Обединението прави синьото

В желанието си да каже нещо адски гадно по мой адрес на своите читатели идолът на червената пропаганда Стефан Продев ме нарече във в. „Дума” през 1993 г. „идеолог на синята идея”. И до ден днешен не съм получавал по-голям комплимент от опонент. Но на другарите и комплиментите им са като останалите им лъжи.

Синята идея е до такава степен дълбоко явление, че всеки може да се удави в него, ако реши, че му е до колене.

Точно за да не газя и да не загазя в тази синева се пазя да „посреднича” в сините спорове. Това би могъл да направи някой друг, който смята, че има заслугите, влиянието и правото да се нагърби с тази задача.

Истерията срещу очерталата се синя коалиция за изборите обаче изисква от всеки, който има отношение по темата, да заеме позиция. Избирам да кажа следното:

Демократите печелят от бруталната атака с юридически, законодателни, властнически и откровено предателски ходове срещу формалното обединение на демократично мислещите българи. Действа пробуждащо и мобилизиращо на съюза на демократите за синя България и на съюза на демократичните сини.

30 мнения за “Обединението прави синьото”

 1. НЕ СМЕ НАРОД
  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  “Аз не зная! Аз не мога!” – общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме…
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни…
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни…
  Всякой вика “Яман ни е нам хала!” –
  а всякому мерамът е развала…

  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.

  1875 П.Р.Славейков

  Нека на тези избори да БЪДЕМ народ!

 2. Именно тази „истерия„ е най–добрата рекламнна кампания за „синята идея„. Аз лично не веднъж съм го казвал и писал. След 12 г. като пасивен, негласуващ българин, тази година /вече ми дойде до гуша от разни соколи, бисери,овчари,шахматни рокади на царя с пешки, комунистически бандити, бат бойковци,на яне коня с копитата и цялата тази смрад която залива страната / ще отида в най–близкото посолство, в случая това в Кенсингтън в Лондон и ще гласувам за „синята идея„.
  Да. Няма друга алтернатива.

 3. За жалост, по-вероятният резултат е реми, в смисъл, че също толкова ще спечелят – или загубят, бруталните противници на сините. Да не изключваме и крайно песимистичния изход – загуба след цайтнот. Дано само не се изпокарат сега, защото станалото е форсмажорно събитие.ВСЕ ПАК,ПРИ ВСИЧКИТЕ БЕЗОЧИЯ НА НАШАТА ТЕМИДА,ЧАК ТАКОВА ВАСАЛНИЧЕНЕ ЕДВА ЛИ НЯКОЙ Е ПРЕДВИЖДАЛ.Много е гадно, грозно и шокиращо, както направеното от СГС, така и от ВКС, и за капак- и от П.Ю….Прилича на тоалетната война за шахмантата корона. А тя завърши с победа, измислена от властта и легитимирана на съдийската маса, след аутопсия на феърплея върху същата тази маса…Да ми бъде простена стилистиката,но съм стъписана от толкова безочие накуп. Още нещо- тези избори за сините са или-или, а другарите са си абонирани за парламента вовеки веков. Минаха двайсет години, побеляха толкова надежди, само комунистите са все така жизнени и креативни- още не обсъдена поредната им подлост, а те вече приготвили следващата.

 4. Дай Боже да сте прав г-н Инджев!
  От една страна е смешно и жалко това което прави властващата бандитска шайка у нас (обикновено отбягвам такива квалификации, но случващото се надхвърля мислимото); по-същественото е, че практически вече всички институти на обитаваната от нас държава са се впрегнали в усилието да лишат една голяма част от гражданите (по-образованата част) от възможност за свободно политическо волеизлияние (или поне да го направят безсмислено). Така шайката (нелегитимно господстващата престъпна група)суспендира правата на всеки от нас и си присвоява суверенитета в страната.
  Няма да се спрат до тук.
  Надявам се на последните котви срещу открита мафиотска диктатура – ЕС и НАТО, а и на освестяващото се покрай Синята коалиция гражданство.

 5. Ах, това последното вместо силна и сили да е сини, готино попадение е! Точно днес със започването на деня- със ваша статия, си мислех нещо такова, нова синя партия, тоято да се казва-@- БСЧП- “българи за синьо-чиста политка” – или “българи за синьо-чиста партия” а, лозунг:”Синьо-чиста България” Нашите опоненти ще са използвани дамски превръзки(БСП) и използван памперс(НДСВ) имам предвид цветовете им, които не са чисти.

 6. Ivo , umishlena li ti e greshkata, kato narichash DSB ¨demokrati za sinq Bulgariq¨?Poneje znaq, che obichash igrata na dumi, ne znaq kak da go priema.
  Izvinqvaj za latinicata.
  Budi zdrav!

 7. Явно и този път ще трябва да избираме между всички злини с пъти по- малката, а пък и аз съм от Левски, нищо, че никога не съм стъпвал на Герена. Всичко, което е против комунистите и турците е в пъти по- добрият вариант за нас. Ние ще гласуваме за сините с твърдостта на около 20-тината българи далеч от България! Поздрав и не се отказвайте! Нищо, че комунягите пак си връщат властта. Трябва да има разум, какъвто има в Европа. И Европейските ценности да се наложат и в България най- накрая! АМИН!

