Към избирателите:

На крива демокрация и изборите й пречат

(АВТОРЪТ НА ТАЗИ СТАТИЯ Е СТРАШИМИР ДИМИТРОВ)

Хората в днешна България са убедени, че ”демокрацията” е виновна за проблемите им, че ”политиците” са, ако не всичките крадци и мошеници, то поне паразити и безделници.
Това обаче е повърхностният поглед към проблема, това е Байганьовското смесване в общия кюп на ”всичките са маскари”. Безспорно в българската политика има проблем. Безспорно българската демокрация работи лошо. Но причината не е в демокрацията като идея, а в демокрацията като изпълнение.
Това, което съществува днес като управленска система в България, е олигархен феодализъм. Феодализъм, който някога Живковата пропаганда наричаше ”социализъм” и който след 1989 продължи своето съществуване, напъхвайки се под новото име ”демокрация”. Такава псевдодемокрация, при която цялата власт произтича не от народа, а от олигарсите. Демокрация, при която решенията се взимат не съобразно исканията на хората (например търгове с явно наддаване или обществен контрол на финансовите разходи на държавата), а според моментните нужди на олигархията (игра под масата и липса на прозрачност при разпределянето на парите). Последствията от тая фалшива демокрация бяха все по-голямо атомизиране на обществото, тотален разпад на институциите на държавата, пълен провал на съзнанието за общност.
Още от времето на комунизма хората бяха оставени сами на себе си: всеки сам да решава проблемите си, без да търси контакт с другите; всеки да изпитва недоверие към другите; никой да не е сигурен в честната дума на човека до себе си, никой да не спазва законите, а да ги заобикаля.
Каква демокрация очакваме тогава? Как властта да произтича от народа, когато у народа е убито всяко чувство за колективност, за обединение, за групиране около идеи, принципи, поректи, за спазване на закона? Като не си даваме сметка къде са корените на днешния ни проблем, ние само отлагаме неговото решаване, прехвърляме го на идните поколения разкривен и задълбочен от мизерията – душевна и материална.

Как феодализмът, олигархизмът и пълното неверие да се превърнат в истинска демокрация?
Пътят тръгва неизменно от народа. От ония негови синове и дъщери, които имат смелостта да излязат пред останалите и да предложат решения. Решения, които да посочват перспектива. Но за да може един човек да предлага на другите хора, той самият трябва да бъде сигурен в себе си, трябва да е готов да пожертва нещо от себе си, за да го даде на другите.
Пътят към промяната винаги тръгва от готовността на човека да даде. Не можете да започнете нов проект, без да влагате в него и време, и пари, и усилия. Успехът е възможен, само ако имате морал, ако имате вяра, ако сте последователни и разумни.
Не толкова липсата на пари мачка днес обикновения човек, колкото липсата на перспектива. А перспективата в една държава зависи от нейните управници. Затова е изключително важно какви управници избираме. Имат ли те време и сили да мислят не за себе си, а за околните? Могат ли да се радват, а не да завиждат на успеха на другите? Знаят ли да прощават грешките, защото никой не е опазен от грешки. Могат ли да стоят твърдо и последователно зад проектите си, а не да се отказват лековато от тях и да сменят рязко посоката?
Огледайте се около себе си. Потърсете такива хора. Подкрепете ги.

Когато хората започнат да правят това, когато българинът стане последователен, когато започне да поставя първо принципа, закона и морала, а после родата, семейството и близкия приятел, тогава в България ще има истинска демокрация. Тогава политическият живот ще се изчисти от архилъжци и архимошеници като Сергей Станишев, Ахмед Доган, Симеон II, Георги Първанов…

