. Шоуто на гейч, който се опитва да си присвои заслугите е, разбира се, неубедително, а какво пише в парцалите на агент бор и подобни не ме интересува. Както е казал Сталин, “им грех будет”.

  гейч изглежда спечели поредния рунд срещу гоце, но какво от това – да се махат и двамата заедно с дружинките си!

 13. По-неприятния извод от последните политически събития според мен е, че гражданското общество в България е мъртво. Учеха ни, че, частната собственост е материалната основа на гражданското общество, а свободата – духовната. Регулаторите на това общество били морала и правото – а в България няма нито дух, нито морал, нито право…

 14. Поне да беше театър, макар и бутафорен! А то си е най-идиотско теотро от времето на “Многострадална Геновева”.
  “Въздухът трепери”, с развълнуван глас и сърдит пискюл на феса вдига пръст Гоце към Газпром, към избирателния закон, към Европата, към спрелите реактори на Козлодуй. Ашколсун!
  Същинский волтерианец е и Сергейчо в Московата – беят го поканил в конака си, онзи човек го чака, а нашият хукнал по книжарниците на своя глава, сякаш е хванал Балкана при Тотя! Машалла!
  Големи бунтари, големи волтерианци, голямо нещо… А всъщност толкова им е топло, уютно и спокойно в прегръдката на мечката.
  Тъжна, тъжна чичовска история… Най-тъжното нещо в целия спектакъл са зрителите, които още вярват, че зад всеки граф от многострадалните ни Геновеви стои по един Бойчо Огнянов.
  Поздрави за статията!

 15. На кого пробутват тия номера от 33-та година, както казвеше баща ми? освен дъртите от твърдото бкп и разни чалгосани малоумници/с каквито, за съжаление е пълно/ кой нормален мислещ човек ще се хване, че нещо при комунягите не е наред и имат някакви дрязги помежду си. ясни са тъпите изпълнения и в русия, как не ги мързи тия нещастници да подготвят комедийни сценарии от най-долна проба, тип полит бай брадър. Но, както се казва, Газ и Гъз, рано или късно, /държавен/ глава затриват. глава затриват. обаче

 16. На кого пробутват тия номера от 33-та година, както казваше баща ми? освен дъртите от твърдото бкп и разни чалгосани малоумници/с каквито, за съжаление, е пълно/ кой нормален мислещ човек ще се хване, че нещо при комунягите не е наред и имат някакви дрязги помежду си. ясни са тъпите изпълнения и в русия, как не ги мързи тия нещастници да подготвят комедийни сценарии от най-долна проба, тип полит бай брадър. Но, както се казва, Газ и Гъз, рано или късно, /държавен/ глава затриват.

 17. Клоуни! За жалост има кой да им се връзва на номерата.

  Тук (http://www.demokratiezentrum.org/de/startseite/wissen/timelines/das_atomkraftwerk_zwentendorf.html) може да се прочете вкратце историята на замразения проект за атомна централа в Цвентендорф, Австрия. Текстът е на немски, но в резюме: Австрия планира строежа на 3 АЕЦ до 1990 г. През 1971 г. започва строежът на първата от тях в Цвентендорф. Под ръководството на движението Инициатива на Австрийските Противници на Атомната Енергия (IÖAG) започват демонстрации в по-големите австрийски градове Грац, Линц, Залцбург, Виена против строежа на централата. След дълги протести се провежда референдум с резултат 49.33% за и 50.47% против използването на атомни централи за производство на електроенергия в Австрия. В следствие на това парламентът приема Закон за забрана на строителството и въвеждане в експлоатация на съществуващите атомни електроцентрали в Австрия.

  Пиша това, за да кажа, че подписването на договори и приемането на закони не е еднопосочен процес и в една действаща демокрация е напълно възможно взети решения да се обезсилят под натиска на общественото мнение. Разбира се условие е да има обществено мнение, съответна организация и подходящи, съобразени със закона действия. Някои може би ще се засмеят на идеята за гражданско недоволство в България, но не забравяйте 1997 г. Сега е 2009 г., но… идват избори.

 18. Ей хора, аз ли нещо не разбирам или нещата са необратимо катастрофални. Ето вече никой не може да се събере пред парламента при положение, че се случват такива безумства в страната ни. Как да се случи чудото на нужната промяна? Малкото оцелели нормални хора в България трябва да избягаме. Винаги съм гласувал и съм ходил по митинги. Както и съм спорил с хората подкрепящи пасивността. Какво повече да направя? Иска ми се някой да ме убеди, че си заслужава да се живее тук. Според мен само тотална катастрофа или война с много жертви има шанс да накара хората да се надигнат от кочинките си.

 19. Митко: ето Ви и един “протест за право на протест” по “Труд” от 29/04/09,за да Ви разведря малко трагизма:
  …………………
  “Уще не завршия Великденските празнувания,додоа веке и кредитни бенефиции и ветувания за многу нови инвестиции и игралища низ државата,кои беа повод за явни критики и негодувания и мислене са закани масимально да ги побараа и наруши демократските слободи и протести на грагяни и не-владински организации…”
  ………………….
  Човекът се вълнува за “буджетот во Сопие ” и споменниците на Филип II и Александър Македонски
  А…от кочинките си няма да се надигне никой,и аз ще замоля втори път И.Инджев,да се разтоварваме отвреме навреме с малко хумор като развлекатена част на блога за оцеляване,тъй като съм по-стар, а и препатил!!!

 20. Уважаеми Кардинал Ришельо, и аз съм на мнение, че фиксирането върху лошите събития не се отразява добре на хората. Въпреки че нещата са си самата истина, и въпреки че са поднесени, от г-н Инджев, със сериозна доза чувство за хумор. Аз понякога се успокоявам с думите на Николай Велимирович:
  “…Наистина, враговете ми ме откъснаха от света и протегнаха ръцете ми към Твоя скут […] Враговете си мрази само оня, който не знае, че те са му не врагове, а сурови приятели.”
  Но не мога да се примиря с това безкрайно нищонеслучване.

 21. Митко, не ме щ а д е т е!!! казвайте просто Ваше Преосвещенство,за да е весело.
  У мен назрява идеята,да повторим опита на Барак Обама,който започна с няколко приятели преди години “Но по бира!! в Илинойс…а ние можем да лансираме /”Иво Инджев интернет
  партия”/,но не съм готов с грабващо интереса кратко словосъчетание,което тогава при американците беше:”In chаnge we b e l i е v e!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.