Обикновен колониализъм

Какво би казал един унизен представител на уважаваща себе си държава, отритнат за наказание пред целия свят от своя домакин, ако беше честен? Можеше да си признае очевидното : „Отивам на кино!”. Не и Станишев. Неговата реплика след отменената му без никакви обяснения аудиенция при руския президент Медведев, е: „Отивам на книжарница”!

Авторът на „крилатата” фраза „ един ясен симбиоз” ( произнесена от трибуната на НС), изобретателят на множественото число на думата „смисъл” („смисли”, както се изрази пък от пропагандната си трибуна БНТ), добави още една вербална тухла в кухата постройка на своята управленска биография.

Човекът обаче има проблем не само и не толкова с българския език, колкото с българската си европейска идентичност. Ако беше истински европейски българин, щеше да постъпи като …азиатците Ердоган или Ахмадинеджад, които се репчат на международната сцена и после се превръщат в национални герои в родината си. Не да се „репчи”, разбира се, но поне да взаимства от тях стремежа към отстояване на честта- ако не на своята, поне на държавата, която представя.

България е единствена страна в света, в която патриотизмът се мери по любовта към чужда сила – по скалата „Медведев-Путин” в днешно време. И най-шумните организации, които претендират да говорят от името на българския патриотизъм, са по-тихи от водата, когато става дума за „братска Русия”. Каквито и антибългарски действия да предприеме тя.

Дори на терминологично ниво тук е табу да бъде произнасяна истината, че много от съвременни болести на страната ни са функция на десетилетния съветски колониализъм. Такова понятие просто няма, макар да няма и друга държава в съвременната история ( при това претендираща за 1300 години история), която сама да се е предложила за асимилиране на своята метрополия.

Всякакви описания на отношенията от близкото минало със СССР сме чували: „зависимост”, „обвързаност”, „ограничен суверенитет”, „съветизация” и каквото още се сетите в рамките на „вечната дружба”. Но нито в речника на политиците, а още по-малко пък в учебниците, ще срещнете единствено точния термин, който изчерпва случилото се през десетилетията социализъм с една дума : „колониализъм”.

Самият факт, че българските избиратели излъчиха и търпяха 4 години Сергей Дмитриевич за свой премиер, е част от тази картина. Нейно логично продължение е унижението, на което метрополията подлага колонията си в лицето на народния избраник Станишев. Те го наказват публично, той отвръща с усмивка и със следното обобщение „ Никога през последните 20 години отношенията между България и Русия не са били по-динамични и с конкретно съдържание”.

Станаха ли ви ясни „смислите” на този „ясен симбиоз”, който прати „на книжарница” премиера на България? Ако не, да ви преведа: става дума за динамиката на отношенията между чужда държава и България, която съвсем конкретно се нарича „обикновен колониализъм”.

15 мнения за “Обикновен колониализъм”

 1. Г-н Инджев,самото му име е невесела история,в която едва баща м у с е усети!! 1989 г. и то защото зловонията от “трупа” на БКП беше смазала и отровила, и свои и чужди, но не им стигнаха о щ е 2 0/двадесет/ години,та
  ” л а й н о м е т в а т”
  по престъпен начин,в и н а г и,
  сред едно оскотяло и психясало
  население….което един негов “Бащица” просто,и “т р о й н о” д о ъ в ъ р ш в а!!!

 2. tova koeto stava e edin cirk, sporazumenie shte ima i za iujen potok i za belene… chestito

 3. Господин Инджев,
  коментарът ви е на великолепен български език и е повече от съдържателен. Благодаря ви.
  Искам обаче и да ви наблегна на един друг проблем.
  Като всяко общество и нашето си има проблеми. Психологически и физически дори. Проблемите са повече от здравословни. Болен е българският народ. Липсва му не образование, ами направо просвета. Липсват му не лидери, а направо будители. Всеки българин, независимо дали е с добри намерения ежедневно се сблъсква с предвидени и непредвидени проблеми. Ежедневието ти е не само мръсно, но и направо грозно. Всеки човек се озлобява. Независимо от образованието и възпитанието си. И при всичките физически и психологически натрупвания от ежедневието ни, управляващите (всички, без изключение) ни облъчват с информация, която дори вече не ни интересува. Ако апатията е болест, то българският народ е неин носител в най-чист вид. И не някаква обикновена болест или демографска криза може да затрие интелигентните хора в България, а простотията. Същата тази простотия, която извира от едиствените оцелели от турското робство и съветското господство слоеве на обществото. Няма какво да се лъжем, още от времето на цар Иван Александър на обществото ни тъкмо му покара глава, която да го води и нечий сатър я отсича. И защо сме тук? Заради егоизъм, самоцел, примитивизъм. Както езикът ни е пълен с чуждици, така и ценностната ни система е изпълнена с пластмасови идеали.
  Единственият начин да оцелее като интелект и възпитание човек е да избяга в чужбина и да се прости със своята идентичност с времето. Защото западните, а и източните общества определено поглъщат.
  Да обичаш на инат хич не е здравословно…