Една политическа партия е създадена, за да помага на хората да осъществяват проектите си. Спомнете си ентусиазма от 1997 г., с който почти всички българи поискаха България да тръгне най-накрая към Европа. Ентусиазъм, който създаде тогава ОДС и даде сили на неговите лидери да предложат модерен проект за развитие на България. Първите плодове на тая нова политика вкусихме 3 години по-късно с премахването на визите. Трябваха ни три години последователност и упоритост, за да постигнем една толкова малка, но и толкова важна крачка. Това идва да покаже, че големите цели в живота на човека, също както и в живота на една държава, се постигат с много услилия и изискват много последователност, мъдрост и време.
Безспорно управлението на СДС 1997-2001 беше омърсено с нечисти фигури и нечисти помисли. Никой не иска да си спомня за Христо Бисеров. Никой не желае да си спомня ужасните кампании по негласните органи на бившата ДС: ”Труд” и ”24 часа”, които излизаха всеки божи ден с уводна статия за изрода Иван Костов, заради който ”България уби дете” (в. ”Труд”, в брой от май 2001 г.).
Безспорно Иван Костов не е светец. И той носи някъде дълбоко в себе си черти от онова ужасно време, в което се е родил и където е бил принуден да оцелява. Затова и неговият морал не е сакрален, затова и неговите грешки сигурно са много и сигурно дразнят сърцата на много от хората, които през 1997 са дали гласа си за него. Но грешки не прави само оня, който нищо не прави. Не бива да забравяме обаче, че именно през 1997-2001 България изгради и защити идеята за своето европейско бъдеще. Тогава поставихме основите на това, което днес Тройната коалиция без свян разрушава: пълноправното ни членство в Европейския съюз, достойното ни място сред европейските народи, морала ни на честни, свободни, предприемчиви и работливи хора, които са готови да се съобазяват с принципи и правила.
Днес отново сме изправени пред важен избор. Не бива лековато да се отказваме от правото си на бъдеще. Това, което посеем днес, ще пожънем след 4-5 години. Какво посяхме през 2005? Един политически мутант между социалисти, либерали и етнически либерали. Все хора, които лесно си закачат етикет, но трудно сменят своето неморално и нечовешко съдържание.
Какво пожънахме сега? Едвам влязохме в ЕС, Румъния ни задмина, поставихме рекорди по корупция и разврат, по беззаконие и своеволие на всеки дрогиран с власт и пари.
Не очаквайте чудеса от бъдещите управници, особено ако в своето мнозинство са същите. Те няма да помогнат на България да намери своя духовен път. Точно обратното – те още повече ще затлачат светлината на честността, справедливостта, морала и постоянството, толкова нужни за нашия успех по краткия ни земен път. Ако същите управници отново си разпределят така лукаво властта, както сега са го сторили, те ще продължат необезпокоявани безсъвестното си лежане върху гърба на обикновения човек. Ще продължат смазването на малкия и средния бизнес с тромава държавна администрация и безскрупулна конкуренция на определени фирми, ще продължат да лъжат за алчността, мързела и корумпираността си, оправдавайки се с Брюксел, където уж не ни били разбирали.

23 мнения за “Към избирателите:”

 1. .
  .
  Много точно, за съжаление, определение.
  .
  Феодализъм.
  .
  При туй васален. Суверенът разбира се е Путин. Справеливо наречен от един руски дисидент Путлер.
  .
  А така беше и при социализма: Тодор Живков не беше самостоен диктатор. Той си беше просто един съветски губернатор. Нищо повече от първия секретар на Астраханска област, и нищо по-малко.
  .
  Но затуй, че позволихме да ни яхнат пак същите продажни персонажи отпреди 20г или техните скъпи синове, дъщери, та чак и снахи (Кунева) е донякъде и наша вина. Не че КГБ нямаше пръст, не че България не се “радва” на специалното влияние на Кремълските олигарси (истинските имам предвид, а не слугите им като Миша Фридман и Рома Абрамович).
  .
  Но ако бяхме гласували, ако бяхме излезли на улиците, ако бяхме помели тази сган, сега нямаше да сме се устремили неистово към СССР 2.0.
  .
  Няма на кого да се сърдим, и няма на кого другиго да се уповаваме. Всичко зависи от нас.
  .
  Да направим каквото трябва, пък да става каквото ще!.
  .
  .

 2. .
  Между другото, една препоръка към Иво Инджев.
  .
  Моля, добавете уебсайта на Едвин Сугарев http://www.svobodata.com към линковете в ляво.
  .
  Постовете му са отлични и ще бъдат от интерес за тукашната аудитория.
  .

 3. Уважаеми господине,Ще се наложи да повярвате в Провидението,
  защото то е над всички нас като невидима ,но осезаема воля на Твореца!
  И никак,ама никак не е случаен фактът,че преди минути предложих на колега от блока “Интернет партия на името на Иво Инджев”
  ….и по примера, и с опита натрупан от предизвикателствата под мотото на американския президент,когато беше сенатор
  Барак Обама!
  Първата ми трудова книжка е на 14 години!
  И с опита,до сега /и всичко останало доказано десетилетия,без излишни подробности,подсилени от липсата на суета/,у к р е п в а т готовността ми да помогна за възкресяването на България,такава каквото я виждаме в мечтите си и силно я желаем.
  Убежденията ми че знам и мога да бъда и един от нейните кадърни строители,не са безпочвени!
  А,и настрана ,че досега в блока поне десетки пъти съм споменавал
  значението на държавността….
  Така както, още в есента на 2008 г. виждах сенатора като нов Линкълн,Рузвелт,Кенеди,Рейгън или Айзенхауер…няма причини,да не виждам всеобхватно,какво е необходимо на България след Раковски,Стамболов,Симеон Радев и др.
  Но за да няма п р о с т о т и и направо заявявам,че не само “исторически”,но и заради “сана си” моето място е в тихата и безшумна работа за подобно дело,което да поеме екип от Иво Инджев!!
  Сегашните или ще ни доизтормозят,
  а др.Генерал,като един Робеспиер или Ленин – за кой ли път – се кани,да опира “все на младото и новото” а забравя,че държавност се основава на приемственост!!!!!
  с много труд,опит и знания!!