 8. kolkoto poveche se stesniava sitoto tolkova poveche kamycheta spyvali diasnoto obedinenie ostavat izvyn siniata koalicia

 9. За глагола “…..обединявайте се от всички страни” има недотам радостни асоциации,защото не са панацея за събирането и на нравствените недъзи,
  които просто хилядолетия, са си без изкуствено “инвалидно”
  помагало при окуцяване,особено през последните сто и кусур години на българския политически живот.
  Дано само в работата,която скоро със сигурност,ще Ви предложат след прозорливо виждане за Бъдещето,съумеете да укрепите
  сегашния успех с несравними оттенъци и духовитости.
  Само в “нова” и з н е м о щ я л а,
  и опростяла България,без войни!!!,
  Вие ни напомнихте и за старото Отечество,в което се е чувал звъна
  на наследени,самоутвърждаващи
  се качества!
  И те не само няма да Ви спъват вече,но и ше Ви утвърждават в демократичния европейски Югоизток!
  На добър път!
  /От канцеларията на Неово Високо преосвещенство-01/05/09/

 10. Към Иван Христов:

  Не мисля че “демократи за синя България” е посегателство към регистрираното име на партията, а нещо като “художествена интерпретация” в един текст без претенции да прекроява ничия идентичност. Така че, да, “грешката” е вярна ( а и демократите за синя България със сигурност са повече от членовете на ДСБ, в този смисъл става дума за разширяване на понятието).

 11. Честит празник г-н Инджев!
  Човек, като влезе в изборната стаичка, не може да вземе всички бюлетини в нюансите на синьото и да ги сложи в плика:-(
  Но все пак, може да вземе поне една.
  Жалкото е, че другарите така са се уплашили, че “по законен ред” искат да изхвърлят всички сини бюлетини!
  Как “законно” да ги спрем?!

 12. Скромен, точен и дълбок – това е Иво Инджев.
  Да помага Бог!

 13. Отчаянието е лош съветник за Доган, а при него е буквално въпрос на живот и смърт да остане във властта

 14. От доста време повтарям в коментарите си че трябва да се спре с разединението на десните.Никой не ми обръща внимание.Моля ви (Вашата дума се чува повече)кажете си мнението редно ли е седесари да говорят против ДСБ,всички пък срещу ГЕРБ и т.н.Та нали след изборите може да управляват заедно?В нашия град ГЕРБ се престараха в оплюването на кмета и накрая техния кандидат загуби тотално.Хората не харесват конфронтацията.Защо всеки си мисли че лидера на “неговата “партия е най-великия?Та какви шансове имат всички поотделно?Никакви.Това че ще влезе водача и още няколко от приближените му в парламента е НИЩО!Според мен трябва всички десни да подкрепят тези които имат най-голям шанс и да си направят едно споразумение за съвместно управление после.Може да е наивно,но само така десните ще имат мнозинство,а иначе някои няма да прескочат бариерата.

 15. Моля не казвайте ако обичате повече на ЧЕРВЕНОТО синьо! Преди 15 години тоз народ беше готов да направи чудеса и революция даже,но СИНИТЕ ПАРЦАЛИ го предадоха!!! Синя идея не е имало никога!Тази псевдо партия СДС беше създадена от комунистите като клапан за изпускане напрежението за да не се стигне до революция! Този филм със синьото Дясно сме го гледали и вече не ни е интересен!Не ни го пробутвайте повече

 16. Към Иванов:

  Май вие се опитвате да пробутате нещо, размножавайки собственото си мнение като представително. Ваше право е да си мислите каквото си искате, но не и да забранявате на другите да не се съгласяват с вас, нито пък да говорите от името на ТОЗИ НАРОД.
  Авторската изява в един блог, който спокойно можете да не посещавата, щом ви гневи, не е никакво пробутване, ако разбирате какво се опитвам да ви кажа..( и да не разбирате, не очаквайте полемика относно мокротата на водата, няма да стане).

 17. Проектът можеше да се определи като брилянтен, ако не беше толкова гаден! КГБ може да завижда на по-малкия си брат ДС. Както се казва в този случай ученикът надмина учителя си. Отлично Комсомол, сядай!
  Системата опълномощена да правораздава в държавата (не я наричам съдебна, защото такава последните 65 г. няма, а преди това не знам) си препраща документите за регистрация и мота топката, както се казва, докато се опече другото – да се намери подлец, който да захвърли съвестта си и станало му леко от това, да се затича напред, макар да знае, че там го чака пропаст и … шепа сребърници.
  Не знам дали бях ясен, защото съм бесен от случващото се последните 2-3 седмици. тази одисея, която става сега със СДС е ясно скроена конспирация от другарите, като и другите неща – предизборен закон, компромати да г-н Борисов и др.
  Хареса ми обаще лирическото отклонение на Борис Петров.
  Бог да ни е на помощ!