 4. Гротеската на изкривената реалност в която ни бутат комунягите и клакьорите им се изяви и в “добрата новина” от вчерашният унизителен конфуз – Дмитриевич бил “разговарял на 4 очи” с почетния доктор на ВТУ Путин, повече от час!
  Оказа се, че всъщност било “общуване” докато шият КОПЧЕТО на почетния доктор! Няма да се изненадам ако днес научим, че “рицарят на книгата” лично е шил копчето на Путин, няма да се изненадам и ако копчето е от панталона на лицето.
  Та – това дори не и ПОЛИТИЧЕСКОТО отношение “колониализъм”, при което метрополията не се гаври с колонията, защото е непочтено и неефективно.
  Това което се случва с наш Гейко си е фундаменталното феодално отношение на господство – подчинение. То, за разлика от колониалното”, периодично се “освежава” чрез наказания и прояви на монархична милост.
  Мисля, че червените неграмотници (разбира се и покровителя на Гейко – Гоце) ни набутаха в такава гротеска на “политика”.
  Наистина ли ще ги търпим тия чак до края на юни?

 5. И най-вероятно изборите з а 4 1-я български парламент да бъдат на 5 юли….а след това поне ще ни е ках,ако пак с ме с и с ъ щ и т е “мърши”!!…

 6. Г-н Инджев,Вие знаете по-добре как може да изглежда една бедна африканска държава :на фона на отчайваща мизерия-лъскави небостъргачи в центъра на столицата.На Русия това и е `лъскавото`- да демонстрира имперско високомерие./Не зная,дали сравнението е удачно/Тази гротескност,тази карикатурност и водевилност(каква походка,каква осанка на премиера Путин)трябва да бъдат нашето оръжие.Силата (нямам предвид буквално)или сълзите няма да бъдат разбрани правилно.А, нашите – нашите си ги знаем.

 7. Няма да коментирам постинга – той е на нивото на автора си.
  Отчаяна съм от безхаберието на официалните сини сайтове и блогове. Неактуални, мързеливи, труднодостъпни за коментари и как да коментираш разни стародавни материали. Като че ли времето е спряло за някои хора! На какво да се надяваме, след като водачите ни са потънали в летаргия? Е, защо комунягите да не си разиграват коня! Теренът им е свободен! Надявам се да ядосам повече хора!!!

 8. Указът на президента за 5 юли,неделя е факт!.
  Г-н Инджев,как и с какво още да Ви подкрепим,за 30-35 дни,тъй к а т о Y a n е прав.Ценностната ни система
  е препълнена с пластмасови “идеали”?

 9. иво, прекрасни са нещата, които пишеш, мехлем и успокоение за изстрадалите и осквернени от червените обиди наши демократични души, но какво ще правим ако пак успеят да подмамят простодушното окомунясало природонаселение тези съветски предателски изверги!? трябва много голяма активност и във физическия смисъл на думата! утре, например, нека всички дойдат пред парламента, защото и това се опитват да ни отнемат – ПРАВОТО да изразяваме недоволството си ПРАВО в недостойните им грозни физиономии

 10. Нека не ругаем жалкото поведение на българския министър-председател, то е “в полза роду” защото отблъсква нови части от електората.Не забелязвате ли, че от известно време чрез актова на законодателната, изпълнителна и съдебна власт “те” агитират много успешно против себе си?Прилагайте древния персийски опит – на тъпия господар не давай акъл, а го оставяй да се донабутва в тресавището! Тъй, че аз казвам: “Браво Станишев, браво момчето ми – ръкопляскам ти!”

 11. Ясен текст и съдържание !!! Докато Станишев ходи на руска книжарница , България – отива на кино. Раболепието на другарите към СССР е непроменено “Защото са социалисти” и защото “България е единствена страна в света, в която патриотизмът се мери по любовта към чужда сила – по скалата „Медведев-Путин” . Имахме все пак един смел политик в новата си история, на когото принадлежат думите “Уважавам Русия, но повече ОБИЧАМ България” – г-н Иван Костов , но на такива като него както казва Yan им режат главите (ако успеят).

 12. Uvajaemi g-n Indjev, v chujbina sam, lipsva mi balgarskiq, daje nqmam kirilitza na kompyutara. I s ogromno udovolstvie cheta pravdivoto Vi i pouchitelno slovo, no osobeno se naslajdavam na ostroumniq nachin, po koyto interpretirqte neshtata.
  Za kolonializma: prez 1982 g. bqh v Moskva, VONC; kraveto sirene v Bg beshe togava 2,50 lv., a posred Moskva beshe 1,50 rubli. Komunistite tuk vse pitaha: “Tuy sireni, det’ go kupuvash za 2,50, znaysh li kolko archi darjavata za nego, neblagodarniko?”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.