 4. А и като НАТО в
  ———————————-
  д ъ л г о с р о ч е н п л а н!
  ———————————-
  Няма да с м е д л ъ ж н и д а “преформатираме оношенията си с Тройната коалиция и Русия,но ще заменим “студената война” със “студен мир”/по Рогозин!!!/,но с критеритерии само за умения,
  опит, кадърнаст и привързаност към общоприетите човешки ценности без оглед на възрастта…
  И така до п р о з а п д н а и п р о й з в о д и т е л н а България с Камара на депутатите и
  Сенат!
  /Пред първомайско послание от 30/04/09 06.26 E E S T/

 5. Всички трябва да гласуват, всеки не подаден глас е глас за (ДПС+БСП), няма време – рискуваме всичко, дотам я докарахме, че имаме един изстрел само и ако не уцелим, просто европейското бъдеще за децата ни няма да е тук, я някъде в щатите или същинска европа ! Гласувайте ! Вие си знаете за кого или най малкото знаете за кого НЕ !

 6. Бил съм член на БКП,но с недостатъчна вяра в марксизма-ленинизма и “семейна кулашка обремененост с 24 дк на три образовани деца/,не съм принадлежал към органите на ДС!
  За последните 20 години многократно предизвиквах целия управялващ български елит в т.ч. и г-жа Цвета Маркова,да ме опровергаят…ако някой с неопровержими доказателства е на противно мнение и м о ж е д а г о н а п р а в и !!
  Сега е моментът,защото скоро ще тръгнем на дълъг път заедно в екипа на ИВО ИНДЖЕВ!
  Познайте кой би могъл да е един от милионите ни добволни дарители!!

 7. Авторът е толкова прав…Ще прибавя само още две “качества”, които също предопределят съдбата българска – липсата на солидарност и склонността към сервилност пред по-силния.
  Липсата на солидарност – това е една от най-често споменаваните причини за емиграция, която споделяха моите герои от книгите ми – не може все едни и същи да “стягат” колана, а ония, миропомазаните, да живеят като царе…
  Склонността към сервилност – о, щом е на власт, щом има важен пост, свеждай главата долу, ниско – теманета му е майката, теманета…Да, само ние я имаме тази мъдрост – “Преклонена главица, сабя не я сече”.
  Да, не я сече наистина, но пък може ли да се живее цял живот с наведена глава …
  погледнато от нашенски ъгъл,т.е. по български – май може…О, и то как може…

 8. част – и то много важна – от властта е паричния ресурс. 100% той е в ръцете на “скъпите” синове и дъщери на комунизЪма – алчни, безскрупулни и безродни. при това е много голям този ресурс – всичко ‘пометено’ за 45г + 20 години явни кражби на бюджетни, сиви, европейски и тути кванти пари + печалбите от червения капитал, инвестиран в чужбина /особено в африка, особено в наркотици и оръжие, но пък и в мирни и невинни заводи – примерно за млекопреработване в дания, машини в англия и пр. октоподни пипала/ + банковата машина зад гърба им. шансът за изход го пропуснахме на 14 декември преди 20г. следващия като гледам ще е след 100г 🙁

 9. Към XXX

  Прав сте и ми давате повод да кажа, че съм длъжник на много колеги, които са така любезни да препращат читатлите си към мои публикации и на които поради някаква инерция не съм отвърнал все още със същото- ако четат това, поднасям им извиненията си и ги уверявам, че няма никаква преднамереност в тази моя небрежност ( мога да спомена поименно някой, като Иван Бедров, Радан Кънев, Юлиан Попов…).