 18. Не е тайна, че за да успееш с някакъв по-голям бизнес в България е задължително да установиш връзки с ДПС. В противен случай те очаква неуспех. Но освен ДПС, което е монолитно по разбираеми причини в същия корумпиран кръг има много на стоящи депутати от всички партии, както и други монолитни партии като БСП например. Запазването на сегашното корупционно управление задължително минава през съюза ДПС-БСП.
  Хубавото на сегашната ситуация в СДС е, че изкара на светло всички троянски коне захранвани или шантажирани по един или друг начин от управляващите – Юруков, Радонов, Тагарински и т.н.
  Съгласен съм напълно със статията на Иво Инджев.

 19. Прав сте г-н Инджев, трябва наистина най-после да се обединят демократично мислещите българи и да бъде изметена и вкарана по затворите тази прогнила, корумпирана, бандитска шайка.
  Но кажете ми моля, кой ще управлява след това, ако СДС успее да спечели.
  Иван Костов!? Вече му сърбахме попарата. Справка – Булбанк, БГА Балкан. Това е повече от достатъчно.
  М.Димитров показва, че не е готов да овладее толкова бързо апаратните хватки, в които са твърде добре обучени “старите кучета”.
  Така, че . . . .

  И все пак ще трябва да изберем по-малкото зло, т.е. съюза СДС-ДСБ.

 20. Старата госпожа БКП/БСП още не е развързала торбата с компро-автоматите и тепърва ще се развихри из страната.Ставащото сега в София е само репетиция за новата пиеса “Новия път”/Станишев,Лилов/, а хонорара е неимоверно висок,имайки в предвид еврофондовете.
  Що се касае до парчетата, ЧИСТА СИНЯ ИДЕЯ, те са в ръцете на новото гражданско общество, което покълва …и дай Боже, да порасне.

 21. Да г-н Инджев, съгласен съм с вас, но съм съгласен и с този Иванов. И не е въпросът доколко е мокра водата, а доколко се оправдаха надеждите на хората, на тези които гласуваха за онази голяма коалиция СДС. Не знам доколко е представително неговото мнение, но аз като ентусиазиран участник едва на 25г видях и чух такива работи по онова време, че вярвайте ми не съм гласувал след 91-92г. Току повярваш на някого и го видиш прегърнат с някой от “другите”. Може би в София не е така (силно се съмнявам), но в провинцията всичко се вижда, всичко се научава. Впрочем градът е Сливен…

 22. Няма прошка, мои мили господ ни е забелязал! Иво оспорва червеното,като нюанс на синьото! Явно шанса ни да се измъкнем и този път е обречен? Мой съвет: – Пълнете бохчите и се махайте колкото се може по- скоро от родината, ако искате да живеете и да оцелеете, като нормални люде?
  Няма прошка, мои мили господ ни е забелязал!

 23. Господин Инджев, по повод на Вашата реплика на един от коментарите, че сте написали доста повече от една дума за обединението в синьо, посетих статията Ви от 30.04. Там пак ви репликира някакъв Иванов, който обаче май е фен на синята идея, макар и твърде рязък в преценките си. Дали има нещо общо с онзи Иванов, който ви клеветеше няколко дни по-късно и който нарекохте “лъжец”? Ако е така, аз съм малко объркана в преценките си. Не се отчайвайте, моля Ви, Вашето перо е нужно, особено днес! Вижте как Ви е нарекъл един Ваш читател – скромен, точен и дълбок! Ех, защо не бяхте и малко по-млад!

 24. Госпожо Стамова,

  Ако позволите една автошега: бях по-млад…Но, ако щете вярвайте, изобщо не страдам от своите 54 години. И да ви кажа, благодарение на грижите на партията и правителството, които ми дадоха пътя и ми помогнаха да имам повече свободно време, за пръв път в живота си имам възможност да обърна внимание на себе си и в чисто физическия смисъл на думата постигам резултати, които пожелвам на всеки 30 годишен. Ето че проявих нескромност – дано не ви разочаровам!

 25. Драги Иво,
  Съветвам те по-често да пазиш профилактично мълчание.
  Не е възможно едновременно да си с Бога и на Момона. Всички сме грешни, нали? Представи си го Андрешко в героична поза. Просто не му прилича. Същото е като да стоиш под душа до безкрайност. Душата не се чисти нито с вода нито с думи. Няма за какво да се притесняваш. Всички сме като на длан. Поне пред себе си. Бъди свободен!

 26. Драги Хемингуей,

  Радвам се, че ме съветваш от отвъдното. Ако си спомняш състезанията по надпиване със Скот Фицджералд ( комуто завиждаше за какво ли не), той също те се съветваше да се откажеш. Накрая, понеже не го послуша, свърши зле- взе че се гръмна, не можа да понесеш тежестта на собствено си величие.
  А той, старият хитрец, умееше да се надсмива над всичко, включително над себе си. Поръча си епитафия : “Цял живот пих, после умрях”. Тя се мъдри на гроба му и сега.
  Така че, самият ти не приемаше съвети, не се опитвай посмъртно да ме съветваш. Почивай в мир ( макар, като те познавам що за побойник беше при всяко пиянство,т.е. всекидневно, не ми се вярва да кротуваш, сигурно си му намерил колая да се заяждаш и там горе).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.