 10. mnogo hubava statia… ne iskam da uprekvam Bylgarskia narod, ne sme po loshi ot ostanalite, no istinskata politicheska promiana taka i ne se systoia, demokraciata beshe podmenena oshte s nachaloto na viatyra na promianata, Bylgarskia narod beshe izlygan i prodyljava da byde lygan i kolkoto poveche vreme tova prodyljava tolkova poveche veroiatnosta ot istinska promiana namaliava, niamame mnogo vreme, GLASUVAITE !!!

 11. Нямам думи. Не може да бъде по-добре казано. Подкрепям всяко написано изречение.

 12. Г-н Инджев,
  според мен тази статия не е неутрална. А в България дори и лекото пристрастие (макар и невинно) носи тежки последствия.
  Демокрацията, според мен, е саморегулиращ се механизъм. И в България, ако има демокрация, то тя е “вълк в овча кожа”.
  Искам да дам един пример. Съществува един американски филм – “All the President’s Men” (1976).
  В него всеки един здравомислещ човек може да види как действа саморегулиращата се демокрация.
  В нашето общество има хора, които да бъдат начело на една промяна, този път наистина към добро. Но това не бива да бъдат познати от парламента лица (най-малкото защото в една държава, в която всичко и всички са готови да подкупят и бъдат подкупени в един или друг смисъл). Дори и най-малката грешка може да бъде използвана от словоблудците на властимащите и да доведе от “отливане” на избиратели. Макар че интелигентният избирател би трябвало да се съмнява във всичко, което е само голи приказки.
  Вероятно най-важната цел на едно демократично правителство в България би трябвало да бъде повишаване качеството и количеството на образователните структури в нашата държава. Докато народът расне прост, не го чака нищо добро. И никога не ще стигнем нивото сами да бъдем свои коректори и да си искаме “вот на доверие”.

 13. Уважаеми г-н Инджев, може би вече сте забелязали, че вие като личност сте се превърнали за много хора в институция на справедливост, гражданска смелост, достойнство, бърза реактивност, отговорност за всяка написана дума. Защо не направите следваща крачка и да минете от слово към дело. Имате доверието на много хора.

 14. Events as they evolve v e r y carefully,but with resolution, are m a r k i n g decisive challenges in the historic Game on July the 5th 2009….
  I observe how even the potential Blue Coalition, m i g h t stay more and more closer to the N D S V ….according deputy M a s s e v a and it means,that Bulgarian Democratic Forces are near to the desired Unity against the U t h o p y!

 15. Госпожо Трифонова,

  Наистина съм ви благодарен за високото мнение, което обаче няма как да коментирам, без да стана смешен ( или да се съглася, или пък да се правя на примадона, като се дърпам и си прося още овации).
  Просто вярвам, че човек трябва да стои здраво на земята, особено ако има отговорности към близки и зависими от него хора.
  Да кажа тук, все пак ( макар да имам вече и рубрика “блоговести” за съобщения), че ми предстои да издам книга. Тя вече е в печатницата. Очаква се да се появи на 22 май. Планирам представяне на открито, няколко дни по-късно, някъде в центъра на София ( предстои уточняване). Целта е да дойдат съмишленици без огранченията на зали, ресторанти и подобни затворени пространства. Няма да има речи и обичайните комплименти за автора, а може би малко музика. Там, чрез присъствие или обратното, ще проверим онова, което казвате -защото, да бъдем реалисти, ние сме определен кръг хора и не бива да се заблуждаваме, че повечето останали мислят като нас…

 16. Г-н Инджев,

  кажете малко повече информация за вашата книга – разпространение, цена. С желание бих посетил представянето и, но съм от град извън столицата и работя.Надявам се достатъчно много хора да откликнат на вашият призив, за да видите още веднъж, че влияете наистина на много свободомислещи хора в България.
  Поздрави!

 17. Към Yan:

  Преди малко коментирах с издателите идеята да резервираме за целта кафене на открито , с което ще избегнем необходимостта да чакаме разрешение от съответната инстанция. Датата на това представяне се очертава да бъде 26, или 27 май, ако всичко е наред.
  Имаме също желание да повторим в друг град, например Пловдив.
  Книгата се казва “Мълчанието е злото” и е съставена от поредицата “Статия на свободата” , публикувана във в.”Демокрация” в периода 1994-2000 г. На практика това е един прочит на актуалните събития от онзи период, който обаче звучи доста актуално и днес, уви.
  По принцип винаги съм се отнасял скептично към самоцелното издаване на книги, базирани върху “събрани съчинения”. Но мои близки ме убедиха да не се дърпам чак толкова…А и покойната Блага Димитрова още преди години ме беше окуражила с комплимента, че си колекционирала тези мои статии…След което пък бях приятно изненадан от откритието, че те са били в основата на една научна разработка за развитието на българкия език в университета в Магдебург от препопадавателката по славянска филология професор Юлия Лихтенберг.
  Пък и така стана, че ми се освободи малко време ( със спомоществователството на държавното ръководство, което се погрижи да имам свободно време).
  В книгата има и малко автобиографични страници с цитати какво казват другите за автора ( ругатни и похвали), както и малко снимки.
  За добро или не, книгата няма спонсори. Тя разчита само на свите читатели за покриване на разходите. Това предопределя относително висока цена от около 14 лв., доколкото знам, но на представянето ще бъде достъпна и по-евтино ( точно колко, не знам в момента).
  Ще може и да бъде пращана по пощата в страната и в чужбина, стига да има желаещи.
  Тиражът е по-скоро скромен, както се полага на издание с политическо съдържание, което не се разпространява като задължителна литература по партийна линия. Е, ако има интерес, винаги може да се отпечатат допълнителни бройки.

 18. Г-н Инджев,

  С желание бих прочел тази ваша книга. И да, ние Пловдивчани също бихме искали при евентуална възможност да повторите промоцията в Града под тепетата.
  Поздрави за инициативата.

 19. Pozdravjavam g-n Strashimir Dimitrov za silnata statija, s kojato sam napalno solidarna.

  Sasto taka, iskam da pozdravja i g-n Ivo Indjev za prdestojastata mu kniga, s pojelanie tja da e parva ot poreditsa s vsichki statii na avtora. Idejata za predstavjane na otkrito e mnogo dobra. (Az sam v chujbina, no maika mi ste doide i zakupi knigata vi.)

 20. ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ НИ Е ВСИЧКИ МЛАДИ ХОРА ДА ГЛАСУВАМЕ ПРОТИВ КОМУНИСТИ И ТУРЦИ. ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПАРТИИ ДА СА ПРОТИВ ТЯХ В /СИЛНА ОБЩА ДЕСНА КОАЛИЦИЯ/. ОБАЧЕ АТАКА НИ ИГРАЕ ГОЛЕМ НОМЕР С ГЛАСУВАНЕТО СИ ЗА 8те ПРОЦЕНТА ЗА БЛИЖНИТЕ СИ. 3 МЕСЕЦА НЕ СА УЖ В ПАРЛАМЕНТА А ЗА ТОВА ГЛАСУВАНЕ ДЕЙСТВАХА В ПЪЛЕН СИНХРОН С БКП /Банда Крадливи Партизани/. ТОЧНО С ТЕЗИ КОИТО ПРИБРАХА ЗЕМИТЕ НА МИРНИТЕ ХОРА ПРЕДИ 50 г. ИНАЧЕ ПЪК НАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ ГИ ОЧАКВА ВЕЧНО СЛУГУВАНЕ НА ВНУЦИТЕ НА комунягите. И ЗАПОМНЕТЕ ЧЕ АЗ ВИ ГО КАЗВАМ. НА ПЪРВИЯТ ДЕН НА СЛЕДВАЩОТО СЪБРАНИЕ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО АТАКА ЩЕ ГЛАСУВАТ 100% ЗА бкп / НОВИТЕ ЕНИЧАРИ , ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ/.

 21. Ами Йуй, аз си мисля, че единствен от всички Волен имаше истинска кауза зад която биха застанали болшинството Българи, но и той, като останалите комплексирани смешковци се продаде и разреши друг да му дърпа юздите, е може и от самото начало друг да му ги е дърпал. Явно този другият е чичкото с многото пари. Ето как една печеливша кауза отива на бунището заради някакви пари. А този човек (Волен) би могъл да помогне със своето влияние през годините. За жалост и той се потопи в кереча. Мой съвет е всеки, който има възможност и желание по най- бързият начин да напуска държавата. Ще останат Циганите и Турците и те ще трябва да слугуват на тези, които изберат. Ако искате да не слугувате безплатно се махайте час по- скоро от БГ. Няма гражданско движение, няма желание за промяна, няма интелигенция вече или почти не остана. Какво чакате? Да започнете да си продавате органите за да живеете като в 19 век или по – реално в 18 век във феодализма?

 22. Така ли за двадесет години не си обърнахме поне понятията.Феодализъм, капитализъм са понятия от марксистко-ленинската философия и не би трябвало да ги ползваме ако сме последователни демократи.А иначе България по тази логика се намира в Родово-обшинната организация на обществото, защото е разделена на Общини и се управлява от Родове.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.